John A. Alonzo (1934-2001): regie, cast en camera.
Er zijn 39 films gevonden.

The Man Who Shot Chinatown: The Life and Work of John A. Alonzo

2007 | Documentaire, Biografie

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Documentaire van Axel Schill. Met o.a. John A. Alonzo, Michael Crichton, Richard Dreyfuss en Roger Ebert.

Documentaire over leven en werk van de beroemde Amerikaanse cameraman John A. Alonzo (1934-2001).

Deuces Wild

2002 | Misdaad, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 2002. Misdaad van Scott Kalvert. Met o.a. Stephen Dorff, Brad Renfro, Fairuza Balk, Norman Reedus en Max Perlich.

De broers Leon en Bobby zijn prominente leden van een bende in het Brooklyn, New York van de jaren 50. Vriendelijke boefjes zijn het, die bijvoorbeeld de lokale bevolking willen beschermen tegen verderfelijke drugs. Maar als een leider van een aangrenzende bende na drie jaar petoet vrijkomt wordt het hommeles. Er zijn in het genre van de jeugdbendefilm uitstekende films gemaakt, maar Deuces Wild is juist een nogal matig exemplaar, onder andere vanwege de beroerde dialogen.

The Prime Gig

2000 | Drama

Verenigde Staten 2000. Drama van Gregory Mosher. Met o.a. Vince Vaughn, Julia Ormond, Ed Harris, Rory Cochrane en Stephen Tobolowsky.

Mosher regisseerde meer dan twintig toneelstukken van David Mamet en heeft daarbij duidelijk goed opgelet. De harde, zakelijke setting en snedige dialogen in The Prime Gig doen denken aan die in Mamets Glengarry Glen Ross, al wordt het niveau van die klassieker nooit gehaald. Vaughn is de gewiekste telemarketeer Pendleton Wise die door beruchte witteboordencrimineel Kelly Grant (Harris) wordt gerekruteerd voor een grootscheepse telefoonzwendel. De zaken gaan goed, tot er een vrouw in het spel komt. Het drama blijft een beetje afstandelijk, maar de plot intrigeert en de acteurs zijn op dreef.

Fail Safe

2000 | Drama, Sciencefiction, Oorlogsfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2000. Drama van Stephen Frears. Met o.a. George Clooney, Noah Wyle, Richard Dreyfuss, Hank Azaria en Brian Dennehy.

Mosher regisseerde meer dan twintig toneelstukken van David Mamet en heeft daarbij duidelijk goed opgelet. De harde, zakelijke setting en snedige dialogen in The Prime Gig doen denken aan die in Mamets Glengarry Glen Ross, al wordt het niveau van die klassieker nooit gehaald. Vaughn is de gewiekste telemarketeer Pendleton Wise die door beruchte witteboordencrimineel Kelly Grant (Harris) wordt gerekruteerd voor een grootscheepse telefoonzwendel. De zaken gaan goed, tot er een vrouw in het spel komt. Het drama blijft een beetje afstandelijk, maar de plot intrigeert en de acteurs zijn op dreef.

Lansky

1999 | Drama, Biografie, Misdaad

Verenigde Staten 1999. Drama van John McNaughton. Met o.a. Richard Dreyfuss, Eric Roberts, Beverly D'Angelo, Anthony LaPaglia en Max Perlich.

Deze tv-film vertelt in verwarrende flashbacks het leven van de joodse misdadiger Lansky (Dreyfuss), maar komt nergens hevig tot leven, laat nergens schrikken of huilen. Deze biografische film is zoals Lansky zelf: je verwacht er aanhoudend wat van, maar het blijft statisch.

Letters from a Killer

1998 | Thriller, Mysterie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Thriller van David Carson. Met o.a. Patrick Swayze, Gia Carides, Roger E. Mosley, Kim Myers en Elizabeth Ruscio.

Race Darnell (Swayze) wacht in de dodencel op zijn terechtstelling wegens de moord op zijn vrouw, maar hij is onschuldig. Hij correspondeert met vier vrouwen die bijzonder gecharmeerd van hem zijn, en die allemaal denken dat ze de enige zijn met een bijzonder plekje in zijn hart. Dan wordt zijn zaak heropend, hij wordt vrijgesproken, maar de dames zijn er inmiddels achtergekomen dat hij van vier walletjes at en een van hen wordt link. Swayze heeft in zijn carrière in veel betere maar ook veel slechtere films gespeeld. Aanvaardbaar niemendalletje om de tijd te doden.

The Grass Harp

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Charles Matthau. Met o.a. Piper Laurie, Sissy Spacek, Walter Matthau, Edward Furlong en Nell Carter.

Competent gemaakte en mooi uitgevoerde verfilming van in feite de autobiografie van de Amerikaanse literator Truman Capote (1924-1984), die op jeugdige leeftijd zijn ouders verloor. Collin Fenwick (Furlong) is Capote`s romanfiguur die in huis komt bij zijn excentrieke tantes, Dolly (Laurie) en Verena Talbo (Spacek), twee zusters van zeer verschillend karakter. De film schetst het leven tijdens Grote Depressie in de Amerikaanse Deep South.

Star Trek: Generations

1994 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1994. Sciencefiction van David Carson. Met o.a. Patrick Stewart, William Shatner, Jonathan Frakes, Brent Spiner en Malcolm McDowell.

Niet de beste noch de slechtste van de Star Trek-films. Voor het laatst kunnen we kapitein Kirk, Scotty en Chekov meemaken als crew van het sterrenschip Enterprise, want de fakkel wordt overgenomen door 'The next generation'. Nieuwe kapitein Picard (Stewart) kruist het pad van gestoorde geleerde Soran (McDowell), komt in De Nexus (een energieflard waarin de tijd stilstaat) de oude kapitein Kirk (Shatner) tegen. Samen doen zij hun best om miljoenen mensenlevens te redden. Mooie zijlijn in het verhaal is dat androïde Data een emotie-chip ingeplant krijgt, waardoor hij erachter komt wat humor is.

Clifford

1994 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1994. Familiefilm van Paul Flaherty. Met o.a. Martin Short, Charles Grodin, Mary Steenburgen, Dabney Coleman en G.D. Spradlin.

De tien-jarige Clifford (Short) is een onmogelijk kind dat er geen moeite mee heeft om op weg naar Hawaii een vliegtuig te saboteren. Hij wil in L.A. landen omdat hij zo graag Dinosaurusland wil bezoeken. Zijn ouders dumpen hem bij zijn oom Martin (Grodin). Hij wil Clifford gebruiken om zijn vriendin (Steenburgen) te bewijzen dat hij best overweg kan met kinderen. De enige gag in de film is Short de rol te laten spelen van een tien-jarige. Verder is het zeer droevig. Mislukte gags, domme dialogen, schmierende acteurs. De enige die overeind blijft in dit onding is Steenburgen. De film werd gemaakt in 1991, maar de release werd drie jaar tegengehouden door het bankroet van productiemaatschappij Orion. Bij het zien van dit geval is het niet moeilijk te bedenken waarom een producer over de klippen gaat. Jay Dee Rock en Bobby Von Hayes schreven het scenario, dat door John A. Alonzo ingeblikt werd. Dolby Stereo S.R.

The Meteor Man

1993 | Sciencefiction, Komedie

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Robert Townsend. Met o.a. Robert Townsend, Marla Gibbs, Eddie Griffin, Robert Guillaume en James Earl Jones.

Onderwijzer Jefferson Reed (Townsend) uit Washington D.C. is een vredelievend mens, die niets heeft van een superheld. Hij is timide en alles behalve moedig. De straten worden steeds gevaarlijker maar op een wijkvergadering zegt hij niet dat er iets ondernomen zou moeten worden. Dan wordt hij geraakt door een vreemd stuk, een groene meteoriet, waardoor hij over bovennatuurlijke krachten beschikt.

HouseSitter

1992 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1992. Romantische komedie van Frank Oz. Met o.a. Steve Martin, Goldie Hawn, Dana Delany, Julie Harris en Donald Moffat.

Architect Davis (Martin) bouwt een droomhuis voor zijn verloofde, maar zij laat hem zitten. Al treurend over zijn verlies heeft hij een onenightstand met serveerster en beroepsleugenaar Gwen (Hawn). Voor het ochtend is, knijpt hij ertussen uit en uit wraak besluit Gwen haar intrek te nemen in het droomhuis. Ze overtuigt zijn ouders en het hele stadje ervan dat zij Davis' vrouw is en wint hun harten. Martin en Hawn, die beiden hun sporen reeds ruimschoots verdiend hadden met komedie, zitten goed in hun vel en weten precies wat ze moeten doen voor de glimlach.

Cool World

1992 | Sciencefiction, Animatie, Komedie

Verenigde Staten 1992. Sciencefiction van Ralph Bakshi. Met o.a. Kim Basinger, Gabriel Byrne, Brad Pitt, Michele Abrams en Deirdre O'Connell.

De mooie, onschuldig kijkende Kim (minder dan 50m aanwezig) zit als strip-figuur gevangen in een parallelle wereld, Cool World. Ze kan vlees en bloed worden als ze verbonden wordt aan een sterveling. Daartoe benut sexy Kim tekenaar Byrne, die het boekje `Beyond The Cool World` (verkoopprijs $ 2.50!) moet illustreren. De beoogde consummatie moet echter vermeden worden, want hij zou de ondergang van de tekenfilmwereld betekenen.

Navy Seals

1990 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Lewis Teague. Met o.a. Charlie Sheen, Michael Biehn, Joanne Whalley, Rick Rossovich en Cyril O'Reilly.

Tijdens een actie om gijzelaars te bevrijden ontdekt een team Amerikaanse commando's dat de Arabische terroristen de beschikking hebben over Stingers, zeer geavanceerde, makkelijk hanteerbare raketten waarmee moeiteloos vliegtuigen neergehaald kunnen worden. Linke soep natuurlijk, dus gaan ze op jacht naar de leverancier. Ze krijgen gezelschap van een knappe tv-journaliste (Whalley). Lawaaierige, bombastische actiefilm, waarin Goede Amerikanen het opnemen tegen Slechte Arabieren. Wel vaardig gemaakt, overigens. De cast ging twéé hele weken in training om geloofwaardige commando's neer te kunnen zetten.

Internal Affairs

1990 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1990. Thriller van Mike Figgis. Met o.a. Richard Gere, Andy Garcia, Laurie Metcalf, Nancy Travis en Richard Bradford.

Het klinkt als de zoveelste politiefilm: rechtschapen agent stelt onderzoek in naar handel en wandel van een corrupte collega. Figgis (Leaving Las Vegas) weet het echter op te zwepen tot ongekende hoogten. Al tijdens de eerste ontmoeting van de charismatische schoft Peck (voortreffelijke rol van Gere) met Avila (Garcia) is de spanning te snijden, als Peck suggereert dat Avila's echtgenote (Travis) er misschien wel een minnaar op nahoudt. Een zenuwslopende psychologische strijd is het gevolg waarbij Avila volledig geobsedeerd raakt door zijn tegenstander.

Steel Magnolias

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Herbert Ross. Met o.a. Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Darryl Hannah en Olympia Dukakis.

Een kapsalon in Louisiana vormt de centrale locatie van dit melodrama rond zes southern belles. Twee van hen (Parton en Hannah) verzorgen dameshaar, terwijl de rijke Ouiser (MacLaine) en rusteloze Clairee (Dukakis) geregeld langskomen voor de laatste roddels en het uitwisselen van levenswijsheden. En dan is er nog een aanstaande bruid (Roberts) en haar moeder (Field). Wat begint als een luchtige komedie - of liever: een opeenstapeling van oneliners - komt meer in de richting van een tragedie wanneer een lid van het groepje sterft. Mannen zijn nagenoeg afwezig. De film wordt met gemak gedragen door het zestal uitstekende actrices. Roberts, in een van haar eerste films en nog voor haar grote doorbraak, een jaar later, in Pretty Woman, werd genomineerd voor een Oscar voor haar bijrol.

Physical Evidence

1989 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1989. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Burt Reynolds, Theresa Russell, Ned Beatty, Kay Lenz en Ted McGinley.

De geschorste politieman Reynolds wordt gearresteerd op verdenking van moord op een collega. De jonge ambitieuze advocate Russell krijgt hem op borgtocht vrij, en samen gaan ze op zoek naar de echte moordenaar, want ze zijn ervan overtuigd dat het hier gaat om een plan dat tot doel heeft Reynolds in diskrediet te brengen. Langdradige, vervelende politiefilm, die bewijst dat Crichton beter kan schrijven dan regisseren. Reynolds is duidelijk vermoeid en Russell zit in de verkeerde film. De personages hebben niets aantrekkelijks. Steve Ransohoff en Bill Phillips schreven het verhaal, dat door Phillips in scriptvorm werd gegoten. De troosteloze beelden zijn van de hand van John A. Alonzo, en Henry Mancini zette ze op muziek.

Overboard

1987 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1987. Romantische komedie van Garry Marshall. Met o.a. Goldie Hawn, Kurt Russell, Edward Herrmann, Katherine Helmond en Roddy McDowall.

Het rijke kreng Joanna Stayton (Hawn) tiranniseert de bemanning van het jacht van haar man, terwijl ze ligt te zonnen op het achterdek. Ook timmerman Dean Proffitt (Russell) krijgt de wind van voren als hij een klus uitvoert. Maar hij krijgt kans om wraak te nemen als ze overboord valt en daarna haar geheugen kwijt is: hij vertelt haar dat ze met hem getrouwd is, en bovendien de moeder van zijn kwajongens. Hawn en Russell hadden al een paar jaar een relatie toen de film werd gemaakt, wat van pas kwam bij de voorspelbare afloop. Redelijke komedie.

Jo Jo Dancer, Your Life Is Calling

1986 | Komedie, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Richard Pryor. Met o.a. Richard Pryor, Debbie Allen, Art Evans, Fay Hauser en Barbara Williams.

Pryor overziet, met behulp van een alter ego figuur, zijn leven. Deze autobiografie is alleen leuk aan het begin: zijn jeugd, zijn eerste stappen op weg naar het succes. Daarna wordt het vervelend. De eerste regie van Pryor, die ook meeschreef aan het script en de film produceerde.

Runaway

1984 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van Michael Crichton. Met o.a. Tom Selleck, Gene Simmons, Cynthia Rhodes, Kirstie Alley en Stan Shaw.

In een nabije toekomst staan machine en robot ten dienste van de mensheid. Wanneer twee elektronica-ingenieurs een gewelddadige dood sterven, ontdekt sergeant Selleck een verband tussen hun dood en de ontwikkeling van een nieuw, angstaanjagend wapen met programmeerbare kogels. Stripverhaalachtige SF, waarbij je als toeschouwer eigenlijk nooit betrokken raakt. Selleck speelt verschrikkelijk oppervlakkig, maar Simmons (van de popgroep 'KISS'), maakt als de 'bad guy' veel goed. Uitstekende special effects en spectaculaire muziek van Jerry Goldsmith, die hier voor de eerste maal een electrische score componeerde.

Scarface

1983 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1983. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio en Robert Loggia.

De Palma en scenarist Oliver Stone kregen destijds kritiek te verduren vanwege het gewelddadige karakter van deze film over een Cubaanse vluchteling die in Miami een drugsimperium opbouwt. Ter illustratie: het woord 'fuck' wordt 206 keer gebezigd, een record in die tijd. Maar Scarface is vooral een tragisch drama over een nauwelijks sympathieke man ('Make way for the bad guy'), die zich blindelings laat leiden door zijn visie op de Amerikaanse Droom: eerst geld, dan macht, dan vrouwen. Tony Montana krijgt het uiteindelijk allemaal, maar neemt niet de moeite ervan te genieten. Pacino is perfect op zijn plek te midden van een uitstekende cast onder wie Pfeiffer.

Blue Thunder

1983 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1983. Actiefilm van John Badham. Met o.a. Roy Scheider, Warren Oates, Malcolm McDowell, Candy Clark en Daniel Stern.

Politieman Frank Murphy (Scheider) wordt aangesteld als testpiloot voor een nieuw model helikopter, de hypermoderne Blue Thunder. Het apparaat kan bijna geruisloos vliegen, is uitgerust met supergevoelige microfoons en infraroodcamera's, maar de bewapening is wel erg fors, op het militaire af. Vreemd. Aardige thriller waarin het militair-industrieel complex lekker op de hak wordt genomen. Nogal lawaaierig, door alle vliegmachines en de vele explosies. Scheider speelt bekwaam een fatsoenlijke vent, McDowell is een prima schurk. Werd later de inspiratie voor een veel slechtere, maar wel redelijk succesvolle tv-serie.

Tom Horn

1980 | Western

Verenigde Staten 1980. Western van William Wiard. Met o.a. Steve McQueen, Linda Evans, Richard Farnsworth, Billy Green Bush en Slim Pickens.

De gouden dagen van het wilde westen zijn voorbij, maar voor premiejager Tom Horn (McQueen) zijn de tijden nog niet veranderd. Hij wil nog steeds de held uithangen ook al eindigt hij vaak bewusteloos in de stal bij zijn paard. Hij wordt door een veeboer aangeworven om dieven op afstand te houden, maar dan toont hij zijn ware gezicht. Hij blijkt een koelbloedige killer te zijn, die bandieten genadeloos neerknalt. Pessimistische western vol prachtige beelden (van John Alonzo) in een overweldigende nostalgische sfeer. Het scenario van Thomas McGuane en Bud Shrake is doodsaai en Evans als schooljuf komt niet bepaald over. Voorlaatste film van McQueen waarvan hij medeproducent was. Het leven van Tom Horn werd bijna tegelijkertijd verfilmd voor tv als Mr. Horn. Gefilmd in Panavision.

Blinded by the Light

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van John A. Alonzo. Met o.a. Kristy McNickol, James Vincent McNickol, Anne Jackson, Michael McGuire en Jenny O'Hara.

Kristy probeert haar broer (gespeeld door haar bloedeigen broer Jimmy) te redden uit een religieuze sekte die hem een hersenspoeling heeft gegeven. Naar het boek van Robin F. Brancato.

Belle Starr

1980 | Western

Verenigde Staten 1980. Western van John A. Alonzo. Met o.a. Elizabeth Montgomery, Cliff Potts, Michael Cavanaugh, Fred Ward en Jesse Vint.

De legendarische koningin van het geboefte van het Wilde Westen van toen wederom in het zadel, mooier in de gedaante van Montgomery en geacteerd met een niet al te overtuigende nuchterheid anno 1980. Scenario van James Lee Barrett. Camerawerk van regisseur Alonzo.

Portrait of a Stripper

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van John A. Alonzo. Met o.a. Lesley Ann Warren, Edward Herrmann, Vic Tayback, Sheree North en Allan Miller.

Een jonge weduwe voorziet in het onderhoud van haar zoon met een striptease-act in een nachtclub terwijl zij met haar schoonvader vecht over het voogdijschap. Eersteklas rommel.

Norma Rae

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sally Field, Ron Leibman, Beau Bridges, Pat Hingle en Barbara Baxley.

Voor weduwe Norma Rae (Field) bestaat de wereld uit katoenvezels en lawaai van weefgetouwen. Ze is arbeidster in een textielfabriek. Liebman vestigt zich in de stad met de bedoeling een vakbond op te richten. Hij vraagt de welbespraakte Rae voor de rechten van de arbeiders op te komen. Door haar vechtlust komt ze al gauw in conflict met de directie.

Champions: A Love Story

1979 | Romantiek

Verenigde Staten 1979. Romantiek van John A. Alonzo. Met o.a. Shirley Knight, Tony Lo Bianco, James Vincent McNichol, Joy Le Duc en Jennifer Warren.

Tieners doen mee aan de voorrondes voor het kampioenschap kunstrijden, maar worden verliefd op elkaar; lijkt nogal op ICE CASTLES. Goed geacteerd en geschaatst.

FM

1978 | Familiefilm, Muziek

Verenigde Staten 1978. Familiefilm van John A. Alonzo. Met o.a. Michael Brandon, Eileen Brennan, Alex Karras, Cleavon Little en Martin Mull.

Onnozel werkje over ongeregeld FM-station dat weigert te buigen voor commerciële druk. Aannemelijk spel getorpedeerd door hersenloos scenario en al te dom einde. Met concert- optredens van Linda Ronstadt en Jimmy Buffett, Tom Petty, en REO Speedwagon. Scenario van Ezra Sacks. Gefilmd in Panavision.

Black Sunday

1977 | Muziek, Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1977. Muziek van John Frankenheimer. Met o.a. Robert Shaw, Bruce Dern, Marthe Keller, Fritz Weaver en Steven Keats.

Een internationale terroristische bende is van plan de wedstrijd om de football-trofee (de Super Bowl) op te blazen en roept de hulp in van een voormalige krijgsgevangene uit de Vietnamoorlog (Dern), die het luchtschip van waaruit de tv- opnamen voor de wedstrijd gemaakt worden, bestuurt. Een glansrol van Dern.

The Bad News Bears

1976 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1976. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Walter Matthau, Tatum O'Neal, Vic Morrow, Joyce Van Patten en Jackie Earle Haley.

Vrolijke komedie over een hopeloos Little League-honkbalteam dat toch nog wint, ondanks de onwaarschijnlijke combinatie van een bierzuipende coach (Matthau) en een meisje als pitcher (O'Neal). Het leukste van de film zijn de jochies die de meest liederlijke taal spuien. Er kwamen nog twee vervolgen en zelfs een tv-serie.

The Fortune

1975 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1975. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Jack Nicholson, Warren Beatty, Stockard Channing, Florence Stanley en Richard B. Shull.

Grootheden Jack Nicholson en Warren Beatty schitteren als twee boezemvrienden die in de onderlaag van de Roaring Twenties hun slag proberen te slaan ten koste van rijke erfgename Stockard Channing. The fortune is fantastisch aangekleed met veel aandacht voor historisch detail. Jack en Warren halen samen het onderste uit de kan maar begenadigd regisseur Mike Nichols kreeg het niet voor elkaar om de gehoopte dijenkletser af te leveren. Warren scoorde in hetzelfde jaar met Shampoo en Jack maakte filmgeschiedenis met One flew over the cuckoo's nest.

Farewell, My Lovely

1975 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Misdaad van Dick Richards. Met o.a. Robert Mitchum, Charlotte Rampling, John Ireland, Sylvia Miles en Jack O'Halloran.

Derde verfilming van de roman van Raymond Chandler, deze keer met Mitchum als Phillip Marlowe. Gangster O`Halloran, die net een gevangenisstraf van zeven jaar wegens bankroof heeft uitgezeten, vraagt Marlowe zijn vroegere vriendin Velma op te sporen. Marlowe beseft niet in wat voor wespennest hij zich begeeft door deze opdracht te aanvaarden. Mitchum is o.k. als oude, vermoeide, drankzuchtige Marlowe, maar het scenario van David Zelag Goodman komt niet in de buurt van de typische s[KA1]erie-noire-sfeer van Chandlers roman. Wie van deze nostalgisch-mysterieuze sfeer houdt, kan beter naar de eerdere verfilmingen kijken: THE FALCON TAKES OVER (1942) of MURDER, MY SWEET (1944). In 1978 zou Mitchum voor THE BIG SLEEP nogmaals in de huid kruipen van Marlowe. Fotografie van John Alonzo en muziek van David Shire.

Chinatown

1974 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Film noir van Roman Polanski. Met o.a. Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez en John Hillerman.

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het briljante, zij het door Polanski naar diens hand gezette scenario, is van Robert Towne.

Hit!

1973 | Misdaad

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Sidney J. Furie. Met o.a. Billy Dee Williams, Paul Hampton, Richard Pryor, Gwen Welles en Janet Brandt.

Te gedetailleerd en te lang, maar toch een opwindend verhaal over een zwarte geheimagent uit de V.S. die wraak wil nemen op de top van drugsimporteurs in Marseille, die indirect verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn dochter. Gedraaid in Panavision.

Harold and Maude

1972 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1972. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Ruth Gordon, Vivian Pickles, Cyril Cusack, Charles Tyner en Ellen Geer.

Een zwarte komedie die gericht is op de liefdesrelatie tussen de twintigjarige Cort, die bezeten is van de dood en een 79- jarige oude swingster, Gordon. Ten tijde van het uitbrengen over het hoofd gezien, maar nu een film met grote aanhang en de hoeksteen van schrijver Colin Higgins' reputatie. Corts valse zelfmoordpogingen zijn vreselijk leuk. Het camerawerk is van John A. Alonzo.

Vanishing Point

1971 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1971. Actiefilm van Richard C. Sarafian. Met o.a. Barry Newman, Cleavon Little, Dean Jagger, Victoria Medlin en Paul Koslo.

Dit verhaal dat in eerste aanzet best intrigerend is, gaat over een weddenschap om snel van de oostkust naar de westkust te racen. Er zijn jachtige autoachtervolgingen, waarbij een blinde disc-jockey de opgejaagde bestuurder helpt door versleutelde boodschappen over de politie te geven. De film stelt uiteindelijk teleur. Buitengewoon goede rockmuziek en er volgde zo'n beetje een kwart eeuw later toch nog een remake voor de tv.

Nightmare in Chicago

1964 | Thriller, Experimenteel

Verenigde Staten 1964. Thriller van Robert Altman. Met o.a. Philip Abbott, Robert Ridgely, Ted Knight, Charles McGraw en John A. Alonzo.

Een psychopatische killer, door kranten en politie 'Georgie Porgie' gedoopt, onderwerpt Chicago tweeënzeventig uur lang aan zijn krankzinnige terreur. Een later wat langer gemaakte aflevering van de tv-serie Kraft Suspense Theater.

Terror at Black Falls

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van Richard C. Sarafian. Met o.a. Peter Mamakos, House Peters Jr, John A. Alonzo, Sandra Knight en Gary Gray.

Dit is het regiedebuut van Sarafian, hij was tevens de producent en de scenarist van deze kleine western over een Mexicaan (Mamakos) die in botsing komt met de sheriff (Peters) en in de gevangenis belandt. Hij breekt uit en neemt acht gijzelaars te pakken. Nadat hij drie gijzelaars gedood heeft vindt de climax plaats tussen sheriff en killer. Matig spannend gedaan, met goed camerawerk van Floyd Crosby.

The Long Rope

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van William Witney. Met o.a. Hugh Marlowe, Robert Wilke, John A. Alonzo en Alan Hale jr.

Een voortsukkelende film over een districtsrechter die de hulp van een scherpschutter inroept om te voorkomen dat een Mexicaanse jongen die terechtstaat voor moord onrecht wordt aangedaan.