Léon Bélières: cast.
Er zijn 12 films gevonden.

Le sorcier du ciel

1949 | Biografie

Frankrijk 1949. Biografie van Marcel Blistène. Met o.a. Georges Rollin, Jandeline, Dora Doll, Marie Daëms en Joëlle Robin.

De biografie van de heilig verklaarde pastoor van Ars, Jean- Marie Vianney. Hoewel het de zeer vergeten Marcel Blistein, ook wel Blist[KA2]ene, werkelijk niet uitmaakte wat hij filmde gedurende zijn korte carri[KA2]ere (hij maakte van 1945 tot 1958 tien films), kende hij zijn vak en wist hij hoe acteurs te begeleiden. Deze biografie is sterk verouderd omdat alleen de positieve kanten van de hoofdpersoon worden belicht, een aanpak die uit de tijd is. Maar de film is nog het bekijken waard vanwege de reconstructie van het leven op het platteland van destijds en vanwege het spel.

Le comédien

1948 | Drama, Biografie

Frankrijk 1948. Drama van Sacha Guitry. Met o.a. Lana Marconi, Pauline Carton, Marguerite Pierry, Yvonne Hébert en Ludmilla Pitoëff.

Guitry verfilmde zijn toneelstuk, dat hij al in 1921 schreef met zichzelf in de hoofdrol. In feite is het de rozig gekleurde biografie van zijn vader - een gevierd fin-de-siècle acteur van het grote theater - met wie hij een moeizame relatie had. De film laat zien hoe Guitry's vader door zijn grootvader geen strobreed in de weg werd gelegd om als dertien-jarige jongen met lessen zijn toneelcarrière te beginnen en op zijn twintigste, na Rusland veroverd te hebben, te triomferen in de Parijse zalen. Het hoogtepunt van deze behoorlijk statische film is de generale repetitie voor een operette. Oorspronkelijk zou de film getiteld worden Lucien Guitry. Camerawerk van Nicolas Toporkoff. Scenario van Guitry dat tevens geput is uit de door hem geschreven biografie Lucien Guitry.

La Dame de Haut-le-Bois

1947 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1947. Drama van Jacques Daroy. Met o.a. Françoise Rosay, Madeleine Rousset, Annie Hémery, Yvette Dinville en Raymond Loyer.

In het echt heette Daroy Jacques Schenck en hij deed voornamelijk radiowerk, maar dan onder de naam Jacques Rey. Hij heeft ook een aantal speelfilms geregisseerd, waarvan RABOLIOT (1945) en VIDOCQ (1938) de bekendste zijn. De rest van zijn films, waaronder deze, was niet zo bijzonder. Bij deze film ligt dat dan niet aan de regisseur of de acteurs, maar meer aan het het hopeloos ouderwetse boek van Jean-José Frappa waarnaar de film gemaakt is.

Master Love

1946 | Komedie, Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 1946. Komedie van Robert Péguy. Met o.a. Claude May, Simone Allain, Colette Brosset, Léna Dartès en Eliane Dorsay.

MASTER LOVE is de naam van een renpaard dat `het beste paard van stal` wordt genoemd. In dit milieu speelt deze film. Er is een gemenerik, die wil voorkomen dat dit paard gaat deelnemen aan wedstrijden. Maar er is ook een goede, die met behulp van de dochter van de gemene dat verijdelt. Aan het slot enkele huwelijken. Op basis van deze zwartwit-structuur, simpel maar tijdloos, is een publieksfilm gemaakt, die de heimwee naar een bepaald soort cinema opwekt, terwijl de regisseur Robert P[KA1]eguy (1883-1968) niet helemaal vergeten is.

L' Affaire du Grand Hôtel

1945 | Historische film, Mysterie

Frankrijk 1945. Historische film van André Hugon. Met o.a. Mireille Bard, Jacqueline Roman, Gary Garland, Lilia Vetti en Henri Albert.

Onschuldige komedie rond een dubbele moord in het Grand Hôtel in Marseille. Een nep-detective blijft voortdurend achter de verkeerde personen aanzitten. Hij trouwt niettemin een alleraardigste bloemiste. Leuk, maar ouderwets.

Monsieur Brotonneau

1939 | Komedie

Frankrijk 1939. Komedie van Marcel Pagnol. Met o.a. Raimu, Marguerite Pierry, Josette Day, Robert Vattier en Pierre Feuillère.

Deze verfilming van een komedie van Robert de Flers en Gaston Arman de Caillavet (oef!) is slecht werk van Pagnol. Men kan zowel spreken van een relatieve mislukking als van een relatief succes. Het is de verfilming van een stuk dat al in 1939 niet fris meer was. Het is desondanks het spel - geweldig zoals altijd bij Pagnol - dat de boel redt.

Le Schpountz

1937 |

Frankrijk 1937. Marcel Pagnol. Met o.a. Fernandel, Orane Demazis, Enrico Glori, Fernand Charpin en Léon Bélières.

Een naïeve kruideniersbediende droomt van filmroem en opnamen in zijn dorp brengen dat ideaal dichterbij. Voor de grap brengt men hem in de waan van de 'grote ontdekking', maar als hij werk en familie verlaat en naar Parijs gaat blijkt zijn contract niets voor te stellen. Pagnol maakte er wel een lang Fernandel- vehikel van, maar het kijkje in de keuken van de vooroorlogse cinema is zowel geestig als interessant. Het scenario is van Pagnol en achter de camera stonden Roger Ledru, Willy en Hanri Daries.

Topaze

1936 | Komedie

Frankrijk 1936. Komedie van Marcel Pagnol. Met o.a. Arnaudy, André Pollack, Sylvia Bataille, Pierre Asso en Jean Arbuleau.

Deze tweede versie kende een korte carri[KA2]ere terwijl de eerste (1932) gelijktijdig in exploitatie bleef in afwachting van de derde versie (1950)! Het is misschien interessant deze film opnieuw uit te brengen al is het alleen maar ter vergelijking. Arnaudy was in ieder geval een geweldig acteur.

Les Mariages de Melle Levy

1936 | Komedie

Frankrijk 1936. Komedie van André Hugon. Met o.a. Léon Bélières, Charles Lamy, Yvette Lebon, Pierre Mingand en André Burgère.

Een van de slechtste onder de 'joodse kluchten', waarin André Hugon gespecialiseerd was. Net zo subtiel als Belgenmoppen. Daarbij kan men zich afvragen of het maken van zulke films, midden in de tijd dat het antisemitisme hoogtij vierde en het fascisme opkwam, wel zo slim was.

Un de la Montagne

1934 | Drama, Avonturenfilm, Romantiek

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1934. Drama van Serge de Poligny en René Le Hénaff. Met o.a. Gustav Diessl, Simone Bourday, Louis Gauthier, Léon Bélières en Jean Toulout.

Om de klanten van een hotel, dat door een lawine bedreigd wordt, te redden, beklimt een berggids voor de eerste keer de oostelijke wand van de Monte-Verita. Hij slaagt in deze onderneming. Dit is het hoofdthema van deze film die de minder belangrijke conflicten goed weet te plaatsen als verzwaringspunten van het scenario en om het een theatraal tintje te geven. Ondanks de fouten, is het geheel van goede kwaliteit, vooral in de geweldige buitenscènes met mooi camarawerk van Otto Martini. Er is gelijktijdig een Duitse versie gemaakt met een andere regisseur en andere acteurs.

Le Parfum de la dame en noir

1931 | Mysterie, Thriller

Frankrijk 1931. Mysterie van Marcel L'Herbier. Met o.a. Roland Toutain, Huguette Duflos, Edmond van Daele, Marcel Vibert en Léon Bélières.

Een zich als speurder voordoende reporter wordt te hulp geroepen door een aristocrate die heeft gehoord dat haar doodgewaande echtgenoot - een gevaarlijke misdadiger - nog in leven is. Haar minnaar wordt vermoord en de verdenking valt op de held. L'Herbier, de avant-gardist van de zwijgende film, weet met de geluidsfilm niet goed raad. Hij geeft een zeer statische vorm aan het Rouletabille-avontuur van schrijver Gaston Leroux en laat de spelers declameren in plaats van acteren. Roland Toutain in zijn heldenrol is wèl vlot, en de absurde verhaalswendingen amuseren ondanks alles en houden de aandacht vast.

Le Mystère de la chambre jaune

1931 | Mysterie, Thriller

Frankrijk 1931. Mysterie van Marcel L'Herbier. Met o.a. Roland Toutain, Huguette Duflos, Max Desjardins, Edmond van Daele en Marcel Vibert.

Een avontuurlijke journalist probeert een geheimzinnige aanslag op te lossen, gepleegd op de dochter van een geleerde door een onbekende misdadiger. Deze is verdwenen, terwijl alle deuren en ramen op slot waren. Een gedateerde en weinig dynamische verfilming van de serie-roman van Gaston Leroux rond de held Rouletabille, door een regisseur die de mogelijkheden van de geluidsfilm nog niet onder de knie heeft. In hetzelfde jaar kwam er een vervolg op de film: LE PARFUM DE LA DAME EN NOIR met dezelfde personages.