George Cukor: regie.
Er zijn 56 films gevonden.

Something's Got to Give

1990 | Documentaire

Verenigde Staten 1990. Documentaire van George Cukor. Met o.a. Dean Martin, Cyd Charisse, Steve Allen, Wally Cox en Christopher Morley.

Boeiend verslag over de perikelen die gepaard gingen met het draaien van Monroe`s laatste, onvoltooide film SOMETHING`S GOT TO GIVE in 1962, een romantische komedie over een vrouw (Monroe) die na een verblijf van vijf jaar op een tropisch eiland terugkeert naar echtgenoot Martin (die hertrouwt met Charisse) en haar twee kinderen. Een remake van MY FAVORITE WIFE (met Cary Grant en Irene Dunne). Monroe werd na acht weken ontslagen (wegens spectaculaire afwezigheden) en vervangen door Lee Remick, maar dat stuitte dan weer op verzet van Martin zodat Fox opnieuw Monroe wou inhalen, maar op dat moment kwam zij in de bekende duistere omstandigheden om het leven. In totaal beschikte men over zes uur niet gemonteerde filmopnames die zoek raakten. Pas in 1982 werd bij toeval een kopie gevonden en hiervan worden een aantal opnames met Monroe getoond, vooral de zwembadsc[KA2]ene, waarin zij naakt zwom, de eerste discrete naaktsc[KA2]ene van een superster, (inmiddels de meest beruchte scène die nooit eerder werd vertoond) is leuk. Tussendoor geestige en ontroerende getuigenissen van medewerkers aan SOMETHING'S GOT TO GIVE: van de agent Henry Weinstein, David Bretherton die de montage deed en Marjorie Snyder die de kostums verzorgde. De schrijver en samensteller van dit unieke document is Henry Schipper.

Rich and Famous

1981 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1981. Komedie van George Cukor. Met o.a. Jacqueline Bisset, Candice Bergen, David Selby, Hart Bochner en Steven Hill.

Voor zijn laatste bioscoopfilm maakte Cukor gebruik van het toneelstuk Old Acquintance van John van Druten, dat in 1943 reeds verfilmd was. Bisset en Bergen zijn twee vriendinnen, die elkaar uit het oog verliezen. Na tien jaar zien ze elkaar weer. De een is ondertussen een succesvolle romanschrijfster geworden, de ander een gewone huisvrouw. Ze onderhouden een hechte vriendschapsband, al benijden ze elkaar hun geslaagde leven. Als huisvrouw Bergen haar dagboek publiceert, komt het tussen hen tot een breuk. Twintig jaar uit twee vrouwenlevens door de beste vrouwen-regisseurs in beeld gebracht, maar de film toont enkele opvallende, zeer hinderlijke stijlbreuken die de film oppervlakkig en warrig maken. Al met al een interessante prent over vrouwen, liefde en eenzaamheid. Marsha Hunt, Christopher Isherwood, Roger Vadim, Ray Bradbury, Nina Foch en Frances Bergen zijn even in het beeld. Geproduceerd door Bisset. Scenario van Gerald Ayres. Camerawerk van Don Peterman.

The Corn is Green

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Ian Saynor, Bill Fraser, Patricia Hayes en Anna Massey.

Dure herverfilming van de film uit 1945 over een lerares (een oude vrijster) die in een mijnstadje in Noord-Wales onderwijs geeft. Het verhaal is wat afgezaagd, maar Hepburns rol is een uitdaging (voor de tiende keer in samenwerking met Cukor) en de locatieopnamen zijn schitterend.

The Blue Bird

1976 | Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten​/​​USSR 1976. Familiefilm van George Cukor. Met o.a. Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Ava Gardner, Cicely Tyson en Will Geer.

Keurig aangeklede fantasie, met talloze sterren, maar klungelig uitgevoerd, gebaseerd op een toneelstuk van Maeterlinck over kinderen die op zoek zijn naar de blauwe vogel van het geluk. Deze eerste co-produktie van Amerikanen en Russen is ongelooflijk traag.

Love Among the Ruins

1975 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Laurence Olivier, Colin Blakeley, Joan Sims en Richard Pearson.

Een grootse romantische komedie waarbij twee acteurs van de oude garde voor het eerst samen optreden. Een oudere actrice wordt door een jonge gigolo vervolgd omdat ze een belofte heeft gebroken. Ze wordt door een beroemd advocaat, die lang geleden haar geliefde was, verdedigd. Rijk en schitterend met Emmy- onderscheidingen voor de twee sterren, voor regisseur Cukor (zijn tv-debuut) en schrijver James Costigan.

Hearts of the West

1975 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1975. Western van Howard Zieff en George Cukor. Met o.a. Jeff Bridges, Andy Griffith, Donald Pleasence, Blythe Danner en Alan Arkin.

Boerenknecht Lewis Tater (Bridges) uit Iowa wil beroemd worden als schrijver van western-verhalen. Hij besluit naar Hollywood te gaan. Zijn pad wordt gekruist door bedriegers en oplichters maar hij weet in de filmstad aan te komen met de buit van een stel schurken. Hij wordt acteur in B-westerns van de hysterische regisseur Kessler (Arkin). Met de hulp van de lieve scriptgirl Miss Trout (Danner), lukt het hem een een succesboek 'Hearts of the West' te schrijven, maar zwendelaars gaan aan de haal met zijn honorarium. Wraakzuchtige boeven uit het verleden weten hem te vinden en knallen hem neer. Een buitenissige film, die best onderhoudend is. Gesitueerd rond 1935. Scenario van Rob Thompson. Camerawerk van Mario Tosi. Ook bekend als HOLLYWOOD COWBOY.

Travels with My Aunt

1972 | Komedie, Misdaad, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Komedie van George Cukor. Met o.a. Maggie Smith, Alec McCowen, Louis Gossett jr, Robert Stephens en Cindy Williams.

Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet Henry (McCowen), een gepensioneerde bankemploy[KA1]e, zijn levendige tante Augusta (Smith), die in zonde leeft met een of andere zwarte man. Ze weet hem over te halen met haar de wereld te bereizen, ondanks het feit dat er drugs in de urn met de as van zijn moeder zouden zitten. Hij vermoedt niet dat zijn tante een deviezensmokkel naar Turkije beraamd heeft. Een traag geheel, naar het gelijknamige boek van Grahame Greene door Jay Presson Allen en Hugh Wheeler tot scenario bewerkt. Anthony Powell kreeg een Oscar voor zijn kostuums. Het camerawerk is van Douglas Slocombe. Gedraaid in Panavision.

Justine

1969 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1969. Avonturenfilm van George Cukor. Met o.a. Anouk Aimée, Dirk Bogarde, Robert Forster, Anna Karina en Phillipe Noiret.

Modieuze film die de fans van Lawrence Durrell's Alexandria Quartet niet zal vermogen te behagen, maar hij doet het goed als exotische kitsch. Cukors veelvuldige toepassing van groothoekopnamen zal bij uitzending op tv niet veel effect sorteren. Opgenomen in Tunis. Gefilmd in Panavision.

My Fair Lady

1964 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1964. Musical van George Cukor. Met o.a. Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway, Wilfrid Hyde-White en Gladys Cooper.

Audrey Hepburn speelt Eliza Doolittle, een Londense bloemenverkoopster met een onelegant Cockney-accent. Als linguïst professor Henry Higgins (Harrison) en zijn vriend kolonel Pickering haar horen praten, verklaart Higgins van Eliza binnen zes maanden een echte lady te kunnen maken, alleen maar door haar spraak aan te passen. Hier beginnen klassiek geworden liedjes en beroemde dialogen. Eliza: 'The rine in spine sties minely in the pline.' Higgins: 'The rain in Spain stays mainly in the plain.' Eliza: 'Didn't I sy that?' Natuurlijk wordt Eliza een dame, maar Higgins zal ondervinden dat zij niet zomaar een proefkonijn is. My Fair Lady won acht Oscars.

The Chapman Report

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van George Cukor. Met o.a. Efrem Zimbalist jr, Jane Fonda, Shelley Winters, Claire Bloom en Glynis Johns.

Glad, leeg verhaal over een Kinsey-achtig onderzoek naar het seksuele gedrag van de mens, dat in een voorstad werd gehouden om zo doende een goede statistische doorsnee te maken van de bevolking en daarop nogal wat reacties kreeg te verwerken in verband met de uitgekozen dames. Hoewel het een film betreft, die om den brode gemaakt werd, verheffen spel en regie deze film naar niveau.

Song Without End

1960 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1960. Muziek van Charles Vidor en George Cukor. Met o.a. Dirk Bogarde, < Capucine, Patricia Morison, Ivan Desny en Martita Hunt.

Prachtige muziek (de uitvoering kreeg een Oscar), bedolven onder de dramatiek van het leven van componist Franz Liszt. Bogarde doet zijn best en de decors zijn chique. Vidor stierf tijdens de opnamen en Cukor maakte de film af.

Let's Make Love

1960 | Komedie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1960. Komedie van George Cukor. Met o.a. Marilyn Monroe, Yves Montand, Tony Randall, Bing Crosby en Gene Kelly.

Miljonair Montand komt erachter dat een show-programma hem tot het mikpunt van spot wil maken. Hij wil de show stoppen en koopt het theater en de rechten. Als hij Monroe - die een rolletje heeft - ontmoet, wil hij ook meedoen. Van Bing Crosby neemt hij dure zanglessen, van Milton Berle probeert hij moppen te leren tappen en van Gene Kelly probeert hij te leren dansen. Een rolverdeling met topacteurs, waar je door de spelers toch naar blijft kijken. Gedraaid in CinemaScope.

Heller in Pink Tights

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van George Cukor. Met o.a. Sophia Loren, Anthony Quinn, Margaret O'Brien, Steve Forrest en Eileen Heckart.

Quinn is in deze vreemde western de baas van een showgezelschap, waarvan Loren de grote ster is. Ze trekken door het westen, achtervolgd door schuldeisers. Romantiek is er ook: Quinn is verliefd op Loren maar krijgt concurrentie van de revolverschutter Forrest. Indianen komen er ook nog aan te pas. Helaas konden de westernfans er geen soep van koken en dus flopte de film gigantisch. Alleen voor de Loren-fans. Echtgenoot Carlo Ponti produceerde met Marcello Girosi. Walter Bernstein schreef zijn scenario naar het boek Heller With A Gun van westernschrijver Louis L'Amour.

Wild Is the Wind

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van George Cukor. Met o.a. Anna Magnani, Anthony Quinn, Anthony Franciosa en Dolores Hart.

Een zwoel melodrama dat zich in het Westen afspeelt en waarin Quinn de zus van zijn gestorven vrouw trouwt zonder van zijn herinnering aan haar los te komen. Het goede spel brengt het scenario op niveau. De beide hoofdrolspelers stonden op de nominatie voor een Oscar.

Les Girls

1957 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1957. Musical van George Cukor. Met o.a. Gene Kelly, Kay Kendall, Mitzi Gaynor, Taina Elg en Jacques Bergerac.

Drie revuemeisjes kijken via flashbacks op het theatergezelschap 'Barry Nichols' en onthullen hun relatie tot danser Kelly; over de hele linie weelderig, met liedjes van Cole Porter. Orry-Kelly kreeg een Oscar voor de kostuums.

Bhowani Junction

1956 | Romantisch drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1956. Romantisch drama van George Cukor. Met o.a. Ava Gardner, Stewart Granger, Bill Travers, Abraham Sofaer en Francis Matthews.

De Anglo-Indiase Victoria Jones (Gardner), dochter van een Hindoe vrouw en een Britse machinist twijfelt over haar eigen identiteit en nationaliteit in het naoorlogse Pakistan. Ze wordt verliefd op de Britse kolonel Rodney Savage (Granger), maar weigert uiteindelijk het land van haar moeder te verraden. Een semi-episch avontuur naar de roman van John Masters, oppervlakkig in beeld gebracht door Cukor die er niet in slaagt het typische Britse flegma dat uit de roman spreekt, filmisch te vertalen.

It Should Happen to You

1954 | Komedie

Verenigde Staten 1954. Komedie van George Cukor. Met o.a. Judy Holliday, Peter Lawford, Jack Lemmon, Michael O'Shea en Vaughn Taylor.

Een rauwe komedie over een actrice die op publiciteit belust is (Holliday) en die haar naam laat schilderen op reclameborden in New York, met de nodige gevolgen. Lemmons eerste film.

A Star Is Born

1954 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1954. Musical van George Cukor. Met o.a. Judy Garland, James Mason, Jack Carson, Charles Bickford en Tom Noonan.

Van alle A Star Is Born-films was dit muzikale drama lange tijd de beroemdste. Vooral vanwege de hoofdrol van Judy Garland, de voormalige kindster die verslaafd en suïcidaal was en jaren niet gewerkt had, maar schitterde in deze film, die daarom ook wel A Star Is Reborn genoemd werd. Ze speelt actrice en zangeres Esther Blodgett, die ontdekt wordt door de alcoholistische filmster Norman Maine (Mason). Esther neemt de werknaam Vicki Lester aan en stijgt snel op de populariteitsladder. Norman zakt juist, wat de liefdesrelatie die de twee krijgen niet vergemakkelijkt. Zes Oscarnominaties, twee minder dan de versie uit 2018 met Lady Gaga.

The Actress

1953 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1953. Komedie van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Jean Simmons, Teresa Wright, Anthony Perkins en Mary Wickes.

Een smakelijk verhaal dat gebaseerd is op Ruth Gordon's ervaringen als tiener in Massachussetts rond 1900. Ze is vastbesloten om top-actrice te worden; Tracy is de opvliegende vader. Filmdebuut van Anthony Perkins. Camerawerk van Harold Rosson. Naar het toneelstuk van Gordon Years Ago.

The thin man goes home

1952 | Thriller

1952. Thriller van George Cukor.

Een smakelijk verhaal dat gebaseerd is op Ruth Gordon's ervaringen als tiener in Massachussetts rond 1900. Ze is vastbesloten om top-actrice te worden; Tracy is de opvliegende vader. Filmdebuut van Anthony Perkins. Camerawerk van Harold Rosson. Naar het toneelstuk van Gordon Years Ago.

The Marrying Kind

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van George Cukor. Met o.a. Judy Holliday, Aldo Ray, Madge Kennedy, Mickey Shaughnessy en Griff Barnett.

Een navrant drama over een jong stel op het punt van scheiden, dat via flashbacks terugkijkt op de huwelijksjaren; gevoelig spel van de acteurs wint het van het melodramatisch script.

Pat and Mike

1952 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1952. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Aldo Ray, William Ching, Jim Backus en Sammy White.

Hepburn is Pat, een topatlete; Tracy is Mike, haar manager, in deze aangename komedie, maar niet op het niveau van andere films door het duo gespeeld. Ray is goed als een schuine grappen makende sportster. Het scenario is van niemand minder dan Ruth Gordon en Garson Kanin. Veel cameo's van echte topsporters uit die tijd. Wordt ook uitgestraald als ingekleurde versie. Camerawerk van William Daniels.

The Model and the Marriage Broker

1951 | Romantiek

Verenigde Staten 1951. Romantiek van George Cukor. Met o.a. Jeanne Crain, Scott Brady, Thelma Ritter, Zero Mostel en Michael O'Shea.

De titel is zelfverklarend voor dit werkje waarin de gewiekste Ritter de koppelaarster is van Crain en Brady.

Born Yesterday

1950 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1950. Komedie van George Cukor. Met o.a. Judy Holliday, Broderick Crawford, William Holden en Howard St. John.

'Wat doe je nou?' smoest Judy Holliday met haar geprezen broeierige dictie nadat William Holden haar teder kust. 'Als je dat niet weet dan doe ik het vast verkeerd,' antwoordt William Holden en plant direct een tweede kus op Holliday's fraai uitgelichte gezichtje. Born Yesterday van meesterfilmer Cukor is onversneden filmstudiowerk van de bovenste plank, uit een tijd dat het Amerikaanse publiek nog net niet was gezwicht voor de treurbuis. Holden wordt ingehuurd door een politicus om diens volkse echtgenote Holliday etiquette bij te brengen, een recept voor romantiek.

A Life of Her Own

1950 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1950. Romantiek van George Cukor. Met o.a. Lana Turner, Ray Milland, Tom Ewell, Louis Calhern en Ann Dvorak.

Turner staat centraal in een romance op drie fronten die tot hartzeer voor allen leidt. Dvorak pakt uit met een heel goede rol als ouder wordend model.

Edward, My Son

1949 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Deborah Kerr, Ian Hunter, James Donald en Mervyn Johns.

Tracy en Kerr, een echtpaar in Engeland, leven in kommervolle omstandigheden. Tracy fraudeert met een verzekeringspolis en de fundamenten voor een groot fortuin zijn aangebracht. Hij weet zich met een keihard zakenbestaan tot een der machtigste mannen van de V.S. te maken en dat alles was bedoeld voor de opvoeding van hun zoon. Zij komen er echter te laat achter dat het harde, maar liefdeloze leven voor niks is geweest en dat hun zoon als gevolg tot zelfmoord werd gedreven. Kerr eindigt als een vreselijk wrak. Ze werd voor die rol genomineerd voor een Oscar. Tracy richt zich direct tot de kijker, maar de jongen naar wie de film is genoemd, krijgt men niet te zien en dat maakt het eigenlijk net iets te toneelmatig.

Edward my Son

1949 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van George Cukor. Met o.a. Ian Hunter, Deborah Kerr, Spencer Tracy en James Donald.

Tracy en Kerr, een echtpaar in Engeland, leven in kommervolle omstandigheden. Tracy fraudeert met een verzekeringspolis en de fundamenten voor een groot fortuin zijn aangebracht. Hij weet zich met een keihard zakenbestaan tot een der machtigste mannen van de V.S. te maken en dat alles was bedoeld voor de opvoeding van hun zoon. Zij komen er echter te laat achter dat het harde, maar liefdeloze leven voor niks is geweest en dat hun zoon als gevolg tot zelfmoord werd gedreven. Kerr eindigt als een vreselijk wrak. Ze werd voor die rol genomineerd voor een Oscar. Tracy richt zich direct tot de kijker, maar de jongen naar wie de film is genoemd, krijgt men niet te zien en dat maakt het eigenlijk net iets te toneelmatig.

Adam's Rib

1949 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Komedie van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Judy Holliday, Tom Ewell en Jean Hagen.

Smakelijke satire over de 'battle of the sexes' (hij openbaar aanklager, zij advocaat), met in de hoofdrollen Katharine Hepburn en Spencer Tracy. Een debuterende Judy Holliday speelt de excellente oudgedienden bijna van het doek als dom blondje dat terecht staat voor een (mislukte) moordaanslag op haar ontrouwe echtgenoot. Adam's Rib is een van de negen films van het sterduo Tracy & Hepburn, met pracht titels als Woman of the Year (1942), Pat and Mike (1952) en Desk Set (1957).

A Double Life

1947 | Drama, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1947. Drama van George Cukor. Met o.a. Ronald Colman, Signe Hasso, Edmond O'Brien, Shelley Winters en Ray Collins.

Voor acteur Anthony John bestaat er nauwelijks onderscheid tussen fictie en realiteit. Als hij een komedie speelt is hij de leukste persoon die er is, maar bij drama is hij niet te genieten. Wanneer Anthony de rol van Othello accepteert, raakt hij volledig in zichzelf gekeerd en vervuld van Othello's moordlustige jaloezie.

Winged Victory

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van George Cukor. Met o.a. Lon McCallister, Jeanne Crain, Edmond O'Brien, Don Taylor en Judy Holliday.

Een verhaal uit WO II dat vandaag minder spannend is dan in 1944. Toch is de harde weergave van de toenmalige vliegopleiding van jonge mannen nog steeds interessant, evenals de kans om aankomende jonge sterren te zien aan het begin van hun carrière. Het verhaal is van Moss Hart.

Gaslight

1944 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1944. Drama van George Cukor. Met o.a. Ingrid Bergman, Charles Boyer, Joseph Cotten, Dame May Whitty en Angela Lansbury.

In deze sfeervolle klassieker trouwt Paula Alquist (Bergman) met Gregory Anton (Boyer). Ze trekken in het huis van haar recent overleden tante. Al snel gebeuren er geheimzinnige dingen, lampen beginnen onverklaarbaar zwakker te branden, ze hoort vreemde geluiden. Volgens haar man verbeeldt ze zich dingen, en ze begint aan zichzelf te twijfelen. Gelukkig krijgt ze hulp van Brian Cameron (Cotton). Zeer sfeervolle thriller is gebaseerd op een toneelstuk, wat te zien is, maar allerminst stoort. Veel mooie zwart/wit opnamen van mistig Londen. Bergman won een Oscar voor haar rol.

Keeper of the Flame

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Richard Whorf, Margaret Wycherly en Forrest Tucker.

Journalist Steven O`Malley (Tracy) krijgt opdracht over een Amerikaanse patriot die zo pas is overleden de levensgeschiedenis te schrijven, maar hij wil het ware verhaal schrijven. De film is wat zwaar op de hand en bij het weerzien te gedateerd: maar het thema van de ontmythologisering van een held die blind vereerd werd, blijft overeind. Hepburn is de weduwe van de man. Het scenario is van Donald Ogden Stewart naar een roman van I.A.R. Wylie, en men hoort de vage echo van CITIZEN KANE. Het camerawerk is van William Daniels.

Her Cardboard Lover

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Robert Taylor, George Sanders, Frank McHugh en Elizabeth Patterson.

Een vermoeiende komedie waar zelfs de sjieke Shearer, in haar laatste filmrol, niets van kon maken.

Two-Faced Woman

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van George Cukor. Met o.a. Greta Garbo, Melvyn Douglas, Constance Bennett, Roland Young en Robert Sterling.

Deze luchtige film gaat over tijdschriftenuitgever Larry Blake (Douglas), die tijdens een ski-vakantie Karin (Garbo) leert kennen. Ze worden verliefd en dan wordt hij teruggeroepen naar New York. Als hij niet terugkomt, wordt Karin ongerust over de idylle en reist af naar de grote stad, waar ze aanklopt bij Larry en zich uitgeeft voor haar (niet bestaande) tweelingzuster. Ze gaan samen naar het wintersportoord om zuslief op te zoeken. De rest laat zich raden. Garbo die niet zo in deze rol past, sloot haar filmcarrière af met deze film, die geweldig flopte.

A Woman's Face

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van George Cukor. Met o.a. Joan Crawford, Melvyn Douglas, Conrad Veidt, Osa Massen en Reginald Owen.

Een van Crawfords sterkste rollen in een spannende film over een meisje dat een teruggetrokken leven leidt en wier bestaan verandert na een gezichtsoperatie. Veidt als schurk komt aan zijn trekken tijdens de climax.

The Philadelphia Story

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van George Cukor. Met o.a. Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey en John Howard.

Elegante komedie met Cary Grant als de opdringerige ex-echtgenoot van een inmiddels weer trouwlustige grande dame (Katharine Hepburn), die deze keer een oogje heeft op een kolenmagnaat. En met James Stewart als de schrijver/roddeljournalist die de society-bruiloft zal verslaan. Vooral de spitse, nu wat oubollig overkomende dialogen werden geprezen. Naar de gelijknamige toneelhit van Philip Barry. Stewart won een Oscar voor zijn rol. Herverfilmd als de musical High Society, met Bing Crosby in de rol van Grant, Frank Sinatra in die van Stewart, en Grace Kelly in die van Hepburn.

Susan and God

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van George Cukor. Met o.a. Joan Crawford, Fredric March, Ruth Hussey, John Carroll en Rita Hayworth.

Crawford in de rol Gertrude Lawrence op het toneel heeft een milde aandoening van godsdienstwaanzin en hierdoor verwaarloost ze haar huwelijk. March vastbesloten hun echtverbintenis te redden doet een voorstel: ze blijven de zomermaanden bij elkaar, samen met hun dochter. Is hij in die periode geen enkele maal dronken, beginnen ze opnieuw. Ze gaat ermee akkoord. Langdradig melodrama, naar het toneelstuk van Rachel Crothers, met veel te veel dialoog. March is o.k., maar Crawford schmiert verschrikkelijk. Zeer goede bijrollen van Hussey en Hayworth. Enkel in het laatste kwartier lijkt Cukor de touwtjes terug goed in handen te krijgen. Scenario van Anita Loos naar het toneelstuk van Rachel Crothers. Camerawerk van Robert Planck.

Zaza

1939 | Biografie, Muziek

Verenigde Staten 1939. Biografie van George Cukor. Met o.a. Claudette Colbert, Herbert Marshall, Bert Lahr, Helen Westley en Constance Collier.

De in deze film zèlf zingende Colbert speelt de ster van de Franse music hall, die verliefd wordt op de getrouwde Marshall, een rol die zonder enige inspiratie wordt gespeeld. Een herverfilming van de zwijgende versie met Gloria Swanson. Als biografie is deze film waardevol: het drama komt echter niet op gang.

The Women

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Joan Crawford, Rosalind Russell, Paulette Goddard en Joan Fontaine.

'There is a name for you ladies,' merkt parfumverkoopster Crystal (Crawford) op tegen de Manhattan-luxekippetjes in wier gezelschap ze verkeert, 'but it isn't used in high society... outside of a kennel.' Ziedaar de teneur van het door Cukor met een sterrencast geïnspireerd verfilmde theaterstuk van Clare Boothe, bewerkt door Anita Loos en Jane Murfin. Het verhaal over upperclassvrouwen en hun omgang met mannen en elkaar is een niet aflatend vuurwerk van hatelijke observaties, innuendi en scheermesscherpe pointes. Het geraffineerde: die mannen zijn louter in de gesprekken present.

Holiday

1938 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Doris Nolan, Lew Ayres en Edward Everett Horton.

In hetzelfde jaar geproduceerd als de klassieke Grant-en-Hepburn-screwball comedy Bringing Up Baby, had Holiday slechts een fractie van het succes. Dit zegt niets over de kwaliteit van deze warme komedie met serieuze ondertoon. Charmeur Cary Grant speelt selfmade Johnny, die financieel onafhankelijk wil zijn om te reizen. Een vakantieromance met de New Yorkse Julia (Doris Nolan) leidt halsoverkop tot huwelijksplannen, alleen weet Johnny niet dat zij tot een steenrijke familie behoort. Levenslange gezapigheid met bijbehorende kantoorbaan in de familieonderneming dreigt, maar gelukkig zijn daar nog Johnny's vrienden de Potters (Jean Dixon en Edward Everett Horton) en Julia's onaangepaste zus Linda (Katharine Hepburn).

Romeo and Juliet

1936 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1936. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Leslie Howard, John Barrymore, Edna May Oliver en Basil Rathbone.

Goed geacteerde, weelderige produktie van Shakespeare's toneelstuk over noodlottige geliefden. Howard en Shearer zijn zo goed dat men vergeet dat ze te oud zijn voor hun rol. Niet de grote film die het had kunnen zijn, maar een hele goede.

Camille

1936 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Drama van George Cukor. Met o.a. Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore, Elizabeth Allan en Laura Hope Crews.

De geschiedenis van Camille, de aristocratische courtisane die verliefd wordt op de onschuldige Armand Duval (Taylor). Van het aanvankelijke flirten tot het besef dat de dood tussen haar en haar geliefde komt, zien we een schitterende Garbo, die al haar registers opentrekt om de diverse stadia van emotie uit te beelden. Zij past zo in haar rol, dat zij de Camille is die Alexandre Dumas voor ogen gehad moet hebben toen hij zijn roman schreef. Alle acteurs die haar omringen worden door haar opgezweept tot topprestaties.

Sylvia Scarlett

1935 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Brian Aherne en Edmund Gwenn.

De jonge Franse Sylvia (Hepburn) en haar gokkende vader (Gwenn) besluiten vanwege schulden naar Engeland uit te wijken. Aangezien ze worden gezocht verkleedt Sylvia zich als jongeman: Sylvester. Ze ontmoeten een charmante oplichter (Grant) die wel zaken wil doen met vader en 'zoon'. Goed geacteerd, luchtig drama met een fascinerende gender bending rol van Hepburn, was bij uitbreng geen succes, maar belangrijk voor de doorbraak van Grant. Deze geliefde charmeur zou samen met Hepburn nog drie films maken, waaronder klassiekers Bringing Up Baby en The Philadelphia Story.

David Copperfield

1935 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1935. Familiefilm van George Cukor. Met o.a. Freddie Bartholomew, Basil Rathbone, W.C. Fields, Frank Lawton en Lionel Barrymore.

Nadat zijn moeder overlijdt wordt David Copperfield (Bartholomew) naar Londen gestuurd om in de fabriek van zijn hardvochtige stiefvader (Rathbone) te werken. Hij woont daar in het pension van de vriendelijke Micawber (Fields), maar als die wegens schulden naar de gevangenis gaat David lopend naar Dover, waar zijn tante woont. Mooie verfilming van het beroemde boek van Charles Dickens. Komiek Fields speelde voor de verandering een tamelijk serieuze rol en deed dat uitstekend. De film werd onderscheiden met drie Oscarnominaties waaronder die voor beste film.

Rockabye

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van George Cukor. Met o.a. Constance Bennett, Joel McCrea, Paul Lukas, Jobyna Ho en Pidgeon.

Eén beeld uit deze film blijft je bij: Bennett temidden van een massa ballons, maar verder is het een ware marteling te moeten kijken naar dit damesdrama over de liefde van een actrice met nogal wisselende morele opvattingen voor haar kindje. Een curiositeit voor filmfanaten, maar de regisseur en hoofdrolspeler Celster krijgen alsnog een standje.

Our Betters

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van George Cukor. Met o.a. Constance Bennett, Gilbert Roland, Charles Starrett, Anita Louise en Alan Mowbray.

De rijke Amerikaanse Bennett gaat een society-huwelijk aan met de Britse Lord Mowbray. Al op hun trouwdag gaat hij vreemd. Dit voorval hangt ze aan de grote klok, waardoor ze voor veel opschudding in de Londense adellijke kringen zorgt. Dit langdradige 'Kammerspiel' van Cukor komt nu sterk verouderd over. Er zitten wel leuke momenten in dit scenario van Jane Murfin en Harry Wagstaff Gribble, gebaseerd op het toneelstuk van Somerset Maugham, maar er wordt veel te veel gepraat. Bennett illustreert uitstekend het verschil tussen de vlotte Amerikanen en de stijve Britten. David O. Selznick produceerde. Charles Rosher fotografeerde deze film die van muziek voorzien werd door Max Steiner.

Little Women

1933 | Komedie, Romantiek, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1933. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Joan Bennett, Paul Lukas, Frances Dee en Jean Parker.

Deze film biedt oneindig veel plezier hoeveel keren je hem ook gaat bekijken; een trouwe, mooie bewerking van Alcott's roman over vier zusters, die samen met hun moeder wonen, terwijl vader in het leger zit en moet vechten. Victor Heerman en Sarah Y. Mason kregen terecht een Oscar voor het scenario. Uitstekende rolverdeling. Gesitueerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in een klein stadje in Massachusetts. In 1949 opnieuw gefilmd en 1978 nog eens als tv-film.

Dinner at Eight

1933 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1933. Drama van George Cukor. Met o.a. Billie Burke, Lionel Barrymore, Wallace Beery, John Barrymore en Marie Dressler.

Terwijl na de Beurskrach het scheepsbedrijf van echtgenoot Oliver (Barrymore) richting het faillissement koerst is de New Yorkse socialite Millicent (Burke) manisch bezig met de tafelschikking van haar prestigieuze dinner party. En zoals in het theaterstuk van George S. Kaufman waarop deze sublieme David O. Selznick-productie is gebaseerd houdt het decorum van de elitegasten een stroom aan drama in toom. Voor hoe lang, is de vraag. Valkuildialogen, oogstrelende Art Déco-sets en -garderobe en een droombezetting (Jean Harlow, Wallace Beery, John Barrymore) geregisseerd door meester Cukor: een Hollywoodparel, dit etentje.

What Price Hollywood?

1932 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1932. Drama van George Cukor. Met o.a. Constance Bennett, Lowell Sherman, Neil Hamilton, Gregory Ratoff en Brooks Benedict.

Bennett is dienster maar heeft heel wat ambities. Ze droomt ervan actrice te worden. Een ontmoeting met producent Sherman verandert haar leven, al is hij een stevige drinker. Wat later maakt ze kennis met polospeler Hamilton, op wie ze verliefd wordt. Klassiek romantisch melodrama. Het eerste filmsucces van Cukor. Zelden werd Hollywood zo realistisch afgeschilderd als in deze film, die model zou staan voor de A STAR IS BORN-films. Bennett en Sherman zijn schitterend, evenals Ratoff als de film- mogul (duidelijk geïnspireerd door producer David O. Selznick), maar Hamiltons spel mist alle diepgang. Het scenario werd geschreven door Jane Murfin, Ben Markson, Gene Fowler en Roland Brown, naar een verhaal van Adela Rogers St. John. Charles Rosher deed camera.

One Hour with You

1932 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1932. Musical van Ernst Lubitsch en George Cukor. Met o.a. Maurice Chevalier, Jeanette MacDonald, Genevieve Tobin, Roland Young en Charles Ruggles.

De stijlvolle romance van een gelukkig getrouwd stel wordt in de war gebracht door de komst van de flirtende Tobin. Een herverfilming van THE MARRIAGE CIRCLE van Lubitsch uit 1924; gestart door Cukor, voltooid door Lubitsch met Cukor als zijn assistent. De liedjes omvatten de titelsong en 'What Would You Do?'. Samson Raphaelson bewerkte een toneelstuk van Lothar Schmidt tot scenario.

A Bill of Divorcement

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van George Cukor. Met o.a. John Barrymore, Katharine Hepburn, Billie Burke, David Manners en Henry Stephenson.

Barrymore zit al jaren in een psychiatrische inrichting. Hij loopt weg, uitgerekend op de dag dat zijn vrouw scheiding aanvraagt. Thuis wacht de confrontatie met dochter Hepburn, die hij nog nooit heeft gezien. Zij is ervan overtuigd dat zijn krankzinnigheid erfelijk is en dat ze zelf dus maar beter kinderloos kan blijven. Schitterend gespeeld maar erg verouderd melodrama, dat enkel dankzij de schitterende prestaties van Barrymore en de debuterende Hepburn geloofwaardig blijft. Howard Eastabrook en Harry Wagstaff Gribble bewerkten het toneelstuk van Clemence Dane, dat Denison Clift al in 1922 verfilmde als A BILL FOR DIVORCEMENT, met Constance Binney en Malcolm Keen, en waarvan John Farrow in 1940 een remake zou maken. Sid Hickox deed de camera. De oorspronkelijke speelduur was 75m.

Tarnished Lady

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van George Cukor. Met o.a. Tallulah Bankhead, Clive Brook, Phoebe Foster, Osgood Perkins en Elizabeth Patterson.

Bankhead trouwt met Brook om zijn geld, maar wordt bijna te laat verliefd op hem. Een protserige driehoeksverhouding met goed spel.

Girls About Town

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van George Cukor. Met o.a. Kay Francis, Joel McCrea, Lilyan Tashman, Eugene Pallette en Alan Dinehart.

De film is precies wat je van zo`n titel mag verwachten. Tashman (die drie jaar later is gestorven) als Marie Bailey is verrukkelijk om te zien in waarschijnlijk haar beste filmrol en de kostuums van Trevor Banton dragen veel bij aan het kijkplezier. Francis als Wanda Howard is gewaagd. Een van de betere films van Cukor uit zijn beginperiode. Het scenario is van Raymond Griffith (die assistent-producent was) en Brian Marlow naar een verhaal van Zoe Akins. Het camerawerk is van Ernest Haller. Er zijn versies in omloop, die ruim een kwartier korter zijn. Mono.

The Virtuous Sin

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van George Cukor en Louis Gasnier. Met o.a. Walter Huston, Kay Francis, Kenneth MacKenna, Jobyna Howland en Paul Cavanagh.

Een belachelijk slechte produktie waarin de verleidelijke Francis zichzelf aan de Russische generaal Huston geeft om haar man van het schavot te redden. Een schoolvoorbeeld van een misser.

The Royal Family of Broadway

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van George Cukor en Cyril Gardner. Met o.a. Fredric March, Ina Claire, Mary Brian, Henrietta Crosman en Charles Starrett.

Verrukkelijke filmversie van het toneelstuk van Edna Farber en George S. Kaufman over een Barrymore-achtige theaterfamilie, die verstrikt raakt in het conflict van showbusiness versus 'normaal' gezinsleven. March geeft een ondeugend-grappig portret van John Barrymore.

Grumpy

1930 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1930. Komedie van Cyril Gardner en George Cukor. Met o.a. Cyril Maude, Paul Cavanaugh, Frances Dade, Phillips Holmes en Olaf Hytten.

Leuke komische detectivefilm over een bejaarde die een verdwenen diamant ontdekt. Cukors eerste Hollywood-film als regisseur, uitgebracht door Paramount. Maude levert een sympathiek steroptreden dat hij oorspronkelijk voor het toneel had bedoeld. Holmes en Dade vormen een leuk paar.