Spike Lee (1957): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 35 films gevonden.

David Byrne’s American Utopia

2021 | Documentaire, Muziek, Musical

Verenigde Staten 2021. Documentaire van Spike Lee.

Bijna veertig jaar nadat de Talking Heads-concertfilm Stop Making Sense (1984) een wereldhit werd, komt oud Talking Heads-voorman David Byrne opnieuw met een indrukwekkende concertregistratie. De band is allang ter ziele (sinds 1991), maar Byrne vult solowerk aan met een flinke handvol oude hits van de Talking Heads (waaronder Once in a Lifetime en Road to Nowhere). Zijn oversized pak uit Stop Making Sense is nu een grijsblauw maatpak, maar de hoekige dansjes (op blote voeten) en de licht hysterische zang zijn gebleven. Net als zijn energie, hoewel Byrne inmiddels een eind-zestiger is. De fraai gechoreografeerde show – waarbij steeds meer muzikanten het podium opkomen – werd dynamisch vastgelegd door filmregisseur Spike ‘BlacKkKlansman’ Lee.

Da 5 Bloods

2020 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 2020. Drama van Spike Lee. Met o.a. Chadwick Boseman, Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters en Isiah Whitlock jr.

Vier zwarte Vietnamveteraan gaan ruim veertig jaar nadat ze daar gevochten hebben op zoek naar het stoffelijk overschot van hun gevallen kameraad (Blood nummer 5), én naar de kist vol goud die ze destijds na een helikoptercrash zijn kwijtgeraakt. In de opvolger van BlackKklansman (2018) mixt regisseur Lee verschillende genres (oorlogsfilm, satire, psychologisch drama), maar zoomt ie bovenal in op de onderbelichte rol van Afro-Amerikaanse soldaten in Vietnam. Onevenwichtig, maar in de sterkste momenten messcherp en onvergetelijk. Kortom: vintage Spike.

Amazing Grace

2019 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 2019. Documentaire van Alan Elliott en Sydney Pollack.

In 1972 nam Aretha Franklin in een kerk in Los Angeles het gospelalbum Amazing Grace op, waar een recordaantal exemplaren van werd verkocht. Hollywoodregisseur Sydney Pollack maakte er filmopnames van, maar die verdwenen wegens technische problemen in een kluis en werden min of meer vergeten. Pas zo’n veertig jaar later wist muziekproducent Alan Elliott de beelden te restaureren en na wat juridische hobbels kon deze concertfilm in 2018 eindelijk worden uitgebracht. Gelukkig maar, want Franklin, compleet met band en gospelkoor, is in absolute topvorm. De traditionele kerksetting, inclusief swingende dominee, geeft het geheel een zeldzame authenticiteit.

See You Yesterday

2019 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 2019. Avonturenfilm van Stefon Bristol. Met o.a. Eden Duncan-Smith, Dante Crichlow, Astro, Marsha Stephanie Blake en Johnathan Nieves.

Als de briljante tieners CJ en Sebastian een tijdreismachine uitvinden in de garage van Sebastians oma zijn ze in eerste instantie dolblij: toelating tot een goede universiteit is nu een zekerheid. Maar al tijdens hun eerste reis terug in de tijd veranderen ze het verleden op drastische wijze. Energiek, verrassend, onevenwichtig en bovenal gedurfd regiedebuut van Spike Lee-protegé Stefon Bristol, die zijn voorliefde voor Back to the Future (Michael J. Fox speelt een bijrolletje) vermengt met actuele thema’s als politiegeweld en Black Lives Matter.

BlacKkKlansman

2018 | Biografie, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2018. Biografie van Spike Lee. Met o.a. John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Alec Baldwin en Isiah Whitlock jr.

Verfilming van het ongelooflijke, maar waargebeurde verhaal over de zwarte politieman Ron Stallworth (Denzel Washingtons zoon John David), die begin jaren zeventig undercover gaat bij de Ku Klux Klan. Niet zelf natuurlijk, maar Ron onderhoudt het telefonische contact, zijn (witte) Joodse collega Flip Zimmerman (Driver) ontmoet de leden van de Klan. Even bijtende als grappige film van Lee, waarin hij moeiteloos de raciale spanningen uit heden en verleden aan elkaar knoopt en ook nog de Amerikaanse filmgeschiedenis (Birth of a Nation en Gone with the Wind) op de korrel neemt. Winnaar van de Juryprijs in Cannes. En Lee won met de film eindelijk z'n eerste Oscar, voor het scenario.

Oldboy

2013 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 2013. Thriller van Spike Lee. Met o.a. Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Samuel L. Jackson, Michael Imperioli en Pom Klementieff.

Remake van de gelijknamige Koreaanse film van Park Chan-wook uit 2003, dat in niets lijkt op het eerdere, bevlogen werk van Spike Lee. Joe Doucett (Brolin) wordt ontvoerd, gevangen gehouden en na twintig jaar weer vrijgelaten. Wat volgt is een obsessieve zoektocht naar de reden achter dit alles. Het intrigerende mysterie van Joe's gevangenschap wordt langzaam ontrafeld, terwijl op de juiste momenten de broeierige spanning gebroken wordt door brute actiescènes. Een vermakelijke thriller met helaas een wat onbevredigend einde.

Bad 25

2012 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 2012. Documentaire van Spike Lee.

'Ik bedoel met bad niet dat ik crimineel ben,' vertelde Michael Jackson bedeesd in 1987, 'het is een manier om te zeggen dat je cool bent, dat je oké bent, en stoer.' De titel van zijn hitalbum Bad behoefde geen uitleg, maar Michael was nooit te beroerd om zijn werk toe te lichten. In Spike Lee's lofzang Bad 25 komen de spelers van toen, inclusief MJ zelf, uitgebreid aan het woord over de totstandkoming van het legendarische album. Oftewel, een optocht van pratende hoofden, waarvan de meesten nog steeds bedwelmd lijken door de Popkoning.

When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts

2006 | Documentaire

Verenigde Staten 2006. Documentaire van Spike Lee.

Documentaire van Spike Lee is een ontroerend monument voor de slachtoffers van de orkaan Katrina, een hart onder de riem voor de arme, zwarte bevolking die probeert het gewone leven weer op te pakken, én een woedende aanklacht tegen de Amerikaanse overheid.

Inside Man

2006 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2006. Misdaad van Spike Lee. Met o.a. Denzel Washington, Jodie Foster, Clive Owen, Christopher Plummer en Willem Dafoe.

Niets is wat het lijkt in deze bankovervalfilm. Op een drukke dag wordt midden in New York een bank beroofd. De leider van de overvallers (Owen) zorgt ervoor dat gijzelaars en bankrovers niet van elkaar te onderscheiden zijn en eist een vrije aftocht in een vliegtuig. Politieonderhandelaar Keith Frazier (Washington) moet proberen de situatie tot een goed einde te brengen, maar krijgt de mysterieuze Madeleine White (Foster) op zijn dak, die eist dat hij een zaakje voor haar regelt. Sterke heist-film-met-iets-extra's van Lee, die de kijker lang op het verkeerde been houdt. Goed spel, opwindend camerawerk.

All the Invisible Children

2006 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 2006. Drama van Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Kátia Lund en Jordan Scott.

Op uitnodiging van het kinderfonds van de Verenigde Naties UNICEF en het Wereld Voedsel Programma WFP maakten acht filmmakers All the Invisible Children: zeven korte films opgedragen aan 'onzichtbare' kinderen', kinderen in ontwikkelingslanden die onbereikbaar zijn voor de meest essentiële hulp, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Meer dan de som der delen is het eindproduct niet geworden.

She Hate Me

2004 | Komedie

Verenigde Staten 2004. Komedie van Spike Lee. Met o.a. Anthony Mackie, Kerry Washington, Ellen Barkin, Monica Bellucci en Jim Brown.

John Armstrong, die bij een farmaceutisch bedrijf werkt, wordt ontslagen omdat hij als klokkenluider de corruptie te lijf wil gaan. Dan vraag zijn lesbische ex hem haar tegen betaling zwanger te maken - waarna ook haar vriendinnen en kennissen bij hem aankloppen om door hem bevrucht te worden. Prekerige film van Spike Lee neemt aan het eind groteske vormen aan, met scènes die melodramatisch, moralistisch en politiek naïef zijn.

Good Fences

2003 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2003. Komedie van Ernest R. Dickerson. Met o.a. Danny Glover, Whoopi Goldberg, Zachary Simmons Glover, Mo'Nique en Ryan Michelle Bathe.

John Armstrong, die bij een farmaceutisch bedrijf werkt, wordt ontslagen omdat hij als klokkenluider de corruptie te lijf wil gaan. Dan vraag zijn lesbische ex hem haar tegen betaling zwanger te maken - waarna ook haar vriendinnen en kennissen bij hem aankloppen om door hem bevrucht te worden. Prekerige film van Spike Lee neemt aan het eind groteske vormen aan, met scènes die melodramatisch, moralistisch en politiek naïef zijn.

25th Hour

2002 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2002. Misdaad van Spike Lee. Met o.a. Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Brian Cox en Rosario Dawson.

Er zit een sequentie in deze film, met steelse blikken en een slow motion in een nachtclub, die hoort bij de top van het misdaaddramagenre. Het is cineast Spike Lee op zijn best, werkend met de bestseller van David Benioff, en even niet belast met zijn strijd tegen racisme. Edward Norton speelt de vlotte drugshandelaar Monty Brogan - zoals vaker in zijn carrière een personage dat tegelijk goed en slecht is - en doet dat uitstekend. Monty wordt veroordeeld tot zeven jaar cel en heeft nog 24 uur om degene te vinden die hem verlinkt heeft, en om afscheid te nemen van zijn weinige dierbaren: vriendin (Dawson), jeugdvrienden (Pepper en Seymour Hoffman) en vader (Cox).

The Original Kings of Comedy

2000 | Documentaire

Verenigde Staten 2000. Documentaire van Spike Lee. Met o.a. Steve Harvey, D.L. Hughley, Bernie Mac en Cedric the Entertainer.

Toen in 2000 vier populaire Afro-Amerikaanse komieken door de VS tourden, was regisseur Spike Lee er twee avonden bij om de boel op video te registreren. Het resultaat is effectief, zonder overbodige toeters en bellen, op wat obligate backstage-beelden na. De humor is geënt op die van zwarte stand-up-godfathers als Richard Pryor en Eddie Murphy: grof en over-the-top, met veel blank versus zwart-grappen. Het best op dreef is presentator Steve Harvey, met onder meer een aanstekelijke monoloog over de verschillen tussen hiphop en old-school soul.

Love & Basketball

2000 | Romantiek, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 2000. Romantiek van Gina Prince-Bythewood. Met o.a. Sanaa Lathan, Omar Epps, Alfre Woodard, Dennis Haysbert en Kyla Pratt.

Al vanaf hun jeugd deelden Monica en Quincy hun passie voor basketbal, en hadden ze een haat-liefdeverhouding. Nu na jaren ontmoeten ze elkaar weer...

Bamboozled

2000 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2000. Komedie van Spike Lee. Met o.a. Damon Wayans, Savion Glover, Tommy Davidson, Michael Rapaport en Thomas Jefferson Byrd.

Scriptschrijver Pierre Delacroix (Wayans) heeft schoon genoeg van de schreeuwerige manager Dunwitty (Rapaport), waarop hij een show schrijft die zó confronterend is dat het hem ontslag moet opleveren. Pierre bedenkt 'ManTan: The New Millennium Minstrel Show' die twee zwartgeschminkte sukkels opvoert, genaamd ManTan en Sleep 'n Eat. Pierre wordt niet ontslagen, integendeel. Dunwitty keurt het project goed en tot ontsteltenis van Pierre wordt de show een groot succes. Nu heeft Pierre iets uit te leggen, de zwarte gemeenschap is niet geamuseerd. Spike Lee brengt z'n boze boodschap - gericht tegen verborgen blanke vooroordelen - low budget en effectief voor het voetlicht.

The Best Man

1999 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Malcolm D. Lee. Met o.a. Taye Diggs, Nia Long, Morris Chestnut, Harold Perrineau en Terrence Howard.

Zijn debuutroman 'Unfinished business' staat op stapel juist op het moment dat Harper Stewart (Diggs) samenkomt met oude studievrienden voor het huwelijk van een van hen. Nu wil het geval dat Harper zich heeft laten inspireren door diezelfde vrienden. En zo blijken nog heel wat 'onvoltooide zaken' rechtgezet te moeten worden. Romantisch drama met een aantrekkelijke, kek geklede zwarte cast en een scenario dat wat gemakzuchtig laveert tussen seksistisch chauvinisme en degelijk gepreek over huwelijkse trouw. De schrijver-regisseur is de neef van Spike Lee, die optrad als producent.

Summer of Sam

1999 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1999. Drama van Spike Lee. Met o.a. John Leguizamo, Adrien Brody, Mira Sorvino, Jennifer Esposito en Michael Rispoli.

In de zomer van 1977 doodde en verwondde David Berkowitz onder de naam Son of Sam dertien mensen. Dit gegeven dient als achtergrond van dit portret van enkele jonge mensen in een hecht buurtje in de Bronx gedurende die snikhete maanden. Vinny (Leguizamo) zet zijn huwelijk met Dionna (Sorvino) op het spel met zijn seksuele escapades, zijn beste vriend Ritchie (Brody) is plotseling punk. Liefdevol en gedetailleerd schetst Lee niet alleen een tijdsbeeld maar ook de voedingsbodem voor rap groeiend, willekeurig wantrouwen.

Pavarotti and Friends

1998 | Muziek

Verenigde Staten 1998. Muziek van Spike Lee. Met o.a. Luciano Pavarotti, Jon Bon Jovi, Natalie Cole, Celine Dion en Vanessa Williams.

In de zomer van 1977 doodde en verwondde David Berkowitz onder de naam Son of Sam dertien mensen. Dit gegeven dient als achtergrond van dit portret van enkele jonge mensen in een hecht buurtje in de Bronx gedurende die snikhete maanden. Vinny (Leguizamo) zet zijn huwelijk met Dionna (Sorvino) op het spel met zijn seksuele escapades, zijn beste vriend Ritchie (Brody) is plotseling punk. Liefdevol en gedetailleerd schetst Lee niet alleen een tijdsbeeld maar ook de voedingsbodem voor rap groeiend, willekeurig wantrouwen.

John Leguizamo's Freak

1998 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1998. Musical van Spike Lee.

In de zomer van 1977 doodde en verwondde David Berkowitz onder de naam Son of Sam dertien mensen. Dit gegeven dient als achtergrond van dit portret van enkele jonge mensen in een hecht buurtje in de Bronx gedurende die snikhete maanden. Vinny (Leguizamo) zet zijn huwelijk met Dionna (Sorvino) op het spel met zijn seksuele escapades, zijn beste vriend Ritchie (Brody) is plotseling punk. Liefdevol en gedetailleerd schetst Lee niet alleen een tijdsbeeld maar ook de voedingsbodem voor rap groeiend, willekeurig wantrouwen.

He Got Game

1998 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Sportfilm van Spike Lee. Met o.a. Denzel Washington, Ray Allen, Milla Jovovich, Rosario Dawson en Hill Harper.

Rasverteller Spike Lee waagde zich met He Got Game aan de sportfilm, het type film dat vaak ten onder gaat aan een tandje te veel jeu. Maar niet in handen van Lee. Hij schreef en regisseerde een verhaal dat kundig draait om de moeizame relatie van vader Jake (Denzel Washington) en basketballende zoon Jesus (Ray Allen). Jake komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating als hij zijn uiterst getalenteerde zoon binnen een week weet over te halen om te gaan ballen voor het team van de staat. Een hels karwei want Jesus heeft een gegronde hekel aan zijn vader. Een solide, gelaagd drama. Met muzikale verluchting van onder andere Public Enemy.

Four Little Girls

1997 | Documentaire

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Spike Lee.

Op 28 augustus 1963 verkondigde Martin Luther King zijn beroemde woorden 'I have a dream'. Nog geen twee weken later leek deze droom uiteen te spatten. In het sterk racistische Birmingham, Alabama kwamen bij een bomexplosie in de Baptist Church in de 16th Street vier jonge zwarte meisjes van rond de twaalf om het leven: Denise McNair, Carole Robertson, Cynthia Wesley en Addie Mae Collins. Spike Lee bezoekt de nog levende ouders, vrienden en leraren van deze meisjes, evenals kerkgezagdragers, toenmalige leden van de overheid en het gerecht en bevriende acteurs als Ossie Davis en Bill Cosby. Hij zoekt naar de reden van de blinde haat die de integratie zolang tegenhield in deze streken. Het liedje Birmingham Sunday dat Joan Baez aan deze zaak wijdde klinkt over de generiek. Een beklijvende documentaire die in 1998 een Oscarnominatie kreeg. En een film die nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.

Girl 6

1996 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Spike Lee. Met o.a. Theresa Randle, Isaiah Washington, Spike Lee, Debi Mazar en Jenifer Lewis.

Komedie van veldprediker Lee over een onervaren actrice die verzeild raakt in de telefoonseksindustrie. Ze wil zich bewijzen in Hollywood maar is niet bereid uit de kleren te gaan. Uit het leven gegrepen, want titelheldin Randle gaat wel degelijk uit de kleren als de geile regisseur QT haar torso wil bewonderen (jawel, gastrolletje van Quentin Tarantino). Laten we het erop houden dat Lee's ironische aanpak fungeert om zijn anti-filmindustrie boodschap aan te dikken. Een lach en een traan in een lichtvoetige film met talloze gastrolletjes van bekende artiesten, een constante liedjesstroom van Prince en weelderig camerawerk van Sayeed (Eyes Wide Shut).

Get on the Bus

1996 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1996. Komedie van Spike Lee. Met o.a. Richard Belzer, DeAundre Bonds, Andre Braugher, Thomas Jefferson Byrd en Gabriel Casseus.

Deze film van Spike Lee kreeg in Nederland geen bioscooprelease. Jammer, want Lee toont met Get on the Bus dat hij nog steeds en terecht als het boegbeeld van filmend Afro-Amerika geldt. Get on the Bus is een pakkend portret van een groep mannen die van Los Angeles naar Washington reist voor de zogenaamde Million Men March, een in 1995 georganiseerde toogdag van de omstreden radicale moslimleider Louis Farrakhan. Lee gebruikt de reis om een dwarsdoorsnede van de Afro-Amerikaanse gemeenschap te geven, waarbij hij de gesprekken van de buspassagiers aangrijpt om actuele maatschappelijke problemen te belichten. Muziek van onder andere Michael Jackson, James Brown, A Tribe called Quest, Guru, Stevie Wonder en Curtis Mayfield.

Tales From the Hood

1995 | Horror, Mysterie, Misdaad, Actiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1995. Horror van Rusty Cundieff. Met o.a. Clarence Williams III, Joe Torry, Wings Hauser, Anthony Griffith en Michael Massee.

Onsamenhangende, vierdelige, zwartgallige horror-anthologie. Drie schoften wachten in een rouwkamer op een drugsdeal, waar `Mister Simms` (Williams III) spookachtige verhaaltjes vertelt over zijn kli[KA3]enteel. In het eerste verhaaltje wordt een zwarte leider (Wright) door drie blanke smerissen gedood, maar het slachtoffer staat van zijn graf op en zorgt voor terreur. Het tweede verhaal is pas echt angstaanjagend: een door zijn pleegvader (Grier) mishandelde jongen (Hammond) beweert dat een `monster` verantwoordelijk is voor zijn verwondingen. Via magie redt hij zichzelf en zijn moeder (Parker). Het derde verhaal is een TWILIGHT ZONE-achtige parabel en gaat over een ex-Ku Klux Klansman (Bernsen) die gouverneur wil worden. Maar hij moet wel rekening houden met een legendarische voodoo-koningin en haar moordlustige poppen. In het vierde verhaal geraakt een gewelddadig zwart bendelid (Bentley) opgesloten en wordt onderworpen vaan een schok-therapie. De hele film steunt op bonte effecten en de uitpuilende ogen van Williams III. Geschreven door regisseur Cundieff en producent Darin Scott.

New Jersey Drive

1995 | Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1995. Actiefilm van Nick Gomez. Met o.a. Sharron Corley, Gabriel Casseus, Saul Stein, Gwen McGee en Andre Moore.

Jason en zijn vriend Ronald pikken bijna elke avond een auto. Ze maken een fatale vergissing: de auto van een politieman. Ze worden in het nauw gedreven. Hoewel ze nog tieners zijn, begint de politie eigenlijk zonder reden te schieten. De twee jonge autodieven kunnen ontsnappen, maar Ronald is zwaar gewond. Zwaar op de hand liggende blacksploitation actiefilm vol nare personages die kennelijk alleen het woord 'fuck' zonder moeite kunnen uitspreken. Dramatisch stelt de film weinig voor.

Lumière et compagnie

1995 | Documentaire

Duitsland​/​​Spanje​/​​Noorwegen​/​​Frankrijk 1995. Documentaire van Sarah Moon. Met o.a. Gabriël Axel, Theodoros Angelopoulos, Vicente Aranda, Merzak Allouache en John Boorman.

Op initiatief van Philippe Poulet werden veertig internationale regisseurs uitgenodigd door het Filmmuseum van Lyon om een stukje film te draaien met de originele cinématographe van de gebroeders Lumière, onder het talentrijke oog van kunstenares Sarah Moon. De regels die ze moeten volgen: het filmpje mag maximum tweeënvijftig seconden duren, mag geen synchroon geluid hebben en moet uit ten hoogste drie scènes bestaan. Ondertussen worden hen vragen gesteld als 'Waarom filmt u?', 'Houdt de filmkunst op te bestaan?' en 'Waarom wilt u filmen met de camera van Lumière?'. Als tegenpool worden actualiteitsbeelden van het jaar getoond, zonder geluid en in zwart-wit. Een film waaraan het grote publiek weinig heeft, maar die in wezen veertig verschillende theorieën geeft over de zevende kunst, even uiteenlopend als de talenten die erbij betrokken werden. Een curiosum dat voor cinefielen en filmstudenten een hele wereld opent. Roger Ikhief en Timothy Miller moesten alles monteren en de historische ontmoetingen werden vastgelegd met een gewone 35mm-camera door Philippe Poulet en Didier Ferry. De film ging in wereldpremière op 27 december 1995, de dag dat de cinematografie honderd jaar werd.

Clockers

1995 | Misdaad, Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Spike Lee. Met o.a. Harvey Keitel, John Turturro, Delroy Lindo, Mekhi Phifer en Isaiah Washington.

De titel is dieventaal voor de kleine drugsdealers die dag en nacht (around the clock) de volksbuurten van Amerikaanse steden afschuimen op zoek of onderweg naar verslaafde klanten. Sterk sfeerbeeld van het leven in Brooklyn, cynisch, zonder goedkope effecten, eenvoudig maar ook complex script van regisseur Lee en auteur Price.

Crooklyn

1994 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1994. Drama van Spike Lee. Met o.a. Alfre Woodard, Delroy Lindo, David Patrick Kelly, Zelda Harris en Spike Lee.

Door Lee's broer en zus geschreven, min of meer autobiografisch verslag gesitueerd rond 1975 in de buurt in Brooklyn, waar regisseur Lee opgroeide. Hun werk levert een bij momenten irritant maar wel bruisend verhaal op over de grote, chagrijnige familie Carmichael, die woont in een bakstenen gebouw met drie verdiepingen.

Malcolm X

1992 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1992. Biografie van Spike Lee. Met o.a. Denzel Washington, Angela Bassett, Albert Hall, Al Freeman jr en Theresa Randle.

Naar 'The autobiography of Malcolm X' van Alex Haley. In de hype die ontstond voordat de film in 1992 uitkwam (bijvoorbeeld door merchandising met een grote X op petjes, T-shirts en sweaters) werd de verwachting gewekt dat regisseur Spike Lee een prikkelend en provocerend pamflet zou maken over Malcolm X, de omstreden leider van burgerrechtenbeweging Nation of Islam. Lee maakte echter een evenwichtige, relatief genuanceerde vertelling over Malcolm X's ontwikkeling van straatschoffie, via bajesklant en charismatisch militant tot een verzoeningsgezinde man. De uitstekend spelende Washington werd genomineerd voor een Oscar maar legde het af tegen Al Pacino (Scent of a Woman).

Jungle Fever

1991 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1991. Romantisch drama van Spike Lee. Met o.a. Wesley Snipes, Annabella Sciorra, Samuel L. Jackson, Ossie Davis en Spike Lee.

Als de zwarte architect Flipper Purify (Snipes) een relatie aanknoopt met de Italiaanse uitzendkracht Angie Tucci (Sciorra) staat de hele buurt op z'n achterste benen. 'Een gemengde relatie! Schande!' Spike Lee maakt vaak films over het racisme in de States, maar deze is maar half gelukt. De omgeving van de geliefden is perfect uitgewerkt, wat bijvoorbeeld Samuel L. Jackson in Cannes de prijs voor de beste bijrol opleverde. Maar de relatie tussen Flipper en Angie wordt nooit echt boeiend, terwijl Lee in interviews verklaarde dat hij juist wilde aantonen dat hun relatie ook op stereotypen is gebaseerd.

Mo' Better Blues

1990 | Drama, Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1990. Drama van Spike Lee. Met o.a. Denzel Washington, Spike Lee, Wesley Snipes, Giancarlo Esposito en Robin Harris.

Washington is een jazz-trompettist die zo geobsedeerd wordt door zijn muziek, dat hij zijn privé-leven verwaarloost. Ontgoochelende film van Lee, na zijn beloftevol debuut. De film stelt dramatisch niet veel voor, is veel te lang, racistisch en leeg, maar beschikt over een fantastische score van vader Bill Lee en jazz-virtuozen als John Coltrane en Ornette Coleman. De fotografie van Ernest Dickerson is een dans van primaire kleuren en schitterende lichteffecten.

Do the Right Thing

1989 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1989. Drama van Spike Lee. Met o.a. Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Giancarlo Esposito en Spike Lee.

Kleurrijke uitvergroting van de multiraciale New Yorkse wijk, Bedford-Stuyvesant in Brooklyn, vol explosieve spanningen. In minder dan een etmaal worden de bewoners, deels door de zomerhitte, deels door onverdraagzaamheid, naar een kookpunt gevoerd. De haat richt zich vooral op de Italiaanse uitbaters van een pizza-tent. Een film vol brutaliteit en dubbele bodems, die de reputatie van Lee als regisseur definitief vestigde zonder dat hij aan commerciële trends of gemakkelijke sensatie toegaf. Sterke rol van Danny Aiello, die er een Oscarnominatie voor kreeg. Lee kreeg een nominatie voor het script en speelt zelf de rol van loopjongen Mookie.

School Daze

1988 | Muziek, Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1988. Muziek van Spike Lee. Met o.a. Giancarlo Esposito, Tisha Campbell-Martin, Kyme, Spike Lee en Joe Seneca.

Bizarre, wat muzikale kijk op het Amerikaanse universiteitsleven met twee groepen op een zwart college die tegenover elkaar staan: lichtbruine Streber-Wannabees vs. donkerbruine radicalen die het 'zwarte bewustzijn' er willen intimmeren. Lee, die zelf de rol speelt van 'Half-Pint' plaatst racistische vormen van onverdraagzaamheid onder de zwarten tegenover elkaar. Te ééndimensionale personages en als 'muzikale komedie' te onsamenhangend als komedie en te irrelevant en mainstream in de muzikale nummertjes, m.a.w. storend en vervelend. De humor is van studentenclubniveau, uitzondering gemaakt voor de agressieve, racistische moppen die dan weer een wrange nasmaak laten.

She's Gotta Have It

1986 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1986. Drama van Spike Lee. Met o.a. Tracy Camilla Johns, Tommy Redmond Hicks, John Canada Terrell, Spike Lee en Raye Dowell.

New York, eind jaren zeventig. De eigenzinnige en onafhankelijke Nola Darling (Johns) heeft drie vriendjes: stoere Greer (Terrell), zachtmoedige Jaime (Hicks) en grappige Mars (gespeeld door regisseur Lee zelf). Alle drie willen ze liever het enige vriendje van Nola zijn, maar wie zal ze kiezen? Of wordt het misschien haar lesbische vriendin? Voor een prikkie gedraaide, geestige zedenschets, voor het grootste deel geschoten in stemmig zwart-wit, met acteurs die zo nu en dan rechtstreeks in de camera spreken om zo hun visie op de affaire uit te leggen. Lanceerde de carrière van regisseur Spike Lee, die drie jaar later Do the Right Thing zou maken.