Michel Roux: regie en cast.
Er zijn 15 films gevonden.

Pas très catholique

1994 | Komedie, Mysterie

Frankrijk 1994. Komedie van Tonie Marshall. Met o.a. Michel Roux, Anémone, Roland Bertin, Denis Podalydès en Michel Didym.

Actrice en Frans links geweten Anémone (1950-2019) is Maxime, een kettingrokende wildebras met een rijk liefdesleven. Haar wisselende contacten met mannen en vrouwen, en haar baan als privédetective leiden met de nodige omwegen richting een middelbare school. En daarmee naar de zoon die ze al jaren niet meer heeft gezien. Ziedaar, de botsing tussen het gevierde Franse hedonisme en de vermaledijde bourgeoisie. Geestig vanwege de pretentieloos dik aangezette schets van een moreel inklinkend personage. Losjes gebaseerd op flarden van het leven van de regisseur en scenarist Tonie Marshall (1951-2020).

Un Suédois ou rien

1991 | Komedie

Frankrijk 1991. Komedie van Jean-Luc Moreau. Met o.a. Michel Roux, Agathe Natanson, Odile Mallet en Georges Dupuis.

Een jonge vrouw die vrienden te eten heeft uitgenodigd, wil zelf ook een partner voor die avond hebben. Ze wendt zich tot een gespecialiseerd bureau en staat er op : 'Een Zweed of anders niets!' Helaas voor haar heet de enige die die avond beschikbaar is Herman, op z'n minst vreemd voor een Scandinaviër. De filmbewerking van een komedie, gebaseerd op misverstanden, en geschreven door een zekere Laurence Jyl. De tv-regisseur doet veel moeite wat variatie aan te brengen door uit verschillende hoeken te filmen en tevens door middel van de belichting, maar de dialogen zijn en blijven armoedig, zodat het allemaal wat lang duurt.

Le diamant rose

1991 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1991. Misdaad van Michel Roux. Met o.a. Jacques Balutin, Henri Courseaux, Jean-Claude Islert en Nadine Coll.

Franse bewerking van het werk van de Britse schrijver Michael Pertwee. Het plot heeft een bijrol: er is sprake van een diamantair die een jonge vrouw met een shock herbergt en, tegelijkertijd, van een politie-inspecteur die voortdurend bij hem opduikt op zoek naar een bende die gespecialiseerd is in het stelen van juwelen en in de buurt rondhangt. Aangezien deze verwikkelingen zich binnenshuis afspelen, zou men het ergste verfilmde theater vrezen, maar de tv-maker ontsnapt hieraan door handig gebruik te maken van de toneelmogelijkheden die deze ruimte biedt. Dat neemt niet weg dat de essentie gelegen is (het is een parodie!) in een typisch Angelsaksische, zwarte humor die (dat moet gezegd worden) een beetje van zijn originaliteit verliest door de vertaling, maar Ballutin is opmerkelijk goed in de hoofdrol van de diamantair Max Simoun. De mooie decors zijn het werk van André Levasseur.

Deux locataires pour l'Elysée

1991 | Komedie

Frankrijk 1991. Komedie van Eric Le Hung. Met o.a. Anny Romand, Michel Roux, Kareen Bourjade, Stéphane Rodin en Lucien Barjon.

De ambtsperiode van de eerste Franse presidente zit er bijna op. Ze heeft haar man beloofd zich niet meer kandidaat te stellen, maar aangezien hij haar bedriegt en de opiniepeilingen gunstig zijn, bedenkt ze zich. Haar woedende echtgenoot geeft een persconferentie en kondigt aan dat hij zich ook kandidaat stelt voor het presidentschap. Het begin van de film is al niet boeiend, maar de rest is nog erger: een reeks cliches, een nostalgisch gebruik van de tijdgeest , nietszeggende dialogen en stereotype personages. Daarbij is het geheel zo slap mogelijk in beeld gebracht, maar dat zijn we van deze regisseur gewend. De satirisch bedoelde momenten gaan absoluut de mist in. Bepaalde gedeelten zijn er op goed geluk aan toegevoegd, zoals het bezoek van de Minister-president van Thailand.

Monsieur Masure

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Jean Cohen. Met o.a. Dany Carrel, Michel Roux en Daniel Gélin.

Bewerking van de komedie van Claude Magnier die voorgoed in vergetelheid geraakt zou zijn als hij dit stuk niet had geschreven. Het thema is dat van de meest afgezaagde, onvermijdelijke klucht: een man betrapt zijn vrouw in bed met een onbekende. Die onbekende is Claude Masure, de beroepscharmeur. Dan volgen de gebruikelijke verwikkelingen die we al honderd keer hebben gezien. Gelukkig blijken de dialogen geestig en de personages tamelijk grappig te zijn: het is dus een genoegen om naar deze komedie te kijken, ook al ondervindt de veel te schuchtere regie de nawerking van het feit dat het werk oorspronkelijk een toneelstuk was.

Véronique

1989 | Muziek, Komedie, Romantiek

Frankrijk 1989. Muziek van Jean-Laurent Cochet. Met o.a. Fran[KA10]ois Leroux, Danièle Chlostowa, Michel Roux, Léonard Pezzino en Marc Gaussorges.

Een van de succesvolle operettes van Andr[KA1]e Messager (1853-1929) met een Marivaux-achtige thema. Het jonge meisje verovert incognito degene met wie zij wil trouwen. Hoewel het libretto van Albert Van Loo en Georges Duval is verouderd, brengt het spektakel nieuw leven in de komische opera. Het aanstekelijk opgewekte humeur en de luisterrijke reconstructie van het tijdperk waarin het speelt zal de liefhebbers in vervoering brengen.

La femme et le pantin

1959 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1959. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Brigitte Bardot, Antonio Vilar, Michel Roux, Lila Kedrova en Jacques Mauclair.

De dochter van een Franse banneling in Sevilla werkt als flamencodanseres in morsige nachtclubs. Daar wordt ze aangesproken door een rijke aristocraat die haar voorstelt zijn minnares te worden. Naar de roman van Pierre Louÿs. Regisseur Luis Buñuel, die aanvankelijk voor het project was uitgezocht, weigerde BB in de hoofdrol en staakte zijn medewerking. Vervanger Duvivier brengt er weinig van terecht; Bardot is geen femme fatale, maar de ergste ramp is Vilar als de (verondersteld) geobsedeerde held. Eerder, in 1935, door Josef Von Sternberg verfilmd met Marlene Dietrich, onder de titel The Devil is a Woman.

Détournement des mineures

1959 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1959. Drama van Walter Kapps. Met o.a. Frank Villard, Hélène Chancel, Nathalie Nattier, Louis Seigner en Michel Roux.

Een aankomend danseresje werkt als fotomodel om haar balletlessen te betalen. Een zogenaamd danscontract in Tanger, waarin een fotograaf bemiddelt, doet haar in een bordeel belanden. Interpol weet haar nog tijdig te redden. Deze zogenaamde waarschuwingsfilm heeft een onwaarschijnlijk scenario en - behalve een vlot tempo - ook geen andere kwaliteiten.

La Joyeuse prison

1956 | Komedie

Frankrijk 1956. Komedie van André Berthomieu. Met o.a. Michel Simon, Ded Rysel, Paulette Dubost, Lisette Lebon en Michel Roux.

Een goedmoedige hoofdcipier weet van alle gedetineerden zijn vrienden te maken. En nieuwe gevangene weigert deze verbroedering, maar gebruikt de cipier wel om te ontsnappen. Een op ware gebeurtenissen in een Normandische gevangenis gebaseerde komedie, waarin opgewekt wordt geacteerd; de regie is helaas niet meer dan routineus.

Leguignon guérisseur

1954 | Komedie

Frankrijk 1954. Komedie van Maurice Labro. Met o.a. Yves Deniaud, Nicole Besnard, Michel Roux, André Brunot en Colette Mars.

Een man blijkt kwaliteiten als genezer te bezitten en krijgt zodoende een goede reputatie bij de patiënten van een overbelaste oude arts. De erfgenamen van een door hem genezen patiënt spannen samen om hem zijn vermogen te doen verliezen en willen hem laten verleiden door een nachtclub-zangeres. De mogelijkheden tot een satire op de medische bureaucratie worden niet benut. In plaats daarvan is de film een gewone klucht geworden, waarin overdreven maar vlot wordt geacteerd.

Maternité clandestine

1953 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1953. Drama van Jean Gourgnet. Met o.a. Dany Carrel, Michel Roux, Pierre Larquey, Jane Marken en Noël Roquevert.

Een jeugdbende die gemanipuleerd wordt door een gangster, redt bij toeval een ongehuwde moeder van zelfmoord en neemt haar en haar kind op. De leider ziet echter lucratieve mogelijkheden in haar ontvoering, maar de jongens keren zich tegen hem en redden het meisje opnieuw. De rechtlijnige B-film heeft sympathieke trekjes in het scenario, maar de vormgeving maakt zowel van de sensatie als van het sentiment evenzovele clichés.

Le Secret d'Hélène Marion

1953 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1953. Drama van Henri Calef. Met o.a. Isa Miranda, Frank Villard, Carla del Poggio, Michel Roux en Jean Debucourt.

Een man keert van de oorlog in Midden-Oosten terug in Parijs en begint een verhouding met een vrouw zonder te weten dat ze met een krijgsmakker getrouwd is. Na ontdekking van de waarheid cijfert hij zich weg, zonder te weten dat zijn geliefde zwanger is. Jaren later - als de echtgenoot inmiddels gesneuveld is - zorgt de dochter voor hereniging. Zorgvuldige onderkoelde regie houdt dit melodrama binnen de perken, hoewel de nobele loyaliteit van de held een weinig overtuigende idealisering krijgt.

La fête à Henriette

1952 | Komedie

Frankrijk 1952. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Dany Robin, Michel Auclair, Hildegard Knef, Michel Roux en Louis Seigner.

Regisseur, producent en secretaresse werken aan filmscenario over gelieven die tijdens veertiende juli-feestdag onder bekoring raken van circusartiste en jonge gangster. Simpel verhaaltje kreeg sierlijke vormgeving en ironisch commentaar in het overleg van de filmmakers die hun inspiratie betwijfelen. Opnieuw gefilmd als PARIS WHEN IT SIZZLES. Scenario van de regisseur en Henri Jeanson. Roger Hubert stond achter de camera.

Interdit au public

1949 | Komedie

Frankrijk 1949. Komedie van Alfred Pasquali. Met o.a. Mary Marquet, Jacqueline Gauthier, Mona Goya, Micheline Valmonde en Camille Fournier.

In Parijs vindt de première van een stuk van een succesvol schrijver plaats. Familie en vrienden zijn aanwezig. Iedereen doet heel opgewonden tussen het beginteken van de voorstelling en het vallen van het doek. Het thema zou Antonioni ongetwijfeld hebben gelegen, maar deze film verzandt in onbenullig mondain gebabbel. De mise-en-scène van een onbekend regisseur, onder 'supervisie' van Richard Pottier, doet er nog een schepje bovenop.

L'impeccable Henri

1948 | Komedie

Frankrijk 1948. Komedie van Charles-Félix Tavano. Met o.a. Marcelle Derrien, Mona Goya, Yvette Lucas, Hélène Garaud en Claude Dauphin.

Met de bedoeling hen te bestelen treedt Henri als stijlvolle butler bij een familie in dienst. Geleidelijk aan raakt hij bevriend met zijn werkgevers en, eenmaal eerlijk geworden, trouwt hij de dochter des huizes. Dit dodelijk saaie thema leidde tot een onschuldige en praktisch onbeduidende film, gemaakt door een volslagen onbekende regisseur. Het spel maakt nog wat goed. Ook bekend als L'IMPECCABLE MONSIEUR HENRI.