Oskar Sima: cast.
Er zijn 111 films gevonden.

Das Spukschloß im Salzkammergut

1965 | Muziek, Romantiek, Drama

Duitsland 1965. Muziek van Hans Billian. Met o.a. Udo Jürgens, Hannelore Auer, Manfred Schnelldorfer, Gertraud Jeserer en Ruth Stephan.

De desstijds rijzende zanger Jürgens - volgens sommigen een echt druiloor - in een dunne, banale schlagerfilm. De laatste in een reeks van vier soortgelijke misbaksels van Billian die nadien zou overschakelelen naar het meer lucratieve softseks- genre. Het verhaal: een moeizame romance tussen een toneelspeelster en een zanger.

Tanze mit mir in den Morgen

1962 | Musical

Oostenrijk 1962. Musical van Peter Dörre. Met o.a. Paul Hörbiger, Oskar Sima, Rex Gildo, Gerhard Wendland en Udo Jürgens.

Een theaterdirecteur (Hörbiger) krijgt een showboot en daarop laat hij allerlei artiesten optreden. Dat is het hele verhaal, maar het gaat natuurlijk om de shownummers.

Sing, aber spiel nicht mit mir

1962 | Muziek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1962. Muziek van Kurt Nachmann. Met o.a. Adrian Hoven, Paul Hörbiger, Peter Vogel, Rex Gildo en Karin Heske.

Het verhaal vertellen heeft weinig zin omdat deze film slechts een excuus is om de vedettenummers aan elkaar te binden. De voornaamste optredenden: Sacha Distel, Rex Gildo, Bill Ramsay, Ted Herold en De Chakachas.

So liebt und küsst man in Tirol

1961 | Romantiek

Duitsland 1961. Romantiek van Franz Marischka. Met o.a. Adrian Hoven, Vivi Bach, Harald Juhnke, Monika Dahlberg en Oskar Sima.

Kitscherige romantiek en het intrappen van open deuren in het Tiroolse Zillertal. De strijd om een erfenis en een hotel dat leeg blijft. De kakafonie van naar marsmuziek klinkende Dixieland, hoempamuziek en gejodel weerhouden niet alleen de gasten, maar ook de kijker. Het scenario is van Ilse Lutz-Dupont, Janne Furch en Hans Billian. Het camerawerk is van Gerhard Krüger.

Muss i denn zum Städtele hinaus

1961 | Muziek

Oostenrijk 1961. Muziek van Franz Antel. Met o.a. Vivi Bach, Hans von Borsody, Trude Herr, Hans Moser en Paul Hörbiger.

Een groepje amateur-jazzspelers wordt bekend na veel vallen en opstaan. Een pretentieloze muzikale film die ook bekend werd onder de Duitse titel: 'Und du mein Schatz bleibst hier'.

Kauf dir einen bunten Luftballon

1961 | Komedie, Muziek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1961. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Ina Bauer, Toni Sailer, Oskar Sima, Paul Hörbiger en Heinz Erhardt.

Een nieuwe versie van de ijsrevuefilm uit 1943, Der Weiße Traum, in kleur en CinemaScope met schaatskampioene Inge König (Bauer) (1957, 1958, 1959) in de hoofdrol. Een theatermusical met hoofdrolspeelster Mia (Stephan), die niet zingen kan, dreigt te floppen, maar wordt beschermd door financier Miffke (Philipp), en wordt vlot omgebouwd tot ijsfestijn, zodat Inge schitteren kan - en dat doet ze ook. Het scenario is van regisseur Von Cziffra. Het camerawerk is van Willy Winterstein.

Glocken läuten überall

1960 | Drama

Oostenrijk 1960. Drama van Franz Antel. Met o.a. Hans Holt, Annie Rosar, Sieghardt Rupp, Oskar Sima en Rolf Olsen.

Een film met de Wiener Sängerknaben stond borg voor succes, vandaar. Een dorpje in de bergen, een pastoor als hoofdpersonage en natuurlijk een liefdesgeschiedenis met hinderpalen plus een optreden van de genoemde zangertjes en het volk is tevreden. WENN DIE GLOCKEN HELL ERKLINGEN eveneens met de Wiener Sängerknaben, is veel beter. Ook bekend als DIE GLOCKE RUFT.

Salem Aleikum

1959 | Muziek

Duitsland 1959. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Peter Alexander, Rudolf Platte en Oskar Sima.

Zie: Schlagerfilms.

Peter schießt den Vogel ab

1959 | Muziek

Duitsland 1959. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Peter Alexander, Germaine Damar, Ruth Stephan, Maria Sebalt en Jo Herbst.

Een matige muzikale amusementsfilm over een hotelportier die zijn erfenis verbrast. Schlagerster Alexander teert dan op de zak van de telefoniste voor wie hij menig deuntje kweelt.

Wenn die Bombe platzt

1958 | Komedie

Oostenrijk 1958. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Oskar Sima, Rudoff Platte, Hans Richter, Fritz Imhoff en Wera Frydtberg.

Een amateuristisch trio kraakt de safe van een bank; dit alles is gefilmd door een bewakingscamera; de jacht op de film wordt geopend, maar een echte misdadiger mengt zich in de strijd. Een mislukte komedie over de harde misdaad; dat komt ervan als je bekende grappenmakers uit de showwereld van toen in een komische krimi stopt.

Hallo, Taxi

1958 | Komedie

Oostenrijk 1958. Komedie van Hermann Kugelstadt. Met o.a. Hans Moser, Gerlinde Locker, Jürg Holl, Paul Hörbiger en Oskar Sima.

Leopold en Franz zijn vrienden en collega's. Beiden zijn koetsier van een huurrijtuig. Wanneer Franz zijn rijtuig opgeeft en op een taxi overstapt blijft er van de vriendschap niet veel over. Een typische jaren 1950-60 komedie. Geen enkele diepgang, nooit schokkend, maar toch af en toe amusant. Gesitueerd in Wenen.

Eine Reise ins Glück

1958 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1958. Komedie van Wolfgang Schleif. Met o.a. Rudolf Prack, Waltraud Haas, Theo Lingen, Teddy Reno en Oskar Sima.

Een vrolijke en onderhoudende komedie over het bezit van een verlopen wijngaard en de voorraad chianti in Italië die geërfd worden door een Duitse caféhoudster zonder centen. Een corrupte zaakvoerder en een uitgekookte wijnhandelaar menen de naïeve dirndl uit het Noorden gemakkelijk in het ootje te kunnen nemen, maar de dochter van de zaakvoerder gooit roet in het eten. Mooie landsschapsfotografie. Het scenario is van J.A. Hübler-Kahla en Franz Gribitz. Het camerawerk is van Willi Sohm.

Besuch aus heiterem Himmel

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Ferdinand Dörfler. Met o.a. Johannes Heesters, Elma Karlowa, Oskar Sima, Hans von Borsody en Al Hoosman.

Heesters in de rol van een Amerikaanse miljonair, die onder een valse naam een kasteel in Duitsland gekocht heeft. Op een goede dag staat hij verkleed als circusartiest compleet met een gezelschap aan de poort van zijn eigen burcht. De beheerder laat ze binnen en probeert hen 's nachts - door een aantrekkelijke jonge vrouw als spook te laten optreden - af te schrikken en ze zo kwijt te raken. Dat loopt in deze onderhoudende klucht natuurlijk geheel anders want de rijkaard had met zijn vrienden in de VS gewed dat hij uit Europa een spook zou halen. Wat ver gezocht, maar nog steeds om te lachen. Het scenario is van Olf Fischer en regisseur Dörfler. Het camerawerk is van Willy Winterstein.

Wien, du Stadt meiner Träume

1957 | Muziek

Oostenrijk 1957. Muziek van Willi Forst. Met o.a. Hans Holt, Erika Remberg, Paul Hörbiger, Adrian Hoven en Oskar Sima.

Het is aan alles te merken dat deze film over een in eigen land afgezette koning die voor de kost een populaire taxichauffeur in Wenen wordt, de allerlaatste produktie was die Forst heeft geregisseerd.

Vier Mädels aus der Wachau

1957 | Komedie, Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1957. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Isa Günther, Jutta Günther, Alice Kessler, Ellen Kessler en Hans Moser.

Hoe een vierling, die zonder het te weten bestaat uit twee maal een tweeling, de ene buitenechtelijk en de andere niet. Zij worden ingezet voor de bevordering van het toerisme en de promotie van de wijnverkoop door een boerenslimme burgervader. Eén originele inval maakt nog geen goede film. Scenario van Kurt Nachmann en Rolf Olsen. Camerawerk van Hans Heinz Theyer.

Heimweh, dort wo die Blumen blühn

1957 | Drama

Oostenrijk 1957. Drama van Franz Antel. Met o.a. Sabine Bethmann, Rudolf Prack, Paul Hörbiger, Hans Holt en Erik Frey.

Voor de zakdoekenbrigades en al diegenen die dwepen met de Wiener Sängerknaben: een jonge vrouw, die zich vanwege liefdesverdriet van een brug over de Donau heeft gestort, wordt van haar mislukte zelfmoordpoging gered door de pater die met zijn zingende knaapjes in een bus op toernee is en toevallig langs kwam. Ze verplegen haar en knappen haar op zodat zij weer zin in het leven krijgt. Stichtelijke pulp.

Wo die Lerche singt

1956 | Muziek

Oostenrijk 1956. Muziek van Hans Wolff. Met o.a. Doris Kirchner, Renate Holm, Theo Lingen, Lutz Landers en Oskar Sima.

Een kunstschilder is verliefd op een mode-ontwerpster, maar tegelijkertijd heeft hij een verhouding met een ander. Een vrije, niet zo geslaagde bewerking van de gelijknamige minder bekende operette van Franz Lehár.

Mädchen mit schwachem Gedächtnis

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Germaine Damar, Peter Weck, Rudolf Platte, Heinz Erhardt en Loni Heuser.

Vehikel voor toenmalige schlagerster Weck als Poldi Kohlegger en populaire komediant Erhardt als persfotograaf Albert in een verwisselingsklucht, waar nu toch wel de glans vanaf is. Anny Prechtl (Damar) is een wicht uit Beieren, wier jeugdvriend Weck revuester in München is. Ze droomt ook van zo'n carrière en neemt de trein naar de grote stad waar ze berooid aankomt omdat ze onderweg bestolen werd. Weck blijkt in werkelijkheid kelner te zijn en samen belanden ze in een erfeniszwendel, die door het echtpaar Turner uit Amerika (Buhlan-Leibelt) is opgezet.

Meine Tante, deine Tante

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Theo Lingen, Hans Moser, Oskar Sima, Georg Thomalla en Sabine Bethmann.

Drie deftige dames gaan boven een bank wonen. Dolle pret als het heren blijken te zijn, die boosaardige plannen beramen. Scenario van Bobby E. Lüthge en J.A. Hübler-Kahla. Camerawerk van Bruno Stephan.

Lügen haben hübsche Beine

1956 | Komedie

Oostenrijk 1956. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Adrian Hoven, Doris Kirchner, Oskar Sima, Paul Hörbiger en Annie Rosar.

Johanna Heiseler is weliswaar afgestudeerd en gediplomeerd als arts, maar ze heeft chronische geldzorgen. Ze kan ski[KA3]en als de beste, verkleedt zich als man en vindt een bijbaantje als ski- instructeur bij gasthof Sonnenhof in Oberirl. Dr. Philip Hackenschuh (Hoven), die haar als vrouw op haar vrije zaterdagmiddag leert kennen wordt tot over zijn oren op haar verliefd, maar kan haar door de week niet vinden, hetgeen tot grote misverstanden leidt.

Kaiserjäger

1956 | Romantiek, Romantisch drama

Oostenrijk 1956. Romantiek van Willi Forst. Met o.a. Adrian Hoven, Gunther Philipp, Erika Remberg, Oskar Sima en Judith Holzmeister.

In het oude Oostenrijk neemt een adellijk meisje dienst in het leger, maar de zaken lopen mis wanneer de liefde een woordje mee gaat spreken. De meesterhand van Willi Forst, die ook co-auteur van het scenario was, is maar moeilijk te herkennen in deze nogal clichématige romantische film.

Ich und meine Schwiegersöhne

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Grethe Weiser, Walter Giller, Rudolf Platte, Heinz Erhardt en Bibi Johns.

De weduwe (Weiser) van een speelgoedfabrikant probeert de niet zo goed lopende onderneming weer te laten floreren met de hulp van haar schoonzonen (Giller en Platte). Een gedateerde klucht met sterren van weleer, glitter en klatergoud van de toenmalige Schlager-scene, die hooguit curieus is voor de diepe invloed van het moderne Amerika op de na-oorlogse Duitse samenleving. Gustav Kampendonck bewerkte een idee van Hans Sturm. Het camerawerk deed Erich Claunigk.

Heimatland

1955 | Drama

Oostenrijk 1955. Drama van Franz Antel. Met o.a. Rudolf Prack, Marianne Hold, Adrian Hoven, Oskar Sima en Annie Rosar.

Een jager en een zwerver dingen naar Helga Sonnleitners (Hold) hand. Dat moet mis gaan. Uiteraard komt de zwerver aan een voortijdig einde. Een walgelijk soort Heimatfilm vol valse dramatiek. Het scenario is van Josef Friedrich Perkonig, Hans Holt en Kurt Nachmann naar de novelle van Marie Ebner-Eschenbach Krambambuli. Het camerawerk is van Hans Heinz Theyer en Ernst Ritter von Theumer.

Der Kongresz Tanzt

1955 | Muziek

Oostenrijk 1955. Muziek van Franz Antel. Met o.a. Rudolf Prack, Johanna Matz, Oskar Sima, Hans Moser en Karl Schönböck.

Deze nieuwe versie in Technicolor van Eric Charells klassieke schlager-operette werd met Prack en Matz een bleke afschaduwing. Zelfs het onverwoestbare 'Das muB ein Stück vom Himmel sein' riekt te veel naar het Oostenrijkse lonken naar Westduitse Wirtschaftsmarken.

Kaisermanöver

1954 | Drama, Romantiek, Komedie

Oostenrijk 1954. Drama van Franz Antel. Met o.a. Rudolf Prack, Winnie Markus, Hans Moser, Hannelore Bollmann en Walter Müller.

Een generaalsdochter wil met een kapitein trouwen, maar haar vader heeft een majoor op het oog. Keizer Franz Joseph zorgt er persoonlijk voor dat alles op z'n pootjes terecht komt.

Der Zigeunerbaron

1954 | Muziek

Duitsland 1954. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Margit Saad, Gerhard Riedmann, Paul Hörbiger, Karl Schönböck en Oskar Sima.

Redelijk geslaagde verfilming van Johann Strauss' operette. De regisseur zou het in 1965 nog eens dunnetjes overdoen voor de tv met o.a. Rudolf Schock.

Kaiserwalzer

1953 | Romantiek

Oostenrijk 1953. Romantiek van Franz Antel. Met o.a. Maria Holst, Rudolf Prack, Angelika Hauff, Winnie Markus en Gunther Philipp.

Een aartshertog, die incognito op reis is, ontmoet een onderwijzeres. In tegenstelling tot wat meestal in dit genre romantische films in het oude Wenen gebeurt, worden ze ondanks het standsverschil een gelukkig paar. Veel méér opmerkelijks valt er niet te melden. Het scenario is van Antel, Jutta Bornemann, Gunther Philipp en Friedrich Schreyvogel. Het camerawerk is van Hans Theyer.

Die Junggesellenfalle

1953 | Komedie, Drama

Duitsland 1953. Komedie van Fritz Böttger. Met o.a. Oskar Sima, Rudolf Platte, Rudolf Carl, Franz Muxeneder en Maria Andergast.

Een kinderrijke ambtenaar, die naast zijn kijvende echtgenote ook nog de aanwezigheid van drie ongetrouwde boezemvrienden moet verdragen, stelt voor zijn kwelgeesten een vrijgezellenbelasting in. Een ergerlijke Duitse dorpsklucht met voornamelijk platte grappen en grollen.

Damenwahl

1953 | Drama, Komedie

Duitsland 1953. Drama van E.W. Emo. Met o.a. Grethe Weiser, Willy Fritsch, George Thomalla, Ingrid Pan en Rudolf Platte.

Kroegbazin Weiser ziet op dezelfde dag zowel haar verloren gewaande man terug als haar dochter uit Amerika. Eind goed al goed, want ook de dochter komt een aardige vent tegen in moeders kroeg.

Tanzende Sterne

1952 | Muziek, Komedie

Duitsland 1952. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Fita Benkhoff, Germaine Damar, Axel von Ambesser, Georg Thomalla en Oskar Sima.

Moeder en dochter, die een verlopen nachtclub beheren, zetten het leven van een aristocratische Engelse familie op stelten. Na veel misverstanden en jaloerse scènes vormen zich toch de juiste paren. Alles hangt als los zand aan elkaar in deze revuefilm, die typerend voor de jaren 1950-60 is. Met veel muziek, maar zonder samenhang en zonder humor. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Georg Bruckbauer.

Mikosch rückt ein

1952 | Komedie, Drama

Duitsland 1952. Komedie van J.A. Hübler-Kahla. Met o.a. Heli Finkenzeller, Christiane Jansen, Paul Klinger, Oskar Sima en Georg Thomalla.

Een geschifte Hongaarse zwijnenhoeder wordt opgeroepen voor militaire dienst. Hij legt zijn meerderen het vuur na aan de schenen door zijn gespeelde domheid. Een platte militaire klucht, die het voornamelijk moet hebben van zeer platte humor. Kan in de verste verte niet tippen aan het voorbeeld - de brave soldaat Svejk.

Meine Frau macht Dummheiten

1952 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1952. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Inge Egger, Hans Holt, Georg Thomalla, Marina Ried en Rudolf Platte.

Een chemicus wordt verliefd op een verslaggeefster van een sensatieblad, maar weet niet dat zij het was, die een kwetsend artikel over hem geschreven heeft. Pas lang nadat ze getrouwd zijn en na een heleboel misverstanden komt de waarheid aan het licht. Een banale komedie die de vrouw naar haar rol in de jaren vijftig, ofwel naar huis en haard, terugstuurt.

Mein Herz darfst du nicht fragen

1952 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1952. Drama van Paul Martin. Met o.a. Willy Birgel, Heidemarie Hatheyer, Maria Holst, Wolfgang Mahnke en Paul Klinger.

Een vluchtelinge ontmoet haar zoontje, van wie zij dacht dat hij was omgekomen in het oorlogsgewoel. Hij is inmiddels door een echtpaar in goede doen geadopteerd en groeit op in een kasteel. In de strijd voor haar rechten als moeder maakt zij geen enkele kans, omdat zij niet bewijzen kan dat het haar kind betreft. Tenslotte ziet zij grootmoedig, omwille van zijn welzijn, van het kind af. Een sentimentele film uit de jaren 1950-60, waarin het voor iedereen goed moet aflopen.

Ideale Frau gesucht

1952 | Komedie

Oostenrijk 1952. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Inge Egger, Wolf Albach-Retty, Jeanette Schultze, Waltraud Haas en Susi Nicoletti.

Een vrouwenblad zoekt door middel van een prijsvraag naar de 'ideale vrouw'. Een bekend schrijver en berucht hartenbreker stelt zich beschikbaar om de drie overgebleven concurrentes te 'testen', maar wordt uiteindelijk verliefd op de verantwoordelijke redactrice van het geïllustreerde tijdschrift.

Du bist die Rose vom Wörthersee

1952 | Muziek, Komedie

Duitsland 1952. Muziek van Hubert Marischka. Met o.a. Marte Harell, Grethe Weiser, Waltraud Haas, Hans Moser en Curd Jürgens.

Een man tussen twee vuren: een wereldberoemde componist leert in Amerika een jongedame kennen, die net als hij in Kärnten geboren is. Wanneer de twee naar huis gaan om hun verloving aan te kondigen, verschijnt ook de zuster van zijn aanstaande - zijn jeugdliefde... Een platte amusementsfilm vol sentiment.

Die Försterchristl

1952 | Muziek

Duitsland 1952. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Johanna Matz, Karl Schönböck, Angelika Hayff, Will Quadflieg en Oskar Sima.

Met liedjes als `Hab` ein Herz frei und froh` en `Gebt mir die Geigen der ganzen Welt` wordt de tijd van keizer Franz Joseph geschetst. Christl, dochter van een houtvester, geeft een jonge jager een boete. De jager blijkt later de keizer te zijn. In de regie van Friedrich Zelnik werd dit verhaal al in 1926 verfilmd met Harry Liedtke, Lya Mara en Wilhelm (William) Dieterle.

Der eingebildete Kranke

1952 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1952. Komedie van Hans H. König. Met o.a. Joe Stöckl, Oskar Sima, Inge Egger, Jupp Hussels en Lucie Englisch.

Vermakelijke Duitse bewerking door de regisseur, Hans H. K[KA3]onig en H. Lacm[KA3]uller van Moli[KA2]ere`s (1622-1672) beroemde toneelstuk over de ingebeelde zieke. De plaats van handeling is van Parijs veranderd naar een Beiers dorp.

Der Obersteiger

1952 | Historische film, Romantiek, Muziek

Oostenrijk 1952. Historische film van Franz Antel. Met o.a. Walter Janssen, Josefin Kipper, Hans Holt, Gunther Philipp en Grethe Weiser.

De Beierse hertog Max vlucht incognito voor een huwelijk dat hem opgedrongen wordt. Tijdens zijn omzwervingen ontmoet hij een prinses, die ook al onder een valse naam reist. Hij wordt verliefd op haar en wil met haar trouwen. Zij blijkt het meisje te zijn met wie hij moest trouwen. Sentimentele draak naar de gelijknamige operette van Carl Zeller.

Weiße Hölle Mont Blanc

1951 | Mysterie, Drama

Oostenrijk 1951. Mysterie van Harald Reinl. Met o.a. Dagmar Rom, Dietmar Schönherr, Geraldine Katt, Oskar Sima en Gerhard Deutschmann.

Film met de jonge Schönherr als vurige Italiaanse grensbewaker. Hij stort uit jaloezie bijna de verkeerde in het ongeluk. Tegen het decor van een zonder meer indrukwekkend gebergte, speelt zich het voor het genre gebruikelijke drama af. Regisseur Reinl kon hier op de ervaringen teruggrijpen, die hij als leerling van Leni Riefenstahl verzamelde.

Unschuld in tausend Nöten

1951 | Komedie

Duitsland 1951. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Hannelore Schroth, Wolf Albach-Retty, Rudolf Platte, Oskar Sima en Elena Luber.

Aantrekkelijke Eva Born (Schroth) werkt voor een klein, maar exclusief haute-couture huis. Soms helpt ze als mannequin. Zo maakt ze kennis met Herr Bergmann (Sima) een rokkenjager, die haar per abuis het visitekaartje van zijn a.s. schoonzoon Dr. Singer (Albach-Retty) geeft. Privécontacten leggen met klanten is echter ten strengste verboden en Eva wordt op staande voet ontslagen. Ze wil Bergmann opzoeken en komt uiteraard bij Dr. Singer terecht, die zeer éprit van Eva is. Bovendien is zijn verloofde nu niet het aller braafste en trouwste wezentje. Oprecht gespeelde, maar ozo voorspelbare komedie der misverstanden die een halve eeuw later nauwelijks de moeite waard is om nog eens te gaan bekijken. Het scenario vol clichés is van regisseur Boese en Vineta Bastian-Klinger. Achter de camera stond Herbert Körner. Ook bekend als MÄDCHEN AUS DEM REGENBOGEN en MÄDEL AUS DER KONFEKTION.

Frühling auf dem Eis

1951 | Komedie, Muziek

Oostenrijk 1951. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Eva Pawlik, Herta Mayen, Hans Holt, Oskar Sima en Harry Fuß.

Begaafde kunstschaatster wordt door nijd en afgunst uit het team van een ijsrevue gezet. Zij slaagt er echter via omwegen en dankzij de liefde van een journalist toch nog in carrière te maken. Weelderige revuefilm, waarin het hoofdzakelijk om de show en het ballet gaat, en een geloofwaardige handeling heel wat minder van belang is.

Fanfaren der Liebe

1951 | Komedie, Muziek

Duitsland 1951. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Dieter Borsche, Georg Thomalla, Grethe Weiser, Inge Egger en Oskar Sima.

Twee werkloze muzikanten verkleden zich als vrouw om uit armoe een baantje in een damesorkestje te kunnen krijgen. Inderdaad: het gegeven van Billie Wilders oerkostelijke SOME LIKE IT HOT. In 1935 hadden de Fransen het verhaal al verfilmd onder de titel FANFARE D'AMOUR. Het vervolg van deze film heet FANFAREN DER EHE. Het scenario is naar een verhaal van Robert Thoeren en Michael Logan. Het camerawerk is van Richard Angst.

Die Frauen des Herrn S.

1951 | Komedie

Duitsland 1951. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Sonja Ziemann, Paul Hörbiger, Loni Heuser, Oskar Sima en Fita Benkhoff.

Martin heeft met deze film, verpakt in een klassiek drama rond Socrates (H[KA3]orbiger), zijn onuitstaanbare vrouw Xantippe (Heuser) en diens liefje Euritrie (Ziemann), een rake satire gemaakt, die bij de première niet onomstreden was, over het lot van Duitsland na WO II. Goed spel.

Hochzeitsnacht im Paradies

1950 | Muziek

Duitsland 1950. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Johannes Heesters, Fritz Rémond, Fritz Odemar, Gretl Schörg en Oskar Sima.

De bekende operette met schlagers als 'So stell' ich mir die Liebe vor' en 'Ich glaube an dich' met Heesters als een variétéster die eindelijk wel eens trouwen wil.

Erzherzog Johanns große Liebe

1950 | Drama

Oostenrijk 1950. Drama van Hanns Schott-Schoebinger. Met o.a. O.W. Fischer, Marte Harell, Franz Pfaudler, Josef Meinrad en Franz Herterich.

Een smartlap van de bovenste plank: een liefdesgeschiedenis in hoge adellijke kringen. Pure pulp en escapisme van het zuiverste water voor toenmalige bioscoopgangers in gewetensnood over hun niet zo lang geleden collectieve gedrag.

Die Dritte von rechts

1950 | Komedie, Musical, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Vera Mollnar, Grethe Weiser, Peter van Eyck, Robert Lindner en Marianne Wischmann.

Een prototypische revuefilm over een dansgroep. Een van de meisjes blijkt verdwenen en een financier probeert de zaak op te lichten. Het zijn slechts voorwendsels voor een film vol zang en dans. Charmant en lichtvoetig. Het scenario is van regisseur Von Cziffra. Het camerawerk is van Willy Winterstein. Mono.

Wilderernacht

1949 | Drama, Komedie

Oostenrijk 1949. Drama van Karl Leiter. Met o.a. Oskar Sima, Helly Lichten, Martha Wallner, Karl Skraup en Johannes von Hamme.

Een prachtig hert, dat alle dorpsbewoners willen doodschieten, staat centraal in deze boerenklucht. Een jonge boer, die testamentair het eerst mag schieten, moet door een handig uitgekiende liefdesnacht van de jacht weerhouden worden, daar de burgemeester het dier voor een invloedrijke bankier wil reserveren. Een gecompliceerde geschiedenis en schuine grappen zorgen voor de negatieve bijsmaak van deze heimatfilm. Ook bekend als LIEBESPROBE.

Münchnerinnen

1949 | Drama, Historische film, Komedie

Duitsland 1949. Drama van Philipp Lothar Mayring. Met o.a. Gabriele Reismüller, Margarete Haagen, Heli Finkenzeller, Adolf Gondrell en Oskar Sima.

Verhaal van de liefde tussen een student van adel en een dochter van een cafetaria-eigenaar in München rond het jaar 1910. Banale romance naar romanthema's van Ludwig Thoma, die alle Beierse clichs als bier, witte worsten en lederhosen gebruikt. Ook bekend als ŸBER ALLES DIE LIEBE.

Die Nacht der Zwölf

1949 | Mysterie, Drama

Duitsland 1949. Mysterie van Hans Schweikart. Met o.a. Rudolf Fernau, Ernst Karchow, Ferdinand Marian, Oskar Sima en Mady Rahl.

Een huwelijkszwendelaar pleegt een roofmoord op van een van zijn twaalf aanbidsters. Door tactische handigheid kan de politie zijn schuld aantonen. Deze misdaadfilm, die berust op een waar gebeurd verhaal, doet door de koele verteltrant eerder denken aan een politiebericht.

Geld ins Haus

1947 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1947. Komedie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Hans Moser, Gabriele Reismüller, Annie Rosar, Lotte Lang en Hans Holt.

Een kleine stad voor WO I: het leven van een kleine postbode wordt volslagen anders, als hij onverwacht een vermogen erft. Hij moet zijn geliefde beroep opgeven en zit opgescheept met een stelletje hebberige familieleden.

Orientexpreß

1944 | Mysterie

Duitsland 1944. Mysterie van Viktor Tourjansky. Met o.a. Siegfried Breuer, Lisa Siebel, Rudolf Prack, Gusti Wolf en Paul Dahlke.

Iemand trekt aan de noodrem van de Orientexpres als deze door een Balkanstaatje rijdt. In de coup[KA1]e naast die van priv[KA1]edetective Holzer wordt de vermoorde jurist Branko gevonden. Baron H[KA3]ubner (Breuer) heeft bloed aan zijn kleding dat door zijn ex-vrouw Dr. Geldern (Siebel), snel wordt verwijderd, behalve op zijn handschoenen. Twee plaatselijk opgetrommelde speurneuzen van de hermandad gaan zich over de zaak buigen.

In flagranti!

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Hans Schweikart. Met o.a. Ferdinand Marian, Margot Hielscher, André Mattoni, Lizzi Holzschuh en Jane Tilden.

De aanbidster van een ingenieur geeft een vrouwelijke detective opdracht hem te schaduwen. Hielscher en Marian zijn uitstekend op hun plaats in dit speels geregisseerde blijspel.

Zwei glückliche Menschen

1943 | Komedie

Oostenrijk 1943. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Magda Schneider, Charlotte Daudert, Jane Tilden, Hans Thimig en Wolf Albach-Retty.

Een juristenechtpaar komt tot de ontdekking dat hun huwelijk niet bepaald ideaal is. In dit aardige blijspel zijn Schneider en Albach-Retty vooral op dreef wanneer ze in hun eigen echtscheidingszaak pleiten.

Kohlhiesels Töchter

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Heli Finkenzeller, Eduard Köck, Oskar Sima, Erika von Thellmann en Paul Richter.

De derde verfilming van het populaire Tiroler verhaal, oorspronkelijk geschreven door Hans Kräly, hier bewerkt door Georg Zoch. Het camerawerk is van Robert Baberske.

Die Unheimliche Wandlung des Alex Roscher

1943 | Avonturenfilm

Duitsland 1943. Avonturenfilm van Paul May. Met o.a. Annelies Reinhold, Rudolf Prack, Viktoria von Ballasko en Oskar Sima.

Een smokkelbende tracht een uit een museum ontvreemde gouden spiegel, die Helena van Troje heeft toebehoord, het land uit te krijgen. Spanning tot het allerlaatste moment en goede rollen van Prack en Reinhold in deze aantrekkelijke avonturenfilm.

Der weiße Traum

1943 | Musical

Duitsland 1943. Musical van Géza von Cziffra. Met o.a. Wolf Albach-Retty, Olly Holzmann, Oskar Sima, Hans Olden en Lotte Lang.

Schlagers: `Wie sch[KA3]on w[KA3]ar` heut` die Welt f[KA3]ur mich` en `Kauf dir einen bunten Luftballon` en het Weense ijsballet van Karl Sch[KA3]afer. Ruzie tussen vriendinnetjes van een vari[KA1]et[KA1]e-theaterdirecteur en dito eigenaar veroorzaken de sluiting, waarna de eerste zijn nieuwe revue met zijn schaatsende vriendin maar op het ijs uitbrengt. De film bracht 35 miljoen mark op en liep nog jarenlang in Sovjet- bioscopen. De regisseur filmde hetzelfde verhaal in 1960 nog eens met Toni Sailer in de hoofdrol onder de titel KAUF DIR EINEN BUNTEN LUFTBALLON. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Het camerawerk is van Hans Schneeberger.

Die heimliche Gräfin

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Elfriede Datzig, Rosa Albach-Retty, Wolf Albach-Retty en Paul Hörbiger.

Een gezelschapsdame ruilt van naam met een gravin die aan het toneel gaat. Er ontstaan nogal wat verwikkelingen, mede doordat de pseudo-gravin op een berucht avonturierster lijkt. Veel gepraat, weinig sfeer. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Scenario van Géza von Cziffra. Camerawerk van Willy Winterstein.

Ÿber alles in der Welt

1941 |

Duitsland 1941. Karl Ritter. Met o.a. Carl Raddatz, Hannes Stelzer, Berta Drews, Marina von Ditmar en Fritz Kampers.

De niet te stuiten opmars van de nazi-legers. Ritter in zijn element in een film waarvan de titel alle twijfel omtrent aard en bedoeling uitsluit.

So gefällst du mir

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Hans Thimig. Met o.a. Gusti Huber, Wolf Albach-Retty, Jane Tilden, Alfred Neugebauer en Oskar Sima.

Een danseres uit de stad wil niet met een hereboer trouwen maar hij weet haar toch naar de provincie te lokken. Een nogal na[KA3]ieve liefdesgeschiedenis, maar er valt zo nu en dan wel wat te lachen. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Liebe ist zollfrei

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Karl Skraup, Hans Olden, Theodor Danegger en Oskar Sima.

Een overijverige douanier brengt een regeringscrisis teweeg. Tijdens de jaren van de Anschlu[KL29] trachtte de Wien-Film zich zoveel mogelijk aan de invloed van Berlijn te onttrekken. Dat lukte niet altijd, getuige deze parodie op de democratie. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Jenny und der Herr im Frack

1941 | Mysterie

Duitsland 1941. Mysterie van Paul Martin. Met o.a. Gusti Huber, Johannes Heesters, Hilde Hildebrand, Paul Kemp en Oskar Sima.

Een verzekeringsinspecteur zit achter Jenny aan omdat hij verliefd op haar is en om een juwelendiefstal op te lossen. Eind goed, al goed. Het scenario is van Georg Zoch, Jacob Geis, Peter Groll en de regisseur. Het camerawerk is van Josef Strecher.

Wiener G'schichten

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Paul Hörbiger, Hans Moser, Siegfried Breuer en Olly Holzmann.

Het heeft heel wat voeten in de aarde, voordat de eigenares van een Weens `Kaffeehaus` op het huwelijksaanzoek van haar oberkellner ingaat. Wenen rond de eeuwwisseling herleeft, vooral dankzij Moser en H[KA3]orbiger als de twee oerechte obers. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Trenck, Der Pandur

1940 | Historische film

Duitsland 1940. Historische film van Herbert Selpin. Met o.a. Hans Albers, Käthe Dorsch, Sybille Schmitz, Elisabeth Flickenschildt en Oskar Sima.

Albers in een fraaie historische rol als de doordouwende, roemruchte Baron von der Trenck die een prinses in zijn regiment als kornet laat 'verdwijnen' tijdens de Oostenrijks-Franse oorlog.

Sieben Jahre Pech

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Ernst Marischka. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen, Ida Wüst, Wolf Albach-Retty en Olly Holzmann.

Sinds auteur Heinz Kersten een spiegel gebroken heeft, wordt hij door pech achtervolgd. Een heel vrolijke komedie, vooral door toedoen van het komisch duo Lingen en Moser. Twee jaar later werd getracht het succes te evenaren met SIEBEN JAHRE GL[KA3]uck. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Donauschiffer

1940 | Romantiek

Duitsland 1940. Romantiek van Robert A. Stemmle. Met o.a. Hilde Krahl, Attila Hörbiger, Paul Javor, Lotte Lang en Oskar Sima.

H[KA3]orbiger is kapitein op een oude Donauschuit met aan boord: het zangeresje Krahl en Javor. Kapitein H[KA3]orbiger en Javor vallen beiden op Krahl en dat leidt tot problemen. Werner Hochbaum schreef het charmante scenario maar mocht de film van de nazi`s niet zelf regisseren. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Frau im Strom

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Hertha Feiler, Atilla Hörbiger, Oskar Sima, Fritz Rasp en Rudolf Carl.

Een arbeider redt een jonge vrouw, die buiten haar schuld bij een smokkelaffaire betrokken was geraakt, uit de Donau. Een eenvoudig drama, door Gerhard Lamprecht met liefde voor het detail geregisseerd. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Gastspiel im Paradies

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Karl Hartl. Met o.a. Hilde Krahl, Albert Matterstock, Gustav Waldau, Oskar Sima en Georg Alexander.

Omdat ze een eind wil maken aan de spilzucht van haar vader (Alexander), neemt Ellen (Krahl) het alpenhotel Paradies zelf over. Ze regeert met ijzeren hand, tot ze verliefd wordt op Graaf Wetterstein (Matterstock), die voortdurend in financiële moeilijkheden zit. Hij brengt haar ertoe, niet alleen haar verstand, maar ook haar hart te laten spreken. Zij ondersteunt het toneelgezelschap financieel, zoals vroeger haar vader al deed. Na allerlei verwikkelingen volgt een happy end. Een heerlijke liefdeskomedie met een hoog tempo en met een ideale bezetting, tot in de kleinste rollen toe.

Fünf Millionen suchen einen Erben

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Heinz Rühmann, Oskar Sima, Albert Florath, Vera von Langen en Heinz Salfner.

E[KA1]en van de aardigste R[KA3]uhmann-producties, typisch amusement uit de jaren dertig. Als stofzuigerverkoper Peter Patt kan hij 5 miljoen erven als hij gelukkig getrouwd is. Een bende oplichters wil hem daarbij helpen, vooral met het incasseren van het geld. Echter, een vervelende neef Patrick (fraaie dubbelrol van Rühmann) loopt hem telkens voor de voeten. Het scenario is van Georg Hurdalek en Jacob Geis. Het camerawerk is van Ewald Daub.

Fortsetzung folgt

1938 | Thriller

Duitsland 1938. Thriller van Paul Martin. Met o.a. Viktor Staal, Gustav Diessl, Frauke Lauterbach en Oskar Sima.

De auteur van een vervolgverhaal merkt dat de door hem gefantaseerde gebeurtenissen werkelijkheid worden. Een origineel gegeven als basis voor een goed gespeelde film vol verrassende wendingen.

Eine Nacht im Mai

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Viktor Staal, Karl Schönböck, Gisela Schlüter en Albert Florath.

Een danseres trouwt met een eenvoudige kelner die haar vroeger in pijnlijke situaties heeft geholpen. De liedjes van Friedrich Schröder en Peter Kreuder vormen het aardigste onderdeel van deze matige film van Marika Rökk. Scenario van Willy Clever. Camerawerk van Robert Baberske.

Der Optimist

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Viktor de Kowa, Gusti Huber, Henny Porten, Else Elster en Theo Lingen.

Gustl (Kowa) is de optimist, een jonge man die constant van grote rijkdom droomt. Hij staat open voor duizend-en-een grillige idee[KA3]en en brengt zijn moeder (Porten), zuster (Elster) en verloofde (Huber) tot vertwijfeling door zijn onbekwaamheid. Uiteindelijk lukt het hem een fictieve oliebron goedkoop in handen te krijgen en met grote winst weer te verkopen, kort voordat duidelijk wordt dat er geen olie is. Zo heeft Gustl toch zijn fortuin gemaakt. Ondanks de goede acteurs slechts een doorsneefilm.

Zauber der Bohème

1937 | Muziek

Oostenrijk 1937. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Jan Kiepura, Marta Eggerth, Oskar Sima, Paul Kemp en Theo Lingen.

Een zangeres gaat aan dezelfde ziekte tenonder als de operaheldin die ze speelt. Niet alleen fragmenten uit Puccini's La Bohème, maar ook liederen van Robert Stolz voor het zangersechtpaar Eggerth-Kiepura. Aardige bijrollen van Kemp en Lingen.

Sieben Ohrfeigen

1937 | Komedie, Muziek

Duitsland 1937. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Oskar Sima, Alfred Abel en Erich Fiedler.

Een jongeman verliest bij de beurskrach zijn volledige vermogen: zeven pond! Hij besluit de bankdirecteur voor elk pond een oorvijg te verkopen. Eén van de laatste grote Harvey-Fritsch-komedies met schlagers als 'Ich tanze mit dir in den Himmel hinein' en 'Liebst du mich?'

Meiseken

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Rotraut Richter, Josef Eichheim, Oskar Sima en Fritz Kampers.

De bloedverwanten van de overleden chef-kok Meiseken incasseren al drie jaar lang zijn pensioen. Wanneer een vertegenwoordiger van diens oude firma zijn bezoek aankondigt om over recepten te praten is goede raad duur! Men acteert er in dit landelijk blijspel vrolijk op los, vooral Sima.

Land der Liebe

1937 | Komedie, Muziek

Duitsland 1937. Komedie van Reinhold Schünzel en Reinhold Schunzel. Met o.a. Gusti Huber, Albert Matterstock, Valerie von Martens, Wilhelm Bendow en Oskar Sima.

Een muzikale komedie met satirische inslag, die in een fantasie-koninkrijk speelt. De koning (Matterstock) ontvlucht zijn aanstaande verloving met prinses Julia (Huber) en de staatszaken, en laat een geschrokken hofhouding achter. De minister-president (Bendow) haalt vervolgens de dichter Schnipex (Matterstock) over, omdat hij zo sprekend op hem lijkt, voor korte tijd voor koning te spelen. Dat leidt tot aardige verwikkelingen, want Schnipex wordt verliefd op Julia en zij op hem. Aan het slot krijgen zij elkaar, terwijl de koning troost zoekt bij Julia`s aantrekkelijke moeder (Martens). Schünzel's laatste film voordat hij emigreerde. Deze film met de spitsvondige dialogen van Curt Goetz vonden de nazi's zo gevaarlijk, dat hij pas nadat er flink in geknipt was door de censuur kwam en in de bioscoop belandde. Een alleszins geslaagde film.

Gasparone

1937 | Muziek

Duitsland 1937. Muziek van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Johannes Heesters, Leo Slezak, Oskar Sima en Heinz Schorlemmer.

Een roemruchte rover, Gasparone, is in werkelijkheid een 'Regierungsrat' die in deze vermomming een beter oogje op zijn onderdanen kan houden. Liedjes: 'Ja die Frauen sind gefährlich', 'Du hast mich noch nie so geküßt' en 'Einmal vom Herzen verliebt sein' van Peter Kreuder, de rest is de operette van Karl Millöckers tot scenario bewerkt door Hans Leip, Werner Eplinius en Rudo Ritter. Camerawerk van Konstantin Irmen-Tschet.

Die Verschwundene Frau

1937 | Komedie

Oostenrijk 1937. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Paul Kemp, Jupp Hussels, Oskar Sima en Theo Lingen.

Een overijverige gerechtsdienaar laat een dozijn mensen arresteren in verband met een door hem ontdekte moord die later helemaal niet gepleegd blijkt te zijn. Het verhaal is op zich niet zo origineel, maar Moser draagt de handeling en dat maakt de film de moeite waard.

Die Austernlilli

1937 | Komedie, Muziek

Duitsland 1937. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Gusti Wolf, Hermann Thimig, Theo Lingen, Heinz Salfner en Oskar Sima.

Een zangeresje dat in een oesterrestaurant werkt wordt een revue-ster en verlooft zich met haar chef. Een vrolijke komedie met liedjes als 'Wenn jetzt der Richt'ge käm' van Stolz.

Weiberregiment

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Karl Ritter. Met o.a. Heli Finkenzeller, Erika von Thellmann, Oskar Sima en Hermann Erhardt.

In de Zacherl-brouwerij werken uitsluitend mannen, omdat de gestorven eigenaar iets tegen vrouwen had. Daar komt verandering in wanneer een tot voogd van zijn dochter benoemde tante de mannen door vrouwen vervangt. Een aardige boerenklucht met uitstekende typeringen. Eén van de weinige niet-politieke films van nazi-regisseur Ritter.

Und du, mein Schatz fährst mit

1936 | Musical

Duitsland 1936. Musical van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Hans Söhnker, Alfred Abel, Oskar Sima en Paul Hoffmann.

Rökk leert op weg naar New York een aardige man kennen, waarna zij het theater in de steek laat.

Schatten der Vergangenheit

1936 | Drama

Oostenrijk​/​​Duitsland 1936. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Luise Ullrich, Oskar Sima, Lucie Höflich, Gretl Berndt en Gustav Diessl.

Een ex-gevangene wordt aangezien voor haar tweelingzuster, nadat deze verdronken is, waarna de ware schuldige van de misdaad waarvoor zij gevangen zat, bekend wordt. Een uiterst interessante regie van een ingewikkeld scenario over verwisselende identiteiten met een moedige knipoog naar de toenmalige Duitse actualiteit. Regisseur Hochbaum verdient het herontdekt te worden.

Kinderartzt Dr. Engel

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Johannes Riemann. Met o.a. Paul Hörbiger, Viktoria von Ballasko, Hans Leibelt en Oskar Sima.

Een door zijn patiëntjes en de verpleegsters vereerde kinderarts is te verlegen om een ongehuwde moeder te bekennen dat hij van haar houdt. Haar zoontje brengt hen tot elkaar. Kennelijk met liefde door Johannes Riemann geregisseerd. Paul Hörbiger is een ideale 'oom dokter' en het natuurlijke spel van de kinderen is allercharmantst.

Glückskinder

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Oskar Sima, Paul Kemp en Paul Bildt.

Een journalist zorgt ervoor dat een knap zwerfstertje uit de gevangenis blijft. Een typische Harvey-Fritsch-productie. Een alleraardigste en zeldzame 'screwball-comedy' van Duitse bodem. Scenario van regisseur Martin en Robert A. Stemmle. Camerawerk van Konstantin Irmen-Tschet.

Der lachende Dritte

1936 | Komedie, Drama

Duitsland 1936. Komedie van Georg Zoch. Met o.a. Lucie Englisch, Sepp Rist, Oskar Sima, Josef Eichheim en Harald Paulsen.

De rijke eigenaar van een chique restaurant (Sima) heeft veel last van de mesthopen van de arme boer Naz (Eichheim), en vreest dat zijn gasten zich eraan zullen storen. Hij stelt daarom alles in het werk om het stuk grond van Naz te kopen. Deze is echter niet dom en drijft de prijs van zijn boerderij steeds verder omhoog, omdat hij voor zijn dochter (Englisch) en haar bruidegom (Rist) een huis wil kopen. Uiteindelijk bereikt hij zijn doel. Een Beiers blijspel, op gebruikelijke wijze gemaakt, dat zeer onderhoudend is. Vooral Sima en Echheim zijn als tegenspelers leuk om naar te kijken. Lucie Englisch is voor een keer gelukkig geen onnozele hals, maar een natuurlijke jonge vrouw.

Stützen der Gesellschaft

1935 | Drama

Duitsland 1935. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Heinrich George, Maria Krahn, Oskar Sima, Albrecht Schoenhals en Horst Teetzmann.

Een verfilming van het toneelstuk van Henrik Ibsen over een reder die zijn zoon naar zee stuurt op een ondeugdelijk schip. Interessant drama.

Leichte Kavallerie

1935 | Musical

Duitsland 1935. Musical van Werner Hochbaum. Met o.a. Marika Rökk, Fritz Kampers, Hans Adalbart Schlettow, Carl Hellmer en Oskar Sima.

De verfilmde bewerking van Heinz Lorenz-Lambrechts roman [KL]Umwege zur Heimat[KLE] over een staljongen en een circusdirecteur die beiden dodelijk verliefd zijn op Rosika, de ster van Circus Cherubini. Zij komt in Boedapest in een revue terecht en wordt op slag beroemd, waarna de staljongen een graaf blijkt te zijn. Marika R[KA3]okks eerste UFA-film met schitterende circusnummers (Circus Busch). Hochbaums Franstalige versie CAVALERIE LÉGÈRE had echter Mona Goya die Rökk verving.

Frischer Wind aus Kanada

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Heinz Kenter en Erich Holder. Met o.a. Dorit Kreysler, Paul Hörbiger, Oskar Sima en Blandine Ebinger.

Het modehuis Granitz dreigt bankroet te gaan. De zoon van de voornaamste schuldeiser stelt orde op zaken om op die manier Granitz' dochter te veroveren. Een plezierige film, waarin een uitstekende rolbezetting ongetwijfeld een grote steun heeft betekend voor het jonge regisseurspaar Kenter-Holder.

Endstation

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Maria Andergast, Paul Hörbiger, Hans Moser, Josefine Dora en Toni von Bukovicz.

Tramconducteur Karl (H[KA3]orbiger) en naaistertje Anna (Andergast) worden verliefd op elkaar. De ouders van Karl (Moser en Dora) zijn tegen deze verbinding. Pas na vele verwikkelingen en een ernstige ruzie tussen de geliefden komt het tot een happy-end. In tegenstelling tot zovele Duitse films die in Wenen spelen wordt hier de sfeer van de stad raak getroffen. Vele rollen worden door Oostenrijkse acteurs gespeeld, waardoor het geheel extra geloofwaardig wordt. Andergast krijgt vooral in de eerste scènes gelegenheid te laten zien wat ze kan. Blijspelregisseur Emo heeft er een heerlijke film van gemaakt.

Ehestreik

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Trude Marlen, Paul Richter, Erika von Thellmann, Oskar Sima en Heli Finkenzeller.

In een Beiers boerendorp ontstaat nogal wat beroering onder de dames als in de dorpskroeg een nieuw dienstertje ten tonele verschijnt, Hanni, die flirt met alle mannen. De vrouwen beginnen een huwelijksstaking, ze weigeren zich aan hun mannen te geven. Maar vele houden het niet lang vol en als dan ook nog blijkt dat Hanni onschuldig is en de mannen alleen de kroeg inlokt, spat de staking als een zeepbel uiteen. Komediespecialist Jacoby (de latere echtgenoot van Marika Rökk) heeft er een vlot geheel van gemaakt, dat niet alleen in Beieren, maar ook in de rest van Duitsland, veel succes had en dat tot op de dag van vandaag nog publiek trekt.

Vorstadtvariété

1934 | Drama, Historische film

Oostenrijk 1934. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Mathias Wieman, Luise Ullrich, Oskar Sima, Hans Moser en Frieda Richard.

Een verfilming van Felix Saltens toneelstuk Der Gemeine over een fatsoenlijke dienstplichtige soldaat die jaloers wordt als zijn meisje in een variété-theater optreedt, waarna het meisje zelfmoord pleegt.

So ein Flegel

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Heinz Rühmann, Ellen Frank, Inge Konradi, Erwin van Roy en Maria Seidler.

De schrijver van een toneelstuk over de schooljaren krijgt van zijn troep spelers te horen dat hij niets van het onderwerp afweet. Dat is juist, want hij had namelijk privé-onderwijs; dus hij verruilt met zijn broer die hoofd van een school is van plaats en komt in de schoolbanken terecht waardoor hij veel te weten komt. Bewerking van het in Duitsland populaire boek Die Feuerzangenbowle van Heinrich Spoerl met een charmante dubbelrol van Rühmann als schrijver-leerling. Het scenario is van Hans Reimann. Het camerawerk is van Carl Drews.

Schützenkönig wird der Felix

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Rudolf Platte, Ursula Grabley, Paul Heidemann, Oskar Sima en Grethe Weiser.

De energieke Lilli zorgt dat de schuchtere Felix carrière maakt en zij wordt meteen zijn vrouw. Een klucht die het vooral moet hebben van Platte, die in dit soort rollen zijn mannetje staat.

Heinz im Mond

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Heinz Rühmann, Rudolf Platte, Annemarie Sörensen, Oskar Sima en Susi Lanner.

De eigenaar van een porseleinfabriek is door een misverstand met twee dames verloofd, maar kiest uiteindelijk voor zijn secretaresse. Rühmann is het enige lichtpunt in deze nogal langdradige komedie. Scenario van regisseur Stemmle en M. Arnac. Camerawerk van Carl Drews.

Hochzeit am Wolfgangsee

1933 | Muziek

Duitsland 1933. Muziek van Hans Behrendt. Met o.a. Else Elster, Max Gülstorff, Hans Junkermann, Hansi Niese en Oskar Sima.

De eigenaar van een dorpshotel laat zich overhalen om in een Berlijnse revue op te treden maar ontdekt dat de stad niets voor hem is. Niet bijster origineel, maar onderhoudend, met mooie landschapsopnamen en liedjes van Robert Stolz.

Eine Tür geht auf

1933 | Thriller

Duitsland 1933. Thriller van Alfred Zeisler. Met o.a. Erika Fiedler, Hermann Speelmans, Fritz Odemar en Oskar Sima.

Een kassier wordt verdacht van een bankroof die door zijn ex- vriendin uit wraak op touw is gezet. Een spannende, goed gemaakte thriller.

So ein Mädel vergißt man nicht

1932 | Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1932. Komedie van Fritz Kortner. Met o.a. Dolly Haas, Willy Forst, Oskar Sima, Ida Wüst en Max Gülstorff.

De grote Fritz Kortner heeft een heerlijke komedie gemaakt over drie werkeloze acteurs (Haas, Forst en Sima) die niet altijd even eerlijk, maar met veel optimisme door het leven gaan. Ze zorgen voor veel verwikkelingen en muziek, totdat ze aan het eind van de film een engagement krijgen. Van de vele liedjes is alleen de titelsong een evergreen geworden bij het Duitse publiek. Een geslaagde amusementsfilm - ook nu nog.

Scampolo - ein Kind der Strasze

1932 | Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1932. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Dolly Haas, Karl Ludwig Diehl, Paul Hörbiger, Oskar Sima en Hedwig Bleibtreu.

Alleraardigste verfilming van het scenario van duo Billy Wilder/Max Kople naar Dario Niccodemi`s toneelstuk over het zwerfstertje dat een verarmde edelman weer op weg helpt. Naziregisseur Steinhoff (HITLERJUNGE QUEX) draaide tegelijk een Franse versie: UN PEU D'AMOUR.

Mädchen zum Heiraten

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Wilhelm Müller. Met o.a. Renate Müller, Hermann Thimig, Wolf Albach-Retty, Gustl Stark-Gstettenbaur en Fritz Grünbaum.

Om Robert Goll, die bij een platenfirma werkt, het huwelijksbootje in te krijgen, treedt zijn collega Gerda stiekem in dienst bij zijn vrijgezellenhuishouding, als huishoudster. Deze deelt hij met zijn jongere broers. Gerda brengt de boel grondig op orde en krijgt haar Robert, na voorbijgaande ergernissen, aan het eind. Een gloedvolle muziekfilm met vlotte schlagers en veel humor. Ondanks de bekende hoofdrolspelers stelen hun collega's de show: de komiek Fritz Grünbaum als eigenaar van een huwelijksbureau en Szöke Szakall als huwelijkskandidaat. De dialogen tussen deze twee zijn grandioos en horen tot het beste dat de Duitse komische film voortgebracht heeft. Bij de gedachte dat Grünbaum in 1941 in het concentratiekamp Dachau stierf, vergaat je het lachen echter. De film was destijds een groot succes.

Hochzeitsreise zu dritt

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Erich Schmidt. Met o.a. Brigitte Helm, Oskar Karlweis, Susi Lanner en Oskar Sima.

De man van een operettediva besluit met een ander op huwelijksreis te gaan wanneer zij plotseling naar Parijs moet. Brigitte Helm is niet bepaald een operettezangeres, maar Oskar Karlweis maakt een menselijke figuur van haar echtgenoot. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Geheimnis des blauen Zimmers

1932 | Misdaad

Duitsland 1932. Misdaad van Erich Engels. Met o.a. Theodor Loos, Else Elster, Hans Adalbert Schlettow, Wolfgang Staudte en Peter Wolf.

Irene von Hellmann (Elster) woont met haar vader (Loos) op een oud kasteel. Op haar 21e verjaardag nodigt zij drie vrienden uit. Die moeten, om hun moed te tonen, ieder een nacht doorbrengen in de Blauwe Kamer, waar ooit een moord gepleegd is. De eerste nacht is de eerste vriend (Wolf) verdwenen. De volgende nacht wordt de tweede vriend (Staudte) in de Blauwe Kamer neergeschoten. De laatste vriend (Schlettow) slaagt er de derde nacht in, met behulp van de politie, de moordenaar te grijpen. Het was de eerste vriend, die zich van zijn rivalen in de liefde wilde ontdoen. Deze misdaadfilm is sterk aangetast door de tand des tijds en wekt alleen nog maar de lachlust op.

Es wird schon wieder besser

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Kurt Gerron. Met o.a. Dolly Haas, Heinz Rühmann, Oskar Sima, Paul Otto en Fritz Grünbaum.

Een werkloze ingenieur wordt door de dochter van een autofabrikant aangereden en krijgt daardoor een vrouw èn een baan. Uitstekend door Gerron geregisseerd, speelt Rühman een van zijn beste rollen tot dan toe.

Ein Lied, ein Kuss, ein Mädel

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Marta Eggerth, Gustav Fröhlich, Fritz Grünbaum, Paul Morgan en Oskar Sima.

Een employé van een platenfirma wordt geacht met de vrouwelijke compagnon te trouwen, maar hij ziet meer in een verkoopstertje in een van de filialen. Van dit niet erg orgineel gegeven is toch nog een amusante film gebrouwen. De muziek van Robert Stolz en het eertijds befaamde orkest van Dajos Béla dragen daar veel toe bij.

Die Gräfin von Monte Christo

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Karl Hartl. Met o.a. Brigitte Helm, Lucie Englisch, Gustaf Gründgens, Rudolf Forster en Oskar Sima.

Figurante geeft zich uit voor de gravin van Monte Christo en rijdt in dure sportwagens rond. Haar vriend wordt een beroemde journalist door er grote reportages over te schrijven. Een uitstekende film van Hartl en een allerplezierigste hoofdrol van Brigitte Helm.

Voruntersuchung

1931 | Misdaad, Drama

Duitsland 1931. Misdaad van Robert Siodmak. Met o.a. Gustav Fröhlich, Albert Bassermann, Hans Brausewetter, Charlotte Ander en Oskar Sima.

Een verfilming van het toneelstuk van de advocaat Max Alsberg over een ten onrechte van moord op een prostituée verdachte jongeman. Een realistische film met effectief werkende sfeer, die door de nazi's verboden werd. Franse versie AUTOUR D'UNE ENQUÊTE werd onder Siodmak's toezicht gefilmd door René Clair's broer Henri Chomette met Jean Perier en Pierre-Richard Willm.

Die Lustigen Weiber von Wien

1931 | Muziek

Duitsland 1931. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Willi Forst, Lee Parry, Irene Eisinger en Lilian Ellis.

De dochters van Hofrat Anselm Leitner verlaten het huis omdat ze het niet met hun a.s. tweede moeder kunnen vinden en vormen onder de naam 'Die lustigen Weiber von Wien' een revueballet. Forst en Parry als liefdespaar, Hörbiger als Hofrat en Sima als minister plus de muziek van Stolz zijn de ingrediënten voor een, door Von Bolvary vaardig gemixte, operettecocktail.

Die Fledermaus

1931 | Muziek

Frankrijk​/​​Duitsland 1931. Muziek van Carl Lamac. Met o.a. Georg Alexander, Anny Ondra, Oskar Sima, Hans Junkermann en Betty Werner.

De beroemde operette van Johann Strauss.

Skandal um Eva

1930 | Komedie

Duitsland 1930. Komedie van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Oskar Sima, Henny Porten, Adele Sandrock, Paul Henckels en Fritz Odemar.

Een ongelooflijk lamentabel melodrama over een lerares over wie geruchten gaan dat zij zwanger zou zijn, hetgeen haar hoogstaande verloofde ter ore komt. 'Ongelooflijk', omdat Pabst deze film tussen belangrijke klassieke films als WESTFRONT 1918 en DIE DREIGROSCHEN-OPER draaide.

Einbrecher

1930 | Muziek

Duitsland 1930. Muziek van Hanns Schwarz. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Ralph Arthur Roberts, Heinz Rühmann en Oskar Sima.

Een zich met haar oudere man niet gelukkig voelende jonge vrouw trouwt de 'inbreker' die haar rendez-vous met een vriend verstoorde. Een aardige Harvey-Fritsch film met liedjes van Holländer.

Der Andere

1930 | Drama

Duitsland 1930. Drama van Robert Wiene. Met o.a. Fritz Kortner, Käthe von Nagy, Heinrich George, Oskar Sima en Julius Falkenstein.

Een nieuwe versie van de gelijknamige stomme film uit 1913 met een voortreffelijke rolbezetting.

Phantome des Glücks

1929 | Drama

Duitsland 1929. Drama van Reinhold Schünzel. Met o.a. Michael Tschechoff, Karina Bell, Oskar Sima en Gaston Modot.

Een directeur van een verzekeringsmaatschappij verdenkt tijdens zijn lange gevangenisstraf z'n vrouw van ontrouw. Als hij vrij komt blijkt hij het bij het verkeerde eind gehad te hebben. Een mooi gespeeld en voortreffelijk gefotografeerd drama.

Die Frau, nach der man sich sehnt

1929 | Zwijgende film, Romantiek, Thriller, Drama

Duitsland 1929. Zwijgende film van Curtis Bernhardt. Met o.a. Marlene Dietrich, Uno Henning, Fritz Kortner, Oskar Sima en Frida Richard.

Stomme film naar het gelijknamige boek van Tsjechisch-Duitse schrijver Max Brod. Een jonge Marlene Dietrich (1901-1992) liet in het zevende jaar van haar opbloeiende carrière - een jaar voor haar doorbraak in geluidsfilm Der Blaue Engel - zien hoe gevaarlijk verleidelijk ze kon zijn voor een ontvankelijke man. Aan boord van een trein verleidt ze een man op huwelijksreis in de hoop hem te bewegen haar te bevrijden van haar man. Dietrich is (nog) niet de femme fatale maar meer een intrigant, een tragische heldin zonder benul van de uitwerking van haar verschijning.