Ludo Busschots: cast.
Er zijn 23 films gevonden.

Windkracht 10: Koksijde Rescue

2006 | Actiefilm

België 2006. Actiefilm van Hans Herbots. Met o.a. Kevin Janssens, Veerle Baetens, François Beukelaers, Koen De Bouw en Rik Symons.

In filmland Amerika leent het leger maar al te graag zijn stoere speeltjes uit aan filmmakers die bereid zijn de spullen in een fraai daglicht te stellen. Goed voor de aanwas van kanonnenvlees. Met de Vlaamse tv-serie Windkracht 10 werd het reddingswerk van de Belgische luchtmacht verheerlijkt, fraai verpakt in een 'zee soap' waarin dappere jonge mannen en dito vrouwen elkaar het hoofd en hart op hol brengen. De op zichzelf staande filmversie is een onderhoudende mix van kleddernatte wentelwiekactie, onvervalste romantiek en inspirerende heldenmoed. Leuk verbeeld door een enthousiaste cast tegen de achtergrond van de schuimende zee, de laatste woestenij van Noordwest-Europa.

Stille Waters

2001 | Drama

België 2001. Drama van Frank Van Mechelen en Mark De Geest. Met o.a. Antje de Boeck, Jo De Meyere, Jan Decleir, Koen De Bouw en Peter Seynaeve.

In filmland Amerika leent het leger maar al te graag zijn stoere speeltjes uit aan filmmakers die bereid zijn de spullen in een fraai daglicht te stellen. Goed voor de aanwas van kanonnenvlees. Met de Vlaamse tv-serie Windkracht 10 werd het reddingswerk van de Belgische luchtmacht verheerlijkt, fraai verpakt in een 'zee soap' waarin dappere jonge mannen en dito vrouwen elkaar het hoofd en hart op hol brengen. De op zichzelf staande filmversie is een onderhoudende mix van kleddernatte wentelwiekactie, onvervalste romantiek en inspirerende heldenmoed. Leuk verbeeld door een enthousiaste cast tegen de achtergrond van de schuimende zee, de laatste woestenij van Noordwest-Europa.

Max et Bobo

1998 | Komedie, Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Luxemburg 1998. Komedie van Frédéric Fonteyne. Met o.a. Alfredo Pea, Jan Hammenecker, Jean-Marie Petiniot, Ludo Busschots en Nathalie Laroche.

De van oorsprong Italiaanse kapper Max (Pea) wordt niet bepaald door het leven getrakteerd. Wanneer zich een eczeem op zijn handen nestelt, kan hij zijn beroep niet meer uitoefenen. Daarnaast verlaat zijn vrouw hem en belandt hij berooid op straat. Dan ontmoet hij de kleurrijke, fantaseergrage marginaal Bobo (Hammenecker) en Max' pad krijgt een nieuwe dwaaldimensie. Fonteynes regiedebuut is een troosteloosheidsballade over twee verliezers die tegen elkaar aanleunen om niet om te vallen. Gedoseerde tragihumor en bizarre situaties houden het geheel draaglijk. Scenario van romancier/dramaturg Philippe Blasband.

Max

1994 | Komedie

België 1994. Komedie van Freddy Coppens. Met o.a. Jacques Vermeire, Greet Rouffaer, Danni Heylen, Ianka Fleerackers en Luc Philips.

Max is een sukkel die leeft voor zijn grote passie: Latijns- Amerikaans dansen. Hij wordt verliefd op zijn nieuwe danspartner, die echter problemen krijgt met haar jaloerse ex. Ondermaatse love story, slecht geluid, lelijke beelden en een scenario dat zich voor de zoveelste keer laat inspireren door de onhandige schlemiel. Hoofdrol Vermeire verdient beter.

Le retour d'Arsène Lupin : Un savant bien tranquille

1994 | Misdaad

Frankrijk​/​​België 1994. Misdaad van Michel Boisrond. Met o.a. François Dunoyer, Eric Franklin, Anna Achdian, Ann Petersen en Daniel Goldenberg.

Belgische episode uit de serie LE RETOUR D`ARS[KA2]ENE LUPIN, waarin de baron (Dua) en de barones (Auberghen) De Watrin een kostbare diamant schenken aan de stad Brussel in aanwezigheid van de vermaarde professor Einstein (Goldenberg). De (bekende) schelm Lupin (Dunoyer) vermomt zich als Einstein om de zeldzame diamant in te pikken. Wat hij niet weet is dat een groep extremisten een aanslag beraamt op de geleerde. De vermomde Lupin wordt bijgevolg abuisievelijk gekidnapt. Vrij amusant script van Jacques Nahum, David Lachterman en Daniel Goldenberg, die ook de dialogen verzorgde. Gesitueerd in de jaren 1930 met mooie buitenopnamen van de stad Brussel.

De zevende hemel

1993 | Komedie, Romantiek

Nederland​/​​België 1993. Komedie van Jean-Paul Lilienfeld. Met o.a. Urbanus, Renée Soutendijk, Peter Van den Begin, Ann Petersen en Kitty Courbois.

Weinig indrukwekkend regiedebuut van Frans acteur Lilienfeld waarin Vlaamse graphals Urbanus buurvrouw Soutendijk, die zelfmoord wil plegen, het leven redt. Hij doet zich voor als haar engelbewaarder en zij trekken er samen op uit wat dan aanleiding moet geven tot situatiehumor. Later blijkt dat Soutendijk eigenlijk Urbanus' engelbewaarder is en zij zorgt voor wat geluk in zijn schlemielachtige leven. Wat zich als een vriendelijk romantisch sprookje aankondigt, ontaardt in amateuristisch gestoethaspel rond een beschadigde anti-held. Urbanus, die als acteur beslist wat in zijn mars heeft, verdiende een veel beter script en regisseur. Het nadrukkelijke happy end is een van de banaalste uit de lange rij in de filmgeschiedenis. Soutendijk, die per se een komische rol wilde spelen, heeft niet alleen weinig ervaring met de eisen van het genre, maar faalt zelfs als aangeefster.

Het glas van roem en dood

1992 | Misdaad, Drama

België 1992. Misdaad van Roland Verhavert. Met o.a. Ludo Busschots, Christel Domen, Ugo Prinsen, Marijke Pinoy en Karen Van Parijs.

Politie-inspecteur Busschots onderzoekt in een Vlaams misdaadverhaal dat gesitueerd is in de harde wereld van het bedrijfsleven, het verdachte overlijden van Spruyt, lid van de directie van een firma en kandidaat voor de Nobelprijs voor de natuurkunde. Als per fax het bericht binnenrolt dat hij inderdaad deze prestigieuze prijs heeft gewonnen, laat hij champagne aanrukken, maar zakt na het uitbrengen van een toast in elkaar. Het verhaal is een klassieke wie-is-de-dader, tamelijk spannend en met een dosis humor in beeld gebracht; bijna iedereen kan het gedaan hebben. Naar de roman van Axel Bouts.

Moordterras

1991 | Thriller

België 1991. Thriller van Roland Verhavert. Met o.a. Hilde Heijnen, Erik Goossens, Nora Tilley, Ronny Waterschoot en Ludo Busschots.

Heijnen in de rol van jonge onderwijzeres, bedenkt met haar man Goossens een list om de miljoenen afhandig te maken van haar steenrijke stiefvader. Nadat alles in kannen en kruiken lijkt te zijn en de stiefvader handig is opgeruimd, wordt Heijnen zelf het slachtoffer van haar echtgenoot en diens vriendin. Aardig scenario van Paul Jacobs maar verschrikkelijk houterige vertolkingen die van een pseudo-thriller bijna een klucht maken. Een onderdeel van een reeks tv-films met de gemeenschappelijke noemer Made in Vlaanderen.

De wereld van Ludovic

1991 | Drama

België​/​​Nederland​/​​Frankrijk 1991. Drama van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Mathias Coppens, Bella Van Meel, Didier Bezace, Annick Christiaens en Peter Tuinman.

Coppens speelt een twaalf-jarig jongetje dat houdt van videospelletjes, horror- en SF-strips, waardoor hij zich een verkeerd beeld heeft gevormd van de werkelijkheid. Hij krijgt een vriendinnetje, Van Meel, en als hij bij haar thuiskomt, ontdekt hij traditie, warmte en genegenheid, die voor hem onbekend zijn omdat hij gewend is aan zijn kille fantasiewereld. De volwassenen dragen echter maskers om de schijn op te houden en als die vallen, raakt hij zo in de war dat hij in een psychiatrische inrichting verpleegd moet worden. Ook zijn vriendinnetje is ontredderd, maar met de hulp van het broertje van zijn vriendinnetje - Bezace - en begrijpende fotografe Van Kralingen komt alles uiteindelijk op z'n pootjes terecht. Scenario van Ger Beukenkamp.

De Helman Factor

1991 | Thriller

België 1991. Thriller van Roland Verhavert. Met o.a. Peter Rouffaer, Karen Vanparys, Luk De Koninck, Ludo Busschots en Hilde Heijnen.

Een doodgewaande directeur van een familiebedrijf, die door vrouw en zakelijke partners belazerd is, duikt na vijf jaar weer op en wil opnieuw de leiding in handen nemen. Door Chris Bossers geschreven zachte thriller met een onverwachte finale.

Alfa-Papa-Tango

1990 | Avonturenfilm, Drama, Komedie

België 1990. Avonturenfilm van Vincent Rouffaer. Met o.a. Nolle Versijp, Machteld Ramoudt, Jo De Meyere, Sjarel Branckaerts en Johan Van Lierde.

Vlaamse miniserie, gesitueerd in het milieu van en met het lief en leed van een brandweerkorps. Een korporaal, een adjudant, de kolonel en een public-relationsdame hebben allemaal hun beroeps- en privéprobleempjes.

Boerenpsalm

1989 | Drama

België​/​​Nederland 1989. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Ronny Waterschoot, Jef Burm, Magda Lesage, Christel Domen en Karen van Parijs.

Geslaagde verfilming van de bekende streekroman van Felix Timmermans. Het is het epos van een symbolische Vlaamse boer, zijn menselijke zwakheden, de arbeid, de vruchtbaarheid, de ellende, het lijden en zijn vroomheid. Somber, krachtig en gekunsteld in beeld gebracht met een berekende vorm van theatraliteit die warempel herinnert aan bepaalde films van Rainer Werner Fassbinder. Overtuigend mengsel van melodramatiek, humor en ernst, ondanks het samenbrengen van zowat alle bestaande noodlot-clichés. De prachtige Waterschoot poot een innerlijk en uiterlijk overtuigende Boer Wortel neer.

Geschiedenis mijner jeugd

1988 | Biografie, Drama

België 1988. Biografie van Vincent Rouffaer. Met o.a. Ludo Busschots, Jo De Meyere, Emmy Leemans, Jeaninne Schevernels en Dries Wieme.

Dokudrama naar het gelijknamige boek van de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience, die als gevierd auteur van De leeuw van Vlaanderen in 184O van koning Leopold I de opdracht krijgt de geschiedenis van België 'in het Vlaams' te schrijven. De geschiedenis van het toen nog jonge koninkrijk loopt parallel met het verhaal van zijn jeugd. Sober maar indrukwekkend relaas.

De zoete smaak van goudlikeur

1988 | Drama

België 1988. Drama van Patrick LeBon. Met o.a. Jo De Meyere, Ludo Busschots, Warde De Ravet, Emmy Leemans en Sien De Moor.

Een verhaal dat gebaseerd is op de echt gebeurde feiten over clandestien gestookte methylalcohol waarbij in Vlaanderen rond 1960 acht doden vielen en aardig wat mensen blind voor het leven werden. De kijker ziet hoe een fles van het dodelijke vocht bij een doorsnee gezin terechtkomt waar het huwelijksfeest van de dochter wordt voorbereid. Het dramatische Hitchcockachtige spanning die beoogd wordt (wie zal van de jenever drinken?) gaat jammer genoeg volledig de mist in.

Het Ultieme Kerstverhaal

1987 | Drama

België 1987. Drama van Vincent Rouffaer. Met o.a. Bob van der Veken, Vic De Wachter, Ugo Prinsen, Ludo Busschots en Karen De Visscher.

Geslaagd, origineel modern kerstverhaal, naar een scenario van Wilfried Hendrickx en Guido Van Meir over een aan de drank verslaafde voormalige topjournalist en zijn verbeten, wanhopige strijd om niet voortijdig te worden afgeschreven. Boeiende vertolking van van der Veken als de journalist die zijn vak te emotioneel bedrijft.

Willem van Oranje

1984 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België 1984. Drama van Walter van der Kamp. Met o.a. Jeroen Krabbé, Willem Nijholt, Ellen Vogel, Paul Cammermans en Dora van der Groen.

Prestigieuze miniserie, voor het eerst uitgezonden in 1984, precies vierhonderd jaar na de moord op de 51-jarige Willem van Oranje, bijgenaamd Willem de Zwijger (Jeroen Krabb[KA1]e), die in 1533 was geboren. Van der Kamp werkte zes jaar lang aan de voorbereiding en het resultaat was een aardig stuk huisvlijt, goede televisie en historisch verantwoord. Omroepvereniging AVRO maakte de Belgische BRT en Veronica tot co-productiepartners want er moest drie[KA3]eneenhalf miljoen gulden (1,58 miljoen euro) worden opgehoest. Niet minder dan 61 Nederlandse en Vlaamse acteurs werden gecontracteerd en tweeduizend kostuums gehuurd en gemaakt (naar ontwerpen van Yan Tax). Krabb[KA1]e speelt charmant, fel en gewichtig de prins met de uitstraling van een geboren leider. Cammermans is Karel de Vijfde. Van der Groen is indrukwekkend als Margaretha van Parma. De vrouwen van Willem zijn Snoyink als Anna van Buren, Van Dijck als Anna van Saksen, Vandendriessche als Charlotte de Bourbon en Ramoudt als Louise de Coligny. Verteld wordt hoe de twaalf-jarige Willem, zoon van de protestantse graaf Willem van Nassau-Dillenburg, de uitgebreide bezittingen erft van het huis Oranje-Nassau met als voorwaarde dat hij in de Nederlanden katholiek zal worden opgevoed. De onverbiddelijke vervolging van zogenaamde ketters brengt hem in conflict met zijn ouders en dat leidt tot een eerste gewetenscrisis. Oranje`s opmars als lid van de Raad van State in de politiek van de lage landen is dan niet meer te stuiten. Hij breidt zijn bezittingen uit door een huwelijk aan te gaan met Anna van Buren in 1551. Het huwelijk wordt met een rits kinderen gezegend (Anna stierf zeven jaar later). Bovendien passeert hij Lamoraal, de Graaf van Egmond (Shaffy) als opperbevelhebber van de strijdkrachten. De nieuwe (Spaanse) koning Filips II (Nijholt) toont zich meer dan onverzettelijk tegenover de afvalligen van de r.k. kerk en regeert als een absoluut vorst. Met de prins van Oranje groeit hij langzaam naar een confrontatie, temeer Willem een huwelijk beoogt met de rijke, lutherse prinses Anna van Saksen, die hij in 1561 trouwde. Na Filips` vertrek naar Spanje wordt kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle (Vroom) het mikpunt van het steeds groter wordende verzet onder de Nederlandse adel. Granvelle moet na de krachtmeting met Willem van Oranje in 1564 ontslag nemen. De onrust in de Nederlanden stijgt. Het Verbond der Edelen neemt vaste vorm aan en de Beeldenstorm raast dat jaar nog door het land. Hoewel Willem van Oranje tegen de geloofsvervolging was, keurde hij de Beeldenstorm af. Daarom hoopt Oranje nog op een verzoening met de koning: tevergeefs. Oranje vlucht in 1567 met zijn vrouw naar het stamslot van de Nassau`s in Dillenburg. Hij is nauwelijks vertrokken of de Hertog van Alva (Van den Heuvel) installeert zijn Bloedraad. Egmond en Hoorne (Morel) worden onthoofd, Oranje`s zoon Filips Willem (Martijn Krabb[KA1]e) wordt naar Spanje ontvoerd en er wordt beslag gelegd op Willems bezittingen. De getergde prins van Oranje gaat nu over tot een reeks aanvallen, die eindigen in een nederlaag. Berooid keert hij naar zijn stamslot terug en merkt dat zijn gemalin Anna van Saksen nu op hem neerkijkt. Zij keert hem de rug toe, pleegt overspel en wordt opgesloten. Oranje maakt in 1571 een einde aan de hel van dit huwelijk en stoot Anna definitief af. Ondertussen neemt ook het wederzijds geweld tussen de calvinisten en de katholieken toe. Zowel Oranje als Alva worden verteerd door wroeging en wanhoop. Alva laat zich naar Spanje terugroepen, het Spaanse offensief verzwakt en nieuwe landvoogden sterven als ratten in de onherbergzame lage landen. Algemene vermoeidheid aan beide zijden leidt tot de Pacificatie van Gent in 1576. Oranje was het jaar ervoor hertrouwd - voor de derde maal - met Charlotte de Bourbon. De verzoening en de herwonnen eenheid van de Nederlanden blijken weldra een illusie die te hoop loopt op de calvinistische onverdraagzaamheid en de oorlogszucht van Philips II. De Allessandro Farnese (Croiset), de Hertog van Parma, is de nieuwe landvoogd en die bereidt vakkundig de oorlog voor. Prins Willem van Oranje zoekt naar buitenlandse steun, maar koning Filips II spreekt in 1580 de banvloek over hem uit en zet een prijs op diens hoofd. Het `opstandige` Noorden zweert Filips II af als vorst en brengt hulde aan Anjou, die zich echter spoedig onmogelijk maakt. Rond de prins van Oranje wordt het net dichter aangetrokken. Hij overleeft een eerste moordaanslag, waarbij zijn derde vrouw omkomt. Hij hertrouwt tot groot ongenoegen van de bevolking met de Fran[KA10]caise Louise de Coligny 1583. Parma`s troepen komen in beweging en op dat kritieke moment wordt Oranje in 1584 door de sluipmoordenaar Balthasar Gerards (Pleysier) in Delft op de trap van het stadsslot met pistoolschoten gedood. De aankleding van deze serie is van internationale klasse, hoewel het verhaal weinig meeslepend is. Dramatische hoogstandjes lijden te veel onder pogingen om de historische nauwgezetheid in ere te houden.

Levenslang

1984 | Misdaad, Drama

België 1984. Misdaad van Dré Poppe. Met o.a. Jo De Meyere, Leslie De Gruyter, Dora van der Groen, Mike Verdrengh en Romain Deconinck.

Een autodief komt na twee jaar gevangenisstraf vrij en komt door toedoen van het milieu bij een taxibedrijf terecht. Na een dodelijk ongeval met een gestolen wagen is het voor de politie bijna logisch dat de verdenking op hem valt. Mislukte Vlaamse poging tot het cre[KA3]eren van een Vlaamse krimi. Dezelfde ploeg draaide ook VLUCHTAFSTAND (1985) met ongeveer dezelfde personages. Het scenario is van Roger Van Ransbeek.

De schat

1984 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland​/​​België 1984. Drama van Edenek Kraus. Met o.a. Wim van den Heuvel, Lies Franken, Ludo Busschots, Liliane De Waegeneer en Ben Van Ostade.

Tijdens WO II duikt een joods echtpaar (van den Heuvel- Franken) onder bij een veel jonger stel (Busschots-De Waegeneer). De onderduiker laat zijn weldoeners in de waan van een rijke beloning. Voor Busschots wordt dit beoogde doel een obsessie zodat hij zelfs na de oorlog zijn gast verder in de waan laat dat de oorlog niet voorbij is. Zijn onblusbare geldzucht leidt tot een fatale en tragische ontknoping.

Ekster

1982 | Misdaad

België 1982. Misdaad van Peter Simons. Met o.a. Jo De Meyere, Ugo Prinsen, Jeanine Schevernels, Mark Bober en Ward De Ravet.

Een diamentair wordt door een kelner vergiftigd. De dader, die zich 'Ekster' laat noemen, eist een waardevolle diamant in ruil voor het tegengif dat de diamentair kan redden. Dat leidt tot een reeks avonturen, waarbij ook de vrouw en de vennoot van de diamentair betrokken worden. Het scenario is van de cineast Patrick Le Bon.

De gele roos

1982 | Drama

België​/​​Nederland 1982. Drama van Peter Simons. Met o.a. Mirei Bonte, Ludo Busschots, Caroline Vlerick, Ben Simons en Ann Nelissen.

Naar de in 1933 verschenen, gelijknamige proletarische roman van Lode Zielens. Een knaapje is tien en zijn zus vijftien wanneer hun moeder, de enige kracht die het gezin samenhield, zelfmoord pleegt. Tussen de twee op elkaar aangewezen kinderen groeit een sterke band. Tien jaar later zorgt dat voor aardig wat problemen. Zij offeren tenslotte hun relaties met anderen op, om samen door het leven te gaan.

Wacht tot hij opbelt

1980 | Mysterie, Misdaad

België 1980. Mysterie van André Poppe. Met o.a. Jo De Meyere, Dora van der Groen, Leslie De Gruyter, Nolle Versijp en Ward De Ravet.

Een scenario dat weer meer van hetzelfde biedt, over een privé-detective in conflict met een corrupte politieman, die hem beschuldigt van autodiefstal. De laatste speelt onder één hoedje met de ware schuldige, in de hoop op promotie en om zo zijn gezin te kunnen redden, waarmee het bergafwaarts gaat. Een sombere geschiedenis zonder verrassingen, evenmin van de kant van een matte regie.

Wierook en Tranen

1977 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

België​/​​Nederland 1977. Oorlogsfilm van Ruud Keers. Met o.a. Daan Brouwers, Katlijn Verbeke, Arnold Willems, Marga Neirynck en Joris Collet.

Verfilming van vrij autobiografisch verhaal van Ward Ruyslinck over de meidagen van 1940. Mensen vluchten voor het oprukkende Duitse leger. Onder hen de negenjarige Waldo (Brouwers) met zijn ouders, die omkomen. Waldo doolt alleen verder en ontmoet de veertienjarige Vera (Verbeke) die ook alleen is achtergebleven. Het meisje wordt door vier Duitsers verkracht en sterft. Beschamend.

De Helman-factor

-1 | Thriller

België. Thriller van Roland Havert. Met o.a. Luk De Koninck, Karen Vanparys, Peter Rouffaer, Ludo Busschots en Hilde Heijnen.

Verfilming van vrij autobiografisch verhaal van Ward Ruyslinck over de meidagen van 1940. Mensen vluchten voor het oprukkende Duitse leger. Onder hen de negenjarige Waldo (Brouwers) met zijn ouders, die omkomen. Waldo doolt alleen verder en ontmoet de veertienjarige Vera (Verbeke) die ook alleen is achtergebleven. Het meisje wordt door vier Duitsers verkracht en sterft. Beschamend.