László Krasznahorkai

Scenarist

László Krasznahorkai is scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

The Turin Horse

2011 | Drama

Hongarije/Frankrijk/Duitsland/Zwitserland/Verenigde Staten 2011. Drama van Béla Tarr en Ágnes Hranitzky. Met o.a. János Derzsi, Erika Bók en Mihály Kormos.

The Turin Horse is de antischepping van de wereld, waarmee de Hongaar Béla Tarr behalve het leven op aarde ook zijn werk als filmregisseur afsluit. Symbool voor de mensheid zijn een boer en zijn dochter die onwetend hun dagen slijten. Ondertussen leggen de beroemde, lang aangehouden zwart-witte shots van Tarrs vaste cameraman Fred Kelemen de eindeloze en daardoor komische herhaling van handelingen vast. The Turin Horse is de kroon op een grensverleggend en terecht veel bejubeld oeuvre.

Werckmeister harmóniák

2000 | Drama, Fantasy, Experimenteel

Frankrijk/Duitsland/Hongarije 2000. Drama van Béla Tarr en Ágnes Hranitzky. Met o.a. Lars Rudolph, Peter Fitz, Hanna Schygulla, János Derzsi en Djoko Rossich.

Zes jaar na het monumentale, zeven uur en een kwartier durende Satantango, komt regisseur Béla Tarr met een nieuwe lange speelfilm. Werckmeister Harmonial, 'slechts' tweeënhalf uur lang, draagt onmiskenbaar het handelsmerk van de Hongaarse meester, door sommigen gezien als de enige ware opvolger van Andrej Tarkovski. Zoals gebruikelijk filmt Tarr in zwart-wit en speelt het verhaal zich af op het Hongaarse platteland, in een klein, onaanzienlijk dorpje. Het dorpje wordt bezocht door een rondreizend buitenlands circus, met als grootste attractie 'De Prins'. De dorpsbewoners trekken in drommen naar het circus om dit mysterieuze verschijnsel te aanschouwen. Als blijkt dat De Prins niet zal verschijnen, slaat de toch al geladen stemming om in een complete opstand. Vier jaar lang werkte Tarr aan deze film.

Sátántangó

1994 | Drama, Experimenteel

Hongarije 1994. Drama van Béla Tarr. Met o.a. Miklos B. Székely, Mihály Vig en Putyi Horváth.

Het hoofdpersonage van deze allegorie is een dokter (Berling), die zich opsluit in zijn desolate kamer. In de drank zoekt hij vergetelheid, want hij stelde als geneesheer de kanker vast van het tijdsgewricht. Tegen de ziekte, die ook zijn ziel en lichaam heeft aangetast, bestaat geen remedie. Er is een genezer, Irimias (Vig), maar in tegenstelling tot zijn bijbelse naamgenoot (Jeremias) is hij een valse profeet. Hij is een agent van een satanisch systeem. Het doorwerken van deze filmmarathon is niet eenvoudig. Niet enkel de speelduur vraagt een fysieke krachttoer, maar de symboliek van het verhaal is ook niet steeds vlug te doorgronden. Je moet doorlopend alert zijn. Sommige gebeurtenissen worden herhaald, maar dan gezien door een ander personage, zodat het geheel bestaat uit diverse cirkels die meestal troosteloosheid uitstralen. Een indrukwekkend apocalyptisch scenario van Tarr en Laszlo Krasznahorkai, gebaseerd op de roman van laatstgenoemde. Gabor Medvigy hanteerde de camera.

Damnation

1988 | Drama

Hongarije 1988. Drama van Béla Tarr. Met o.a. György Cserhalmi, Vali Kerekes, Gáspár Ferdinándy, Gyula Pauer en Miklós Székely B..

Een haveloze man van middelbare leeftijd zit in een troosteloos Hongaars stadje achter een nachtclubzangeres aan. Ze wil niets van hem weten. Zoals regisseur Tarr op de Britse dvd-uitgave zegt speelt dit verhaal een ondergeschikte rol: Damnation is vooral een film over regen, modder en huilende honden. De schoonheid van de wanhoop, gevangen in eindeloze zwart-wit takes. (KT)

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer László Krasznahorkai op televisie komt.

Reageer