Alan Badel (1923-1982): cast.
Er zijn 18 films gevonden.

Shogun

1980 | Drama, Historische film, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerry London. Met o.a. Richard Chamberlain, Toshirô Mifune, Yoko Shimada, Frankie Sakai en Alan Badel.

Mini-serie in vijf delen. IJzersterke verfilming van de roman van James Clavell over de zeeman Chamberlain (in de rol van John Blackthorne) die met zijn Nederlandse bemanning schipbreuk lijdt en terechtkomt in het feodale Japan waar de krijgsheren elkaar bestrijden. Hij wordt de eerste westerse Shogun, een Opper- Samoerai. Schitterend camerawerk van Andrew Laszlo die dankbaar gebruik maakt van het landschap. London weet de film uiterste authenticiteit te geven door het gebruik van de Japanse taal. De serie kreeg een Emmy als beste drama-serie van het seizoen 1980/81; daarnaast kregen regisseur en acteurs Emmy-nominaties. Eric Bercovici bewerkte het boek tot scenario.

Nijinsky

1980 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Herbert Ross. Met o.a. Alan Bates, Leslie Browne, Ronald Pickup, Alan Badel en Colin Blakely.

Een teleurstellende kroniek over de homoseksuele relatie tussen de legendarische danser Nijinski (De la Pena) en de Russische balletimpresario Sergei Diaghilev (Bates). Aardige stof, verminkt door een melodramatisch scenario en, naar beweerd wordt, niet-authentieke figuren. Een mooie rol van Bates en een schitterende van Badel als de rijke beschermheer.

The Riddle of the Sands

1978 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1978. Oorlogsfilm van Tony Maylam. Met o.a. Michael York, Jenny Agutter, Simon MacCorkindale, Jurgen Andersen en Michael Sheard.

Een Engelsman ontdekt anno 1901, dat de Duitsers in het Waddengebied een invasie van Engeland voorbereiden. De gelijknamige, in 1903 gepubliceerde spionageroman van Erskine Childers schijnt de directe aanleiding te zijn geweest tot de installatie van enkele marinebases langs de Britse oostkust. De verfilming van dit boeiend gegeven mist de nodige spanning.

The Medusa Touch

1978 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1978. Horror van Jack Gold. Met o.a. Richard Burton, Lino Ventura, Lee Remick, Harry Andrews en Alan Badel.

John Morlar (Burton) heeft zijn leven lang door geestkracht mensen laten sterven, maar nu is hij de controle daarover kwijtgeraakt. Zonfeld (Remick) is zijn psychiater in deze onappetijtelijke film vol plagiaat. Scenario van John Briley naar de roman van Peter Greenaway. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Telefon

1977 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Charles Bronson, Lee Remick, Donald Pleasence, Tyne Daly en Patrick Magee.

Als een automonteur een wapendepot van het Amerikaanse leger opblaast, een piloot van een charter een centrale van de marineluchtvaartdienst kapot vliegt met een kamikaze-vlucht en een kapster een brandstofdepot van het leger in brand steekt, breekt er niet alleen bij de Amerikaanse autoriteiten paniek uit, maar ook bij de Russen, want een stel `slapende`, gehypnotiseerde agenten, die de telefoon opnemen en een dichtregel van Robert Frost horen, `ontwaken` en gaan aan de sabotage-slag. De KGB stuurt hun mannetjesputter Bronson om de rest van het netwerk uit te schakelen. Goed gedaan, naar het boek van van Walter Wager. Scenario en draaiboek van Stirling Silliphant en Peter Hyams (van 2010). Siegels 32ste film; het werd (ook) een cultfilm. Camerawerk van Michael Butler.

Where Adam Stood

1976 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1976. Drama van Brian Gibson. Met o.a. Max Harris, Alan Badel, Ronald Hines, Heather Canning en Gareth Forwood.

Als de theorie van Darwin bevestigd wordt krijgt een natuurwetenschapper en gelovig Christen het moeilijk met de contradicties tussen geloof en wetenschap. Alles overtreffend drama van Dennis Potter naar het boek van Edmund Gosse, waarin de conflicten van de man, die weduwnaar is, zich opstapelen en zich uitkristalliseren. Zijn zoontje is daar, buiten zijn schuld, debet aan. Boeiend en intelligent.

Luther

1974 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1974. Drama van Guy Green. Met o.a. Stacy Keach, Patrick Magee, Hugh Griffith, Robert Stephens en Alan Badel.

Een oprechte, maar ook rustige opvoering van John Osborne`s stuk over Maarten Luther (Keach), de hervormer met zijn nieuwe geloof. In Nederland uitgezonden door de KRO. Voor de katholieken zit er een mededeling aan het einde van deze American Film Theatre-produktie: Ook Luther is niet zeker van zijn zaak...

The Day of the Jackal

1973 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1973. Thriller van Fred Zinnemann. Met o.a. Edward Fox, Michael Lonsdale, Derek Jacobi, Alan Badel en Tony Britton.

Zinnemans verfilming van de bestseller van Frederick Forsyth heeft in de slotscènes veel weg van een spannend documentair verslag. Een waardige afsluiting van een strak geregisseerde film waarin Edward Fox de rol speelt van de Jackal, een huurmoordenaar die De Gaulle moet omleggen. Ook al is op voorhand bekend dat de aanslag zal mislukken, toch weet Zinnemann er de spanning tot in de laatste minuten goed in te houden. In een rumoerige remake uit 1997 van Michael Caton-Jones neemt Bruce Willis compleet met computergestuurd wapentuig de rol van Jackal voor zijn rekening.

The Adventurers

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Bekim Fehmiu, Candice Bergen, Ernest Borgnine, Leigh Taylor-Young en Thommy Berggren.

De film die drie uur een beroep op het geduld doet, is gebaseerd op de best-seller van Harold Robbins en gaat over een verzonnen Zuidamerikaanse republiek waar iedere twee minuten een nieuwe revolutie uitbreekt. De ongelooflijke miskleun laat de boeiende rolverdeling en de goede fotografie (Claude Renoir) nutteloos verloren gaan. Gefilmd in Panavision.

Where's Jack?

1969 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Avonturenfilm van James Clavell. Met o.a. Tommy Steele, Stanley Baker, Fiona Lewis, Alan Badel en Dudley Foster.

Steele schittert als de 18e-eeuwse outlaw Jack Sheppard, die er steeds in slaagt zijn genadeloze achtervolger Baker te slim af te zijn. Hij groeit uit tot een ware volksheld, door iedereen op handen gedragen, behalve door de wetsdienaars. Er werd duidelijk veel zorg besteed aan het uiterlijk van de film, een sfeervol tijdsbeeld in een zorgvuldig heropgebouwd historisch Londen. Er worden weinig concessies gedaan aan de romantische zielen, want de love story tussen Steele en Lewis werd heel summier uitgewerkt. Wat er echter vooral schort aan de film is het scenario van Rafe en David Newhouse dat zo realistisch wil zijn dat het afstandelijk wordt. Voor de meesterlijke decors stond Cedric Dawe in. John Wilcox was verantwoordelijk voor het camerawerk. Elmer Bernstein componeerde een meeslepende score. Titelmelodie werd gezongen door Mary Hopkin.

Otley

1969 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1969. Thriller van Dick Clement. Met o.a. Tom Courtenay, James Villiers, Leonard Rossiter, Fiona Lewis en Alan Badel.

Een statische spionageparodie over een kruimeldief en een mooie geheim agente. Courtenay en Schneider zijn nog het best op dreef; verder niet de moeite waard.

Arabesque

1966 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1966. Thriller van Stanley Donen. Met o.a. Gregory Peck, Sophia Loren, Alan Badel, Kieron Moore en Carl Duering.

Peck speelt Egyptoloog professor Pollock die betrokken raakt bij een complot tegen een staatshoofd in het Midden-Oosten. In zijn pogingen de aanslag te voorkomen wordt hij bijgestaan door een exotische schone (Loren). Maar staat ze wel aan zijn kant? Vlotte spionagethriller naar de roman van Gordon Cotler heeft geestige dialogen, een vrolijke muziekscore van Henry Mancini en fraai camerawerk van Christopher Challis. Pollock: 'Volg die auto!' Taxichauffeur: 'Mijn hele leven heb ik gewacht op iemand die dat zou zeggen.' Peck en Loren zijn prachtig. Arabesque kreeg de BAFTA voor beste Britse film.

Children of the Damned

1964 | Sciencefiction, Horror

Verenigd Koninkrijk 1964. Sciencefiction van Antone Leader, Anton M. Leader en Anton Leader. Met o.a. Ian Hendry, Barbara Ferris, Patrick White, Bessie Love en Alan Badel.

Het vervolg op VILLAGE OF THE DAMNED, gaat mank aan het gebrek aan fantasie in het verhaal over vroegwijze kinderen die tot doden in staat zijn en hun lust naar macht.

This Sporting Life

1963 | Drama, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Lindsay Anderson. Met o.a. Richard Harris, Rachel Roberts, William Hartnell, Alan Badel en Colin Blakely.

Engelse klassieker uit de tijd van de angry young men-films met acteur Richard Harris (1930-2002) op de top van zijn kunnen als een voormalig mijnwerker die rijk en beroemd wordt als rugbyspeler. Zijn succes wordt overschaduwd door zijn broze relatie met hospita Mrs. Hammond (Roberts), een vrouw die moeite heeft met zijn compromisloze levenswijze. De eeuwigheidswaarde van This sporting life is te danken aan het realistische acteerwerk van Harris, dat zwaar leunt op de techniek (method acting) van generatiegenoot Marlon Brando. Scenario van David Storey, gebaseerd op zijn debuutroman uit 1960.

Bitter Harvest

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Peter Graham Scott. Met o.a. Janet Munro, John Stride, Alan Badel, Thora Hird en Anne Cunningham.

Jonge vrouw uit dorp in Wales raakt in stadsleven van Cardiff en Londen aan lager wal, leert verkeerd gezelschap kennen, wordt gebruikt en uitgebuit, en pleegt tenslotte zelfmoord. Bitter bedoelde satire derailleert spoedig tot standaardsmartlap. Naar roman 20.000 Streets under the Sky van Patrick Hamilton.

Magic Fire

1956 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Yvonne De Carlo, Carlos Thompson, Rita Gam, Valentina Cortese en Alan Badel.

Een goedkoop gemaakte muzikale biografie van de 19e eeuwse componist Richard Wagner.

Three Cases of Murder

1954 | Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk 1954. Thriller van David Eady, Wendy Toye, George More O'Ferrall en George More O'F. Met o.a. Hugh Pryse, John Gregson, Elizabeth Sellars, Emrys Jones en Orson Welles.

Drie ongebruikelijke moordverhalen. De eerste `In the Picture` is erg griezelig. De laatste `Lord Mountdrago` (naar een Somerset Maugham-verhaal) is een spannend verhaal met Welles als regeringsambtenaar die last heeft van een rivaal.

Salome

1953 |

Verenigde Staten 1953. William Dieterle. Met o.a. Rita Hayworth, Stewart Granger, Charles Laughton, Judith Anderson en Cedric Hardwicke.

De sterren van de rolbezetting worstelen met het scenario dat zonder dat het de bedoeling was, grappig is. Het gaat over het bijbelse drama waarin de roemruchte danseres zichzelf opoffert om het leven van Johannes de Doper te sparen; tenminste, volgens deze Hollywood-versie. Het scenario is van Harry Kleiner en Jesse Lasky Jr. Het camerawerk is van Charles Lang.