Robert Caswell (1946-2006): scenario en productie.
Er zijn 6 films gevonden.

Something the Lord Made

2004 | Drama

Verenigde Staten 2004. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Alan Rickman, Mos Def, Mary Stuart Masterson, Gabrielle Union en Clayton LeBouef.

Waar gebeurd: in 1944 verrichtten dr. Alfred Blalock (Rickman) en de briljante autodidact Vivien Thomas (Mos Def) voor het eerst hartoperaties op 'blauwe baby's', kinderen met een aangeboren fatale hartafwijking. Een medische doorbraak van jewelste, maar Thomas kreeg indertijd niet de erkenning die hij verdiende, omdat hij geen medische titel had, maar vooral omdat hij zwart was. Mos Def toont zijn grote talent en houdt zich prima staande tegenover Rickman in deze ingetogen en subtiele televisiefilm van de Amerikaanse zender HBO. Rickman en Mos Def werden genomineerd voor een Emmy, de laatste kreeg ook nog een Golden Globe nominatie.

Over The Hill

1992 | Komedie, Romantiek, Film noir, Drama

Australië 1992. Komedie van George Miller. Met o.a. Olympia Dukakis, Sigrid Thornton, Derek Fowlds, Bill Kerr en Steve Bisley.

Canadese Alma Harris (Dukakis) gaat naar Sydney in Australi[KA3]e om haar dochter Elizabeth (Thornton) te bezoeken, die getrouwd is met een politcus. Omdat er binnenkort verkiezingen zijn, hebben dochter en schoonzoon het veel te druk om moeder te ontvangen. Het is heet, want het is zomer. Dukakis leent van haar kleindochter`s vriendje een oude Chevrolet Bel Air 1959 uit en moeder gaat op weg naar Melbourne, waar ze overigens niet zal aankomen. In feite bevat de film een viertal belevenissen van de zestig-jarige Canadese. Ze komt eerst in aanraking met een vriendelijk stel, die oplichters blijken te zijn. Ze krijgt daarna een baantje in een winkel van sinkel in een verlaten gebied, maar de eigenaar van de zaak laat zijn oog iets te veel op haar vallen. Nadat ze een ceremonie heeft bijgewoond bij de Aborigines (die haar blote borsten beschilderen) krijgt ze het in de woestijn aan de stok met Dutch (Fowlds) de bestuurder van een camper, een soort bejaarde hippie met het voorkomen van een Hell`s Angel. Hij drukt haar in de kant en ze krijgt een lekke band. Bij het verwisselen van de band reikt de eigenaar van de goed uitgeruste kampeerauto haar de helpende hand. Het blijkt een rondtoerende tandarts te zijn. Het loopt goed af, hoewel de meeste kijkers wel zullen afhaken v[KA1]o[KA1]or het zo ver is, want de film is veel te tam. Het scenario is van Robert Caswell, die de film produceerde, en het boek [KL]Alone in the Australian Wilderness[KLE] van Gladys Taylor bewerkte. De mare gaat dat het scenario grotendeels geschreven werd door Eleanor Whitcombe, maar vroegtijdig afhaakte. De regie van Miller (MAD MAX) is routineus en sans esprit; het camerawerk is van David Connell. Panavision, Dolby.

The Doctor

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Randa Haines. Met o.a. William Hurt, Christine Lahti, Elizabeth Perkins, Mandy Patinkin en Adam Arkin.

Rond het thema 'Hoe gedragen geneesheren zich als patiënten?' krijgt Hurt een voorproefje van zijn eigen geneeskunde. Melodramatisch en vooral te pruimen door kijkers die houden van hartoperaties. Tranen gewaarborgd wanneer het stilstaand hart opnieuw begint te slaan. Robert Caswell schreef het scenario naar de roman van Ed Rosenbaum M.D. A Taste of my own medicine. John Seale deed het camerawerk.

Children of the Dragon

1991 | Drama

Australië 1991. Drama van Peter Smith. Met o.a. Bob Peck, Lily Chen, Linda Cropper, Gary Sweet en Hsia Hsueh.

Peck is een Australisch kankerspecialist die na de dood van zijn vijftien-jarige zoon, gestorven aan de gevolgen van een behandeling die hij zelf voorschreef, met allerlei schuldvragen naar Beijing vertrekt. Hij wil een oude Chinese prof en specialist op zijn vakgebied ontmoeten, in de hoop dat deze zijn diagnose kan bevestigen. Na een trage start (van de film) volgen wat voor de hand liggende observaties omtrent de culturele kloof. Het drama krijgt vaart als wordt ingehaakt op de groeiende spanningen die leidden tot de studentenmoord op het Plein van de Hemelse Vrede in de lente van 1989. Na een lange, wat onwaarschijnlijke zoektocht vindt Peck de de bewuste professor (Liew). Maar eerst wint hij de liefde van enkele vrouwen, zoals de Amerikaanse arts Cropper en de Chinese tolk Chen. Hoewel integraal in Sidney gedraaid, lijken de Chinese decors en de sfeer levensecht. Peck zorgt voor een meesterlijke, zeer subtiele vertolking. Het scenario is van Robert Caswell, naar de roman Avenue of Eternal Peace van Nicholas Jose. Camerawerk van Stephen Windon. Wordt meestal uitzonden in twee of vier delen.

A Cry in the Dark

1988 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Australië 1988. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Meryl Streep, Sam Neill, Bruce Myles, Charles Tingwell en Nick Tate.

Naar een bijna ongelooflijke maar ware gebeurtenis over een Australische vrouw, Lindy Chamberlain, die terecht moest staan voor de moord op haar baby, ondanks het feit dat ze verklaard had dat de zuigeling geroofd was door een dingo (een wilde hond). Regisseur-schrijver Schepisi heeft zuiver drama gefilmd in documentaire stijl en rekent doeltreffend af met de smerige roddel die Chamberlain en haar man tot het kwaadaardigste echtpaar van Australië gemaakt had en de oorzaak was dat ze een pijnlijke gerechtelijke procedure moesten ondergaan. Streep en Neill spelen hun rol zo goed dat zelfs de meest geharde kijker niet onberoerd blijft.

ABBA: The Movie

1977 | Muziek, Documentaire

Australië​/​​Zweden 1977. Muziek van Lasse Hallström. Met o.a. Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog en Robert Hughes.

Lang voordat regisseur Hallström naar Hollywood trok om films als What's Eating Gilbert Grape en Chocolat te maken, legde hij zich toe op het vastleggen van Zweeds cultuurgoed, zoals de verhalen van Astrid Lindgren en de popmuziek van Abba. Deze titel belooft wat, maar wie een Mamma Mia-achtig spektakel verwacht komt bedrogen uit. Er is een flauw verhaallijntje over een dj die een interview met de band probeert te krijgen, maar het merendeel bestaat uit live-beelden tijdens een Australische tournee. Verplichte kost voor fans; de rest weet genoeg.