Marc Hérouet is acteur en componist.
Er zijn 6 films gevonden.

Mobutu, roi du Zaïre

1999 | Documentaire, Biografie

België/Frankrijk 1999. Documentaire van Thierry Michel.

Joseph Désiré Mobutoe regeerde als dictator het langst over zijn immense land. Dat hij zolang aan de macht kon blijven was een direct gevolg van de Koude Oorlog en de geweldige, minerale rijkdom van zijn land. In november 1965, vijf jaar na de onafhankelijkheid van het voormalige Belgisch Kongo, stootte hij Moïse Tjombe van de troon in een door de CIA gesteunde militaire machtsgreep. Hij veranderde de naam Kongo in Zaïre. In de loop van de 25 jaar die volgden werd Mobutoe die als sergeant begonnen was door zijn absolute macht en willekeur alom gevreesd en vergaarde hij een gigantisch fortuin. Toen duidelijk werd dat hij het land financieel leegzoog, kwam er ontevredenheid in de clans die niet bevoorrecht werden. Het resultaat was een nieuwe coup, eigenlijk een lange opmars van het leger, waardoor Laurent Kabila aan de macht kwam. Hier houdt dit portret op, terwijl Kabila begin 2001 vermoord werd en door zijn zoon Joseph, die nauwelijks de dertig bereikt had, werd opgevolgd. Aan de hand van archiefmateriaal in kleur en zwart-wit brengt deze documentaire een gedegen portret van een machtswellusteling voor wie een mensenleven niet telde. Regisseur-scenarioschrijver Michel is kritisch, maar ook weer niet zo kritisch, want hij laat het eindoordeel over aan de kijker. Hij toont de feiten, maar velt geen vonnis. Het is gelijktijdig een stukje geschiedenis van het Afrikaanse continent van 1960 tot 2000. Het camerawerk is van Alain Marcoen, Joël Marcipont en Didier Hill Derive.

Nuit et jour

1991 | Drama, Experimenteel, Komedie

België/Zwitserland/Frankrijk 1991. Drama van Chantal Akerman. Met o.a. Guilaine Londez, Thomas Langmann, François Négret, Nicole Colchat en Pierre Laroche.

Beiden - nieuw in Parijs - hebben elkaar gevonden; ze hebben genoeg aan de liefde: sensuele Londez en haar vrijer taxichauffeur Langmann. Op een dag neemt Langmann collega Négret mee. Hij werkt overdag en palmt haar langzaam maar zeker in - en zij hem. Ze meent dat de perfecte liefde met beide minnaars mogelijk is, totdat Langmann wantrouwig wordt en zijn recht van de eerste opeist. Een origineel portret van een driehoeksverhouding dat het moet hebben van de sterke dialoog, maar het gebrek aan actie wreekt zich evenwel tegen het einde van de film, al speelt Londez de sterretjes van de hemel. Scenario van Akerman en Pascal Bonitzer naar een idee van Michel Vandestien. De fraaie fotografie is van een heel team: Jean- Claude Neckelbrouck, Pierre Gordower, Bernard Delville en Oliver Dessalles. Voor een deel gefinancierd met geld van de Europese Gemeenschap en participatie van abonnee-tv Canal Plus en de Belgische zender RTBF.

Gosses de Rio

1990 | Documentaire, Drama

België 1990. Documentaire van Thierry Michel. Met o.a. Luis Carlos en Luciano de Souza.

Samen met andere straatkinderen uit Rio de Janeiro spelen de dertienjarige Carlos en de zestienjarige China (die voor het einde van de opnamen werd gedood) de rol van hun eigen leven: stelen en schoenlijm snuiven om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Dit alles speelt zich af in een context van werkloosheid, exodus uit de overbevolkte steden naar het platteland, explosieve bevolkingsgroei en ontwrichte gezinnen. De kinderen werden door de regisseur één maand lang op elk moment van de dag gevolgd. Het resultaat hiervan is een unieke documentaire die gedraaid werd ondanks de belemmeringen van de zijde van de overheid, die wil voorkomen dat deze werkelijkheid gefilmd wordt. Luis Carlos wordt 'De Rat' genoemd en Luciano de Souza 'De Chinees'.

Des anges et des démons

1979 |

België 1979. Maurice Rabinowicz. Met o.a. Guy Pion, Chantal Lempereur, Quentin Milo, Maurice Sévenant en Robert Delieu.

Over een regisseur die zijn toekomst aan het toneel wat positiever kan inzien, en stukje bij beetje uit de financiële problemen komt. Met dat uitgangspunt heeft de cineast een scherp en soms bitter tafereel van de omstandigheden willen schetsen, waarin de toneelspelers en artiesten in België verkeren. Hij heeft het over een trieste realiteit, die in dit land ongetwijfeld nog altijd heel actueel is, maar neemt er enrzijds onvoldoende afstand van, en anderzijds belet het feit dat hij de film voor de de officiële televisiezender RTBF maakte, een openlijke behandeling van het thema. Het blijft allemaal vriendelijk en aangepast.

L'homme au petit chien

1978 | Misdaad, Thriller

België 1978. Misdaad van Jean-Marie Degesves. Met o.a. Gilles Segal, Ann Petersen, Martine Regnier, Maria Dolores Aixandri en Jean-Paul Dermont.

Een bewerking die dicht bij een roman van Simenon ((stellig de reddende engel voor scenario-schrijvers zonder inspiratie!) blijft, waarin een vervallen man het middelpunt vormt. Een intimistische film met een bitter accent, behorend bij dit mislukte leven. Zorgvuldig, maar in een nauwelijks persoonlijke filmstijl geregisseerd. Segal in een zeer overtuigende hoofdrol, domineert het spel.

Une page d'amour

1977 | Mysterie

België 1977. Mysterie van Maurice Rabinowicz. Met o.a. Geraldine Chaplin, Sami Frey, Marcel Dalio, Éve Bonfanti en Quentin Milo.

Fran[KA10]cois (Frey), een man zonder verleden, is vanuit zijn raam getuige van de hardhandige opsluiting van een onbekende in een naburig psychiatrisch ziekenhuis. Er ontstaat een mysterieus contact met de gevangene, die zijn baas, directeur van een wapenfabriek, heeft gedood. Eenzelfde soort contact verbindt hem met een militant theatergezelschap, dat voor de bevrijding van de ingeslotene ijvert, maar vooral met Lise (Chaplin), wier geliefde hij wordt. Een interessant en origineel thema, verknald door de zware en eentonige regie en het niet als te vlotte tempo. Mooie beelden (Jean-Jacques Mathy) van een grijsgroen en schemerig Brussel. Deels gered door de Franse acteurs en Chaplin, die een raadselachtig personage neerzet.