M. Claire Pijman

Cameraman

M. Claire Pijman is cameraman.
Er zijn 3 films gevonden.

Good Morning Karachi

2013 | Drama

Pakistan 2013. Drama van Sabiha Sumar. Met o.a. Amna Ilyas, Beo Raana Zafar en Yasir Aqueel.

De knappe Rafina (Ilyas) woont met haar moeder en kleine broertje in Karachi. Ze is voorbestemd om te trouwen, kinderen te krijgen en haar leven in dienst van haar gezin te stellen. Haar verloofde wil leven volgens traditionele, islamitische waarden. Maar Rafina wil eigenlijk fotomodel worden en leven volgens westerse normen. Dan wordt haar verloofde gearresteerd. Interessant, genuanceerd drama over een maatschappij op het grensvlak van traditie en moderniteit. Regisseur Sumar maakte eerder het veelgeprezen Silent Waters (2003).

Jermal

2008 | Drama

Indonesië 2008. Drama van Ravi L. Bharwani, Rayya Makarim en Orlow Seunke. Met o.a. Iqbal S. Manurung, Didi Petet en Yayu A.W. Unru.

Een jermal is een visplatform op palen voor de noordkust van Sumatra, ongeveer zo groot als een tennisbaan. Jermals worden veelal bemand door jonge jongens onder leiding van een volwassen voorman. De schilderachtige constructies vormen vrijhavens voor kinderarbeid. In Jermal is de exotische Oliver Twist-locatie het toneel van een hereniging van vader - de voorman - en zijn voor hem onbekende zoontje. De makers verstonden de kunst van het weglaten en vertellen het antieke vader-zoonverhaal met dichterlijke beelden van afzondering, open water en smartelijke personages.

Don't Ask Why

1999 | Documentaire

Pakistan/Duitsland 1999. Documentaire van Sabiha Sumar.

Anousheh, een meisje van zeventien uit Karachi, is volgens haar moeder op de huwbare leeftijd, maar zij denkt niet aan trouwen. Ze wil studeren en debatteert met haar vader over de uitleg van de koran, waarin volgens haar staat dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen. Ze wil daarom lid worden van de religieus-politieke partij Jamaat-i-Islami die gelijke rechten voor vrouwen in het partijprogramma heeft staan. Anousheh ontdekt echter dat ook die partij door mannen wordt gedomineerd... Het interessante scenario van de 37-jarige regisseuse Sumar van deze in cinema vérité stijl gedraaide film legt de vinger op een zere plek: vrouwenrechten in een islamitisch land. De strijd zal lang en taai zijn, maar die gelijkheid komt er op den duur. De film is door zijn lengte van minder dan een uur heel geschikt om in discussiegroepen vertoond te worden. Een belangwekkend maatschappelijk portret dat zijn steentje bijdraagt en achteraf een historisch tijdsbeeld zal laten zien. Aan de negatieve zijde staat dat Sumar een jonge vrouw uit de betere middenklasse met kansen laat zien. Anderzijds is het waar dat juist die klasse een voortrekkersfunctie heeft om de grote minderbedeelde of totaal onbedeelde meerderheid te verheffen uit kommervolle middeleeuwse omstandigheden. Het camerawerk is van M. Claire Pijman. Voor het eerst vertoond op een festival in New Delhi, omdat de maakster om heel begrijpelijke redenen het risico niet heeft durven nemen deze vorm van maatschappijkritiek in eigen land te lanceren. Uitgezonden o.a. in de reeks van Das kleine Fernsehspiel in het kader van de serie Menschen im Islam van de Duitse omroep ZDF en diens satellietzender 3Sat, die participeerden in de productiekosten en coproducent waren. DigiBeta.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer M. Claire Pijman op televisie komt.

Reageer