Jan-Michael Vincent: cast.
Er zijn 48 films gevonden.

Buffalo '66

1998 | Film noir, Komedie

Verenigde Staten 1998. Film noir van Vincent Gallo. Met o.a. Vincent Gallo, Christina Ricci, Ben Gazzara, Kevin Corrigan en Mickey Rourke.

Na vijf jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten, staat Billy (Gallo) op een dag weer buiten in het treurige decor van Buffalo in de winter. Als hij door een dansklas banjert, op zoek naar het toilet, pikt hij het danseresje Layla (Ricci) op. Hij overreedt haar mee te gaan naar zijn ouders en te doen alsof ze zijn vrouw is. Tot zijn verrassing stemt ze toe en speelt haar rol overtuigend. Zijn ouders zijn dol op haar - niet op hem. Ook al is Billy daar absoluut niet op uit, Layla wordt verliefd op hem. Billy droomt vooral van wraak op de man die hij verantwoordelijk houdt voor zijn tijd in de gevangenis. Hij is indertijd in de bak beland nadat hij een enorme weddenschap had afgesloten op de overwinning van de Buffalo Bills, het lokale football-team waarvan zijn hele familie fanatiek supporter is, in de Superbowl. De kicker van de Bulls miste echter een cruciale trap. Om zijn schulden aan de bookmaker af te lossen, draaide Billy op voor een misdaad van een van diens maten. Het regiedebuut van Vincent Gallo, vooral bekend als acteur, doet denken aan het werk van Cassavetes: Gallo geeft zijn acteurs (en dat zijn niet de minste) alle ruimte, onder andere in een paar fraaie monologen. Sommige scènes zijn een komische korte speelfilm op zichzelf, zoals Billy die op zoek is naar een fatsoenlijke plek om te plassen.

Red Line

1995 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1995. Actiefilm van John Sjogren. Met o.a. Chad McQueen, Dom DeLuise, Jan-Michael Vincent, Roxana Zal en Michael Madsen.

Jim (McQueen) is een autocoureur met pech en zit zonder sponsors. Hij vervalt tot de kleine misdaad, waar zijn rijcapaciteiten opvallen aan gangsterbaas Mr. Keller (Vincent), die hem de Ferrari van zijn rivaal Mr. Lauwrence (Madsen) laat stelen. De naïeve Jim had niet in de gaten wat de inzet was - hij dacht aan het glanzende karretje - en valt algauw tussen twee stoelen: achterna gezeten door Mr. Lawrence die zijn eigendom terugclaimt en Mr. Keller die meer van hem wil. Platte actiefilm met een onorigineel scenario dat regisseur Sjogren met Scott Ziehl en Rolfe Kanefsky inelkaar knutselde. Die eerste twee en de hoofdrol McQueen waren producent om op die manier meer uit de ruif te eten dan anderen, zoals Vincent en Madsen bijvoorbeeld, waarvan je zou denken dat ze toch meer capacitieiten hebben dan het spelen in een dergelijke flutfilm. Camerawerk van Kevin MacKay. Mag gerust gemist worden.

Abducted II: The Reunion

1995 | Actiefilm, Thriller

Canada 1995. Actiefilm van Boon Collins. Met o.a. Raquel Bianca, Lawrence King, Debbie Rochon, Donna Jason en Dan Haggerty.

In dit wat ranziger vervolg op de originele ABDUCTED-film uit 1986 (ook van Collins) speelt Lawrence King (voorheen Lawrence King-Phillips) wederom de naar liefde hunkerende bergbewoner Vern. Hij ontvoert dit keer echter niet één, maar drie sexy kampeersters. Ook Haggerty, als de misprijzende vader, is weer van de partij. Het scenario is van Lindsay Bourne en regisseur Collins, die ook de oorspronkelijke film op hun naam hebben staan. Eigenlijk bent u de enige die niet aan deze reünie deelneemt - als u tenminste het geluk hebt deze film te missen. Het camerawerk is van Danny Nowak.

Deadly Heroes

1994 | Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Menahem Golan. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Michael Paré, Billy Drago, Claudette Mink en Jack Whitaker.

Op de slecht beveiligde luchthaven van Athene wordt een Amerikaans vliegtuig gekaapt en de terroristen dreigen de passagiers te doden als de Amerikaanse regering niet onmiddellijk een terrorist die in de VS in de gevangenis zit, vrijlaat. Ze voegen onmiddellijk de daad bij het woord om een voorbeeld te stellen. Het lijkt alsof de regering de eis inwilligt, maar een ex-kapitein van de marine (Paré) zorgt in zijn uppie voor de tegenzet, die de kapers tenslotte fataal wordt. Het ongeïnspireerde scenario van Damian Lee en Gregory Lee zit vol met clichés. Er is een cadans van geweld, die net voldoende is om de in slaap gesukkelde kijker telkens weer wakker te schudden. Uitsluitend geschikt voor kijkers en kijksters die weg zijn van het uiterlijk en het fysiek van Paré, Vincent en Drago. Een goedkoop werkje, waarvoor het predikaat B-film te veel eer is. Het camerawerk is van Avraham Karpick.

Singapore Sling

1993 | Actiefilm, Misdaad

Duitsland​/​​Australië 1993. Actiefilm van Robert Marchand. Met o.a. John Waters, Burkhard Heyl, Deborra-Lee Furness, Jan-Michael Vincent en Andy Anderson.

In een ziekenhuis in de Maleisische jungle stelt een hulporganisatie voor kinderen in nood vast, dat een van hun leveranciers nepmedicijnen heeft geleverd. Na de dood van een kind komt Annie (Furness) in actie, die verantwoordelijk is voor deze sector van het land. Ze vertrekt voor een onderzoek naar Singapore, waar ze samen met priv[KA1]e-detective John Stamford (Waters) en de Duitse agent Helmut (Heyl) op zoek gaat naar de misdadige oplichter. Dit is duidelijk niet zonder gevaar. Regisseur Marchand tracht de politieke corruptie in Singapore en sociale misstanden in Maleisië aan de kaak te stellen, maar hij heeft slechts een middelmatige, zelfs vervelende doordeweekse actiefilm afgeleverd. Bovendien is het spel niet erg overtuigend. Het scenario is van regisseur Marchand naar de roman van John Goldsmith. Het camerawerk is van Martin McGrath.

Indecent behaviour I

1993 | Thriller

Verenigde Staten 1993. Thriller van Lawrence Lanoff. Met o.a. Penny Peyser, Brandy Sanders, Gary Hudson, Jan-Michael Vincent en Shannon Tweed.

In een ziekenhuis in de Maleisische jungle stelt een hulporganisatie voor kinderen in nood vast, dat een van hun leveranciers nepmedicijnen heeft geleverd. Na de dood van een kind komt Annie (Furness) in actie, die verantwoordelijk is voor deze sector van het land. Ze vertrekt voor een onderzoek naar Singapore, waar ze samen met priv[KA1]e-detective John Stamford (Waters) en de Duitse agent Helmut (Heyl) op zoek gaat naar de misdadige oplichter. Dit is duidelijk niet zonder gevaar. Regisseur Marchand tracht de politieke corruptie in Singapore en sociale misstanden in Maleisië aan de kaak te stellen, maar hij heeft slechts een middelmatige, zelfs vervelende doordeweekse actiefilm afgeleverd. Bovendien is het spel niet erg overtuigend. Het scenario is van regisseur Marchand naar de roman van John Goldsmith. Het camerawerk is van Martin McGrath.

Indecent Behaviour

1993 | Misdaad

Verenigde Staten 1993. Misdaad van Lawrence Lanoff. Met o.a. Shannon Tweed, Gary Hudson, Michelle Moffet, Lawrence Hilton-Jacobs en Brandy Sanders.

Tweed als seks-therapeute heeft een kring van cliënten die uitsluitend uit miljonairs en hoge politieke omes bestaat. Ze dient haar patiënten een potentie-stimulerend middel toe, wat haar fataal wordt: een van haar patiënten sterft aan een overdosis hiervan, en zij wordt verdacht van moord. Detective Hudson, de ex-man van Tweed, raakt op een gevaarlijke manier betrokken bij de zaak. Onderhoudende thriller vermengd met een vleugje seks.

The Divine Enforcer

1992 | Thriller

Verenigde Staten 1992. Thriller van Robert Rundle. Met o.a. Michael Foley, Erik Estrada, Jan-Michael Vincent, Judy Landers en Don Stroud.

Net toen we dachten dat we alles gezien hadden, komt deze lachwekkende thriller uit. De hoofdrol is voor Foley die er lijkbleek uitziet als de nieuwe priester in een buurt van Los Angeles, die soms veel wegheeft van de hel. Vader Daniel, zelf ook een beetje getikt, start een privé-oorlog tegen plaatselijke gangsters en een dolgedraaide seriemoordenaar. Ondertussen hebben de gevestigde namen uit actiefilms, Estrada en Vincent, passieve rollen als bevriende geestelijken die weinig meer doen dan de laatste misdaadverhalen uit de krant lezen. Het is mogelijk dat de filmmakers een komedie wilden maken. Ook bekend als The Confessional en Deadly Avenger.

Sins of Desire

1992 | Thriller, Erotiek

Verenigde Staten 1992. Thriller van Jim Wynorski. Met o.a. Tanya Roberts, Nick Cassavetes, Delia Sheppard, Jay Richardson en Jan-Michael Vincent.

Richardson en Sheppard leiden een soort sekstherapie-kliniek waar zij hun perverse theorieën aan hun patiënten toetsen. Wanneer een en ander uit de hand loopt gaan Cassavetes en Roberts op onderzoek uit en zij komen de misdadige praktijken op het spoor. Onwaarschijnlijk zwak scenario van Mark Thomas McGee, onvoorstelbaar slechte vertolkingen en amateuristisch stuntwerk. Roberts als mede-producente lijkt de hele crew wel gerecruteerd te hebben uit wanhopig naar een job zoekende derderangs-figuren.

Animal Instincts

1992 | Misdaad, Erotiek

Verenigde Staten 1992. Misdaad van Alexander Gregory Hippolyte. Met o.a. Shannon Whirry, Maxwell Caulfield, Mitch Gaylord, David Carradine en Josh Cruze.

De vrouw van politieman Caulfield uit Florida duikt met Jan- en-alleman in de koffer omdat ze de bijsluiter van een antidepressivum niet nagelezen heeft op de bijwerkingen. Als haar man achter haar trouweloosheid komt, begint hij de herdersuurtjes vast te leggen op de magneetband van de videorecorder.

The Final Heist

1991 | Thriller, Misdaad

Canada​/​​Frankrijk 1991. Thriller van George Mihalka. Met o.a. Michael Sinelnikoff, Gabrielle Lazure, Jan-Michael Vincent, Amy Fulco en Tom Rack.

Kunstdief Vincent die nu op-het-rechte-pad is, wordt door het milieu van vroeger via de kidnapping van zijn dochter gedwongen weer een kraak te zetten. Lazure is de knappe verzekeringsdetective die hem helpt het kind te redden.

Raw Nerve

1991 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1991. Horror van David A. Prior. Met o.a. Ted Prior, Sandahl Bergman, Jan-Michael Vincent, Traci Lords en Glenn Ford.

De gedenkwaardige cast zit klem in een ongedenkwaardige thriller. Een jongeman wordt gekweld door nachtmerrieachtige hallucinaties over een losgeslagen massamoordenaar.

Haunting Fear

1991 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1991. Horror van Fred Olen Ray. Met o.a. Brinke Stevens, Jay Richardson, Jan-Michael Vincent, Delia Sheppard en Robert Clarke.

Een onaanzienlijke herverfilming van Poe's The Premature Burial, met Stevens als de erfgename die nachtmerries heeft waarin ze dood verklaard wordt en levend wordt begraven. Er wordt veel aandacht besteed aan de sado-masochistische verhouding tussen haar ontrouwe man en zijn maitresse. Ook bekend als EDGAR ALLEN POE'S HAUNTING FEAR.

The silencer

1990 | Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Talun Hsu en Amy Goldstein. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Steven Bauer, Brigitte Nielsen, Shin'ichi Chiba en Robert Davi.

De passionele Angelica is gestopt met haar gevaarlijke leven als professionele huurmoordenaar. Haar vroegere werkgevers vragen haar echter nog eenmaal vijf opdrachten uit te voeren. Ze besluit de opdrachten aan te nemen, maar stuit al snel op tegenstanders van formaat. George, haar vroegere minnaar, hoort dat zijn Angel terug is in het circuit. Hij is vastbesloten haar opnieuw te veroveren. Ondertussen voert Angelica een gewelddadige strijd om haar opdracht tot een goed einde te brengen

Hangfire

1990 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Thriller van Peter Maris. Met o.a. Brad Davis, Ken Foree, Kim Dalaney, Lee De Broux en James Tolkan.

De Broux is een seriemoordenaar-verkrachter die een geslaagde ontsnapping uit een gevangenis aanvoert en de bewoners van een dorpje in de buurt gijzelt. Groot materieel word ingezet; daarbij bevindt zich enthousiasteling van de National Guard, Vincent, maar plaatselijke sheriff Davis en zijn maat, beiden ex- Vietnamstrijders, leren als 'geheim wapen' de gevluchte en gevaarlijke gedetineerden mores. Allemaal nogal ongeloofwaardig en clichématig maar wel aan te zien voor liefhebbers van actie-thrillers.

Hit List

1989 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Thriller van William Lustig. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Lance Henriksen, Rip Torn, Leo Rossi en Jere Burns.

Het bekende thriller-gegeven over de gewone man wiens kind per abuis wordt ontvoerd door een huurmoordenaar die voor de opzichtige gangster Torn werkt. De held spant samen met het eigenlijke doelwit, een informant. Veel gewelddadige acties. Torn en Henriksen zijn goed, maar we hebben het allemaal al eens gezien. Scenario van John Goff en Peter Brosman naar een verhaal van Aubrey K. Rattan. Camerawerk van Vincent J. Rabe.

Dirty Games

1989 | Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van Gray Hofmeyr. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Valentina Vargas, Ronald France, Paul Eilers en Michael McGovern.

McGovern is een internationale terrorist, een soort Carlos, die in een put voor atoomafval in de Sahara een tijdbom heeft geplaatst om de autoriteiten te chanteren met een vernietigende explosie. Ooit vermoordde hij de vader van de lieftallige Vargas, een wetenschapper. Zij is de vriendin van Vincent, die het atoomafvalverwerkingsbedrijf in de woestijn runt. Zowel Vargas als de Franse geheime dienst zitten achter McGovern aan. Als hij vroegtijdig koud gemaakt wordt, heeft men in het Midden-Oosten een ongewild en zeer gevaarlijk vuurwerk. Verrassingsloze actiefilm, die opvalt door gratuit geweld en ongure personages zonder diepte. David Gilman en de regisseur bewerkten een roman van Geoffrey Jenkins tot scenario. Camerawerk van Anthony Busbridge.

Demonstone

1989 | Actiefilm, Horror, Drama

Australië 1989. Actiefilm van Andrew Prowse. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Nancy Everhard, R. Lee Ermey, Pat Skipper en Jonee Gamboa.

Amerikaanse mariniers worden beschuldigd van de moord op leden van een Filippijnse gangsterbende, maar de ware boosdoener is een oeroude, wraakzuchtige geest. De horrorelementen vormen een nodeloze afleiding in dit alledaagse actieverhaal. De oorspronkelijke regisseur Brian Trenchard-Smith werd wegens ziekte vervangen door Prowse. Ook bekend als HEARTSTONE.

Alienator

1989 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1989. Sciencefiction van Fred Olen Ray. Met o.a. Ross Hagen, Jan-Michael Vincent, Dyana Ortelli, Teagan Clive en John Phillip Law.

Een vogelvrij verklaard buitenaards wezen stort neer op Aarde en algauw wordt hij opgejaagd door een niet te stuiten bionische vrouw (gespeeld door bodybuildster Clive). Het spel, de dialoog en de kleding zijn heel belachelijk. Bijna de helft van de tijd wordt er geforceerd leuk gedaan.

Hitlist

1988 | Thriller

Verenigde Staten 1988. Thriller van William Webb en William Lustig. Met o.a. Peter Mayhew, Yancy Butler, Jeff Fahey, Ken Lerner en Jere Burns.

Charlie Pike is een verloren ziel tot hij de aantrekkelijke maar mysterieuze weduwe Jordan Henning leert kennen via hun wederzijdse vriend Peter Mayhew; een vooraanstaand advocaat. Charlie verneemt dat Jordans man werd vermoord en dat zijn partner Bishop het nu op haar heeft gemunt; omdat zij over vertrouwelijke informatie beschikt. Pike neemt Jordan onder zijn hoede en rekent af met de gevaarlijke Bishop. Terwijl het liefdesvuur tussen Charlie en Jordan hoog oplaait; volgen twee detectives Pike's spoor en leggen ze een verband met Mayhew's geheime missie om gevaarlijke onderwereldfiguren onschadelijk te maken. Zou Jordan Charlie slechts gebruiken om haar vijanden uit de weg te ruimen of is de vrouw die hij liefheeft werkelijk onschuldig?

Six Against the Rock

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. David Carradine, Howard Hesseman, David Morse, Charles Haid en Jan-Michael Vincent.

Een doorsnee verhaal over een ontsnapping uit de gevangenis, naar de ware uitbraakpoging uit Alcatraz in 1946. Een rauwe mannelijke rolbezetting van tv-acteurs, redelijk scenario van John Gay en een voorspelbaar resultaat.

Enemy Territory

1987 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1987. Actiefilm van Peter Manoogian. Met o.a. Gary Frank, Ray Parker Jr., Jan-Michael Vincent, Frances Foster en Stacey Dash.

Verzekeringsadviseur Frank moet tegen het invallen van de duisternis een polis afsluiten in een groot flatgebouw dat tot een getto vervallen is. Hij wordt geterroriseerd door een gemene bende, die hem in de eindeloze gangen van het gebouw achterna zit en hem naar het leven staat. Een gewelddadige, nare, onoriginele actiefilm.

Born in East L.A.

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Cheech Marin. Met o.a. Cheech Marin, Daniel Stern, Paul Rodriguez, Jan Michael Vincent en Kamala Lopez.

Een Amerikaan van Zuid-Amerikaanse afkomst die al drie generaties lang in Amerika zijn, wordt tijdens een identiteitscontrole opgepakt en afgevoerd naar Tijuana in Mexico, terwijl hij geen woord Spaans spreekt. Het duurt anderhalf uur voor hij terug is. Niet kwaad, maar ook niets bijzonders. De komische bijdrage van Rodriguez is vervelend. Parodie van Marin naar top-50 LP (en song) van Bruce Springsteen, 'Born in the USA'. Scenario van de regisseur.

Airwolf

1984 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Donald Bellisario. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Ernest Borgnine, Alex Cord, Belinda Bauer en David Hemmings.

Op 22 januari 1984 startte de nieuwe Jan-Michael Vincent-tv- serie AIRWOLF met een 100 minuten durende pilot. Die is op video uitgebracht, maar wel verknipt! Hele stukken zijn uit de originele pilot verdwenen, vooral het ontroerende einde. Om meer actie in de film te brengen heeft men een scène gebruikt uit een latere episode van de serie. Dat heeft niets met dit verhaal te maken. Wat overblijft is toch een goede actiefilm over de helicopter Airwolf met Vincent als enige die in staat is hem naast de schepper - Hemmings, een misdadiger die de vliegmachine aan Gaddafi geeft - te besturen. Maar eerst moet hij de heli in Libye terug veroveren. De serie behoort tot de populairste actieprogramma's in Amerika.

The Winds of War

1983 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1983. Drama van Dan Curtis. Met o.a. Robert Mitchum, Ali MacGraw, Jan-Michael Vincent, Polly Bergen en John Houseman.

Mini-serie in zeven delen. Mitchum in zijn eerste tv-rol als Pug Henry, zojuist benoemd tot marine-attach[KA1]e in Berlijn in 1939. De verfilming van Herman Wouks roman over de Henry-familie. De film behandelt de periode begin 1939 tot aan de aanval op Pearl Harbor. Door de familiegebeurtenissen heen loopt de historie als een rode draad. Perfect acteerwerk waar alleen Meisner als Hitler uit de toon valt omdat hij de persoon wat al te overspannen moest neerzetten. Meer dan een jaar lang was men met de opnamen bezig. Het werd de duurste tv-produktie (met 60 miljoen dollar) ooit gemaakt en tevens een van de allerpopulairste programma's ooit uitgezonden. In 1986 startte Curtis met het vervolg.

Last Plane Out

1983 | Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1983. Thriller van David Nelson. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Julie Carmen, Mary Crosby, David Huffman en William Windom.

Vincent is een Amerikaans journalist, die de ondergang verslaat van het Samoza-regime in Nicaragua in 1979. Samen met twee collega's komt hij vast te zitten in het land, terwijl hij door de rebellen gezocht wordt, die hem - geheel ten onrechte overigens - voor een CIA-agent houden. Een politieke thriller, gebaseerd op het ware avontuur van producer Jack Cox. Het geheel doet echter te propagandistisch aan om geloofwaardig te blijven. Wie op zoek is naar een duidelijk beeld over de strijd in Latijns-Amerika en de betrokkenheid hieraan van Washington, is beter af met SALVADOR of UNDER FIRE.

Hard Country

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van David Greene en David Green. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Kim Basinger, Michael Parks, Gailard Sartain en Tanya Tucker.

Vincent werkt de hele dag en feest de hele nacht. Zijn vriendin (Basinger) wil met hem trouwen, maar wil ook uit Texas weg. Overschaduwd door URBAN COWBOY, maar niet slecht en met overtuiging gespeeld. Het bioscoopdebuut van zowel Basinger als Tucker.

The Return

1980 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1980. Sciencefiction van Greydon Clark. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Cybill Shepherd, Raymond Burr, Martin Landau en Neville Brand.

Deze film werd in 1980 geproduceerd als EARTHRIGHT maar haalde nimmer de bioscopen. In 1985 werd de film op video uitgebracht. Vincent en Shepherd hebben als kind in een klein Amerikaans stadje een vliegende schotel gezien. Jaren later ontmoeten ze elkaar weer in hetzelfde stadje, waar Vincent inmiddels hulp-sheriff is. Vreemde gebeurtenissen - zoals de moord op vee-grijpen om zich heen. Tot dan toe is de film best verteerbaar vooral voor hen die houden van de stijl waarin Vincent altijd weer de kwajongen speelt. De climax valt echter tegen, en de film helaas ook. Hertiteld als THE ALIEN'S RETURN.

Defiance

1980 | Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1980. Drama van John Flynn. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Art Carney, Theresa Saldana, Danny Aiello en Fernando Lopez.

Een stroeve film over de ontwortelde fabrieksarbeider en Einzelgänger Vincent die in zijn eentje een boosaardige straatbende in New York temt. Een synthese van melodrama's en B- westerns uit de jaren 1930-40 met een snuifje ON THE WATERFRONT en BOARDWALK, sfeervol geregisseerd en met kleurrijke bijrollen. Scenario van Mark Tulin en Thomas M. Donnelly.

Hooper

1978 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Avonturenfilm van Hal Needham. Met o.a. Burt Reynolds, Jan-Michael Vincent, Sally Field, Brian Keith en John Marley.

Reynolds is een al wat oudere stuntman, die het gevaarlijk werk doet voor superster West. Hij is al meer dan twintig jaar de beste, sinds hij de fakkel overnam van Keith. Maar er komt een nieuweling op de proppen, Vincent, die zijn status bedreigt. Reynolds besluit nog één gevaarlijke stunt uit te voeren om vervolgens met Keiths dochter Field van een rustig leven op de ranch te gaan genieten. Goed beeld achter de schermen van een actiefilm en van de mannen die het gevaarlijke werk verrichten. Regisseur Needham was zelf ooit een van de best betaalde stuntmannen. Het verhaaltje van Thomas Rickman en Billy Kirby, naar een gegeven van Walter Green en Walter Herndon, is wat afgezaagd, maar het werd in een hels ritme gemonteerd. Het camerawerk is van Bobby Byrne.

Big Wednesday

1978 | Drama, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Drama van John Milius. Met o.a. Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey, Lee Purcell en Patti D'Arbanville.

Redelijk goede film over surfen aan de Californische kust, omstreeks 1960. Tot halverwege een lachwekkende komedie over stoere Vincent en zijn frivole destructieve manier van leven. Als hij en zijn kornuiten Katt en Busey ouder worden en de actie zich naar omstreeks 1975 verplaatst, wordt de dramatische inhoud beter en krijg je sympathie voor hen. De echte moeder van Katt, Hale, is goed gekozen. Scenario van Dennis Aaberg en John Milius. Ook bekend als CALIFORNIA SURF. Hertiteld voor tv: SUMMER OF INNOCENCE. Gefilmd in Panavision.

Damnation Alley

1977 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van Jack Smight. Met o.a. Jan-Michael Vincent, George Peppard, Dominique Sanda, Paul Winfield en Jackie Earle Haley.

Na WO III liggen de grote Amerikaanse steden in puin en zijn grote delen van het land radioactief. Overlevenden zijn her en der verspreid. Majoor Peppard houdt zich met zijn driekoppige ploeg schuil in een oude raketbasis in Californië. Via de radio horen ze een bericht van overlevenden in Albany in New York aan de Oostkust. Ze vertrekken onmiddellijk in hun zelfgebouwde pantservoertuig en moeten onderweg heel wat gevaren trotseren. Vlot gemaakt, maar voorspelbaar SF-avontuur, dat duidelijk met een te klein budget werd gedraaid. Alan Sharp en Lukas Heller bewerkten het boek van Roger Zelazny maar moesten om financiële redenen de story-line sterk afzwakken. Goede fotografie van Harry Stradling Jr. en een efficiënte score van Jerry Goldsmith.

Vigilante Force

1976 | Misdaad

Verenigde Staten 1976. Misdaad van George Armitage. Met o.a. Kris Kristofferson, Jan-Michael Vincent, Victoria Principal, Bernadette Peters en Brad Dexter.

Een klein Californisch stadje wordt overspoeld door allerlei ongure types. Zij worden aangetrokken door de aanwezigheid van olievelden. De plaatselijke politie is niet in staat om de orde te handhaven in dit luidruchtige en misdadige wereldje. Daarom wordt Vietnam-veteraan Kristofferson aangetrokken. Deze brutale avonturier stelt onmiddellijk een privé-militie samen uit kerels van twijfelachtig allooi. Een moderne western over een aantal mannen die met goedkeuring van de wet, het recht in eigen handen nemen tot men zich gaat afvragen of de stad niet van de wal in de sloot belandt. Niet bepaald origineel maar met een goed gevoel voor ritme gemaakt. Een uitstekende ontspanningsfilm zonder verdere pretenties, geschreven door Armitage en in beeld gebracht door William Cronjager.

Shadow of the Hawk

1976 | Mysterie

Canada 1976. Mysterie van George McCowan. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Marilyn Hassett, Chief Dan George, Pea Shandel en Marianne Jones.

Een actiedrama volgens vast stramien waarin Vincent bovennatuurlijke Indiaanse geesten bestrijdt.

Baby Blue Marine

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van John Hancock. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Glynnis O'Connor, Katherine Helmond, Dana Elcar en Bert Remsen.

Norman Rockwells Amerikaanse sfeer komt tot leven in landelijk verhaal over een afvaller van de marine tijdens WO II die voor de bewoners doorgaat in zijn eigen plaatsje voor een held. Te afgezaagd om er iets aan toe te voegen.

White Line Fever

1975 | Thriller

Verenigde Staten 1975. Thriller van Jonathan Kaplan. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Kay Lenz, Slim Pickens, L.Q. Jones en Leigh French.

Een B-film die een voltreffer is. Vincent is een jonge vrachtwagenchauffeur die de strijd aanbindt tegen corruptie op de weg en erbuiten, met een dieseltruck als zijn 'beste vriend'.

Bite the Bullet

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Richard Brooks. Met o.a. Gene Hackman, Candice Bergen, James Coburn, Ben Johnson en Ian Bannen.

Zeven ruiters gaan van start in een van de duurraces die tussen 1880 en 1910 regelmatig in de VS werden georganiseerd. Het is de bedoeling te paard zo'n zevenhonderd mijl door de barre, wilde prairie af te leggen. Het besef dat de ruiters destijds daadwerkelijk dat soort onmenselijke prestaties moesten leveren, maakt deze fraaie western extra spannend. Het scenario van Brooks is misschien iets te episodisch, maar de acteurs en de fraaie score van Alex North compenseren dit euvel. Pracht fotografie van Harry Stradling jr. Gedraaid in Panavision.

Buster and Billie

1974 | Romantiek

Verenigde Staten 1974. Romantiek van Daniel Petrie. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Joan Goodfellow, Pamela Sue Martin, Clifton James en Robert Englund.

Voor de zakdoekenbrigades: een romance op de middelbare school in het landelijke Georgia van 1948 (het losbandigste meisje van de klas wordt vrijgekocht door de liefde), en wat daar allemaal aan vooraf gaat is veel te clichématig.

The World's Greatest Athlete

1973 | Komedie, Fantasy, Sportfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1973. Komedie van Robert Scheerer. Met o.a. John Amos, Jan-Michael Vincent, Tim Conway, Roscoe Lee Browne en Dayle Haddon.

Trainer Amos die alles tegenzit, keert terug naar Afrika, waar zijn wortels liggen, om er de superatleet Vincent te ontdekken. Een aardige Disney-film met prima speciale effecten. Conway is erg grappig in een scène waarin hij de proporties van Klein Duimpje krijgt. Scenario van Gerald Gardner en Dee Caruso. Camerawerk van Frank Phillips.

Deliver Us From Evil

1973 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Boris Sagal. Met o.a. George Kennedy, Jan-Michael Vincent, Bradford Dillman, Jack Weston en Jim Davis.

Vijf 'eerlijke' mannen vangen en doden een vliegtuigkaper tijdens een kampeertocht en willen dan allen zijn buit van $600.000 inpikken. Een matige variatie op THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE.

The Mechanic

1972 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1972. Actiefilm van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jan-Michael Vincent, Keenan Wynn, Jill Ireland en Linda Ridgeway.

Een oudere huurmoordenaar staat op het punt met pensioen te gaan wanneer hij een jongeman ontmoet die alles van het vak wil leren. Actievehikel voor Bronson, de acteur die in de jaren vijftig nog wel eens voor Indiaan doorging in films als Apache, maar bekender is als actieheld in de Death Wish-serie die hij later met regisseur Winner zou maken.

Sand Castles

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Ted Post. Met o.a. Herschel Bernardi, Jan-Michael Vincent, Bonnie Bedelia, Mariette Hartley en Gary Crosby.

Een liefdesgeschiedenis van een jonge vrouwelijke musicus en de geest van een jonge man die terugkeert om zijn naam te zuiveren. Dank zij de sombere stemming en het ongebruikelijke uitgangspunt niet zo onverdraaglijk als verwacht. Video(geen film)produktie.

The Catcher

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Allen H. Miner. Met o.a. Michael Witney, Jan-Michael Vincent, Tony Franciosa, Catherine Burns en David Wayne.

Een politieman uit Seattle en een afgestudeerde van de universiteit van Harvard gaan samenwerken om vluchtelingen, weggelopen echtgenoten en vermiste kinderen door heel Amerika op te sporen. De prachtige locaties zijn zeer de moeite waard om naar te kijken, terwijl dramatische spanning verder ontbreekt en de film niet veel verhaal biedt.

Going Home

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Herbert B. Leonard. Met o.a. Robert Mitchum, Jan-Michael Vincent, Brenda Vaccaro, Jason Bernard en Sally Kirkland.

Krachtige, sobere studie van de verstoorde relatie van een jonge man met zijn vader, die pas uit de gevangenis is gekomen, nadat hij zijn straf heeft uitgezeten voor de moord op zijn vrouw.

Tribes

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Darren McGavin, Jan-Michael Vincent, Earl Holliman, John Gruber en Danny Goldman.

Hippie Vincent wordt onder de wapens geroepen. Hij meldt zich aan bij zijn eenheid zoals hij is: lange blonde haren, kettingen om de hals en sandalen aan de voeten. Hij doet aan yoga en mediteert. Hierdoor kan hij de zwaarste dril doorstaan. Dit alles werk sterk op de zenuwen van dril-sergeant McGavin, die zweert de hippie klein te krijgen. Een anti-militaristische pamflet dat destijds heel wat ophef maakte, maar waarvan de actualiteit ondertussen wel wat bekoeld is. Toch blijft het een schitterende film die zowel dramatisch als komisch enkele hoogtepunten heeft. Tracy Keenan Wynn en Marvin Schwartz ontvingen een Emmy Award voor hun script, dat in beelden omgezet werd door Russell Metty. Voor Europa werd de film hergemonteerd tot 90m en in de zalen uitgebracht (in Engeland onder de titel THE SOLDIER WHO DECLARED PEACE).

Handford's Point

1968 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Familiefilm van Jack B. Hively. Met o.a. Robert Bray, Jan-Michael Vincent, Bonita Granville, Karl Swenson en Barbara Graham.

Lassie komt terecht bij twee broers - Vincent en Dow - die van hun vader een stuk land hebben geërfd. Lassies baas, Bray, poogt de jongens over te halen hun land te verkopen. Hij wil er een pretpark aanleggen. We krijgen ook de relatie te zien van Granville met haar ouders Graham en Archer die, niet willen dat hun dochter met de broers omgaat. Goed gemaakte Lassie-film die oorspronkelijk uit drie afleveringen van de tv-serie bestond.

Los bandidos

1966 | Western

Mexico​/​​Verenigde Staten 1966. Western van Alfredo Zacarías. Met o.a. Robert Conrad, Manuel López Ochoa, Roy Jenson, Narciso Busquets en Jan-Michael Vincent.

Drie Amerikaanse avonturiers en drie Mexicaanse patriotten vechten samen tegen de Franse veroveraars ten tijde van het Mexicaanse Keizerrijk. Een tamelijk intelligente film met een solide script. Goede regie en fraaie muziek.

Los Bandidos

1966 | Western

Mexico​/​​Verenigde Staten 1966. Western van Robert Conrad en Alfredo Zacharias. Met o.a. Robert Conrad, (Jan-) Michael Vincent, Manuel Lopez Ochoa, Roy Jenson en Pedro Armendáriz jr.

Vreemde western waarin Conrad, Vincent en Jenson in Mexico bijna aan de strop komen. Op het laatste nippertje worden ze gered. Ze sluiten zich bij hun Mexicaanse redders aan en nemen het op tegen het leger van de tiran. De cameratechniek is heel bijzonder (Ted Voigtlander was een routinier) maar bij de montage heeft men diverse opnamen heel lang gerekt. Dit omdat er budgettaire problemen waren en omdat het scenario te mager was om een behoorlijk lange film uit te maken. De film werd pas in 1979 in Amerika (beperkt) uitgebracht en dan nog vanwege de populairiteit van Vincent die in deze film zijn debuut maakte.