Milenia Fiedler

Editor

Milenia Fiedler is editor.
Er zijn 5 films gevonden.

Beyond Words

2017 | Drama

Nederland/Polen/Frankrijk 2017. Drama van Urszula Antoniak. Met o.a. Jakub Gierszal, Andrzej Chyra, Christian Löber en Justyna Wasilewska.

De volledig geïntegreerde jonge Berlijnse advocaat Michael - met achterovergekamde blonde Wilders-lokken - krijgt bezoek van zijn dood gewaande Poolse vader, een muzikant. Dat stort hem in een existentiële crisis. Want wat gaat er schuil achter de rol die Michael zo perfect speelt? Intelligente, urgente speelfilm van Nederlands-Poolse Antoniak (Nothing Personal, Code Blue) die ongemakkelijke vragen opwerpt over migratie, nationalisme, machtsverhoudingen, verbondenheid, acceptatie en vrijheid. Geschoten in zwart-wit, met vaak poëtische teksten en twee hoofdpersonages die beiden wel iets van een spook weghebben.

Walesa: Man of Hope

2013 | Biografie, Drama

Polen 2013. Biografie van Andrzej Wajda. Met o.a. Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska en Iwona Bielska.

Regisseur Andrzej Wajda (1926-2016) ontpopte zich in zijn laatste jaren als chroniqueur van de Poolse geschiedenis. In Walesa: Man of Hope toont hij een deel uit het leven van Lech Walesa, de elektricien die als oprichter van de onafhankelijke vakbond Solidariteit uitgroeide tot leider van het volk en recipiënt van de Nobelprijs voor de Vrede. De twee uur durende film is gefilmd in geel- en bruintinten en aangevuld met archiefbeelden, en schetst een boeiend portret van Walesa en de transformatie van het communistische Polen.

War Games and the Man Who Stopped Them

2009 | Documentaire, Thriller

Polen 2009. Documentaire van Dariusz Jablonski.

Spannend vormgegeven docu-thriller waarin stukje bij beetje het leven uit de doeken wordt gedaan van de Poolse kolonel Kuklinski, die tijdens de Koude Oorlog stapels staatsgeheimen van het Warschau-pact aan de Amerikaanse CIA doorspeelde. Wat dreef deze uitzonderlijke spion? Regisseur Darius Jablonski sprak met kopstukken als de Sovjet-opperbevelhebber Wiktor Kulikov, Amerikaans spionagehoofd generaal William E. Odom en Kuklinski’s directe baas generaal Jaruzelski. Redde Kuklinski Europa werkelijk van een nucleaire holocaust?

Katyn

2007 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Polen 2007. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Zmijewski, Danuta Stenka en Jan Englert.

Vijftig jaar passeerden eer Moskou verantwoordelijkheid nam voor de massaexecuties op naar schatting 15.000 Poolse legerofficieren nabij Katyn in Rusland. Sovjetpropaganda had decennialang de schuld op de nazi's geschoven. Wajda, die als jongetje zijn vader verloor en er later achter kwam dat deze in 1940 in de bossen bij Katyn was vermoord, verfilmde de tragedie. Uitgaand van Andrzej Mularczyks boek Post mortem. In Katyn vertelt hij, in wat voelt als zijn persoonlijke vaarwel aan de doden, via het lot van enkele personages het onvoorstelbare. Zeven Poolse-filmprijzen, Oscar-nominatie.

Fotoamator

1998 | Documentaire, Oorlogsfilm

Polen/Frankrijk/Duitsland 1998. Documentaire van Dariusz Jablonski.

Arnold Mostowicz, een joodse dokter uit Warschau, heeft het getto van Lodz overleefd. Regisseur/scenarist Jablonski confronteert de nu 80-jarige man met kleurendia's en foto's die de nazi-boekhouder Walter Genewein destijds in het getto trok. De man krijgt deze documenten eerst nu, meer dan vijftig jaar na de feiten, te zien en dat roept pijnlijke herinneringen op. Jablonski combineert de foto's en de boekhoudkundige aantekeningen van de nationaalsocialistische ambtenaar, die zich blijkbaar geen ogenblik bewust was van het leed rondom hem, met de herinneringen van deze overlevende van de holocaust. Dit levert een moedig en aangrijpend resultaat op dat de toeschouwer niet vlug loslaat. De documentaire werd terecht meermaals bekroond en kreeg zelfs een Oscarnominatie in 1999.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Milenia Fiedler op televisie komt.

Reageer