Georges Garvarentz (1932-1993): muziek.
Er zijn 64 films gevonden.

Pétain

1992 | Oorlogsfilm, Biografie

Frankrijk 1992. Oorlogsfilm van Jean Marboeuf. Met o.a. Jacques Dufilho, Jean Yanne, Jean-Claude Dreyfus, Jean-Pierre Cassel en Christian Charmetant.

Nadat de nazi's Frankrijk waren binnengevallen in 1940, capituleerden de Fransen onder leiding van Pétain. In ruil daarvoor bleef er van het zuidoostelijke deel een stuk autonoom Frankrijk over. Pétain en zijn trawanten maakten van Vichy de nieuwe regeringshoofdstad. Op administratief niveau werd er op een enkele rechter en prefect na, heftig met Pétain meegewerkt. Het verzet was klein. Voor de Fransen een controversiele film over een historische periode waaraan ze niet al te graag herinnerd worden. Ondanks het feit dat er behoorlijk gespeeld wordt en het scenario gebaseerd is op de biografie van de respectabele historicus Marc Ferro, deed de film niet veel in Frankrijk. Geen wonder in een land waar ex-president Mitterand regelmatig een krans legde op het graf van de maarschalk en waar sommige collaborateurs van het Vichy-regime nooit gestraft zijn.

Les années campagne

1992 | Drama, Komedie

Frankrijk 1992. Drama van Philippe Leriche. Met o.a. Charles Aznavour, Françoise Arnoul, Benoît Magimel, Sophie Carle en Clémentine Célarié.

Eind jaren zestig woont Jules (Magimel) bij zijn grootouders (Aznavour, Arnoul) op het platteland. Zijn ouders hebben het in Parijs te druk om Jules vaak te zien. De gedwongen verhuizing van zijn grootouders naar een ander dorp vormt Jules' eerste stap naar volwassenheid. Hier zijn scooters, pestjongens, en... de mooie Evelyne. En met een gebeurtenis rond zijn ouders komt het einde van zijn jonge 'plattelandsjaren' rap in zicht. Les années campagne is een niet bijster origineel opgroeidrama. Maar de beelden geven verstrooiing, nieuwe ster Magimel (La pianiste) is een aanblik waard en oude sterren Aznavour en Arnoul kunnen niks verkeerds doen.

Voir l'éléphant

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Jean Marboeuf. Met o.a. Jean-Marc Thibault, Bernard Menez, Michel Duchaussoy, Françoise Arnoult en Julie Marboeuf.

Elke film van Marboeuf is een verrassing voor de cinefielen. Hier gaat het om een wijdlopig drama met randfiguren die meegesleept worden in een sprookje, wanneer zij een jonge vrouw van de verdrinkingsdood redden en voortaan verantwoordelijk voor haar zijn. Deze zware taak leidt tot erg grappige, komische en kleurrijke scènes, die echter een felle kritiek inhouden op onze samenleving, waarin het minste of geringste volstaat om de zwakkeren uit te rangeren. Er wordt dan ook geen blad voor de mond genomen. Boeiende personages.

Le gorille compte ses abattis

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean Delannoy. Met o.a. Karim Allaoui, François Perrier, Michel Creton, Rufus en Valérie Mairesse.

Een bewerking van de roman van Antoine Dominique over een van de heldendaden van zijn `stille`. Voorzien van treffende dialogen van Roger Boussinot, maar helaas van een stijve regie van de 82- jarige cineast. Dit verhaal over een skelettenfabriek voor de collegezaal, die `losse stukken`, rechtsstreeks afkomstig uit de kelders van een medische faculteit gebruikt, grenst aan het gruwelijke, hoewel steeds geneutraliseerd door de zwarte humor. Niet `Gorilla` (Allaoui), maar Rufus steelt de show.

Le Paria

1990 | Actiefilm

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 1990. Actiefilm van Denys de La Patellière. Met o.a. Charles Aznavour, Ottavia Piccolo, Judy Winter, Jean Topart en Hans Clarin.

Iedereen denkt dat Julien Mauriès, veroordeeld na een samenzwering binnen zijn familie en politieke en financieële kringen, dood is. Hij werd bij verstek veroordeeld en nauwelijks 24 uur na de verjaring is hij terug. Vanzelfsprekend komt hij enige rekeningen vereffenen. Er is niet op de middelen bezuinigd in deze internationale co-produktie waarin alle cliché's uit het genre, zowel op het gebied van het scenario als van de dialogen, terug te vinden zijn. Een slappe regie. In wezen een spektakelstuk, gemonteerd rond de hoofdrolspeler, die tenminste wel alles wat hij in zich heeft eruit haalt.

Le Gorille

1990 | Thriller, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1990. Thriller van

G[KA1]eo Paquet, alias de `Gorilla`, is speciaal agent van de Franse geheime dienst. Hij wordt ingezet bij haast onmogelijke opdrachten, waar ook ter wereld. Het personage en zijn avonturen evolueren in een stripachtige wereld met geweld dat zelden realistisch is. Het personage ontsproot aan het brein van auteur Antoine Dominique, die hem rond 1955 al in een ontzaglijke hoeveelheid romans had laten optreden. De Gorilla is een mengeling van Mickey Spillane`s Mike Hammer en Ian Fleming`s James Bond. Lino Ventura was de eerste die het personage in de film neerzette in LE GORILLE VOUS SALUE BIEN (1958) van Bernard Borderie. Nadien werd de fakkel overgenomen door Roger Hanin. Rond 1990 werd het personage weer tot leven geroepen voor een reeks Frans/Duitse tv-films met Karim Allaoui in de hoofdrol. Andere vaste personages zijn François Périer als Berthomieu, 'de oude' en Sophie Michaud als secretaresse Béatrice. Roger Hanin blikte enkele afleveringen in. In de tv-reeks ligt de nadruk meer op spectaculaire actie met dikwijls SF-elementen. Het muzikale thema werd gecomponeerd door Georges Garvarentz. Er werden totaal dertien episodes op de tv uitgezonden in de reeks, die in 1990 voor het eerst te zien was.

La ruelle au clair de lune

1990 | Drama

Frankrijk 1990. Drama van Edouard Molinaro. Met o.a. Marthe Keller, Michel Piccoli, Niels Arestrup en Renée.

Filmbewerking van een roman van Stefan Zweig (1881-1942), die speelt gedurende een nacht in de jaren dertig in Cherbourg. Zowel de psychologische achtergrond als de diepere motivatie van het menselijke gedrag staan, zoals in zo'n beetje al het werk van deze door Freud beïnvloede schrijver, centraal. Het thema past niet echt bij een wisselvallige regisseur als Molinaro, die weliswaar talent heeft, maar nou ook weer niet zoveel dat de vonken ervan af springen. Het resultaat is een redelijke, plichtmatige televisiefilm, met goed spel van Arestrup in de rol van professor Klemm, die echter de kracht en de subtiliteit van de roman mist.

L'amour maudit de Leisenbohg

1990 | Romantiek, Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Frankrijk 1990. Romantiek van Edouard Molinaro. Met o.a. Michel Piccoli, Anouk Aimée, Christine Citti, Friedrich von Thun en Christina Marsillach.

Wenen, rond 1925. Baron von Leisenbohg (Piccoli) is reeds jaren smoorverliefd op de beroemde sopraan Aimée, die door iedereen op handen gedragen wordt. Hij is getuige van haar afwisselende romances, maar zelf wordt hij steeds afgewezen. Ze trouwt met een vorst, die kort na het huwelijk bij een ongeval om het leven komt. Voordat hij sterft, vervloekt hij de eerstvolgende man die haar zal bezitten. Vanwege een geheim uit het verleden verleidt Aimée de baron, waardoor de vloek in werking treedt en het noodlot toeslaat. Stijlvol gefilmde romantische tragedie waarin niemand is zoals hij zich voordoet. Piccoli is schitterend in zijn rol van minnaar die elke vrouw slechts gebruikt om die ene te bereiken die hij begeert. Pascal Bonitzer en Molinaro bewerkten het verhaal van Arthur Schnitzler tot een hedendaagse Griekse tragedie met cynische ondertoon. Feeërieke fotografie van Michael Epp en mooie muziek van Georges Garvarentz.

José la baleine

1990 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Denys de La Patellière. Met o.a. Michel Constantin, André Pousse, Pascale Petit, Philippe Vacher en Serge Beauvois.

De boosdoener uit de titel, die net uit de gevangenis komt, achtervolgt de dochter van een journalist, maar men vraagt zich af waarom. De journalist, die voor een reportage naar China moet, vertrouwt de zaak toe aan 'Papa', een rol van Constantin. Het scenario van Nathalie Reznikoff zit goed in elkaar en de regie was in handen van een oude rot in het vak die weet wat hij doet. De acteurs leveren goed werk.

Les cadavres exquis: Sincères condoléances

1989 | Thriller

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Luxemburg​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Thriller van Nick Lewin. Met o.a. Ian Richardson, Anna Massey, Peter Vaughan, Eileen Way en David Waller.

Na jarenlange afwezigheid keert Richardson terug naar zijn geboortedorp. Hij neemt zijn intrek bij vrienden, Vaughan en Massey, en hij verneemt dat zijn moeder, waarmee hij geen contact meer had, is overleden. Aan deze mensen betaalde hij jarenlang leef- en ziekenhuisgeld voor zijn moeder. Door een toeval ontdekt hij dat zijn moeder al meer dan vijf jaar dood is. Al die tijd bleef hij maar doorbetalen. Hij wreekt zich op afschuwelijke wijze. Goed gespeelde complex opgebouwde thriller die de mysterieuze sfeer van het verhaal van Patricia Highsmith niet goed weergeeft. Het scenario zit zo ingewikkeld in elkaar en hangt zo aaneen van de toevalligheden dat er geen touw aan vast te knopen is. In beeld gebracht door Peter Thornton.

Le fric des flics

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Denys de La Patellière. Met o.a. Michel Constantin, André Pousse, Pascale Petit, Philippe Vacher en Gérard Grobman.

Paparoff (Constantin) raakt verwikkeld in een reeks wervelende avonturen, waarbij drie inbrekers, een groene plant en een politiemarionet betrokken zijn. Kortom, een vernuftig scenario van de hand van Georges Moréas. Gemaakt met alle know-how waarover De la Patellière als oude rot uit het filmwereldje beschikt.

Champagne Charlie

1989 | Romantiek, Oorlogsfilm

Canada​/​​Frankrijk 1989. Romantiek van Allen Eastman. Met o.a. Hugh Grant, Magan Gallagher, Megan Follows, Stéphane Audran en R.H. Thomson.

Weelderig romantisch drama over de man die Amerika liet kennismaken met de geneugten vam champagne in de tijd van Abe Lincoln. Als er al iets aan bruiste, is dat doodgeslagen door de lengte van de film. Oorspronkelijk werd hij in twee delen vertoond. Het scenario is van Jacqueline Lefèvre. Het camerawerk is van Michel Genet.

Yiddish Connection

1986 | Komedie, Drama

Frankrijk 1986. Komedie van Paul Boujenah. Met o.a. Charles Aznavour, Ugo Tognazzi, André Dussollier, Vincent Lindon en Charlie Chemouny.

Drie mannen die op de rand van bankroet staan besluiten een overval te plegen en toch netjes te blijven: ze gaan professionele misdadigers beroven. Het vervolg laat zich raden. De film lijdt aan verschillende zwakheden waarvan het scenario de ergste is. Dit is geschreven door Aznavour, die zichzelf uiteraard een goede rol toebedeelde: hij is dan ook het meest in beeld. Hierdoor wordt het evenwicht in de film verstoord. Deze debuutspeelfilm (de regisseur is geboren in 1958) is een amusante komedie met als verdienste het ontbreken van geweld in een genre dat er doorgaans bol van staat.

Too Scared to Scream

1985 | Thriller

Verenigde Staten 1985. Thriller van Tony Lo Bianco. Met o.a. Mike Connors, Anne Archer, Leon Isaac Kennedy, Ian McShane en Ruth Ford.

Een psychopaat met een mes zaait paniek in een flatgebouw door voornamelijk vrouwelijke bewoners op gruwelijke wijze af te slachten. Connors leidt het onderzoek en laat assistente Archer als lokaas een appartement huren. Het scenario van Neal Barbera en Glen Leopold is verward en leunt, vooral naar het einde toe, sterk op Hitchcocks PSYCHO, zonder het niveau daarvan te halen. Larry Pizers camera is beweeglijk in zeer beperkte ruimtes. De vele grote namen waren een betere film waard. Georges Garvarentz componeerde de score, en de titelsong 'I'll Be There' wordt gezongen door Charles Aznavour. Gefilmd in 1982.

Le Corbillard de Jules

1982 | Komedie, Drama

Frankrijk 1982. Komedie van Serge Penard en Serge Pénard. Met o.a. Aldo Maccione, Francis Perrin, Jean-Marc Thibault, Henri Courseaux en Cheik Doukouré.

Bewerking van de roman van Alphonse Boudard die zwarte humor en een scherpe satire op het Franse achterland eind 1944 bevat. Deze elementen zijn nauwelijks terug te vinden in de film, de komische kant is afgezwakt, de personages zijn verlaagd tot marionetten, de regie is magertjes en de acteurs leggen het er te dik bovenop. Liever zou men het boek nog een tweede keer lezen.

El Triunfo de un Hombre Llamado Caballo

1982 | Western

Verenigde Staten​/​​Mexico​/​​Spanje 1982. Western van John Hough. Met o.a. Richard Harris, Michael Beck, Ana De Sade, Vaughn Armstrong en Buck Taylor.

Nadat goud wordt ontdekt in het land van de Sioux dreigen de verdragen die indertijd gesloten werden door de man genaamd 'Horse' door hebzuchtige goudzoekers geschonden te worden. Harris probeert nog te redden wat er te redden valt, maar wordt in een hinderlaag gelokt en neergeschoten, zodat zijn halfbloed-zoon Beck de traditie mag voortzetten in deze competent gemaakte en onderhoudende, zij het weinig originele western. Scenario van Ken Blackwell. Ook bekend als TRIUMPHS OF A MAN CALLED HORSE.

Wer spritzt denn da am Mittelmeer

1981 | Komedie, Erotiek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1981. Komedie van Max Pecas. Met o.a. Claus Obalski, Sylvain Chamarande-Green, Ingeborg Steinbach, Michel Vocoret en Jean Vinci.

Twee jonge studenten uit Parijs gaan op zoek naar hun onbekende zuster. Aan de stranden van de Middellandse Zee komt het tot allerlei verwikkelingen. Een weinig originele publieksfilm.

Teheran 43

1981 | Thriller, Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Zwitserland​/​​USSR​/​​Frankrijk 1981. Thriller van Alexander Alov en Wladimir Naoumov. Met o.a. Natatsja Belokjovstiova, Igor Kostolevsky, Alain Delon, Curd Jürgens en Claude Jade.

Een Russisch geheim agent ontdekt op een veiling in 1980 de geheime documenten van een nazi-complot, waarin staat hoe men in 1943 de geallieerde topconferentie van de grote drie, Churchill, Stalin en Roosevelt, in de Perzische hoofdstad Teheran wilde benutten om hen te liquideren. De verantwoordelijken daarvoor zijn met een andere identiteit nog steeds actief in (het politieke) leven en proberen getuigen en bewijzen te laten verdwijnen. Een merkwaardige film waarin getracht wordt een historische reconstructie en een James Bond-achtig avontuur te combineren; het resultaat is een voortdurende en verwarrende afwisseling van periode en toon. Onderhoudend is deze internationale co-productie wel. De op een na de laatste filmrol van J[KA3]urgens als Ma[KA4]itre Legraine (en de miniserie SMILEY'S PEOPLE uit 1982 van Simon Langton niet meegerekend) en een verrassend gastoptreden van Delon als Inspector Foche, die men vanwege zijn maar al te bekende bijna extreem rechtse sympathieën niet in een sovjetfilm zou verwachten, maar die wel met ongewoon lichte ironie acteert. Het scenario is van regisseur Alov, regisseur Naoumov en M. Shatrov. Het camerawerk is van Valentin Zheleznyakov. Dolby.

Guillaume le Conquérant

1981 | Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk 1981. Avonturenfilm van Gilles Grangier en Serge Nicolaesco. Met o.a. Hervé Bellon, John Terry, Emmanuel Petrus, Mircea Albulesco en Margot Barbut.

Deze gedramatiseerde geschiedenis vertelt de legende van Willem de Veroveraar, de Normandische hertog die in de 11e eeuw koning van Engeland werd. Een kleurrijk relaas vol tragikomische verwikkelingen. Deze echte publieksfilm is niets bijzonders. Het goede scenario, de bewerking en de dialogen zijn van Serge de La Roche en Marcel Jullian.

Les Galets d'Etretat

1972 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1972. Drama van Sergio Gobbi. Met o.a. Virna Lisi, Maurice Ronet, Annie Cordy, Juliette Mills en Grégoire Aslain.

Schoonheidsspecialiste krijgt na panne lift van autocoureur die haar verkracht. Wraakacties over en weer leiden tot verliefdheid huns ondanks. Glamour-beroepen en schilderachtige locaties geven prentenboekverpakking aan melodramatisch verhaal waarvan de strekking zeer bedenkelijk zou zijn als de film niet totaal ongeloofwaardig was.

Apenas una gota de sangre para morir amando

1972 | Drama, Horror, Thriller

Spanje​/​​Frankrijk 1972. Drama van Eloy de de Iglesia. Met o.a. Sue Lyon, Jean Sorel, Christopher Mitchum, Ramon Pons en Charlie Bravo.

Moorden op jongemannen lijken het werk van een homoseksuele maniak, maar zijn in werkelijkheid gepleegd door een jonge verpleegster, die werkt in een psychiatrische inrichting. Een jonge crimineel betrapt èn chanteert haar, maar komt na een bloedig treffen met een bende in het ziekenhuis op de afdeling met tbr-patiënten, waar hij aan de zorg van de moordenares is overgeleverd. Thriller vol cinefiele knipogen - van REPULSION tot CLOCKWORK ORANGE - amuseert en boeit door omkering van de genre-wetten, al zitten de voornaamste kwaliteiten in het scenario en blijft de filmische vormgeving nogal zwak. Het grootste minpunt is echter de muziek.

Quelqu'un derrière la porte

1971 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1971. Thriller van Nicolas Gessner. Met o.a. Charles Bronson, Anthony Perkins, Jill Ireland, Henri Garcin en Agathe Natanson.

Een psychiater die door zijn vrouw wordt bedrogen, probeert zich te wreken door een patiënt met geheugenverlies die aan hem is toevertrouwd. De mogelijkheden van verhaal en hoofdrollen hadden een spannende thriller kunnen opleveren, maar de regie houdt het middelmatig. Ireland is nogal ridicuul als femme fatale.

Les Intrus

1971 | Thriller

Frankrijk 1971. Thriller van Sergio Gobbi. Met o.a. Charles Aznavour, Raymond Pellegrin, Marie-Christine Barrault, Albert Minski en Katia Aznavour.

De rijke chirurg Aznavour woont met zijn vrouw Barrault en zijn dochter in een sjieke villa, waar hij op een dag wordt bezocht door gangster Pellegrin die 100 miljoen wil. Zo niet dan zal collega-gangster Minski de dochter van Aznavour doden. Aznavour slaagt erin te ontsnappen en keert terug naar de villa om met de gangster af te rekenen... Een dankbaar thema, dat door Gobbi echter stijlloos en banaal wordt ingeblikt zodat de film veel van zijn potentiële spanning verliest. Scenario van Sergio Gobbi en Charles Aznavour. Camerawerk van Daniel Diot.

La part des lions

1971 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1971. Misdaad van Jean Larriaga. Met o.a. Robert Hossein, Charles Aznavour, Elsa Martinelli, Raymond Pellegrin en Michel Constantin.

Oude schoolvrienden zien elkaar terug als de een schrijver is geworden die uit de mode is en de andere brandkastenkraker. De tweede sleept zijn vriend mee in een overval, waarna een chanterende getuige uit de weg moet worden geruimd. Deze weinig oorspronkelijke en in uitwerking en regie allesbehalve overtuigende misdaadfilm weet enigszins te boeien door het duo Hossein-Aznavour en een effectieve rolomkering: de eerste speelt de schrijver, de tweede de geroutineerde gangster. Scenario van regisseur Larriaga, André Tabet en Georges Tabet. Camerawerk van Roland Cantigny.

Un Beau monstre

1970 | Drama, Thriller, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk 1970. Drama van Sergio Gobbi. Met o.a. Virna Lisi, Helmut Berger, Charles Aznavour, Françoise Brion en Alain Noury.

Jonge vrouw ziet buurvrouw zelfmoord plegen en pleit echtgenoot vrij van verdenking van moord. Ze trouwt zelf met de weduwnaar en ervaart dan diens zakelijke vernietigingsdrang die ook haar steeds dichter tot zelfmoord brengt, zonder dat politie kan ingrijpen omdat er geen strafbare feiten of concrete bewijzen zijn. Psychologische thriller mist overtuigingskracht op scenario-niveau, maar heeft onmiskenbare werking door erotische en troebele uitstraling van de acteurs.

Sapho

1970 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1970. Drama van Georges Farrel. Met o.a. Marina Vlady, Renaud Verley, Dawn Addams, Gabriele Tinti en José Louis de Villalonga.

De maintenée van financier heeft weerzin tegen de maatschappij en leeft alleen voor haar eigen plezier tot ze verliefd wordt op een jonge diplomaat die echter overstag gaat voor de pressie van zijn eigen milieu. De roman van Alphonse Daudet kreeg een modieuze en oppervlakkige eigentijdse bewerking als alibi voor een reeks pikante scènes. Vlady, die haar titelrol overwegend tussen beddelakens speelt, is beeldschoon.

Le temps des loups

1969 | Thriller, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1969. Thriller van Sergio Gobbi. Met o.a. Robert Hossein, Virna Lisi, Charles Aznavour, Marcel Bozzuffi en Félix Marten.

Het hoofd van een gangsterbende en een politiecommissaris zijn oude schoolvrienden, maar als de gangster na een geslaagde bankroof met zijn nieuwe vriendin rustig wil gaan leven komt de politieman hem toch op het spoor. Het simpel misdaadgegeven wordt onnodig verzwaard met de psychologie van zeer koude grond - de anti-held waant zich een reïncarnatie van zijn Amerikaanse collega Dillinger, heeft een moederbinding, etc. - waarmee de film wel op lengte wordt gebracht, maar niet boeiender gemaakt.

L'invitata

1969 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1969. Drama van Vittorio de Seta. Met o.a. Joanna Shimkus, Michel Piccoli, Paul Barge, Lorna Heilbron en Albert Dagnant.

In het holst van de nacht wordt Anne geconfronteerd met de thuiskomst van haar echtgenoot - in gezelschap van een jongedame die, zo meldt hij, vanaf nu bij hen zal inwonen. Anne, onthutst en bedroefd, neemt daarop de uitnodiging aan van haar baas om hem naar het Zuid-Frankrijk te begeleiden. Vrije bewerking van Simone de Beauvoirs semi-autobioroman uit 1943 door fameuze documaker past, terugblikkend, perfect in zijn premièrejaar. Doorvoeld op-de-millimeter-spel van Shimkus en Piccoli vangt precies het onbestemde van de impromptu reis. Fraaie sfeertekening van meestercameraman Luciano Tovoli.

L' Invitata

1969 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1969. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Joanna Shimkus, Michel Piccoli, Jacques Perrin, Lorna Heilbron en Clotilde Joano.

Een bioloog komt van een buitenlands werkbezoek terug met een jonge logée. Zijn vrouw vermoedt een verhouding en verlaat het huis. Tijdens een reis met haar werkgever naar de Côte d'Azur laat ze zich door hem verleiden, maar beseft in een confrontatie met diens echtgenote zelf in een situatie als die van de logée te zijn geraakt. De scenariobewerking doet de psychologische subtiliteit van de roman van Simone de Beauvoir onvoldoende recht, zodat een simpel verhaaltje overblijft dat door regie en acteurs genuanceerd is ingevuld. De 'Reis- documentaire' vult de ontwikkeling van de gevoelens visueel goed aan.

Le tatoué

1968 | Komedie

Frankrijk 1968. Komedie van Denys de La Patellière. Met o.a. Jean Gabin, Louis de Funès, Dominique Davray, Lyne Chardonet en Joe Warfield.

Een oude legionair heeft een door Modigliani aangebrachte tatoueëring op zijn rug, waar een kunsthandelaar jacht op maakt in opdracht van Amerikanen. Dit oorspronkelijke gegeven kreeg helaas een fantasieloze uitwerking en regie. Gabin en De Funès voeren op haast voorspelbare wijze hun bekende nummers op. Scenario van Alphonse Boudard en Pascal Jardin. Het camerawerk is van Sacha Vierny.

Las Vegas 500 Milliones

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Spanje​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1968. Misdaad van Antonio Isasi-Isasmendi. Met o.a. Gary Lockwood, Elke Sommer, Lee J. Cobb, Jack Palance en Jean Servais.

Zoals de titel zegt: het gaat om veel geld. Nog altijd trouwens. Er wordt een plan bedacht om gewapenderhand het gokgeld van Las Vegas te roven. Scenario van regisseur Isasi-Isasmendi, Jo Eisinger en Luis Comeron naar het boek van André Kay. Camerawerk van Juan Gelpi.

Caroline chérie

1968 | Avonturenfilm, Romantiek, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1968. Avonturenfilm van Denys de La Patellière. Met o.a. France Anglade, Giorgio Albertazzi, Charles Aznavour, Bernard Blier en Jean-Claude Brialy.

Tijdens en na de Franse revolutie weet de aristocrate Caroline haar leven en status te redden door gebruik te maken van haar charmes, tot ze in het leger van Generaal Bonaparte haar eerste en grote liefde terugvindt. 'Remake' van eerdere succesfilm heeft kraak noch smaak en laat een reeks van Europese sterren snel op- en afgaan, meestal letterlijk over Caroline heen. In die rol doet de popperige Anglade voorgangster Martine Carol in de herinnering alsnog een groot actrice lijken.

L' Homme qui valait des milliards

1967 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1967. Avonturenfilm van Michel Boisrond. Met o.a. Frederick Stafford, Raymond Pellegrin, Peter van Eyck, Anny Duperey en Sarah Stephane.

Een Amerikaans geheim agent laat zich als inbreker gevangennemen om via een celgenoot achter de plek te komen waar door nazi's vervalste dollars zijn verborgen. Ook Duitse gangsters zitten achter die poet aan. Een roman van Jean Bruce, iets serieuzer dan zijn O.S.S. 117-serie, maar in dezelfde vlotte stijl verfilmd, met enkele spectaculaire momenten.

Johnny Banco

1967 | Avonturenfilm, Misdaad, Komedie, Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Gabon 1967. Avonturenfilm van Yves Allégret. Met o.a. Horst Buchholz, Sylva Koscina, Walter Giller, Elizabeth Wiener en Michel de Ré.

Een flierefluitende schooier uit de sloppen van Barcelona berooft een gangster van zijn poet en gaat daarmee mooi weer spelen aan de Côte d'Azur met alle te verwachten complicaties vandien. Zowel Buchholz als regisseur Allégret hebben beproefde kwaliteiten, maar een lichtvoetige aanpak zit daar beslist niet bij, zodat deze komediethriller met een beoogd vleugje poëzie vleugellam blijft en maar net onderhoudend is.

Triple Cross

1966 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1966. Oorlogsfilm van Terence Young. Met o.a. Christopher Plummer, Romy Schneider, Trevor Howard, Gert Fröbe en Claudine Auger.

De avonturen rond een Britse brandkastkraker op de Kanaaleilanden, die zich door nazi's laat betalen om te spioneren, en later de Britten overhaalt hem te belonen voor dubbelspionage, is gebaseerd op de ware ervaringen van Eddie Chapman. Toch komt de film Triple Cross niet zo echt over. Plummer speelt ongeïnteresseerd de hoofdrol, de nazi's zijn karikaturen en eigenlijk voelt alles zo afstandelijk als een James Bond-film, waar regisseur Young er niet toevallig veel van heeft gemaakt. Het is wel altijd aangenaam om acteurs Brynner, Schneider en Fröbe (hij speelde Goldfinger) te zien, om het even in welke rol.

Tonnèrre sur l'Océan Indien

1966 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1966. Avonturenfilm van Sergio Bergonzelli. Met o.a. Gérard Barray, Antonella Lualdi, Geneviève Casile, Terence Morgan en Gianni Esposito.

Het vervolg op SURCOUF, LE TIGRE DES SEPT MERS/SURCOUF, L`EROE DEI SETTI MARI (1966) van dezelfde regisseur(s) dat men overigens niet hoeft te hebben gezien. Surcouf (Barray) krijgt van Napoleon (Esposito) de opdracht om geheime documenten buit te maken op de Britse vloot in de Indische Oceaan. De daardoor nog aangewakkerde vete met Lord Blackwood (Morgan) zou hem noodlottig geworden zijn zonder de steun van zijn oude vlam, Lady Blackwood. Dit nieuwe avontuur dat zich afspeelt in het zicht van de haven van Mahé, voegt niets toe aan deel I, dat óók al weinig dynamisch en verrassend is uitgevallen. Roy Rowland voerde regie over de internationale versie. Het scenario is van José Antonio de la Loma, Gerarld Savery, Giovanni Simonelli, Georges de La Grandière naar het verhaal, dat hij met Jacques Séverac schreef. Het camerawerk is van Juan Gelpi, die de kijker onthaalt op mooie beelden van de zee. Eastmancolor.

Surcouf, le tigre des sept mers

1966 | Biografie, Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk​/​​Italië​/​​Spanje 1966. Biografie van Sergio Bergonzelli. Met o.a. Gérard Barray, Antonella Lualdi, Geneviève Casile, Terence Morgan en Armand Mestral.

Wanneer in plaats van `tigre` `requin` was genomen, was er een minder belachelijke Franse titel ontstaan. Deze biografie van de Corsicaan (1773-1827) is in hoge mate geromantiseerd, en behandelt slechts het avontuurlijke gedeelte van zijn leven, want vanaf 1810 was hij een rijk reder. Als we eenmaal de invallen in het scenario hebben geaccepteerd, moet worden toegegeven dat deze co-produktie, waarin zeer veel geld is gestoken, heel spectaculair is. De montage van de sc[KA2]enes, waarin de heldendaden centraal staan is opmerkelijk, en bovendien mag het tempo er wezen. Een schitterend toonbeeld van het genre. Merk op dat het thema deze (veel?) te onbekende regisseur in zijn greep gekregen moet hebben, want hij maakte later een film die IL GRANDE COLPO DI SURCOUF is getiteld.

Soleil noir

1966 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1966. Avonturenfilm van Denys de La Patellière. Met o.a. Michèle Mercier, Daniel Gélin, David O'Brien, Valentina Cortese en Louis Seigner.

De dochter van een overleden industrieel gaat in Afrika haar broer zoeken die zich voor de niet zo bedoelde rampzalige gevolgen van zijn politieke geschriften verschanst heeft tussen paria's, huurlingen en gevluchte misdadigers. Het beeld van verloedering in allerlei vormen blijft steken in oppervlakkige en niet overtuigende schilderachtigheid. De kranigheid in woord en daad van de steeds onberispelijk geschminkte Mercier werkt regelrecht potsierlijk.

Les Sultans

1966 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1966. Komedie van Jean Delannoy. Met o.a. Gina Lollobrigida, Louis Jourdan, Corinne Marchand, Philippe Noiret en Daniel Gélin.

Een mode-fotografe is de maîtresse van een getrouwde industrieel die niet op een afspraak komt vanwege plotselinge vaderlijke verplichtingen als zijn dochter ook de geliefde van een getrouwde heer van middelbare leeftijd blijkt. De mededeling dat haar amant met een jonge vrouw is gesignaleerd wordt door de fotografe verkeerd opgevat. Deze ironische komedie over de dubbele moraal van vreemdgaande heren wekt de indruk dat Lollobrigida, Jourdan noch de regisseur de humor van de situaties en de dialogen hebben beseft, zodat satirische elementen alleen komen van Marchand en Noiret als het parallelle koppel vreemdgangers.

Le Vicomte règle ses comptes

1966 | Avonturenfilm, Misdaad

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1966. Avonturenfilm van Maurice Cloche. Met o.a. Kerwin Matthews, Sylvia Sorrente, Jean Yanne, Fernando Rey en Folco Lulli.

Een inspecteur van een verzekeringsmaatschappij moet een onderzoek instellen naar een bankroof en ontdekt dat twee concurrerende bendes, ook met drugssmokkel bezig, daarbij betrokken zijn. Deze matige actiefilm verspilt de talenten van Yanne, Rey en Lulli en geeft het verhaal zelfs geen schijn van aannemelijkheid. Naar een roman van Jean Bruce.

Du rififi à Paname

1966 | Misdaad

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1966. Misdaad van Denys de La Patellière. Met o.a. Jean Gabin, Nadja Tiller, Georges Raft, Gert Fröbe en Claudio Brook.

Een bende van internationale goudsmokkelaars wordt belaagd door een concurrerende bende die de contacten in Londen en München ombrengt. De Franse gangsterbaas wordt bij een aanslag gered door een jonge Amerikaan die hij prompt als lijfwacht aanstelt, maar die in werkelijkheid een politieman is. Opmerkelijke rolbezetting is voornaamste attractie in zowel warrig als weinig verrassend scenario van Auguste Le Breton dat mat geregisseerd werd.

Un milliard dans un billard

1965 | Misdaad

Italië​/​​Duitsland​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk 1965. Misdaad van Nicolas Gessner. Met o.a. Claude Rich, Jean Seberg, Elsa Martinelli, Pierre Vernier en Elisabeth Flickenschildt.

Deze vermakelijke politiefilm speelt zich af in Genève. Namaak-inbrekers belazeren de echte inbrekers; de gestolen juwelen worden teruggevonden en verkocht, terwijl de politie in het duister tast en het gestolen goed gedijt. In het magere verhaaltje wordt flink de draak gestoken met de politie. Een groot aantal sympathieke personages kunnen het hoge tempo van de film goed bijhouden.

Paris au mois d'aout

1965 | Drama, Komedie

Frankrijk 1965. Drama van Pierre Granier-Deferre. Met o.a. Charles Aznavour, Susan Hampshire, Etchika Choureau, Daniel Ivernel en Héléna Manson.

Een verkoper - wiens gezin op vakantie is - ontmoet in het grotendeels uitgestorven Parijs een Britse toeriste, tegenover wie hij zich uitgeeft voor een bekend abstract schilder. De zomeridylle krijgt alle warmte van de twee hoofdrollen, maar verloopt al te voorspelbaar naar het onvermijdelijke afscheid.

Le Tonnerre de Dieu

1965 | Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1965. Drama van Denys de La Patellière. Met o.a. Jean Gabin, Lilli Palmer, Michèle Mercier, Robert Hossein en Georges Géret.

Een Bretonse boer laat de zorg voor de veestapel aan zijn vrouw over en brengt de meeste tijd in kroegen door. Daar ontmoet hij een jonge prostituée die hij mee naar huis neemt en ondanks de acties van haar pooier met een betrouwbare buurman laat trouwen. De in humeurigheid verpakte verbondenheid van het echtpaar Gabin-Palmer is de voornaamste attractie in deze combinatie van trottoirdrama en streekroman.

Le Facteur s'en va-t-en guerre

1965 | Komedie, Oorlogsfilm

Frankrijk 1965. Komedie van Claude Bernard-Aubert. Met o.a. Charles Aznavour, Maria Minh, Daniel Ceccaldi, Michel Galabru en Jean Rochefort.

Avontuurlijke verhalen doen een postbode besluiten zich aan te melden voor het Franse leger in Indo-China. Hij wordt met andere soldaten gevangengenomen waarbij de commandant de moed er in houdt door ontsnappingsplannen te maken. Ontsnapping lukt pas nadat de vrede is getekend. Satire op absurditeit van oorlog mist doel door al te opgelegd vriendelijke aanpak, terwijl historisch gesproken een scherpere Franse zelfkritiek wel zo terecht zou zijn.

La fabuleuse aventure de Marco Polo

1965 | Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk​/​​Joegoslavië​/​​Italië​/​​Egypte​/​​Tsjechië 1965. Avonturenfilm van Denys de La Patellière, Noël Howard en Raoul Lévy. Met o.a. Horst Buchholz, Anthony Quinn, Orson Welles, Omar Sharif en Bruno Cremer.

In opdracht van de paus gaat een jonge Venetiaan in de 13de eeuw naar China om een verdrag met keizer Kublai Khan tot stand te brengen. Ondanks de ambitieuze opzet, ster-bezetting en exotische decors mislukt dit dichterlijke spektakel door het verwarde scenario en de houterige regie. Financiële en praktische problemen hadden vervanging tot gevolg van Alain Delon voor de oorspronkelijke hoofdrol, en van Christian-Jaque als eerste regisseur, terwijl ook andere acteurs in de loop van drie jaar opnamen afvielen: Dorothy Dandridge, Michel Simon, France Nuyen. Aan het scenario werkten naast regisseur De la Patellière, Raoul J. Lévy, Jacques Remy en Jean-Paul Rappenau.

La Tête du client

1965 | Komedie

Spanje​/​​Frankrijk 1965. Komedie van Jacques Poitrenaud. Met o.a. Sophie Desmarets, Michel Serrault, Jean Poiret, Francis Blance en Caroline Cellier.

Een hoedenmaker drijft 's avonds met zijn zwager een clandestiene goktent. Niet alleen wil zijn dochter zich gaan verloven met de zoon van één van zijn gokklanten, hij wordt ook nog gechanteerd met zijn dubbelleven. Een typische vaudeville-komedie, met tamelijke vaart gemaakt en geacteerd door specialisten in het genre.

Estambul 65

1965 | Komedie, Thriller, Avonturenfilm

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1965. Komedie van Antonio Isasi-Isasmendi. Met o.a. Horst Buchholz, Sylva Koscina, Perrette Pradier, Mario Adorf en Klaus Kinski.

Een vrouwelijke geheim agente haalt een rentenierende gangster in Turkije over om te helpen bij het zoeken naar een ontvoerde atoomgeleerde. Deze Europese spionagekomedie heeft meer actie en humor dan het gemiddelde en spectaculaire locaties.

Cent briques et des tuiles

1965 | Komedie, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1965. Komedie van Pierre Grimblat. Met o.a. Jean-Claude Brialy, Marie Laforêt, Sophie Daumier, Jean-Pierre Marielle en Michel Serrault.

Een gangster heeft de complete buit van zijn bende vergokt en moet binnen [KA1]e[KA1]en (kerst-)week dit bedrag bij elkaar zien te krijgen. Hij associeert zich met een groep kruimeldieven om een inbraak in een warenhuis te plegen, terwijl een jeugdbende op hetzelfde moment de overval op een naburige winkel heeft beraamd. Deze onderhoudende, maar weinig oorspronkelijke inbraakkomedie evenaart het voorbeeld van I SOLITI IGNOTI niet, maar wordt met vlotte vaart verteld en dankt veel aan de sterke rolbezetting in verrassend tegendraadse rollen.

Sandok, il Maciste delle giunglia

1964 | Avonturenfilm

Italië 1964. Avonturenfilm van Umberto Lenzi. Met o.a. Sean Flynn, Alessandra Panaro, Marie Versini, Mimmo Palmara en Artudo Dominici.

India tijdens het Britse kolonialisme wordt geteisterd door moordenaars van de sekte van de Witte Olifant. Jonge officier weet gegijzelden te bevrijden en te ontdekken wie het hoofd van de sekte is. Deze doorsnee exotische avonturen rond Errol Flynns zoon zijn tamelijk onderhoudend. (De verwijzing naar Maciste in de titel is alleen misleidend inhaken op de toenmalige succesreeks en slaat nergens op).

Mercante di schiave

1964 | Avonturenfilm, Romantiek

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Antonio Margheriti. Met o.a. Michèle Girardon, Kirk Morris, Renato Baldini, José Jaspe en Manuel Galliardo.

De oosterse prinses Soraya weet aan het komplot van een moorddadige verrader te ontsnappen, maar valt in handen van een slavenhandelaar. Een dappere partizaan redt haar en weet met zijn medestanders haar op de troon te brengen. De in Algerije opgenomen co-produktie werd een primitief prentenboek, waarin spelers noch de bordpapieren decors enigszins overtuigend Moors werken en de hele couleur locale zich beperkt tot één buikdanseres. Niet zonder vaart of variatie, maar uitermate krakkemikkig.

La Baie du désir

1964 | Erotiek

Frankrijk 1964. Erotiek van Max Pécas. Met o.a. Fabienne Dali, Jean Valmont, Sophie Hardy en François Dyrek.

Een meisje dat in een afgelegen strandwoning bij haar tante komt logeren, ontdekt dat deze met haar minnaar haar man heeft vermoord. Een simpel thrillerverhaaltje zonder verrassingen; alibi voor een reeks van omstandige ontkledingsscènes en af en toe een vrijpartij die aan de intrige niets toevoegen, maar wel de film op lengte brengen. Een enorm succes binnen het gespecialiseerde, pikante bioscoopcircuit verschafte dit goedkope vluggertje de status van klassieker in het genre, al is na de verandering van de normen sindsdien het opwindende aan de matte handeling en presentatie niet meer voorstelbaar.

Cinq filles en furie

1964 | Erotiek, Avonturenfilm

Frankrijk 1964. Erotiek van Max Pécas. Met o.a. Nicole Mérouze, Denyse Roland, Marie-France Mignal, Madeleine Constant en Maria Tamar.

Twee concurrerende clans van een aantal nichtjes keren terug naar hun primitieve geboortestreek om een verborgen oorlogsschat op te sporen. De onderlinge strijd wordt gecompliceerd door de minnaars van twee van de meisjes. De lokale zigeuners gaan zich er ook mee bemoeien. Dit onnozel uitgewerkte scenario verliest het feitelijke verhaal uit het oog door de gevechten van de heldinnen, waarbij hun textiel moeiteloos aan stukken gaat, verleidingen en aanrandingen. De locaties zijn mooi, de actrices minder.

Cherchez l'idole

1964 | Avonturenfilm, Komedie, Muziek

Frankrijk​/​​Italië 1964. Avonturenfilm van Michel Boisrond. Met o.a. Franck Fernandel, Dany Savel, Berthe Grandval, Dominique Boschero en Pierre Doris.

Goedmoedige gelegenheidsdief verstopt van filmster Mylène Demongeot gestolen sieraad na ampel gestuntel in een gitaar in een muziekinstrumentenwinkel. Wanneer diens vileine vriendin daags na de amateurcriminele feiten de bewuste zessnaar wil kopen blijkt deze met vier andere exemplaren verkocht - aan diverse popidolen. O hemeltjelief, wat nu? Hersenactiviteit is niet vereist bij dit briljantje van onbenulligheid: alles draait om de mieterse playback-entr'actes van Johnny Hallyday, Charles Aznavour, Eddy Mitchell et al. Sylvie Vartan, allerkoketst, vertolkt haar tophit 'La plus belle pour aller danser'.

Les Bonnes causes

1963 | Drama, Mysterie, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1963. Drama van Christian-Jaque. Met o.a. Marina Vlady, Pierre Brasseur, Virna Lisi, Umberto Orsini en José Luis de Vilallonga.

Een vrouw heeft haar zieke echtgenoot vermoord en heeft de verdenking geladen op diens particuliere verpleegster. De rechter van instructie (Bourvil) vermoedt de waarheid, maar moet het opnemen tegen een briljant pleiter die ook nog de minnaar van de moordenares is. Deze thriller over klassejustitie heeft een pittig en wijdlopig dialoog die alle kansen geeft aan de tegenpolen als Bourvil en Brasseur. De ironische ontknoping waarbij de misdaad toch gestraft wordt komt wel heel erg uit de lucht vallen. Het scenario is van de regisseur en Paul Andréota naar de roman van Jean Laborde.

Tempo di Roma

1962 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1962. Komedie van Denys de La Patellière. Met o.a. Charles Aznavour, Arletty, Serena Vergano, Marisa Merlini en Gregor von Rezzori.

Een naïeve jonge Fransman probeert zonder veel succes in Rome carrière te maken, maar hij wordt de protegé van een excentrieke lord en van een kardinaal, zodat hij toch met zijn aanbedene kan trouwen ondanks het verzet van haar moeder. Aznavour is jong noch aantrekkelijk genoeg voor zijn onweerstaanbare personage en de combinatie van Franse en Italiaanse satirische humor resulteert in weinig meer dan nat vuurwerk. Er is een leuke rol van Arletty als een in de Romeinse aristocratie getrouwde fabrieksarbeidster.

Les Quatres vérités

1962 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1962. Komedie van Hervé Bromberger, Luís Garcia Berlanga, Alessandro Blasetti en René Clair. Met o.a. Anna Karina, Jean Poiret, Michel Serrault, Hardy Krüger en Ana Casarès.

Een episodefilm naar fabels van La Fontaine. Een jaloerse ambtenaar vergeet door vleierij de waakzaamheid voor zijn mooie vrouw. De orgelman overweegt na tegenslagen zelfmoord, maar krijgt levensmoed ingepraat door een begrafenisondernemer. Een bedachtzame vrouw wint van een uitdagende rivale de competitie om man. Een man en een vrouw raken toevallig samen in een flat opgesloten en komen tot een verstandhouding, maar niet tot een affaire. Drie van de vier sketches zijn met onderlinge niveauverschillen best aardig, maar de bijdrage van Clair is een klein juweeltje door de genuanceerde ironie en het intelligente spel van Caron en Aznavour.

Le Rat d'Amérique

1962 | Avonturenfilm

Frankrijk 1962. Avonturenfilm van Jean-Gabriel Albicocco. Met o.a. Charles Aznavour, Marie Laforêt en Franco Fabrizi.

Een berooide Fransman vervoegt zich bij zijn rijke familie in Paraguay die niets van hem wil weten. Uit financiële nood wordt hij wapensmokkelaar voor revolutionairen en moet met zijn geliefde vluchten naar Bolivia en vervolgens naar Chili waar al zijn ondernemingen dramatisch misgaan, tot hij door gokwinst naar Frankrijk kan terugkeren. Het chaotische scenario dat ondanks alle avonturen nooit spannend wordt, is een alibi voor een Zuidamerikaanse reisreportage die door al te gekunstelde fotografie in het prentenboek blijft steken.

Le Diable et les dix commandements

1962 | Komedie

Frankrijk 1962. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Françoise Arnoul, Charles Aznavour, Lucien Baroux, Maurice Biraud en Jean-Claude Brialy.

De duivel stelt alles in het werk om de mensheid van de Tien Geboden te laten afwijken in zeven episoden (die soms een paar zonden tegelijk combineren). Wisselend van niveau, maar evenwichtiger dan episodefilms van andere regisseurs. Simon als de vloekende knecht in een klooster en Darrieux als een actrice die in uitbestede, volwassen zoon Delon een bewonderaar vermoedt, stelen de show. Zwakste sketches - met Brialy-De Funès en Saval-Tisot - werden bij bioscooproulatie afwisselend gecoupeerd, vanwege de lengte.

Comment réussir en amour

1962 | Komedie

Frankrijk 1962. Komedie van Michel Boisrond. Met o.a. Dany Saval, Jean Poiret, Jacqueline Maillan, Michel Serrault en Jacques Charon.

Na woelige verkering brengt jonge vrouw van employ[KA1]e op uitgeverij bestaan van echtgenoot geheel in verwarring en bezorgt hem problemen op zijn werk, in sociaal leven en conflicten met de wet. Uiteindelijk wordt alles echter beter dan voordien. Vlotte komedie bezorgde Saval (tijdelijk) succesvol image als chaos zaaiend warhoofd, maar humor is in betere handen bij in dit genre geroutineerde tegenspelers.

Un taxi pour Tobrouk

1961 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Spanje 1961. Oorlogsfilm van Denys de La Patellière. Met o.a. Lino Ventura, Charles Aznavour, Hardy Krüger, Maurice Biraud en Germán Cobos.

Oorlogsklassieker van voornamelijk Franse bodem, over soldatenverbroedering op basis van klasse en omstandigheden in plaats van nationaliteit. Of, zoals een Franse soldaat het toelicht: 'Je moet de Duitsers doden voordat je ze leert kennen.' Rode draad is de tocht in 1942 van vier aanvankelijk verdwaalde Franse soldaten en hun Duitse krijgsgevangene door de woestijn van Libië, waarbij de haat gaandeweg plaatsmaakt voor vriendschap. Spanning, avontuur en komedie, gepresenteerd door vijf uitstekende Europese acteurs uit begin jaren zestig, met dialogen van befaamd straattaal-scenarist Michel Audiard. Gebaseerd op het boek van René Havard.

Les Parisiennes

1961 | Komedie, Erotiek

Frankrijk 1961. Komedie van Jacques Poitrenaud, Michel Boisrond, Claude Barma en Marc Allégret. Met o.a. Dany Saval, Darry Cowl, Henri Tisot, Dany Robin en Christian Marquand.

Een episode-film. Een nachtclubdanseres ziet een filmproducent aan voor een toerist uit de provincie. Een sjieke dame probeert de weinig enthousiaste verhalen van haar ex-minnaar te logenstraffen. Een modeontwerpster heeft een te groot vertrouwen in de loyaliteit van haar vriendin en haar verloofde. Een jong meisje stelt tegenover haar opschepperige vriendin een minnaar van haar moeder als haar eigen aanbidder voor, maar verzwijgt de nachtelijke bezoeker als ze alleen thuis is. Het vierluik varieert van flauw tot wel aardig, maar de charme en het esprit van Robin, Arnoul en Brion redden deel 2 en 3. De vierde sketch is een bijna historisch document door de piepjonge Deneuve en Halliday.

Douce violence

1961 | Erotiek

Frankrijk 1961. Erotiek van Max Pecas. Met o.a. Elke Sommer, Christian Pezey, Pierre Brice, Claire Maurier en Vittoria Prado.

Een verwende jonge neuroot versmaadt een verliefde actrice voor een cruise met een groep losgeslagen rijkaards waarbij liefdes- en machtsrivaliteiten onderweg en in de haven bijna tot een drama leiden (en tot de inkeer van de held). Het is een derderangs plagiaat van LES TRICHEURS, en is potsierlijk in 'gewaagde' excessen, waarbij vooral het optreden van Sommer als de vamp-van-het-jacht een ongelooflijk 'Moment in de Filmhistorie' oplevert.

De quoi tu te mèles, Daniela?

1961 | Misdaad

Frankrijk​/​​Duitsland 1961. Misdaad van Max Pécas. Met o.a. Elke Sommer, Yvan Desny, Danick Pattison, Claire Maurier en Helmut Schmid.

Een onnozel fotomodel krijgt werk bij een couturier, die zijn modehuis gebruikt als dekmantel voor gangsterpraktijken. Een journalist redt haar uit de nesten. Onschuldige thriller van de in soft-porno gespecialiseerde regisseur Pécas, die voor dit genre geen enkele aanleg toont. De stereotiepe domme blondjesrol van Sommer biedt door gebrek aan suspense ook geen compensatie.