Walter Ruttmann

Regisseur, Scenarist, Cameraman, Editor

Walter Ruttmann is regisseur, scenarist, cameraman en editor.
Er zijn 8 films gevonden.

Triumph des Willens

1935 | Documentaire

Duitsland 1935. Documentaire van Leni Riefenstahl.

Het lijkt op een documentaire over de NSDAP-Reichsparteitag, maar alles werd uiterst zorgvuldig voor de camera in scène gezet, inclusief de opnames met Hitler die hier met kennelijk genoegen zijn eigen rol speelt. De film wordt door cinefielen nog steeds hoog geprezen. Onbegrijpelijk, want het is een banale reeks brutale montagetrucs waar het miljoenenbudget duidelijk aan af te zien is. Filmformalisme opgeblazen tot holle symbolen terwille van de nazipropaganda. De film circuleert in allerlei lengtes van 80 tot 120 minuten.

Melodie der Welt

1929 | Documentaire

Duitsland 1929. Documentaire van Walter Ruttmann.

Net als in zijn film BERLIN, DIE SYMPHONIE DER GROSZSTADT heeft Walter Ruttmann ook hier geprobeerd op associatieve wijze beelden met elkaar in verband te brengen om zo het leven weer te geven. Opnamen uit de hele wereld over bepaalde thema`s (de maaltijd, godsdienst, vrouwen) worden met elkaar verbonden. MELODIE DER WELT was de eerste Duitse geluidsfilm.

Metropolis

1927 | Sciencefiction, Drama, Zwijgende film

Duitsland 1927. Sciencefiction van Fritz Lang. Met o.a. Gustav Fröhlich, Brigitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel en Fritz Rasp.

In een gigantische ondergrondse fabrieksstad rond het jaar 2000 komen arbeiders in opstand tegen de heersende intellectuele klasse en dreigt de schitterende bovenstad vernietigd te worden. Freder (Fröhlich), de zoon van de grote heerser van Metropolis, weet echter met behulp van de profetes Maria (Helm, in haar eerste rol) een catastrofe te voorkomen. Monumentaal meesterwerk, vol expressionistische, religieuze en sociaal-utopistische ideeën, fraai gestileerd geschoten tegen een achtergrond van buitensporig grote decors. In de jaren tachtig ingekort, ingekleurd en van disco-muziek voorzien, maar vanaf 2010 weer te zien in (bijna) volledig originele staat.

Berlin, die Symphonie der Großstadt

1927 | Documentaire, Experimenteel

Duitsland 1927. Documentaire van Walter Ruttmann.

Het leven in de grote stad is het thema van deze grandioze zwijgende film van Walter Ruttmann. De beelden werden in een snel tempo en op associatieve wijze verbonden en laten het verloop van een etmaal in Berlijn zien. Ruttmanns 'symphonie' is een van de eerste dokumentaires. De nadruk op het ritme van de montage was in die dagen revolutionair.

Berlin, die Sinfonie einer Großstadt

1927 | Zwijgende film, Documentaire, Experimenteel

Duitsland 1927. Zwijgende film van Walter Ruttmann.

Het leven in de grote stad is het thema van deze grandioze zwijgende film van Walter Ruttmann. De beelden werden in een snel tempo en op associatieve wijze verbonden en laten het verloop van een etmaal in Berlijn zien. Ruttmanns 'symphonie' is een van de eerste dokumentaires. De nadruk op het ritme van de montage was in die dagen revolutionair.

Opus I, II, III und IV

1925 | Animatie, Zwijgende film, Experimenteel

1925. Animatie van Walter Ruttmann.

Tegen een donkere achtergrond worden geometrische vormen ritmisch uitgespreid.

Die Nibelungen: Siegfried

1924 | Zwijgende film, Drama, Avonturenfilm

Duitsland 1924. Zwijgende film van Fritz Lang. Met o.a. Paul Richter, Margarete Schön, Theodor Loos en Hanna Ralph.

Nadat hij onkwetsbaar is geworden door een bad te nemen in drakenbloed gaat de Germaanse held Siegfried (Richter) naar het hof van koning Günther om te dingen naar de hand van diens zuster Kriemhild (Schön). Günther stemt toe als Siegfried, vermomd als Günther, het opneemt tegen Brünhilde, een prinses die alleen wil trouwen met een man die haar kan verslaan. Dan wordt een tragedie onafwendbaar. Regisseur Lang maakte een prachtig vormgegeven spektakel van het eeuwenoude verhaal. Werd gevolgd door een tweede Nibelungen-film: Kriemhilds Rache.

Opus I, II, III und IV

1919 | Animatie, Experimenteel

Duitsland 1919. Animatie van Walter Ruttmann.

Schilder en regisseur Walter Ruttmann die bij de avant- gardebeweging hoorde maakte met zijn OPUS-serie vier abstracte films. Geometrische figuren bewegen zich in verschillende, wisselende ritmes voor een donkere achtergrond. Van deze films zijn gedeeltelijk nog slechts fragmenten voorhanden. Met behulp van dezelfde techniek creëerde Ruttmann ook de valkendroom in Fritz Langs DIE NIBELUNGEN.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Walter Ruttmann op televisie komt.

Reageer