Kees Kasander (1955): productie.
Er zijn 44 films gevonden.

Goltzius and the Pelican Company

2012 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Kroatië 2012. Historische film van Peter Greenaway. Met o.a. F. Murray Abraham, Ramsey Nasr en Halina Reijn.

Boeiend, maar ook wat belerend theatraal essay van de even erudiete als pedante filmmeester Greenaway. Over graveur Hendrick Goltzius (een pedant spelende Ramsey Nasr) die met theatergezelschap The Pelican Company zes op bijbelverhalen geënte seksuele moraalspelen opvoert voor de markgraaf van de Elzas in ruil voor geld voor een drukpers. Daar vallen slachtoffers bij. Minder provocatief dan Greenaway wellicht voor ogen stond: naakt en godslastering zijn in het ontkerkelijkte Westen al lang geen punt meer. Vooral interessant als beeldculturele bespiegeling.

Koning van Katoren

2012 | Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 2012. Avonturenfilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Mingus Dagelet, Abbey Hoes, Frits Lambrechts, Catherine ten Bruggencate en Sabri Saad El Hamus.

Verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Jan Terlouw, dat bij verschijning in de jaren zeventig werd beschouwd als pamflet voor diens partij D66. De zeventienjarige Stach moet in het fictieve land Katoren vijf gevaarlijke opdrachten uitvoeren om de nieuwe koning te worden. Anno 2012 heeft hij daarbij hulp van mobieltjes en internet. Mede in Italië gedraaide film kwam moeizaam tot stand, wat visueel niet direct opvalt, maar wel in het warrige scenario. Ondanks de hyperactieve montage een lange zit.

The Domino Effect

2012 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2012. Drama van Paula van der Oest. Met o.a. James D'Arcy, Jelka van Houten, Bracha van Doesburgh, Theo Maassen en Robert de Hoog.

Ambitieuze mozaïekfilm over de gevolgen van de financiële crisis begint bij een bankmanager die ontdekt dat zijn bank failliet is en eindigt met diezelfde bankier in een sloppenwijk in Afrika. Onderweg springen we van continent naar continent met persoonlijke verhalen over de vaak desastreuze gevolgen van die ene omgevallen bank (het domino effect uit de titel). Niet elk verhaal is even sterk, maar in zijn beste momenten is de film intelligent, spannend en ontroerend. Met sterk spel van de overwegend internationale cast. Gouden Kalf voor beste regie.

Fish Tank

2009 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2009. Drama van Andrea Arnold. Met o.a. Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Harry Treadaway en Charlotte Collins.

De vijftienjarige Mia (Jarvis) leeft in een troosteloze buitenwijk en vult haar dagen met rondhangen op straat, ruziezoeken, alles om te voorkomen dat ze naar huis moet. Het is er een bende, Mia, haar jongere zusje en haar drankzuchtige moeder schelden elkaar uit voor alles wat lelijk is. Connor (Fassbender), de nieuwe vriend van haar moeder, zorgt voor een betere sfeer. En hij is ook opvallend vriendelijk voor Mia. IJzersterk drama met geweldig spel, vooral van de destijds achttienjarige Jarvis. Stijlvol en krachtig gefotografeerd. Fish Tank werd veelvuldig bekroond, onder meer met een BAFTA en de juryprijs in Cannes.

Nightwatching

2007 | Drama, Biografie

Nederland​/​​Canada​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Polen​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Drama van Peter Greenaway. Met o.a. Martin Freeman, Nathalie Press, Emily Holmes, Michael Teigen en Toby Jones.

Het ontstaansproces van de Nachtwacht is het uitgangspunt voor een rijke bespiegeling over kunst, liefde, verlies en verraad, waarbij regisseur Peter Greenaway als bonus een onvervalst moordmysterie opdient.

Een manier om thuis te komen: UMOJA live

2007 | Muziek, Documentaire

Nederland 2007. Muziek van Peter Slager en Chiem van Houweningen jr.

De wereldreis van popgroep Bløf leverde al flink wat materiaal op: de cd UMOJA, een dvd met reisimpressies, een televisiedocumentaire, een fotoboek en een serie uitverkochte concerten. En nu is er Een manier om thuis te komen - UMOJA Live, een bioscoopfilm over de totstandkoming van het album gecombineerd met een registratie van de concertenreeks. Meer dan een promo voor wereldmuziek in het algemeen en Bløf in het bijzonder is het niet geworden.

Kruistocht in spijkerbroek

2006 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm

Nederland​/​​België​/​​Luxemburg​/​​Duitsland 2006. Jeugdfilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Joe Flynn, Michael Culkin, Stephanie Leonidas, Emily Watson en Jack Wouterse.

Voor Nederlandse begrippen dure, internationale boekverfilming van Thea Beckmans klassieker. De vijftienjarige Dolf komt via een tijdreismachine per ongeluk midden in de Kinderkruistocht terecht, waarbij in het begin van de dertiende eeuw kinderen op weg gingen om het Heilige Land te bevrijden. Van een vreemde buitenstaander verandert Dolf in een natuurlijk leider. Sombogaart maakte geen soepele film. De film lijdt onder het magere budget van elf miljoen euro, veel te weinig voor zo'n grote ingewikkelde productie. Maar de acteurs overtuigen; Kruistocht in spijkerbroek heeft een held waar je graag in gelooft.

Based on a True Story

2004 | Documentaire

Nederland 2004. Documentaire van Walter Stokman.

Op een hete middag in augustus 1972 probeerde John Wojtowicz het Chase Manhattan Bank-filiaal te beroven. De overval was een spektakel dat uiteindelijk diende als basis voor Sidney Lumets Dog Day Afternoon. Regisseur Walter Stokman duikt in de belevingswereld Wojtowicz, van een man die feit en fictie door elkaar is gaan halen.

The Tulse Luper Suitcases: The Moab Story

2003 | Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Nederland​/​​Spanje​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Hongarije​/​​Luxemburg​/​​Rusland 2003. Romantiek van Peter Greenaway. Met o.a. JJ Feild, Valentina Cervi, Jack Wouterse, Yorick van Wageningen en Nigel Terry.

Het eerste deel van de filmtrilogie beschrijft in drie episodes het begin van de omzwervingen van Tulse Luper, die hem telkens in dezelfde situatie terecht doen komen. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat Greenaway zo zichzelf herhaalt. Herhaling is de essentie van zijn films. In dit geval biedt de regisseur echter slechts de rigide rechtlijnigheid van een dwangneurose.

Ken Park

2002 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Nederland 2002. Drama van Edward Lachman en Larry Clark. Met o.a. James Ransone, Tiffany Limos, Stephen Jasso, Amanda Plummer en Wade Williams.

Ken Park sluit direct aan bij Clarks controversiële debuutfilm Kids (1995), waarin hij zonder veel morele bedenkingen het dagelijks leven toonde van nihilistische, vroegrijpe kinderen. Het scenario van beide films werd geschreven door Harmony Korine, al leverde Clark voor Ken Park zelf de verhaallijnen aan. De regisseur laat in zijn vierde film ruimte voor hoop. Sommige kinderen zullen er best goed uitkomen, ook al maken hun ouders er een puinhoop van.

Babs

2000 | Komedie, Romantiek, Musical, Fantasy

Nederland 2000. Komedie van Irma Achten. Met o.a. Brigitte Kaandorp, John Buijsman, Michel Van Dousselaere, Cecile Heuer en Wivineke van Groningen.

De alleenstaande moeder Babs komt onverwacht de man van haar leven tegen: Juan Carlos, een louche nachtclubeigenaar. De handlanger van Juan is daar niet zo erg blij mee; hij had zijn baas voorbestemd aan zijn zus. Ook voor zijn zus Karla is het een grote teleurstelling. Dan wordt Juan opgepakt, Babs weet niet wat ze hiervan moet denken; is Juan wel te vertrouwen?

Cowboy uit Iran

1999 | Drama

Nederland​/​​België 1999. Drama van Ilse Somers. Met o.a. Khaldoun Elmecky, Brechtje Louwaard, Edda Barends, Dennis Rudge en René Lobo.

Twee eigengereide golden retrievers zorgen ervoor dat Amir, een Iraanse vluchteling in Nederland, op het strand in contact komt met Marijke en haar dochter Emma. Emma heeft nogal hoekige standpunten ten aanzien van de allochtone medemens, maar in de loop van de tijd ontstaat er toch iets moois tussen hen. Televisiedrama met goede acteurs is sympathiek van opzet maar weet niet aan braafheid te ontstijgen.

8 1/2 Women

1999 | Komedie, Experimenteel

Duitsland​/​​Luxemburg​/​​Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Komedie van Peter Greenaway. Met o.a. John Standing, Matthew Delamere, Vivian Wu, Shizuka Inoh en Barbara Sarafian.

Philip Emmenthal vraagt zich na de dood van zijn vrouw af of hij op sexueel gebied wel aan zijn trekken is gekomen. Daarom richt hij samen met zijn zoon hun zwitserse huis in tot harem, geïnspireerd op de bekende haremsequentie uit Fellini's 8 1/2. Hier houden zij 8 1/2 vrouw, met wie zij hun sexuele fantasiën uitspelen, totdat ze erachter komen dat ze de uitvoering niet in de hand hebben en de machtsbalans in de harem verschuift.

Crush Proof

1998 | Drama, Thriller

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Nederland 1998. Drama van Paul Tickell. Met o.a. Darren Healy, Viviana Verveen, Jeff O'Toole, Mark Dunne en Michael McElhatton.

Philip Emmenthal vraagt zich na de dood van zijn vrouw af of hij op sexueel gebied wel aan zijn trekken is gekomen. Daarom richt hij samen met zijn zoon hun zwitserse huis in tot harem, geïnspireerd op de bekende haremsequentie uit Fellini's 8 1/2. Hier houden zij 8 1/2 vrouw, met wie zij hun sexuele fantasiën uitspelen, totdat ze erachter komen dat ze de uitvoering niet in de hand hebben en de machtsbalans in de harem verschuift.

Marie Antoinette is niet dood

1996 | Drama, Experimenteel

België​/​​Nederland 1996. Drama van Irma Achten. Met o.a. Antje de Boeck, Lucas Van den Eynde, Flip Filz en Karlijn Sileghem.

Prinses Marie-Antoinette (De Boeck) groeit op onder de dwingelandij van haar vader, de Oostenrijkse keizer. Hij is wreed, want hij schiet onder haar ogen voor de lol haar hond dood, waarop ze hem koelbloedig vermoordt. Ze houdt van Frederique von Rapenburg (Van den Eynde), maar wordt uitgehuwelijkt aan Louis XVI (Filz), de koning van Frankrijk. Von Rapenburg, waarvan men denkt dat hij bij een brand om het leven is gekomen, volgt zijn geliefde Marie-Antoinette op gepaste afstand. Zijn jaloezie wordt met de dag groter. Een vreemd gefilmd experiment: de geschiedenis van Marie-Antoinette verteld alsof het vandaag gebeurde. Wie bereid is het spel mee te spelen, zal zich ongetwijfeld amuseren, ondanks het feit dat het scenario van regisseuse Achten soms als los zand aan elkaar hangt; tegen de finale slaat het zelfs op hol. De twee Vlaamse hoofdrollen benaderen hun personages met de nodige speelsheid. Niet helemaal gelukt, wel interessant. Uitstekende fotografie van Tinus Holthuis.

The Pillow Book

1995 | Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland​/​​Frankrijk 1995. Drama van Peter Greenaway. Met o.a. Vivian Wu, Yoshi Oida, Ken Ogata, Hideko Yoshida en Ewan McGregor.

Kyoto, Japan in de jaren 1970. Een beroemde calligraaf schildert elk jaar de verjaardagswensen voor zijn dochter Nagiko op haar gelaat. Ze is nu volwassen en gaat op zoek naar de ideale man die een calligraaf moet zijn en de naakte huid van haar hele lichaam als perkament mag gebruiken.

The Baby of Mâcon

1993 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland​/​​Duitsland 1993. Drama van Peter Greenaway. Met o.a. Jeff Nuttall, Anna Nieland, Frank Egerton, Graham Valentine en Jessica Hynes.

In Mâcon wordt in de 17e eeuw een kind onbevlekt ontvangen. Ormond, de zus van het kind, geeft zich uit voor de maagdelijke moeder van de wonderbaarlijke zuigeling. Wanneer zij ook nog eens Fiennes, de zoon van bisschop Stone probeert te verleiden, wordt haar heiligschennende bedriegerij door de roomse kerk gruwelijk bestraft. Geschreven door Greenaway, met veel barokke toestanden in de vorm van levende tableaus. Opgenomen in één grote set met publiek en vertolkers en een overdaad aan draperieën. Uitdagend, zwartgallig, voor de liefhebbers van Greenaway een pareltje, voor anderen vervelend en oeverloos lang. Greenaway zelf beweert dat dit een film is over historische en hedendaagse kinderexploitatie. Die boodschap zit dan mogelijk verscholen achter een van de vele gordijnen. Gedraaid in Panavision-breedbeeld en Dolby-sound. Scenario van regisseur Greenaway. Camerawerk van Sacha Vierny.

El Acto en Cuestion

1993 |

1993. Alejandro Agresti. Met o.a. Nathalie Alonso Casale, Mirta Busnelli, Lorenzo Quinteros, Sergio Poves Campos en Carlos Roffé.

In Mâcon wordt in de 17e eeuw een kind onbevlekt ontvangen. Ormond, de zus van het kind, geeft zich uit voor de maagdelijke moeder van de wonderbaarlijke zuigeling. Wanneer zij ook nog eens Fiennes, de zoon van bisschop Stone probeert te verleiden, wordt haar heiligschennende bedriegerij door de roomse kerk gruwelijk bestraft. Geschreven door Greenaway, met veel barokke toestanden in de vorm van levende tableaus. Opgenomen in één grote set met publiek en vertolkers en een overdaad aan draperieën. Uitdagend, zwartgallig, voor de liefhebbers van Greenaway een pareltje, voor anderen vervelend en oeverloos lang. Greenaway zelf beweert dat dit een film is over historische en hedendaagse kinderexploitatie. Die boodschap zit dan mogelijk verscholen achter een van de vele gordijnen. Gedraaid in Panavision-breedbeeld en Dolby-sound. Scenario van regisseur Greenaway. Camerawerk van Sacha Vierny.

Belle

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Irma Achten. Met o.a. Wivineke van Groningen, Rosa Herzberg, Nelleke Zitman, Reinout Bussemaker en Do van Stek.

De levensgeschiedenis van een wispelturige en eigenzinnige Belle van Levert (overtuigend maar soms wat te pathetisch gespeeld door van Groningen), die breekt met haar ouders rond 1900 en een leven voor zichzelf probeert op te bouwen. In de jaren 1920-1930 begint zij een lesbische relatie met de zwangere ex-huishoudster van het ouderlijk huis. Hoewel zij dweperig gedichten wil schrijven en onafhankelijk wil zijn, trouwt zij, krijgt kinderen en wordt een succesvolle bedrijfsleidster. Haar strijd tussen wens en daad loopt fataal af. Er blijft haar slechts de troost van een buitenechtelijke verhouding met een oer-Hollandse boerenzoon. Aan het slot is zij net zo'n matrone als haar moeder was. Interessant, veelbelovend debuut van filmmaakster Achten, die zelf het scenario schreef maar te veel hooi op haar vork nam. Hier en daar te kitscherig en overdreven. De zwart-wit fotografie van cameraman Nestor Sanz is erg mooi en de geluidsband maakt indringend gebruik van de muziek van Mahler.

Vinaya

1992 | Familiefilm

België​/​​Nederland 1992. Familiefilm van Peter Van Kraaij en Josse De Pauw. Met o.a. Din Meysmans, Dirk Pauwels, Fumiyo Ikeda, Cesai Molina en Viviane de Muynck.

Mooi regiedebuut van Vlaams acteur De Pauw, die ook het scenario schreef van een wat geheimzinnige, soms magisch- realistische vertelling waarin een ruige zwerver (De Pauw) en Van Kraaij de tienerknaap Vinaya (Meysmans) volgen op diens tocht naar zijn droomland en de volwassenheid. Gedraaid in Mexico waardoor het mythische, het fabelachtige wat meer tot zijn recht komt. Niet anecdotisch, wel minimalistisch, sober, rustiek en intimistisch.

Rosa

1992 | Muziek, Experimenteel

België 1992. Muziek van Peter Greenaway. Met o.a. Fumiyo Ikeda en Nordine Beuchorf.

Mooi regiedebuut van Vlaams acteur De Pauw, die ook het scenario schreef van een wat geheimzinnige, soms magisch- realistische vertelling waarin een ruige zwerver (De Pauw) en Van Kraaij de tienerknaap Vinaya (Meysmans) volgen op diens tocht naar zijn droomland en de volwassenheid. Gedraaid in Mexico waardoor het mythische, het fabelachtige wat meer tot zijn recht komt. Niet anecdotisch, wel minimalistisch, sober, rustiek en intimistisch.

Modern Crimes

1992 | Experimenteel, Drama

Nederland 1992. Experimenteel van Alejandro Agresti. Met o.a. Alejandro Agresti, Adrian Brine en Roy Ward.

Mooi regiedebuut van Vlaams acteur De Pauw, die ook het scenario schreef van een wat geheimzinnige, soms magisch- realistische vertelling waarin een ruige zwerver (De Pauw) en Van Kraaij de tienerknaap Vinaya (Meysmans) volgen op diens tocht naar zijn droomland en de volwassenheid. Gedraaid in Mexico waardoor het mythische, het fabelachtige wat meer tot zijn recht komt. Niet anecdotisch, wel minimalistisch, sober, rustiek en intimistisch.

De natuurlijke ruimte

1992 | Biografie

Nederland 1992. Biografie van Frank Scheffer.

Mooi regiedebuut van Vlaams acteur De Pauw, die ook het scenario schreef van een wat geheimzinnige, soms magisch- realistische vertelling waarin een ruige zwerver (De Pauw) en Van Kraaij de tienerknaap Vinaya (Meysmans) volgen op diens tocht naar zijn droomland en de volwassenheid. Gedraaid in Mexico waardoor het mythische, het fabelachtige wat meer tot zijn recht komt. Niet anecdotisch, wel minimalistisch, sober, rustiek en intimistisch.

A Lonely Race

1992 |

1992. Alejandro Agresti. Met o.a. Truus te Selle, Chaim Levano, Willeke van Ammelrooy en Pieter Lutz.

Mooi regiedebuut van Vlaams acteur De Pauw, die ook het scenario schreef van een wat geheimzinnige, soms magisch- realistische vertelling waarin een ruige zwerver (De Pauw) en Van Kraaij de tienerknaap Vinaya (Meysmans) volgen op diens tocht naar zijn droomland en de volwassenheid. Gedraaid in Mexico waardoor het mythische, het fabelachtige wat meer tot zijn recht komt. Niet anecdotisch, wel minimalistisch, sober, rustiek en intimistisch.

The Final Chorale

1991 | Documentaire

1991. Documentaire van Frank Scheffer.

Mooi regiedebuut van Vlaams acteur De Pauw, die ook het scenario schreef van een wat geheimzinnige, soms magisch- realistische vertelling waarin een ruige zwerver (De Pauw) en Van Kraaij de tienerknaap Vinaya (Meysmans) volgen op diens tocht naar zijn droomland en de volwassenheid. Gedraaid in Mexico waardoor het mythische, het fabelachtige wat meer tot zijn recht komt. Niet anecdotisch, wel minimalistisch, sober, rustiek en intimistisch.

Prospero's Books

1991 | Experimenteel

Japan​/​​Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Frankrijk 1991. Experimenteel van Peter Greenaway. Met o.a. John Gielgud, Michael Clark, Michel Blanc, Erland Josephson en Isabelle Pasco.

Het verhaal draait rond het thema van de obsessionele machtswellust van Greenaway die schrijft: 'Prospero, de almachtige tovenaar, uitvinder en manipulator van mensen, kan gemakkelijk geïnterpreteerd worden als een zelfportret van Shakespeare'.

Luba

1991 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Nederland​/​​Argentinië 1991. Drama van Alejandro Agresti. Met o.a. Elio Marchi, Bozena Lasota, Adrian Brine, Michael Matthews en Viveca Lindfors.

Eerste helemaal in Nederland geproduceerde en opgenomen film van de Argentijn Agresti, gesitueerd in Rotterdam, anno 1941, met Marchi als Argentijns schrijver-uitvinder-politiek-vluchteling die in een bordeel bij hoertje Lasota een toevluchtsoord vindt en er een dramatische nacht doorbrengt. Hij filosofeert veel, Brine is de bordeelbaas. Veel sfeer maar weinig verhaal.

Figaro Stories

1991 |

1991. Kaizo Hayashi, Claire Denis en Alejandro Agresti. Met o.a. Xiu Jian, Masako Dono, Michael James, Jim Stark en Edwin J. Rodriguez.

Eerste helemaal in Nederland geproduceerde en opgenomen film van de Argentijn Agresti, gesitueerd in Rotterdam, anno 1941, met Marchi als Argentijns schrijver-uitvinder-politiek-vluchteling die in een bordeel bij hoertje Lasota een toevluchtsoord vindt en er een dramatische nacht doorbrengt. Hij filosofeert veel, Brine is de bordeelbaas. Veel sfeer maar weinig verhaal.

Everyone Wants to Help Ernst

1991 |

Nederland 1991. Alejandro Agresti. Met o.a. Truus te Selle, Adrian Brine, Elio Marchi en Arjan Ederveen.

Eerste helemaal in Nederland geproduceerde en opgenomen film van de Argentijn Agresti, gesitueerd in Rotterdam, anno 1941, met Marchi als Argentijns schrijver-uitvinder-politiek-vluchteling die in een bordeel bij hoertje Lasota een toevluchtsoord vindt en er een dramatische nacht doorbrengt. Hij filosofeert veel, Brine is de bordeelbaas. Veel sfeer maar weinig verhaal.

De Zondagsjongen

1991 | Drama

Nederland 1991. Drama van Pieter Verhoeff. Met o.a. Rik van Uffelen, Tom van Hezik, Magdalena Ritter, Toon Agterberg en Franz Braunshausen.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Cherry Duyns met het half-autobiografische verhaal van een veertig-jarige televisiemaker (van Uffelen), geboren in Wuppertal uit een Hollandse vader en een Duitse moeder. Na de oorlog vestigt het gezin zich in het anti-Duitse Nederland waar vooral de moeder (Ritter) zich niet thuisvoelt. Zij neemt de jongen (van Hezik) mee naar Duitsland waar zijn vader hem later weer ophaalt. Door herinneringsbeelden wordt de verwarring van een onschuldige generatie duidelijk gemaakt. Mooie, meeslepende jeugdbeelden, knappe vertolkingen, in onderwerp en detail beslist de moeite waard, maar te braaf en te weinig een duidelijke spanningsboog, te weinig een eigen identiteit zodat alles je uiteindelijk vrij koud laat. Scenario van Jan Bosdriesz en regisseur Verhoeff.

Sailors Don't Cry

1990 | Drama, Romantiek

België 1990. Drama van Marc Didden. Met o.a. Hilde Van Mieghem, Josse De Pauw, Johan Leysen, Din Meysmans en Hilde Wils.

Onecht driehoeksmelodrama dat qua verhaal, dialogen en psychologie van groot en klein, totaal dissonant en ongeloofwaardig overkomt. Het achtjarige knaapje Meysmans observeert zijn moeder, caféhoudster van Mieghem met een havenkroeg, haar minnaar de Pauw en zijn vader Leysen, een matroos die ooit zijn moeder en hem als klein kind in de steek liet en thans onverwacht terugkeert. Scenario van de regisseur en Annemie Vandeputte.

Library Love

1990 |

1990. Alejandro Agresti. Met o.a. Isabella van Rooy, Elio Marchi, Egbert de Jong en Gerie Boven.

Onecht driehoeksmelodrama dat qua verhaal, dialogen en psychologie van groot en klein, totaal dissonant en ongeloofwaardig overkomt. Het achtjarige knaapje Meysmans observeert zijn moeder, caféhoudster van Mieghem met een havenkroeg, haar minnaar de Pauw en zijn vader Leysen, een matroos die ooit zijn moeder en hem als klein kind in de steek liet en thans onverwacht terugkeert. Scenario van de regisseur en Annemie Vandeputte.

Alissa in concert

1990 | Komedie, Muziek, Experimenteel

Nederland 1990. Komedie van Erik van Zuylen. Met o.a. Frances-Marie Uitti, Michael Matthews, Pim Lambeau, Johan Leysen en Jacques van Heijningen.

Experimentele film waarin de bekende celliste Uitti met haar onafscheidelijk instrument de wereld afzoekt naar haar minnaar, de Amerikaanse acteur Matthews, die vier rollen speelt. Ook Leysen speelt drie verschillende rolletjes en Lambeau is een soort ceremoniemeester. Maar de acteurs hebben het moeilijk om iets zinnnigs uit hun mond te krijgen. Gelukkig is er de fotografie van de jonge maar getalenteerde Argentijn Alejandro Agresti die met nerveuse camerahoeken van het ordinaire naar het fantastische of van het tragische naar het komische (?) wipt.

Theo en Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium

1989 | Familiefilm, Komedie

Nederland 1989. Familiefilm van Pieter Kramer. Met o.a. Arjan Ederveen, Tosca Niterink, Marco Bakker, Adèle Bloemendaal en Gerard Joling.

Theo en Thea, kinderen van Oranje Nassi, zijn bezig met de opnamen van 'Theo en Thea en de zeven dwergen’. Maar wie laat het afweten? Gerard Joling, die de charmante prins zou spelen. Zodoende moet er worden gezocht naar een nieuwe 'goed kunnende zingende en acterende en in de broek zittende' prins. Het wordt Marco Bakker. Maar eenmaal in de Alpen voor locatie-opnamen krijgen ze het aan de stok met een heks die op wereldmacht uit is. Inventief hedendaags sprookje werd door Niterink en Ederveen geschreven op basis van hun populaire televisiepersonages Theo en Thea. De humor laveert moeiteloos tussen kinderlijk melig en uitbundig origineel.

The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover

1989 | Drama, Misdaad, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1989. Drama van Peter Greenaway. Met o.a. Michael Gambon, Helen Mirren, Alan Howard, Richard Bohringer en Tim Roth.

Een film, zo kleurrijk en angstaanjagend als een schilderij van Jeroen Bosch. De toon wordt meteen gezet als maffiabaas Albert Spica (Gambon, De Dief) een wanbetaler dwingt zich uit te kleden en stront te eten. De controversiële film, overigens een van de transparantere uit het oeuvre van Greenaway, gaat over de verhouding tussen de Vrouw van Spica (Mirren) en haar Minnaar (Howard). De prachtige decors zijn van de Nederlandse art-directors Ben van Os en Jan Roelfs, de hypnotiserende muziek is van Michael Nyman, van de acteurs overtuigt vooral Michael Gambon als verschrikkelijke schoft.

Les morts de la Seine

1989 | Documentaire, Experimenteel, Historische film

Nederland​/​​Frankrijk 1989. Documentaire van Peter Greenaway. Met o.a. Jean-Michel Dagory, Jim van der Woude, Hans Verbrugge, Denis Verkroese en Roos Peters.

In vroege de jaren na de Franse Revolutie van 1789 werden 306 lijken opgevist uit de Seine. Waarom ze gedood werden weet niemand. Twee citoyens uit de nieuwe jaartelling worden aangesteld om alle bijzonderheden over de doden te noteren en te trachten ze te identificeren. Zonder chronologische volgorde brengt Greenaway overdenkingen bij een aantal van de slachtoffers met alle details over hun dood en over wie ze zijn. Een filmisch essay, in 1988 in opdracht gemaakt, ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie. Het is allesbehalve aantrekkelijk en mensen met een zwakke maag kunnen beter niet gaan kijken. De meeste acteurs op de aftiteling 'spelen' voor lijk! Indrukwekkend, maar griezelig met schitterende barokke decors van Ben van Os. Het scenario is van Greenaway, die zelf de teksten inspreekt van de Engelse versie, terwijl je in de Franse versie Alain Franco hoort en in de Nederlandse Emil Fallaux. Het camerawerk is van Jean Penzer.

Boda Secreta

1989 | Drama

Nederland​/​​Argentinië​/​​Canada 1989. Drama van Alejandro Agresti. Met o.a. Tito Haas, Mirtha Busnelli, Sergio Poves, Nathan Pinzon en Floria Bloise.

Als gevolg van de vuile dictatuur in Argentini[KA3]e is een man verdwenen. Hij duikt na dertien jaar weer op en gaat op zoek naar zijn geliefde van weleer. Als hij haar gevonden heeft, blijken zij van elkaar vervreemd te zijn. Men ziet in hem niets anders dan een linkse revolutionair. Hij doodt een priester die hem chanteert waardoor hij tenslotte weer door de politie wordt opgepakt. Spaans gesproken (hoewel er ook een Engelse versie bestaat) in Argentinië gedraaide film veroorzaakte vooral heisa in Nederland waar hij de belangrijkste Gouden Kalf anno 1989 won als de Beste 'Nederlandse' speelfilm - vanwege het vaderlandschap van de coproducenten Kees Kasander en Denis Wigman. Soms ontroerend, meestal expressief, steeds onconventioneel. Derde speelfilm van de door Nederland geadopteerde Agresti, na EL HOMBRE QUE GANO LA RAZON en EL AMOR ES UNA MUJER GORDA.

Laura Ley

1988 | Thriller, Drama

Nederland 1988. Thriller van Jenne Sipman. Met o.a. Hilde Van Mieghem, Tom Jansen, Miguel Stigter en Maurits Martijn.

Kamermeisje Van Mieghem versiert als een moderne Lorelei via de CB truckers. Zij wordt opgespeurd door een wethouder en een zendamateur. Als 'sociale achtergrond' moeten stakende vuilnismannen dienen met als cinematografische climax het leegkieperen van slachtafval in een keurig Hollands voortuintje. Een vervelende, weinig intelligente anti-thriller.

Drowning by Numbers

1988 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 1988. Drama van Peter Greenaway. Met o.a. Bernard Hill, Joan Plowright, Juliet Stevenson, Joely Richardson en Jason Edwards.

Oma, moeder en dochter, alle drie Cissie Colpitts geheten, verdrinken ieder hun echtgenoot en verleiden een patholoog- anatoom om de feiten te vervalsen. Een sensueel en grappig verhaal vol met getallen en wiskundige constructies, kenmerkend voor Greenaway. Beeldschone scènes gespeeld door topacteurs, prachtig in beeld gebracht door Sacha Vierny. De film werd in Cannes bekroond met een prijs voor de beste artistieke bijdrage.

El amor es una mujer gorda

1987 | Experimenteel

Nederland​/​​Argentinië 1987. Experimenteel van Alejandro Agresti. Met o.a. Elio Marchi, Sergio Poves Campos, Carlos Roffé, Sergio Poves Campos en Tito Haas.

Een Argentijnse journalist krijgt de opdracht een artikel te maken over een Amerikaanse filmploeg die een documentaire aan het maken is. Hij wordt boos als hij ziet hoe oneerlijk de filmers te werk gaan. Hij slaat aan het zwerven, op zoek naar zijn verdwenen vriendin. Agresti doet een poging de apathische houding van zijn landgenoten in de jaren tachtig te verbeelden. Het is een interessante film, hoewel de boodschap enigszins verloren gaat door de vormgeving waarmee Agresti een eresaluut brengt aan Orson Welles, een van zijn favorieten. Ook bekend als LOVE IS A FAT WOMAN.

Mathilde

1985 | Experimenteel, Documentaire

Nederland​/​​België 1985. Experimenteel van Emile Poppe. Met o.a. Berthe Tissen, Alexandre Wajnberg, M. Turazza, Rezy Schumacker en Resy Schumacher.

Een oude man (off-screen stem) vindt een oud archief, wordt erdoor gefascineerd en ontmoet een oude vrouw (Tissen) die hem inwijdt over het leven van een bankier, maecenas en filantroop met een obsessionele hobby: het 'verzamelen van de wereld' voornamelijk via foto's. Ontroerende, sterke 'halflange' debuutfilm, met effecten van een documentaire of van een filmjournal. Scenario van filmtheoreticus en cineast Eric de Kuyper.

A Zed & Two Noughts

1985 | Experimenteel, Drama, Komedie

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Experimenteel van Peter Greenaway. Met o.a. Guusje van Tilborgh, Joss Ackland, Gerard Thoolen, Eric Deacon en Frances Barber.

Een bijna niet na te vertellen zwarte komedie rond de tweelingbroers Eric en Brian Deacon en Ferr[KA1]eol, de bestuurster van de auto waarin hun beider echtgenotes zijn verongelukt. Ferr[KA1]eol raakte hierbij een been kwijt. De broers krijgen een verhouding met haar en raken verwikkeld in een strijd met chirurg Van Meegeren (Thoolen) die vanwege zijn passie voor symmetrie en voor de schilder Jan Vermeer ook het andere been wil amputeren. Deze bijzonder fraai door Sacha Vierny gefotografeerde film werd deels opgenomen in Diergaarde Blijdorp met een Nederland-Engelse rolbezetting en bevat in bijna elke opname wel een beest. Zeer rijk aan symboliek. Het scenario is van de regisseur.

A Strange Love Affair

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Eric de Kuyper en Paul Verstraten. Met o.a. Howard Hensel, Karel Scheydt, Pascale Petit, Sep van Kampen en Karl Scheydt.

De derde speelfilm van De Kuyper (hier met co-regisseur Verstraten) over onmogelijke liefdes. Docent Hensel wordt verliefd op leerling Van Kampen en blijkt dezelfde interesse te hebben gehad in diens vader (Scheydt), die nog steeds getrouwd is. Een internationaal opgezette film, die bol staat van beeldcitaten. Prachtig camerawerk van de Fransman Henri Alekan.

Naughty Boys

1983 | Drama, Musical

Nederland 1983. Drama van Eric de Kuyper. Met o.a. Linda Polen, Rik Roesems, Jack Post, Paul Ruven en Paul Verstraten.

Zes jongemannen in smoking hangen aan het begin van deze eeuw rond op een Engels buiten, waar het eigenlijke feest al voorbij is. Een speelse, nostalgische sfeerfilm met musical-elementen, ontworpen als een collage van toneelfragmenten van onder meer Noel Coward, Tsjechow en Pirandello. Ook Balzac en Shakespeare worden driftig geciteerd in een gewijzigde context. Je moet er toevallig wel van houden.