Nonna Mordjukova is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Komissar

1987 | Historische film

SUHH 1987. Historische film van Aleksandr Askoldov. Met o.a. Nonna Mordjukova, Rolan Bykov, Raisa Nedaschkovskaja, Ljudmila Volynskaja en Vasily Shukshin.

Met prijzen overladen film, in 1967 gedraaid maar pas in 1987 door het festival van Moskou ontdekt en voor vertoning vrijgegeven. Het verhaal speelt in het Rusland van 1922 ten tijde van de burgeroorlog tussen de Roden en Witten. Rode vrouwelijke volkscommissaris Mordjukova bevalt van een oorlogsbaby, waarvoor zij bij een joods gezin een onderkomen vindt. De zoon (het symbool van de nieuwe maatschappij) zal gedijen in het van levenswil overlopende gezin (dat door de nazi's jaren later wordt verdoemd) en de vrouw moet kiezen voor haar kind of de revolutie. Eenvoudig, helder, academisch maar vaak ook fascinerend beeld dat de kijker confronteert met een stuk niet gepolitiseerde realiteit en menselijkheid ten tijde van indoctrinerende, patriottische heldenverering van de communisten. Bezienswaardig, al was het maar omdat de Sovjet-taboes van toen er zo van af te lezen zijn. Vrij geïnspireerd op In de stad Berditchev, de eerste roman van de in 1964 in de grootste eenzaamheid gestorven auteur Vasily Grossman. Askoldov vulde het verhaal op met eigen ervaringen. Camerawerk van Valeri Ginsburg. Bekroond met Zilveren Beer op festival van Berlijn 1988.

Kommissar

1967 | Oorlogsfilm

SUHH 1967. Oorlogsfilm van Aleksandr Askoldov. Met o.a. Raissa Nedaschkovskaja, Rolan Bykov en Nonna Mordjukova.

Klavdija Vavilova, politie-inspecteur bij het Rode Leger, deinst er tijdens de Russische burgeroorlog niet voor terug om deserteurs te laten neerschieten. Zij is daarnaast hoogzwanger. Daarom laat men haar achter bij de joodse ketellapper Jefim en zijn vrouw Marija. Het lukt deze menselijke familie om door het harde pantser van de inspecteur heen te prikken. Als haar kind geboren is brengt Klavdija gelukkige dagen door totdat ze moet kiezen tussen haar moederrol en haar terugkeer naar het regiment.