Roger Deakins (1949): camera.
Er zijn 52 films gevonden.

Empire of Light

2022 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 2022. Drama van Sam Mendes. Met o.a. Olivia Colman, Colin Firth, Toby Jones, Micheal Ward en Tom Brooke.

Na de magere coronajaren wilde regisseur Sam Mendes (1917) graag een ode brengen aan het cinemagevoel. Dus schreef hij dit sympathieke drama over het personeel van een vervallen bioscoop in een Brits kustplaatsje, anno 1980. Hoofdpersoon Hilary (Colman), losjes gebaseerd op Mendes’ moeder, is een psychisch labiele vrouw die een onfrisse affaire heeft met haar baas (Firth), en valt voor een knappe, jongere collega (Ward). De sterke cast en crew (onder wie cameraman Roger Deakins en componisten Trent Reznor en Atticus Ross) weten een fijne, intieme sfeer te scheppen, maar de diverse plotlijntjes kabbelen wat al te vrijblijvend voort.

1917

2019 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2019. Drama van Sam Mendes. Met o.a. Dean-Charles Chapman, George MacKay, Benedict Cumberbatch, Colin Firth en Andrew Scott.

Oorlogsthriller 1917 wekt de indruk in één ononderbroken shot te zijn gefilmd – een vorm die altijd iets opzichtigs heeft. Ervaren kijkers zullen zich dan ook geregeld afvragen hoe cinematograaf Roger Deakins het kunstje heeft geflikt. De verbluffende techniek zit het drama echter niet in de weg, maar draagt bij aan een zeldzaam beklemmende spanning. Regisseur Mendes baseerde de plot, over twee Britse soldaten die in de Noord-Franse loopgraven op een levensgevaarlijke missie worden gestuurd, op ervaringen van zijn grootvader, en weet de chaos en tragiek van The Great War adembenemend dichtbij te brengen. Oscars voor het camerawerk, de effecten en de audio-mix.

The Goldfinch

2019 | Drama

Verenigde Staten 2019. Drama van John Crowley. Met o.a. Oakes Fegley, Ansel Elgort, Nicole Kidman, Sarah Paulson en Aneurin Barnard.

De vuistdikke romans van Donna Tartt laten zich blijkbaar moeilijk verfilmen. Van The Secret History (1992) en The Little Friend (2002) schijnen talloze gestrande scriptversies te circuleren, en deze bewerking van het met de Pulitzerprijs bekroonde boek uit 2014 heeft een te fragmentarische en wat kitscherige film opgeleverd. Centraal staat een puber die zijn moeder verliest bij een aanslag in het Metropolitan Museum in New York, een gebeurtenis met een lange, dramatische nasleep. Ondanks de tekortkomingen is de film niet geheel mislukt: het verhaal houdt je nieuwsgierig en de beelden zijn soms prachtig.

Blade Runner 2049

2017 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 2017. Sciencefiction van Denis Villeneuve. Met o.a. Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvia Hoeks, Ana de Armas en Jared Leto.

Vijfendertig jaar na Ridley Scotts verpletterend mooie en invloedrijke sf-drama Blade Runner is er een vervolg: Blade Runner 2049, dat zich dertig jaar na de gebeurtenissen in het origineel afspeelt. Ook in 2049 kampt Los Angeles nog met verregaande milieuvervuiling, jaagt de politie op ontsnapte androïden (in de film 'replicants'), en zijn die replicants op zoek naar wat ze menselijk maakt. De Canadese regisseur Denis Villeneuve (Sicario, Arrival) werd door Scott zelf uitgekozen en maakte een meer dan waardig vervolg, dat hoewel trouw aan het origineel, nooit de film van een fanboy wordt. Sylvia Hoeks als replicant Luv steelt – net als landgenoot Rutger Hauer destijds in het origineel – bijna de film.

Hail, Caesar!

2016 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2016. Komedie van Joel Coen en Ethan Coen. Met o.a. Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson en Channing Tatum.

Deze ode van de Coens aan de Hollywoodfilms van de jaren vijftig is leuk voor cinefielen, met al zijn verwijzingen naar beroemde westerns, musicals en de zwem- en duikfilms van Esther Williams, maar zal verder geen groot publiek aanspreken. Daarvoor is de plot - over een door Clooney gespeelde Hollywoodster die ontvoerd wordt door een schimmige groep communisten - te bedacht en onbeduidend. En is de film, op een enkele scène na, ook niet erg grappig. Al doet de sterrencast onder leiding van Brolin wel erg zijn best.

Sicario

2015 | Thriller, Misdaad, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 2015. Thriller van Denis Villeneuve. Met o.a. Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Victor Garber en Daniel Kaluuya.

Stoere, integere FBI-agent Kate (Emily Blunt) wordt door een geheimzinnige overheidsorganisatie gerekruteerd om mee te strijden in de war on drugs rond de Amerikaans-Mexicaanse grens. Al snel vallen de lijken bij bosjes en beseft Kate dat ze geen idee heeft waar ze aan meedoet. Harde, robuuste politiethriller, fraai gefilmd (door Roger Deakins), erg spannend, met een geweldige cast. Net als in veel van zijn andere films stelt de Canadese regisseur Denis Villeneuve (Incendies, Prisoners) een duivels dilemma aan de kaak, en zal de kijker zelf een kant moeten kiezen.

Unbroken

2014 | Biografie, Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 2014. Biografie van Angelina Jolie. Met o.a. Jack O'Connell, Miyavi, Finn Wittrock, Domhnall Gleeson en Garrett Hedlund.

Verfilming van het levensverhaal van Louis Zamperini, die meedeed aan de Olympische Spelen, twee keer neerstortte met een vliegtuig, 47 dagen in een rubber bootje op de oceaan dobberde en een Japans krijgsgevangenenkamp overleefde. Regisseur Angelina Jolie volgt netjes de conventies van een biografisch epos, maar slaagt er niet in om van haar hoofdpersonage een mens van vlees en bloed te maken. Emoties worden geforceerd door de grandeur van de beelden en aanzwellende muziekjes. Visueel fraai, maar inhoudelijk teleurstellend en vluchtig drama. Het camerawerk van Roger Deakins werd genomineerd voor een Oscar.

Prisoners

2013 | Thriller

Verenigde Staten 2013. Thriller van Denis Villeneuve. Met o.a. Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Viola Davis en Maria Bello.

Op de avond van Thanksgiving verdwijnen twee meisjes spoorloos. De enige aanwijzing leidt naar een camper, maar de zwakbegaafde eigenaar wordt door gebrek aan bewijs al snel vrijgelaten. Keller (Hugh Jackman), de vader van een van hen, besluit het heft in eigen handen te nemen. Naargeestige, subliem opgebouwde thriller van Canadees Villeneuve (Incendies, Arrival, Blade Runner 2049), die de kijker meeneemt op een emotioneel zware tocht door een van elk greintje zonlicht gespeend landschap. Het magistrale schimmenspel van cameraman Roger Deakins (Fargo, Skyfall) werd genomineerd voor een Oscar.

The Company Men

2010 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2010. Drama van John Wells. Met o.a. Ben Affleck, Tommy Lee Jones, Chris Cooper, Maria Bello en Kevin Costner.

Ook al verschenen rond 2010 aardig wat films over de economische crisis, ontslagen managers en hun ellendige lotgevallen bleven nog onderbelicht. The Company Men volgt er drie, nadat ze ontslagen zijn bij een scheepsbouwer in Boston. Het levert een mooi geacteerd, robuust verhaal op over de vele kleine vernederingen die mensen moeten ondergaan in de jacht naar nieuw werk. Maar de film legt ook een diepere vertrouwenscrisis bloot, over een wereldeconomie waarin alleen het onmiddellijke resultaat telt. Regisseur Wells destilleerde sommige stukjes dialoog uit gesprekken die hij had met echte gedupeerde managers.

Skyfall

2012 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2012. Actiefilm van Sam Mendes. Met o.a. Daniel Craig, Judi Dench, Javier Bardem, Ralph Fiennes en Bérénice Marlohe.

James Bond bestond in 2012 vijftig jaar en dat werd gevierd met een geslaagde aflevering in de spionnenreeks, inclusief geestige knipogen naar het culturele erfgoed. Er is een lijst uitgelekt met de identiteiten van alle NAVO-spionnen, en 007 moet de wereld over om die te onderscheppen. Craig en schurk Bardem zijn in vorm, regisseur Mendes (American Beauty) treft de juiste toon en het camerawerk van Roger Deakins is prachtig. Helaas wordt de belofte van de enerverende eerste helft niet ingelost in de climax.

In Time

2011 | Misdaad, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 2011. Misdaad van Andrew Niccol. Met o.a. Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Johnny Galecki en Colin McGurk.

In de nabije toekomst is tijd letterlijk geld - een kop koffie kost vijf minuten van je leven, een busrit een uur. Timberlake speelt een arbeider die een eeuw cadeau krijgt van een zakenman, met verstrekkende gevolgen. Niccol schreef effectieve sf-films als Gattaca en The Truman Show, maar komt ditmaal niet verder dan een intrigerend gegeven dat verzandt in gooi- en smijtwerk, terwijl belangrijke vragen onbeantwoord blijven. Timberlake is een verdienstelijke actieheld, maar het beste stuntwerk komt van Seyfried, die consequent voor haar leven rent op naaldhakken.

True Grit

2010 | Avonturenfilm, Drama, Western

Verenigde Staten 2010. Avonturenfilm van Ethan Coen en Joel Coen. Met o.a. Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin en Barry Pepper.

De veertienjarige Mattie (Steinfeld) zoekt iemand om haar te helpen de moordenaar van haar vader te achterhalen. Ze komt terecht bij de norse alcoholist Rooster Cogburn (Bridges), die heel geschikt zou moeten zijn. Want hij is iemand met True Grit, oftewel: Ware Volharding. Wonderschone western, die slechts in de verte lijkt op de gelijknamige film met John Wayne uit 1969. Bridges is geweldig als competente lomperik, Steinfeld houdt zich glorieus staande als precies formulerende, doelbewuste jongedame. Prachtige beelden van cameraman Roger Deakins.

A Serious Man

2009 | Komedie, Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2009. Komedie van Ethan Coen en Joel Coen. Met o.a. Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Peter Breitmayer en David Kang.

'We kunnen nooit precies weten wat er gebeurt,' doceert de Joodse natuurkundeprofessor Larry, terwijl zijn studenten achteloos weglopen. In A Serious Man is niemand geïnteresseerd in de beschouwingen van de vertwijfelde hoogleraar. Zijn gezinsleden - vrouw en twee tieners - zijn hem zelfs liever helemaal kwijt, maar de Joodse enclave in Minnesota anno 1967 is voor Larry een onontkoombaar schimmenrijk, zonder uitweg. De komedie van de broers Joel en Ethan Coen is in dit deels autobiografische succesnummer zwarter en geraffineerder dan ooit tevoren. Een pijnlijk, humoristisch werk.

In the Valley of Elah

2007 | Drama, Thriller, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 2007. Drama van Paul Haggis. Met o.a. Charlize Theron, Tommy Lee Jones, Jason Patric, Susan Sarandon en James Franco.

Op een dag krijgt oud-militair Hank Deerfield (Jones) een telefoontje: zijn zoon, ook militair, heeft zich, nadat hij is teruggekeerd uit Irak, niet gemeld op zijn basis. Hank besluit de zaak te onderzoeken en krijgt daarbij hulp van rechercheur Emily Sanders (Theron). Dan blijkt dat er in Irak iets gruwelijks is gebeurd. Sterk drama met een uitstekende, Oscargenomineerde rol van Jones als een overtuigd patriot, wiens geloof in zijn land aan het wankelen wordt gebracht. De meeslepende vertelling van regisseur Haggis (Crash) flopte destijds in de VS.

The Reader

2008 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2008. Drama van Stephen Daldry. Met o.a. Ralph Fiennes, Kate Winslet, Lena Olin, David Kross en Bruno Ganz.

Eind jaren vijftig krijgt de vijftienjarige Michael Berg (Kross) een relatie met tramconductrice Hanna Schmitz (Winslet). Ze slapen met elkaar, hij leest haar voor uit de klassieke literatuur. Maar plotseling is ze verdwenen. Jaren later ziet hij haar weer, ze is verdachte in een strafproces tegen vrouwelijke kampbewaarders. Nog later, Berg is inmiddels volwassen (en wordt dan gespeeld door Fiennes) worstelt hij nog steeds met zijn gevoelens voor die vrouw met haar verleden. Vooral Winslet is sterk in The Reader, ze kreeg dan ook een Oscar voor haar rol. Naar Bernhard Schlinks bestseller Der Vorleser.

Revolutionary Road

2008 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2008. Romantisch drama van Sam Mendes. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates, Michael Shannon en Ryan Simpkins.

Elf jaar na Titanic worden DiCaprio en Winslet herenigd, maar van zwoele romantiek is ditmaal weinig sprake. Goed, aanvankelijk even, wanneer hun personages Frank en April net getrouwd zijn. Begin jaren vijftig verhuizen ze naar een keurige buitenwijk van Connecticut, waar al snel alle fut uit hun leven verdwijnt. Verfilming van de roman van Richard Yates uit 1961 is pico bello verzorgd, met prachtig camerawerk en subliem spel. Vooral Winslet is fantastisch, als aspirant-actrice die gruwt van het idee 'dat je je moet terugtrekken uit het leven zodra je kinderen hebt'.

Doubt

2008 | Drama

Verenigde Staten 2008. Drama van John Patrick Shanley. Met o.a. Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis en Alice Drummond.

Zuster Aloysius (Streep) heeft in de jaren zestig de wind er goed onder op een katholieke school in de Bronx, New York. Schoolpastoor Brendan (Hoffman) vindt dat er wel wat aardiger gedaan kan worden tegen de leerlingen. Maar als de jonge, naïeve zuster James (Adams) aan Aloysius vertelt dat Brendan de enige zwarte leerling van de school achter gesloten deuren even apart nam, rijzen er al snel onaangename verdenkingen. Intrigerend psychologisch drama. Het op een Pulitzer-prijswinnend toneelstuk gebaseerde script en het geweldige spel leverden vijf Oscarnominaties op.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

2007 | Western, Biografie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 2007. Western van Andrew Dominik. Met o.a. Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Shepard, Mary-Louise Parker en Paul Schneider.

Al jarenlang koestert de jonge Robert Ford een enorme bewondering voor bandietenleider Jesse James. Ze lijken ook op elkaar, vindt hij: 'We waren allebei de jongste zoon, we hebben allebei blauwe ogen, we zijn precies even lang.' Maar James is niet gevleid, ziet eerder de bui hangen, als Ford zich bij James opdringt. Sterke western, met geweldige rollen voor Affleck als de onzekere Ford en voor Pitt als de beroemde outlaw James. De oogstrelende fotografie van Roger Deakins werd genomineerd voor een Oscar, net als het acteerwerk van Affleck.

No Country for Old Men

2007 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2007. Thriller van Ethan Coen en Joel Coen. Met o.a. Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson en Kelly Macdonald.

Vietnam-veteraan Llewelyn Moss (Brolin) stuit in de Texaanse woestijn op dode Mexicanen, een auto vol drugs en een koffer met geld. Hij neemt het geld mee, en wordt al snel achterna gezeten door Anton Chigurh (Bardem) - een huurmoordenaar die bij voorkeur doodt met een slachtpistool. De gedesillusioneerde sheriff Bell (Jones) kan slechts op afstand toekijken. In deze briljante, moderne western speelt de actie zich in de cruciale scènes juist buiten beeld af. Dat wil niet zeggen dat Ethan en Joel Coen het zuinig aan doen met bloed, kogels en lijken. Oscars voor film, regie, script en voor Bardem.

Jarhead

2005 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2005. Oorlogsfilm van Sam Mendes. Met o.a. Jamie Foxx, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Lucas Black en Scott MacDonald.

Losse, pientere verfilming van de cynische autobiografie van Anthony Swofford, een veteraan van de eerste Golfoorlog. Mendes laat zien hoe de soldaten na een trainings- en drillperiode in de woestijn belanden, waar vervolgens helemaal niets te doen valt omdat alle militaire actie door de luchtmacht wordt uitgevoerd. Langzaam maar zeker knakt de psyche van de militairen. Swoff (Gyllenhaal) en zijn makkers maken zich niet druk om de Koeweitse olie of het zenuwgas van 'Sodom Insane'. Hun nachtmerries gaan over hun ontrouwe vrouwen en vriendinnen.

The Village

2004 | Thriller, Mysterie, Drama, Horror

Verenigde Staten 2004. Thriller van M. Night Shyamalan. Met o.a. Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, William Hurt, Sigourney Weaver en Adrien Brody.

In een 19de-eeuws dorp draait het bestaan helemaal om goed bewaarde geheimen. Er is een schuur die niet gebruikt mag worden, een doos die nooit geopend zal worden, en vooral zijn er de mysterieuze monsters die zich rond de boerengemeenschap bewegen. Een grote cirkel van toortsen geeft elke nacht precies aan waar de boze buitenwereld begint. Slechts drie personages durven de grens over te steken. The Village van regisseur Shyamalan, eerder verantwoordelijk voor The Sixth Sense, Unbreakable en Signs, kent zeker zijn zwaktes. De extreem trage speelstijl en het archaïsche taalgebruik wekken irritatie. Maar het lukt Shyamalan wél de mechanismen achter de angst bloot te leggen.

The Ladykillers

2004 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2004. Komedie van Ethan Coen en Joel Coen. Met o.a. Tom Hanks, Irma P. Hall, Marlon Wayans, J.K. Simmons en Tzi Ma.

Klucht over een stel boeven die stuiten op een pronte hospita. In het scenario, door de broers geschreven en gebaseerd op de gelijknamige Britse film uit 1955, wordt een vrolijk spel gespeeld met clichés uit de Amerikaanse maatschappij. Hoe groter de overdrijving, hoe beter Joel en Ethan Coen zich voelen: een dikke zwarte dame, dol op gospels, bakt koekjes; een kettingrokende Aziaat blijkt alles te weten over tunnels graven; een expert in explosieven leerde zijn verloofde kennen tijdens een weekend voor singles met darmklachten.

Intolerable Cruelty

2003 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2003. Romantische komedie van Joel Coen. Met o.a. George Clooney, Catherine Zeta-Jones, Geoffrey Rush, Edward Herrmann en Billy Bob Thornton.

De uiterst succesvolle advocaat Miles Massey (Clooney) neemt de zaak aan van een miljonair die door een privédetective betrapt is op overspel. De bloedmooie bedrogen ex-echtgenote Marylin (Zeta-Jones) wil veel geld, maar of ze dat krijgt? Massey heeft namelijk ooit een standaardwerk over boedelscheiding geschreven. Geestige rechtbankkomedie behoort niet tot het beste werk van de Coen-broers, maar is - vooral door de razend knappe dialogen - toch prima te genieten. Clooney is in deze screwball-variant bij vlagen erg grappig en hij en Zeta-Jones hebben een fijne chemie.

House of Sand and Fog

2003 | Drama

Verenigde Staten 2003. Drama van Vadim Perelman. Met o.a. Jennifer Connelly, Ben Kingsley, Ron Eldard, Shohreh Aghdashloo en Frances Fisher.

De lethargische, ex-alcoholverslaafde Kathy (Connelly) heeft een huis van haar vader geërfd. Ze heeft schulden, en op een dag staat de deurwaarder voor de deur en wordt het huis geveild. Koper is een uit Iran gevluchte kolonel (Kingsley), het huis herinnert hem aan zijn bungalow aan de Kaspische Zee. Kathy zet alles op alles om het huis terug te krijgen. Mooie verfilming van de bestseller van Andre Dubus III, al schuwt debuterend regisseur Perelman effectbejag bepaald niet. Kingsley trok zich daar niets van aan en sleepte met indrukwekkend spel bijna een Oscar binnen.

The Man Who Wasn't There

2001 | Film noir, Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2001. Film noir van Joel Coen en Ethan Coen. Met o.a. Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini, Michael Badalucco en Tony Shalhoub.

Kapper Ed Crane (Thornton) blijft meestal op de achtergrond, maar afwezige Ed weet wat er speelt, bijvoorbeeld dat zijn vrouw ­(McDormand) vreemdgaat met haar baas (Gandolfini). Wanneer een sluwe handelsreiziger hem een uitweg biedt grijpt hij zijn kans. Even later is hij rijk, zit zijn vrouw in de gevangenis en is haar minnaar dood. En dat is pas het begin van het wervelende script van Joel en Ethan Coen. In satijnzacht zwart-wit ontvouwen de broertjes een film noir-pastiche die wordt gedragen door het meesterlijke acteerwerk van Billy Bob Thornton.

A Beautiful Mind

2001 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2001. Biografie van Ron Howard. Met o.a. Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly, Christopher Plummer en Paul Bettany.

Dit is het soort films waar de Academy dol op is: een man met een missie overwint tegenslagen door volharding en liefde in zijn leven. En ja hoor, acht Oscarnominaties kreeg deze smartlap, waarvan de helft werd verzilverd. Het waargebeurde verhaal gaat over mathematicus John Nash (Russell Crowe), die vroeg in zijn carrière verbluffende wiskundige inzichten ontwikkelde. Zijn loopbaan raakte echter jarenlang in het slop door zijn gevecht met schizofrenie. Hij revancheerde zich op latere leeftijd met een Nobelprijs. Goed gemaakt maar zwaar aangezet drama met een mooie, Oscarwinnende bijrol van Jennifer Connelly.

Thirteen Days

2000 | Thriller, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 2000. Thriller van Roger Donaldson. Met o.a. Kevin Costner, Bruce Greenwood, Steven Culp, Shawn Driscoll en Drake Cook.

Laat je niet afschrikken door de prominente rol van Kevin Costner want dit psychologische politieke drama zit piekfijn in elkaar. Thirteen Days is de gedramatiseerde versie van hoe JFK en zijn staf omgingen met de Cubaanse raketcrisis. JFK komt naar voren als een warmbloedige analyticus die begreep dat hij de crisis te lijf moest met communicatie en inlevingsvermogen, zowel richting Chroesjtsjov als richting de schietgrage Amerikaanse legerleiding. Thirteen Days laat zien dat internationale miscommunicatie makkelijk uitloopt op wapengekletter als regeringen worden bevolkt door heethoofden.

O Brother, Where Art Thou?

2000 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Komedie van Joel Coen en Ethan Coen. Met o.a. George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson, John Goodman en Holly Hunter.

Magnifiek gespeelde en gefotografeerde bewerking van Homerus' heldendicht Odyssee met Clooney in de hoofdrol als Everett Ulysses. Eind jaren dertig ontsnapt hij met sukkel Delmar (Nelson) en heethoofd Pete (Turturro) uit een chain gang. Volgens een blinde profeet zullen ze een fortuin vinden, 'maar niet het fortuin dat ze zoeken'. Geketend trekken ze het avontuur tegemoet, en ontmoeten een cycloop (zwendelaar John Goodman), sirenen en een duivelse wetsdienaar (Daniel von Bargen). De wonderschone soundtrack werd uitgeroepen tot countryplaat van het jaar.

The Hurricane

1999 | Drama, Sportfilm, Biografie

Verenigde Staten 1999. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Denzel Washington, Vicellous Reon Shannon, Deborah Kara Unger, Liev Schreiber en John Hannah.

De grandioos spelende Washington bereidde zich een jaar lang met bokslessen voor op deze biopic over Rubin 'Hurricane' Carter, de zwarte bokser die ten onrechte werd veroordeeld voor moord en negentien jaar gevangen zat voordat zijn onschuld werd aangetoond. De zaak inspireerde destijds Bob Dylan tot het nummer 'Hurricane', te horen op de soundtrack. Volgens critici sprong Jewison (Moonstruck) al te vrij om met historische feiten, maar de regisseur is uiteindelijk vooral geïnteresseerd in de kracht van het geschreven woord. Zoals Carters autobiografie, een inspirerend 'wapen' in handen van mensen die hem vrij proberen te krijgen. The Hurricane won oa een Gouden Beer.

Anywhere But Here

1999 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1999. Komedie van Wayne Wang. Met o.a. Susan Sarandon, Natalie Portman, Eileen Ryan, Ray Baker en John Diehl.

Actrice Natalie Portman groeit en bloeit sinds haar doorbraakrol in Leon (1994). Inmiddels siert ze menig rode loper na de enorme Hollywoodproductie Star Wars (2002). In 2005 schitterde ze briljant in V for Vendetta, een futuristische politieke thriller van de zusjes Wachowski (The Matrix). Voor al deze bombarie koos Portman in 1999 voor de rol van de humeurige dochter van Susan Sarandon in Anywhere But Here, een middelmatige moeder-dochter rolprent die de oplettende kijker wijst op de talloze emotionele en financiële valkuilen van een goedbedoelde trip per gulden Mercedes naar lonkend L.A. En in 2003 haalde Portman haar psychologiebul aan Harvard. Chapeau!

The Siege

1998 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1998. Actiefilm van Edward Zwick. Met o.a. Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis, Tony Shalhoub en Sami Bouajila.

Terroristen die zich islamitisch noemen blazen in New York bussen, een theater en het hoofdkwartier van de FBI op voor een man die Bin Talal heet. Klinkt bekend? Wat naast de aanslagen beangstigend is – en dat is de hoofdboodschap van de filmmakers – is hoe snel mensen zoals de onaangename hardliner General William Devereaux (Willis) de grondwet opzij kunnen schuiven ‘omwille van veiligheid’. FBI-agent Hubbard (Washington) probeert er nog tegen te vechten, maar New York komt onder ‘martial law’ en alle Arabische Amerikanen worden ­geïnterneerd. Aan het script werd meegeschreven door de in Bloemendaal geboren Menno Meyes.

The Big Lebowski

1998 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Komedie van Joel Coen en Ethan Coen. Met o.a. Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi en Peter Stormare.

Bowlende flowerpowerman Jeff 'The Dude' Lebowski (Bridges) is 'the laziest man of Los Angeles County'. Bandieten die hem aanzien voor een oude rijkaard met dezelfde achternaam leveren hem een streek, waarop The Dude - aangespoord door zijn bowlingvrienden Walter (Goodman) en Donny (Buscemi) - verhaal gaat houden bij de Big Lebowski. Het uit de hand lopen van deze situatie wordt spetterend verbeeld, met sterke, humoristische typetjes, hallucinogene droomsequenties en wonderbaarlijke dialogen. Een van de beste films uit het imposante oeuvre van de broers Ethan en Joel Coen.

Kundun

1997 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1997. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Tenzin Thuthob Tsarong, Gyurme Tethong, Tulku Jamyang Kunga Tenzin, Thencho Gyalpo en Robert Lin.

Poëtisch portret van de peuter die in 1937 als de nieuwe Dalai Lama werd ontdekt en op vierjarige leeftijd begon aan zijn vorming tot spiritueel leider. In 1959 vluchtte hij vanwege de Chinese bezetting halsoverkop naar India. In beelden van adembenemende schoonheid, gemaakt door cameraman Roger Deakins, kijken we naar de wereld via de ogen van een jongen die zijn hele leven is vertroeteld en beschermd en tegelijk als uitverkorene met een enorme verantwoordelijkheid is belast. Kundun is een ongrijpbare film die emotioneel op afstand blijft maar die andermaal Scorsese's reputatie bevestigt van een van de meest begaafde visuele verhalenvertellers van deze tijd.

Fargo

1996 | Misdaad, Thriller, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1996. Misdaad van Joel Coen en Ethan Coen. Met o.a. Frances McDormand, Steve Buscemi, William H. Macy, Peter Stormare en Harve Presnell.

Tragikomisch meesterwerk van de gebroeders Coen waarin Jerry (Macy) zijn eigen vrouw laat ontvoeren omdat hij geld nodig heeft voor een businessdeal. Het kwaadaardige opzetje mislukt jammerlijk door aan de ene kant het prutswerk van de criminelen en aan de andere kant de uitzonderlijke speurneus van de hoogzwangere politiechef Marge (McDormand). Wereldwijd bedolven onder prijzen, waaronder een volkomen terechte Oscar voor McDormand. In 2014 verscheen, met andere acteurs en de Coens als producenten, een iets minder leuke gelijknamige tv-serie.

Courage Under Fire

1996 | Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Edward Zwick. Met o.a. Denzel Washington, Meg Ryan, Matt Damon, Michael Moriarty en Scott Glenn.

Actiedrama over de alcoholische Amerikaanse officier Serling (Washington) die na de Golfoorlog onderzoekt of een vrouwelijke officier (Ryan) postuum een lintje verdient. Informatie moet hij krijgen van drie ooggetuigen (onder wie Damon, die twintig kilo afviel voor zijn rol), maar die zitten niet op een lijn. Daar zit ongetwijfeld meer achter. Intrigerend is het te zien hoe Serlings empathie groeit, hoe zijn betrokkenheid gaandeweg intenser en gelaagder wordt. Courage under Fire ontstijgt het actiegenre doordat goed is gekeken naar Kurosawa's Rashomon (1950), waarin psychologie en acteerwerk prevaleren.

Dead Man Walking

1995 | Drama, Biografie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Tim Robbins. Met o.a. Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky, Raymond J. Barry en R. Lee Ermey.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van zuster Helen Prejean. Multi-talent Tim Robbins maakte een op waarheid gebaseerde film over een non (Sarandon) die zich inzet voor het zielenheil van een ter dood veroordeelde moordenaar (Penn). Hoewel Robbins publiekelijk tegen de doodstraf is weet hij in de film een buitengewoon knappe balans te treffen tussen de pro’s en contra’s. Robbins omzeilt kundig alle clichés en dwingt de toeschouwer zelf na te denken. Er is geen plot maar slechts verhaal en Sarandon en Penn domineren van begin tot einde in een serie intense dialogen variërend van beklemmend tot ontroerend. Een pure film die goed was voor vele awards en nominaties voor Robbins, Sarandon en Penn.

The Shawshank Redemption

1994 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1994. Drama van Frank Darabont. Met o.a. Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler en Clancy Brown.

Andy Dufresne (Robbins) wordt in 1947 tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Het gevangenisleven is afschuwelijk en gewelddadig, maar Andy raakt bevriend met de invloedrijke medegevangene Red (geweldige rol van Morgan Freeman) en weet slim in het gevlei van de wrede bewaarders te komen. Robbins en Freeman, die elkaar excellent tegenspel geven, het slimme script en de strakke regie zorgden ervoor dat de film door de bezoekers van de IMDB werd bestempeld tot beste film aller tijden. Wat misschien ook weer een beetje overdreven is. Gebaseerd op een novelle van Stephen King.

The Hudsucker Proxy

1994 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1994. Komedie van Joel Coen. Met o.a. Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh, Paul Newman, Charles Durning en John Mahoney.

Lyrisch vormgegeven ode aan, en satire op, Hollywood van de jaren dertig, in het bijzonder de screwball comedy. Norville Barnes (Robbins) is een naïeve provinciaal die onverwachts de baas wordt van Hudsucker Industries - op voorspraak van de sluwe voorzitter van de raad van commissarissen (Newman, erg geestig). Maar Norville doorkruist diens snode plannen met een briljante uitvinding: de hoelahoep. Deze pastiche ademt de sfeer van klassiekers als His Girl Friday (Jason Leighs snel van de tongriem gesneden reporter lijkt een exacte kopie van Rosalind Russell) en It's a Wonderful Life. De gebroeders Coen schreven het script samen met Sam Raimi.

The Secret Garden

1993 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm, Mysterie, Fantasy

Verenigde Staten 1993. Familiefilm van Agnieszka Holland. Met o.a. Kate Maberly, Andrew Knott, John Lynch, Maggie Smith en Laura Crossley.

Populaire verfilming van Frances Hodgson Burnetts aanvankelijk voor volwassenen gepubliceerde jeugdverhaal uit 1910 over een verweesd meisje met groene vingers. Na de dood van haar ouders wordt Mary (Maberly) opgevangen in een stijf Brits milieu doordrenkt met rouw, ziekte en zelfbeklag. De langzaam opbloeiende titeltuin symboliseert de lente in het leven van het meiske en haar treurige familieleden. De ouderwetse zedenles leert kinderen over ziekte, dood, rouw en stugge volwassenen, verpakt in een avontuurlijk verhaal vol mysterieuze zijpaden. Grotendeels gefilmd op locatie in lommerrijk Yorkshire.

Thunderheart

1992 | Thriller, Misdaad, Historische film

Verenigde Staten 1992. Thriller van Michael Apted. Met o.a. Val Kilmer, Sam Shepard, Fred Ward, Sheila Tousey en Ted Thin Elk.

Thriller die zich afspeelt in een indianenreservaat. De FBI (in de persoon van Ray Levoi, een haantje dat zijn best doet zijn Indiaanse wortels - kwart Sioux - te vergeten) komt daar een moord onderzoeken. De stereotyperingen zijn niet van de lucht: Amerikanen zijn de kortzichtige bad guys en Indianen de spirituele good guys terwijl de achtergronden van het conflict onderbelicht blijven. Thunderheart moet het dan ook vooral hebben van het rake tijdsbeeld en de naturel verschijning van de acteurs. Apted maakte eerder de stevig doortimmerde documentaire 'Incident at Oglala' waarin de Amerikaanse staatsterreur tegen de inheemse bevolking glashelder wordt uitgelicht.

Passion Fish

1992 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1992. Drama van John Sayles. Met o.a. Mary McDonnell, Alfre Woodard, David Strathairn, Vondie Curtis-Hall en Nora Dunn.

Gevierde tv-ster van soap-series McDonnell raakt bij een verkeersongeval verlamd. Zij moet zich noodgedwongen terugtrekken op het eenzame familielandgoed in Louisiana waar zij de ene verpleegster na de andere de wanhoop nabij brengt. Daarbij dreigt zij aan de drank verslaafd te raken. Dan komt een norse, weinig spraakzame zwarte verpleegster, Woodard in beeld die respect afdwingt, haar vertrouwen wint, een hechte band schept en haar van de ondergang redt. Uitstekend van sfeer o.a door de aardige cajun-muziek, sterke karaktertekeningen en vertolkingen: een intimistische ode aan de vriendschap en de kunst van het levensgenieten. Regisseur Sayles schreef zelf het scenario en stond ook in voor de montage. Roger Deakins verzorgde de fotografie.

Homicide

1991 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Misdaad van David Mamet. Met o.a. Joe Mantegna, William H. Macy, Ving Rhames, J.S. Block en Rebecca Pidgeon.

Politieman Bobby Gold is met een grote drugszaak bezig wanneer hij tot zijn grote ongenoegen gedwongen wordt de moord op een oudere joodse dame te onderzoeken. Die zaak zet hem aan tot onverwachte introspectie. Duistere, fascinerende thriller met een uitstekende cast: niet alleen Joe Mantegna als de verbaal begaafde, maar vuilgebekte rechercheur is goed, let ook op William H. Macy (met snor) als zijn collega. David Mamet (Heist), een van Amerika's beste toneelschrijvers, was ook verantwoordelijk voor het script. Genieten dus van rappe, complexe, maar bovenal precieze dialogen.

Barton Fink

1991 | Komedie, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Komedie van Joel Coen en Ethan Coen. Met o.a. John Turturro, John Goodman, Judy Davis, Jon Polito en Michael Lerner.

Met deze absurde tragikomedie en Hollwyood-satire, waarin een jonge toneelschrijver voor een filmstudio gaat werken, bewezen de samen schrijvende en filmende Coen-broers vooral hun talent voor bizarre dialogen. Bijvoorbeeld in de scène waarin de auteur wordt bezocht door twee cynische politieagenten die de onthoofding onderzoeken van een 30-jarige, blanke vrouw, 'met mooie tieten'. Of Barton iemand heeft gezien die aan die beschrijving beantwoordt, 'maar dan met het hoofd er nog aan'? Over de vermoedelijke dader, zijn buurman, weet Fink alleen nog dat hij van de films van komiek Jack Oakie houdt. 'Normaal zeggen we altijd: alles wat je je kunt herinneren zou ons kunnen helpen. Maar ik zal eerlijk zijn. Dit helpt niet.' Barton Fink werd oa onderscheiden met een Gouden Palm.

The Long Walk Home

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Richard Pearce. Met o.a. Sissy Spacek, Whoopi Goldberg, Dwight Schultz, Ving Rhames en Dylan Baker.

Een accurate film over een wapenfeit van de Amerikaanse burgerrechtbeweging, waarbij vijftigduizend zwarte demonstranten bij betrokken waren. Spacek is het welgestelde huisvrouwtje met een zwarte dienstmeid Goldberg die zij voor haar laat 'pezen' zodat die haar eigen familie kan ondersteunen, terwijl zij zich niet bewust is van de veranderende maatschappij totdat ze met de feiten geconfronteerd wordt. Het scenario is van John Cork en de commentaarstem in de oorspronkelijke versie is van Mary Steenburgen. Het camerawerk is van Roger Deakins. Speelt rond 1955.

Mountains of the Moon

1990 | Avonturenfilm, Drama, Historische film, Mysterie

Verenigde Staten 1990. Avonturenfilm van Bob Rafelson. Met o.a. Patrick Bergin, Ian Glen, Richard E. Grant, Fiona Shaw en John Savident.

Halverwege de negentiende eeuw waren er nog witte plekken op de kaart van Afrika, niemand wist bijvoorbeeld waar de Nijl precies ontsprong. Het vinden van de bron was een zaak van enorm prestige, maar misschien was de zoektocht ernaar voor de flamboyante Richard Francis Burton, in het Victoriaanse Engeland met een scheef oog aangekeken vanwege zijn fascinatie voor exotische culturen, ook wel een excuus om zijn puriteinse vaderland een tijdje achter zich te laten. Regisseur Rafelson (Five Easy Pieces) legt de nadruk in deze intelligente film vooral op de relatie tussen Burton (Bergin) en zijn mede-ontdekkingsreiziger John Hanning Speke (Glen).

Air America

1990 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Komedie van Roger Spottiswoode. Met o.a. Mel Gibson, Robert Downey jr, Nancy Travis, Ken Jenkins en Lane Smith.

Gibson speelt een Vietnampiloot die zich op-z'n-Lethal-Weapons nonconformistisch gedraagt. Hij en zijn kersverse kameraad Billy (Downey jr), een groentje nog, raken tijdens de oorlog in Vietnam betrokken bij een door de CIA georkestreerde drugssmokkel. Indachtig het motto Anything, Anywhere, Anytime, de reclamekreet van hun 'officiële' werkgever Air America, maken ze er het beste van. Jammer voor de acteurs en de film dat het scenario hevig lijdt aan bloedarmoede. Niettemin een aardige jongens- en vliegtuiggekkenfilm, rijkelijk voorzien van cliché-idealisme. Naar het boek van Christopher Robbins.

Stormy Monday

1988 | Misdaad, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Misdaad van Mike Figgis. Met o.a. Melanie Griffith, Tommy Lee Jones, Sting, Sean Bean en James Cosmo.

In zijn debuut als scenarist en regisseur toont Mike Figgis (Internal Affairs) zijn achtergrond als jazzmuzikant en zijn hang naar (seksueel) schemerige kanten van de maatschappij. Hij opent zijn film met omgevingsbeelden, jazzoptredens en achtergrondinformatie. Pas laat wordt duidelijk dat Brendan (Bean) met zijn nieuwe vriendin (Griffith) verwikkeld raakt in misdadige projectontwikkeling in Newcastle, opgezet door de sluwe Amerikaanse geldwolf Cosmo (Jones). Tegen de veelal overbodige sfeertekeningen van Figgis steken Bean en Griffith bleekjes af, maar Jones en Sting als clubeigenaar weten de aandacht op zich te vestigen.

Pascali's Island

1988 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van James Dearden. Met o.a. Ben Kingsley, Charles Dance, Helen Mirren, Stefan Gryff en George Murcell.

Terwijl het Ottomaanse rijk afbrokkelt (1908) ontmoet een vergeten Turkse spion op het eiland Nisi in de Egeïsche zee een gladde Engelse oplichter. Raadsels te over in deze elegante rolprent naar de roman van Barry Unsworth. Ben Kingsley geeft een rake typering van de mislukte spion - een rol om te onthouden. Script van de regisseur. Achter de camera stond Roger Deakins.

White Mischief

1987 | Drama, Misdaad, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Drama van Michael Radford. Met o.a. Greta Scacchi, Charles Dance, Joss Ackland, Sarah Miles en Geraldine Chaplin.

Toen in Engeland de Tweede Wereldoorlog woedde, hadden Britse rijkelui op een heuvel in Kenia, Happy Valley, een leven waar het tegendeel aan de hand was: drugs, drank, seks, feest, roddel en onverschillige vergetelheid. In deze setting vond een moord plaats die, waarschijnlijk juist vanwege het grote contrast, nu nog steeds bekend is in Engeland. Michael Radford (Il postino) bewerkte het boek van James Fox over deze episode en herschiep de periode met verve, zodat een film over een moord eerder een film over ultieme decadentie is. Alles ademt antieke extravagante rijkdom in White Mischief, dat in Kenia werd gefilmd: de auto's, de kleding, de architectuur, de omgang met de arme lokale bevolking. Josslyn Hay, Earl of Erroll (Dance) is in dit milieu als een vis in het water. Hij versiert Diana Caldwell (Scacchi), die met sir John Delves Broughton (Ackland) getrouwd is om - zo weet iedereen, ook de bruidegom - zijn geld. Maar nu is de koek op. De buitenechtelijke verhouding wordt niet geheim gehouden in Happy Valley, en dat lijkt de kapitale fout te zijn die Josslyn Hay maakte.

Sid and Nancy

1986 | Muziek, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1986. Muziek van Alex Cox. Met o.a. Gary Oldman, Chloe Webb, David Hayman, Perry Benson en Tony London.

Een verrassend tamme, zelfs vervelende biografische film over het beruchte punk-koppel Sid Vicious (bassist van de controversiële Sex Pistols) en zijn liefje Nancy Spungen. De snelle opgang van Vicious en zijn langzame aftakeling door drugs en alcoholverslaving wordt door Cox afstandelijk en teleurstellend emotieloos in beeld gebracht, het fraaie camerawerk intense vertolkingen ten spijt.

Defence of the Realm

1985 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1985. Thriller van David Drury. Met o.a. Gabriel Byrne, Greta Scacchi, Denholm Elliott, Ian Bannen en Fulton Mackay.

Een politieke thriller, waarin Byrne als jouralist naam maakt door een spionnenschandaal te onthullen, waarbij de ex-minister van het kabinet betrokken is. De mysterieuze dood van een oude vriend en collega (gespeeld door de altijd goede Elliott), die van de onschuld van de minister overtuigd was, brengt Byrne in een nachtmerrie-achtige wereld van intriges en maskerades. Het prachtige script van Martin Stellman bevat dusdanig veel werkelijk gebeurde politieke schandalen, dat de film er beangstigend realistisch door wordt.

Nineteen Eighty-Four

1984 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Sciencefiction van Michael Radford. Met o.a. John Hurt, Suzanna Hamilton, Richard Burton, Cyril Cusack en Gregor Fisher.

Grimmige, goedbezette verfilming van de klassieke roman van George Orwell, waarin ambtenaar Winston Smith (sterke rol van Hurt) geheel tegen de wet van de totalitaire staat in verliefd wordt op dissidente Julia (Hamilton). Als Smith zijn twijfel kenbaar maakt aan een lid van de partij, wordt hij beloond met een hersenspoeling. Burton is briljant in zijn laatste hoofdrol als de partijman en inquisiteur O'Brien die zelfs iets menselijks behoudt als hij zijn slachtoffer martelt. Stukken beter dan de versie uit 1956, even deprimerend dystopisch als het boek. Vormgegeven als stijlboek voor stalinistische architectuur.