Erik Ode (1910-1983): regie en cast.
Er zijn 29 films gevonden.

Der Kommissar: Die Waggonspringer

1969 | Mysterie

Duitsland 1969. Mysterie van Theodor Grädler. Met o.a. Erik Ode, Reinhard Glemnitz, Fritz Wepper, Emely Reuer en Helma Seitz.

Commissaris Ode jaagt een lijk na dat in een goederenwagon is aangetroffen, maar bij aankomst verdwenen blijkt te zijn. Als hij het uiteindelijk vindt, rolt hij en passant een bende van jeugdigen op, die op rijdende goederentreinen springen en het voorzien hebben op de lading. Wepper is zijn trouwe helper Harry, die het nog jaren zou volhouden als tweede man bij de bologige Horst Tappert, als Derrick.

Schlager-Raketen

1961 | Musical, Muziek

Duitsland 1961. Musical van Erik Ode. Met o.a. Peter Kraus, Cornelia Froboess, Vico Torriani, Heidi Brühl en Helga Sommerfeld.

Een radio-omroep start een programma dat mensen die elkaar uit het oog hebben verloren weer bijeen probeert te brengen. Een eenvoudige intrige dient als aanleiding om allerlei populaire artiesten te presenteren. Niet onaardig verfilmd. Optredens van: Trude Herr, Gitta Lind, Jacqueline Boyer, Nat "King" Cole, Cab Calloway, Lolita, Teddy Reno, Sarah Vaughn, Max Greger, Freddy Breck, Vico Torriani, Duke Ellington. Scenario van Fred Ignor en Aldo von Pinelli.

Wenn das mein großer Bruder wüßte

1959 |

Oostenrijk 1959. Erik Ode. Met o.a. Margit Saad, Fred Bertelmann en Cornelia Froboess.

Een radio-omroep start een programma dat mensen die elkaar uit het oog hebben verloren weer bijeen probeert te brengen. Een eenvoudige intrige dient als aanleiding om allerlei populaire artiesten te presenteren. Niet onaardig verfilmd. Optredens van: Trude Herr, Gitta Lind, Jacqueline Boyer, Nat "King" Cole, Cab Calloway, Lolita, Teddy Reno, Sarah Vaughn, Max Greger, Freddy Breck, Vico Torriani, Duke Ellington. Scenario van Fred Ignor en Aldo von Pinelli.

Wenn das mein groszer Bruder wüszte

1959 | Muziek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1959. Muziek van Erik Ode. Met o.a. Cornelia Froboess, Fred Bertelman, Margit Saad en Peter Vogel.

Zie: Schlagerfilms.

Was eine Frau im Frühling träumt

1959 | Romantische komedie

Duitsland 1959. Romantische komedie van Erik Ode en Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Winnie Markus, Rudolf Prack, Chariklia Baxevanos, Claus Biederstaedt en Ivan Desny.

Dweperige, onwerkelijke film over de 'verwaarloosde' vrouw van een hardwerkende ondernemer, die tijdens zijn afwezigheid een hernieuwde romance beleeft met een jeugdliefde. Het volledig achterhaalde scenario is van Curth Flatow en Eckhart Hachfield. De schone kleuren en de bloeiende bomen in het landschap werden gefotografeerd door Karl Löb.

Scala total verrückt

1958 |

Duitsland 1958. Erik Ode. Met o.a. Grethe Weiser, Claus Biederstaedt en Violetta Ferrari.

Dweperige, onwerkelijke film over de 'verwaarloosde' vrouw van een hardwerkende ondernemer, die tijdens zijn afwezigheid een hernieuwde romance beleeft met een jeugdliefde. Het volledig achterhaalde scenario is van Curth Flatow en Eckhart Hachfield. De schone kleuren en de bloeiende bomen in het landschap werden gefotografeerd door Karl Löb.

Ohne Mutter geht es nicht

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Ewald Balser, Adelheid Seeck, Heidi Brühl, Piet Clausen en Roland Kaiser.

Veel kabaal in een gezwollen komedie over een professor en zijn gezin die een huis kopen. Schlagersterren Kaiser en Brühl als zoon en dochter.

...und abends in die Scala

1958 | Musical

Duitsland 1958. Musical van Erik Ode. Met o.a. Caterina Valente, Gerhard Riedmann en Silvio Francesco.

Onbekend zangeresje Valente moet dubbelen voor een grote opera-ster, die getrouwd is met een sjieke edelman en daardoor niet teveel in de publiciteit mag komen. Haar grote kans! Clichéverhaaltje, wat Valente-fans geen lor kan schelen. De waardering is uitsluitend voor hen bedoeld. De regisseur had later veel meer succes als Der Kommissar vóór de camera. Zie ook: Schlagerfilms.

Liebe, Jazz und Ÿbermut

1957 | Muziek

Duitsland 1957. Muziek van Erik Ode. Met o.a. Peter Alexander, Bibi Johns, Grethe Weiser, Rudolf Platte en June Richmond.

'Toekomstige' Schlagersterren zitten op een armlastig muziekinternaat, waar leraren uit bezuiniging worden ontslagen. De jonge leerlingen formeren een jazz-band en worden een eclatant succes. Een mager verhaaltje om gevestigde schlagersterren voor het witte doek te halen. Optreden van beroemde bands uit de periode 1950-1960: Kurt Edelhagen en Erwin Lehn. Songs van Erwin Lehn en Heinz Gietz. Verder nog optredens van Moonlights, Comedian-Quartett en Schöneberger Sängerknaben.

Liebe, Jazz und Übermut

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Peter Alexander, Bibi Johns, Rudolf Platte en Grethe Weiser.

Dankzij de groothartige schenking van een rijke Amerikaan is kasteel Tiefenstein tot internaat voor muzikale weeskinderen omgedoopt. Wanneer zakenpartner dr. Parker een bezoek aankondigt, neemt directrice Himmelreich hals over kop een jazzband in de arm om het lerarentekort te compenseren.

Einmal eine große Dame sein

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Gudula Blau, Grethe Weiser, Dietmar Schönherr, Erich Winn en Gustl Weishappel.

Jeannette Heider (Blau) weet samen met haar tante Elly (Weiser) een rolletje te krijgen bij de film. Jeannette speelt een prinses en haar tante de kamernierster. Ze maakt ruzie op de set en rijdt met het filmpaard (en haar tante achterop) de stad Lugano (aan een mooi Zwitsers meer) in. Ze neemt zonder dat ze een cent op zak heeft, haar intrek in het Nobel-hotel om vervolgens deel te nemen aan een talentenjacht voor een platenfirma.

Lügen haben hübsche Beine

1956 | Komedie

Oostenrijk 1956. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Adrian Hoven, Doris Kirchner, Oskar Sima, Paul Hörbiger en Annie Rosar.

Johanna Heiseler is weliswaar afgestudeerd en gediplomeerd als arts, maar ze heeft chronische geldzorgen. Ze kan ski[KA3]en als de beste, verkleedt zich als man en vindt een bijbaantje als ski- instructeur bij gasthof Sonnenhof in Oberirl. Dr. Philip Hackenschuh (Hoven), die haar als vrouw op haar vrije zaterdagmiddag leert kennen wordt tot over zijn oren op haar verliefd, maar kan haar door de week niet vinden, hetgeen tot grote misverstanden leidt.

Der Mustergatte

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Harald Juhnke, Theo Lingen en Inge Egger.

Omdat zij haar man een dooie pier vindt, begint Egger een flirt met Lingen die dit best leuk vindt. Het huwelijk dreigt uit elkaar te vallen en dat is ook weer niet de bedoeling. Deze komedie háált het niet bij de Rühmann-versie uit 1937. Wat maakten de Duitsers in de jaren 1950 saaie films.

Kurt Widmann Story

1955 | Muziek, Biografie

Frankrijk​/​​Duitsland 1955. Muziek van Erik Ode. Met o.a. Viktor de Kowa, Nadia Gray, Waltraud Haas, Leoni Heuser en Ruth Stephan.

Het hero[KA3]ische verhaal van de jazz-trompetist/bandleider Widmann, die in 1936 voor zijn muzikale prestaties met een gouden trompet gelouwerd werd en zijn controverse met de nazi`s. Hij speelt een kat-en-muis-spel met de Gestapo, dat zijn vriendin te veel wordt en ze vlucht (tijdig) naar Amerika.

Der erste Kuß

1954 | Komedie, Romantiek, Familiefilm

Oostenrijk​/​​Duitsland 1954. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Hans Nielsen, Isa Günther, Jutta Günther, Adrienne Gessner en Erich Auer.

Een tegenwoordig ongenietbare romantische komedie voor bakvisjes (ook die kreet gaat niet meer op!). Een tweeling uit Salzburg, Helga en Gretel (Isa en Jutta G[KA3]unther in die volgorde) wisselt elkaar af nadat Helga middels een verstuikt voetje Paul Merleth (Auer), een piloot uit M[KA3]unchen heeft leren kennen en ieder hun eerste kus - een hete - van deze koene ridder krijgt. Ze stellen beiden vast dat hij in werkelijkheid alleen maar houdt van zijn verloofde (ook al zo uit de tijd!) met wie hij gebrouilleerd (ook al zo`n belegen uitdrukking) was. Jonge meiden van nu houden toch wel van iets veel ruigers. Toentertijd leuk gespeeld en uitstekend gericht op de (toenmalige) doelgroep. Thans onbenullig en geheel onverkoopbaar! Scenario van Juliane Kay en Aldo von Pinelli. Gedegen camerawerk van Richard Angst. Tam deuntje van Peter Kreuder.

So ein Affentheater

1953 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1953. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Joachim Brennecke, Josefine Kipper, Heli Finkenzeller, Erika von Thellman en Maria Sebalt.

Een tamme, gedateerde klucht rond misverstanden, verwisselde persoonlijkheden en een ontluikende romance tussen een leuke schoonheidsspecialiste en een jonge werkloze chemicus, die van zijn oom (een circusdirecteur) een chimpansee erft en daarmee het brave familiepension waar zij wonen, op stelten zet. Onbeduidend. Er zijn ook versies van 80m en 90m.

Schlagerparade

1953 | Muziek

Duitsland 1953. Muziek van Erik Ode. Met o.a. Germaine Damar, Walter Giller, Bully Buhlan, Karl Schönböck en Lys Assia.

Een jonge, onbekende componist schrijft een aardig liedje, maar een ander dreigt met de eer te gaan strijken. Er wordt in deze film zoveel gezongen dat het verhaaltje naar de achtergrond verdwijnt, maar dat zal ook wel de bedoeling zijn geweest.

Der Kampf der Tertia

1952 | Familiefilm

Duitsland 1952. Familiefilm van Erik Ode. Met o.a. Brigitte Rau, Wolfgang Jansen, Horst Köppen, Gert Andrae en Franz Otto Krüger.

Machtsstrijd en stakingen in een schoolklas, die zich inzet voor het welzijn van de dieren, waarbij de kinderen het opnemen tegen de bureaucratie. Ode (de latere tv-commissaris van politie) heeft er een spannende kinderfilm van gemaakt. Naar het gelijknamige boek van Wilhelm Speyer.

Skandal in der Botschaft

1950 | Komedie, Mysterie

Duitsland 1950. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Viktor de Kowa, Jeannette Schultze, Andrews Engelmann, Michi Tanaka en Ernst Waldow.

Een geheimzinnige formule, waarmee de hele wereld vernietigd kan worden, belandt in de handen van een totalitaire macht. De regering weet zich geen raad en ontslaat dan maar een vroegere brandkastkraker voortijdig uit de gevangenis om de safe te kraken, waarin zich dat gevaarlijke document bevindt. Ode, iets later beter bekend als Der Kommissar, waagde zich met redelijke vakbekwaamheid aan deze misdaadkomedie.

Herrliche Zeiten

1950 | Documentaire, Historische film, Drama

Duitsland 1950. Documentaire van Günter Neumann en Erik Ode. Met o.a. Willi Fritsch, Bruno Fritz, Edith Schollwer, Erik Ode en Tatjana Sais.

Willy Fritsch (1901-73) is de typische Duitse doorsneeburger Herr Schultze, die de periode 1910-50 als heeft meegemaakt. Documentaire beelden worden met veel humor en ironie in de spelhandeling ingepast. Een voor toenmalige begrippen verbazingwekkend scherpe kroniek over de 'schitterende tijden', die keizer Willem II zijn onderdanen beloofd had. Niemand minder dan Heinz Rühmann produceerde de film. Het scenario is van Fritz Aeckerle, Hans Vietzke en mederegisseur Neumann. De montage is van Walter Wieschniewsky. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner. Mono.

Kleine Residenz

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Johannes Riemann, Winnie Markus, Fritz Odemar, Gustav Waldau en Rudolf Vogel.

Een hertog (Odemar) schrijft een toneelstuk 'Der Eiserne Otto', waarin diens voorvader wordt verheerlijkt. Bij de opvoering blijkt dat het zodanig bewerkt is, dat de 'dappere soldaat' een enorme rokkenjager is geworden, hetgeen historisch overigens juister is. Deze ironiserende, cabaretachtige kostuum- film steunt vrijwel geheel op de dialogen, die geestig en flitsend zijn.

Ein hoffnungsloser Fall

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Hannes Stelzer, Karl Ludwig Diehl, Hans Richter en Heinz Salfner.

Weer is het het succesvolle duo Engel-Jugo dat garant staat voor een uitermate goed geslaagde, plezierige komedie. Jugo speelt zeer geloofwaardig de rol van een rijk, verwend meisje, dat slechts uit koppigheid tegenover haar vader medicijnen gaat studeren en verandert in een serieus meisje met verantwoordelijkheidsbesef. Ze moet ook nog kiezen tussen twee mannen, student Hans (Stelzer) en een professor (Diehl). Een film die het aanzien waard is en die ook vandaag nog goed amusement biedt. Scenario van Jochen Huth. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Stärker als die Liebe

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Joe Stöckel. Met o.a. Karin Hardt, Leny Marenbach, Paul Wegener, Paul Richter en Ivan Petrovich.

De dochters van boswachter Mierau (Wegener) in Oost-Pruisen, Annemarie (Marenbach) en Lisbeth (Hardt), zijn heel verschillend: Lisbeth heeft een aardje naar haar vaartje, Annemarie is avontuurlijker. Zij is verliefd op de lichtzinnige rentmeester Von Mansar (Petrovich). Maar als ze ontdekt dat hij de stroper is waar haar vader al zolang achteraan zit, wint het plichtsbesef het van de liefde. Ze licht haar zuster in. De stroper wordt door jagers betrapt en verdrinkt in het moeras tijdens de vlucht. Een alledaags verhaal, maar goed geregisseerd en met voortreffelijke rolbezetting. De prachtige landschapsopnamen doen de rest.

Land der Liebe

1937 | Komedie, Muziek

Duitsland 1937. Komedie van Reinhold Schünzel en Reinhold Schunzel. Met o.a. Gusti Huber, Albert Matterstock, Valerie von Martens, Wilhelm Bendow en Oskar Sima.

Een muzikale komedie met satirische inslag, die in een fantasie-koninkrijk speelt. De koning (Matterstock) ontvlucht zijn aanstaande verloving met prinses Julia (Huber) en de staatszaken, en laat een geschrokken hofhouding achter. De minister-president (Bendow) haalt vervolgens de dichter Schnipex (Matterstock) over, omdat hij zo sprekend op hem lijkt, voor korte tijd voor koning te spelen. Dat leidt tot aardige verwikkelingen, want Schnipex wordt verliefd op Julia en zij op hem. Aan het slot krijgen zij elkaar, terwijl de koning troost zoekt bij Julia`s aantrekkelijke moeder (Martens). Schünzel's laatste film voordat hij emigreerde. Deze film met de spitsvondige dialogen van Curt Goetz vonden de nazi's zo gevaarlijk, dat hij pas nadat er flink in geknipt was door de censuur kwam en in de bioscoop belandde. Een alleszins geslaagde film.

Drei tolle Tage

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Jupp Hussels, Trude Hesterberg, Tina Eilers, Erik Ode en Paul Heidemann.

De film speelt ten tijde van het Keulse carnaval. Jupp Hansemann, de nieuwe Prins Carnaval (Hussels), is financieel afhankelijk van zijn rijke tante in het buitenland. Hij heeft haar verteld dat hij getrouwd is, opdat zij hem met geld steunt. Wanneer `tante Jutta uit Calcutta` (Hesterberg) bij wijze van verrassing plotseling in Keulen arriveert, moet voor Jupp snel een echtgenote gevonden worden. Zijn vriend (Ode) wordt in vrouwenkleren gestoken, en deze kwijt zich prima van zijn taak als Jupp's vrouw. Natuurlijk komt de tante tot slot achter de waarheid, maar uiteindelijk verzoenen zij zich met elkaar. Een blijspel uit de Rijnstreek, voor hen die van de bijbehorende humor houden. Voor anderen meer het bekende werk. Onbetwist kostelijk is echter Eric Ode als Spaanse danseres - wat een contrast met de latere tv-commissaris van ZDF!

Der Dschungel ruft

1936 | Avonturenfilm

Duitsland 1936. Avonturenfilm van Harry Piel. Met o.a. Harry Piel, Paul Henckels, Ursula Grabley, Alexander Golling en Gerda Maurus.

Dit escapistische rimboe-avontuur gaat over een Duitse planter, die in de Maleisische Archipel in goede harmonie samenleeft met de wilde dieren op een eilandje dat hij geërfd heeft.

Winternachtstraum

1935 | Komedie, Muziek

Duitsland 1935. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Magda Schneider, Wolf Albach-Retty, Richard Romanowsky, Hans Moser en Theo Lingen.

Kassier Boeneke (Romanowsky) en klerk Prinz (Moser) willen hun collegaatje Hilde (Schneider) aan een man helpen. Gedrie[KA3]en gaan ze op vakantie in de bergen. Daar komt het tot de dolste verwikkelingen. Boeneke wordt van verduistering verdacht en Prinz van oplichting, een stel dieven (Meyerinck/Bj[KA3]ornson) pikt de aktentas van Boeneke en tenslotte duiken ook nog de directeur en de afdelingschef van de firma op. Maar het was de moeite waard: Hilde krijgt haar kerel (Albach-Retty). De sterren zijn niet Schneider en Albach-Retty, maar het komische trio Moser, Romanowsky en Lingen, die alle registers van hun kunnen opentrekken. Scenario van Ernst Marischka en camerawerk van Werner Brandes.

Jungfrau gegen Mönch

1934 | Romantiek

Duitsland 1934. Romantiek van E.W. Emo. Met o.a. Dorit Kreysler, Paul Richter, Ida Wüst en Erik Ode.

Aan de concurrentiestrijd tussen het hotel 'Zur Jungfrau' en het hotel 'Der Mönch' komt een einde wanneer de eigenares van het ene en de eigenaar van het andere elkaar in de armen sluiten. Een vrolijke aangelegenheid met een iets te uitbundige Kreysler en een uitstekende Ode.

Charleys Tante

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Paul Kemp, Jessie Vihrog, Carola Höhn, Fritz Rasp en Albert Lieven.

Een vroege verfilming van de bekende klucht van Brandon Thomas. Paul Kemp in de titelrol is zeker zo goed als Rühmann 22 jaar later, zo niet beter. Scenarioschrijver- regisseur Stemmle heeft er een snelle, levendige film van gemaakt. Alle Duitse filmkomieken uit die tijd doen mee. Dat was lachen rond 1935!