Julius Ponten: productie.
Er zijn 7 films gevonden.

De Oost

2020 | Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Nederland 2020. Drama van Jim Taihuttu. Met o.a. Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Abel van Gijlswijk en Coen Bril.

Na alle Vietnamfilms uit Hollywood maakte Jim Taihuttu met De Oost een speelfilm over Nederlands eigen koloniale oorlog in Azië. Daarin sluit de naïeve soldaat Johan (sterk vertolkt door Lakemeier) zich aan bij de elitetroepen van de beruchte kapitein Raymond Westerling (een heerlijk vileine Kenzari), die de opstand van rebellen op Sulawesi de kop in moeten drukken. De broeierige sfeer, gedoseerde filmscore en geloofwaardige bijrollen van onder meer Reinout Scholten van Aschat en Coen Bril dragen bij aan een gedenkwaardige film. De beelden van vergeldingsacties – mèt verwijzing naar Apocalypse Now – en standrechtelijke executies blijven nog lange tijd nadreunen. En dat is precies de bedoeling van de makers.

Porselein

2019 | Drama

Italië​/​​België​/​​Nederland 2019. Drama van Jenneke Boeijink. Met o.a. Laura de Boer, Tom Vermeir, Teresa Saponangelo en Neathan van der Gronden.

Helemaal gezond komt het huwelijk meteen al niet over: de introverte Anna (De Boer) leunt wel erg sterk op haar man Paul (Vermeir), een nogal patserige zakenman. Nadat hun zevenjarige zoon een klasgenoot heeft gebeten, lopen de spanningen in het gezin steeds hoger op. Dit Nederlandse drama intrigeert vanaf het eerste, onheilspellende shot. De personages boeien, de spanning wordt vaardig opgebouwd, de Rotterdamse locaties zijn perfect gekozen. Jammer dus dat het verhaal onvoldoende is uitgewerkt: diverse subplots gaan nergens heen en de climax blijft frustrerend abstract. Regisseur Boeijink, die na diverse tv-producties haar speelfilmdebuut maakt, schept evengoed hoge verwachtingen.

Catacombe

2018 | Drama, Sportfilm

België​/​​Nederland 2018. Drama van Victor D. Ponten. Met o.a. Willem de Bruin, Kevin Janssens, Liliana de Vries, Dina Snijtsheuvel en Björn van der Doelen.

Profvoetballer Jermaine Slagter (prima filmdebuut van rapper Willem de Bruin) is fysiek over zijn hoogtepunt heen, verlaten door zijn vrouw en gokverslaafd. Een Chinese matchfixer biedt aan zijn schulden over te nemen, maar Jermaine wil pertinent zijn eigen boontjes doppen. Regisseur Ponten maakte in 2011 met collega Jim Taihuttu de geslaagde roadmovie Rabat. Het stemmige Catacombe mist de speelse energie van die film en is inhoudelijk wat voorspelbaar. Daar staat tegenover dat dit noodlotsdrama geen moment verveelt en erg stijlvol in beeld is gebracht.

Wij

2018 | Drama

Nederland 2018. Drama van Rene Eller. Met o.a. Pauline Casteleyn, Aimé Claeys, Gaia Sofia Cozijn en Axel Daeseleire.

Het speelfilmdebuut van reclame- en muziekvideofilmer Rene Eller is een boekverfilming over een groepje egocentrische zestienjarigen die in een dorp aan de Vlaams/Nederlandse grens de zomer doorbrengen met seks- en machtsspelletjes. Terwijl de meiden zich prostitueren treden de jongens op als hun pooiers. Tot er iets misgaat. Het strak vormgegeven verhaal in de traditie van Harmony Korine en Sofia Coppola wordt uit vier verschillende perspectieven verteld, vergezeld van bedrieglijk idyllische zomermuziek en blikkerig klinkende voice-overs. Uiteindelijk laten de kille millennials de kijker koud.

Blessed Benefit

2017 | Komedie, Drama

Jordanië​/​​Duitsland​/​​Nederland 2017. Komedie van Mahmoud al Massad. Met o.a. Ahmad Thaher, Odai Hijazi, Maher Kammash, Mahmoud al Massad en Yasmine Mustafa.

Aannemer Ahmad wordt opgepakt voor zwendel. 'Niet zo erg,' zegt een bewaker, die zichzelf als sjacheraar kenbaar maakt. Zo rolt Ahmad de Jordanese rechtsgang door, als een schaap in een zwarte kudde, waar iedereen elkaar belazert, van celmaat tot advocaat en van witteboordencrimineel tot bewaker. Een lachertje, dat is precies wat regisseur Mahmoud al Massad ervan maakt, in dit aanstekelijke komische drama over een corrupte maatschappij. Maar dat verhaal is wel eens inventiever verteld: de opeenstapeling van naaibeurten leidt uiteindelijk tot een herhaling van zetten. Mede geproduceerd door het Nederlandse Habbekrats.

Wolf

2013 | Misdaad, Drama

Nederland 2013. Misdaad van Jim Taihuttu. Met o.a. Marwan Kenzari, Nasrdin Dchar, Raymond Thiry, Chemseddine Amar en Bo Maerten.

Cast en crew van de verrassende hit Rabat (2011) kwamen weer samen voor het rauw-realistische, in zwart-wit gefilmde misdaaddrama Wolf. Over kickbokser/kruimeldief Majid die al vechtend carrière maakt in de Rotterdamse onderwereld. Zeer tegen de zin van zijn ouders en aan kanker stervende broer (Rabat-ster Dchar). Wolf doet in de beste scènes denken aan Frans banlieu-drama La haine (1995), maar is te schematisch en soms te ongeloofwaardig om uit te kunnen groeien tot Nederlandse misdaadklassieker. Dat hoofdrolspeler Kenzari met kop en schouders boven de andere acteurs uitsteekt, helpt ook niet.

Rabat

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Victor D. Ponten en Jim Taihuttu. Met o.a. Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi, Marwan Kenzari, Mohamed Majd en Stéphane Caillard.

Nadir, Abdel en Zakaria reizen in een mooie oude taxi vanuit Amsterdam naar Rabat in Marokko, om de wagen af te leveren bij een vriend van de vader van Nadir. Onderweg pikken ze een leuke liftster op, bespreken ze hun plannen voor de toekomst, gaan naar een feest in Barcelona en beleven avonturen met de Spaanse politie. Sterke roadmovie, voor een prikkie gemaakt, geslaagd dank zij het prima spel van de hoofdrolspelers. Nasrdin Dchar kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol en stal tijdens de prijsuitreiking het hart van alle kijkers met zijn prachtige dankwoord.