Alain Dessauvage: montage.
Er zijn 20 films gevonden.

Dreaming Walls

2022 | Documentaire

België​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Nederland​/​​Zweden 2022. Documentaire van Maya Duverdier en Amélie van Elmbt.

Een documentaire over het legendarische Chelsea Hotel in New York City, al meer dan een eeuw een icoon van de tegencultuur en een toevluchtsoord voor kunstenaars.

Close

2022 | Drama

België​/​​Nederland​/​​Frankrijk 2022. Drama van Lukas Dhont. Met o.a. Émilie Dequenne, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léa Drucker en Kevin Janssens.

De dertienjarige Léo en Rémi zijn al jaren beste vrienden en gaan heel vanzelfsprekend met elkaar om. Maar wanneer ze voor het eerst naar de middelbare school gaan en een klasgenoot – die ziet hoe close de twee zijn – vraagt of ze een paartje zijn, ontkent Léo geschrokken en begint hij zich opzichtig van Rémi af te keren. Mooi verteld en uitstekend gespeeld; vooral door de jonge Dambrine als de door schuld verteerde Léo, die ziet wat het verbreken van de vriendschap doet met Rémi. Waardige opvolger van transgenderdrama Girl, het met prijzen overladen regiedebuut van de Belgische regisseur Lukas Dhont.

Nowhere

2022 | Drama

België 2022. Drama van Peter Monsaert. Met o.a. Koen De Bouw, Noa Tambwe Kabati, Sofie Decleir, Sebastien Dewaele en Karlijn Sileghem.

Het eenzame bestaan van de vijftiger André wordt opgeschrikt wanneer een dakloze jongen bij hem inbreekt. Waar André hem eerst verguist, blijken ze al snel meer op elkaar te lijken dan gedacht.

La Civil

2021 | Misdaad, Drama

Mexico​/​​België​/​​Roemenië 2021. Misdaad van Teodora Mihai. Met o.a. Arcelia Ramírez, Álvaro Guerrero en Jorge A. Jimenez.

Op een dag wordt de auto van de Mexicaanse Cielo (­Arcelia Ramírez) klemgezet door een grote pickup-truck. Er stappen twee ­opgeschoten jonge mannen uit, die haar nonchalant vertellen dat haar dochter is ontvoerd en dat ze flink moet betalen als ze haar ooit terug wil zien. Zo begint de nachtmerrie van een gewone moeder, in een film over een plek waar gewelddadige misdaadkartels heersen en waar politie en milities bijna even brute methodes gebruiken. La civil is beklemmend en soms gruwelijk, maar wel meeslepend: de camera zit de fantastische Ramírez dicht op de huid, waardoor het makkelijk is om met haar mee te leven. Festivalfavoriet.

Moffie

2019 | Drama

Zuid-Afrika​/​​Verenigd Koninkrijk 2019. Drama van Oliver Hermanus. Met o.a. Kai Luke Brummer, Barbara-Marie Immelman, Michael Kirch, Remano De Beer en Ryan de Villiers.

Zuid-Afrika, 1981. De 18-jarige Nick (Brummer) is dolblij dat hij het ouderlijk huis verlaat. Eindelijk ver weg van zijn dominante vader. Maar waar hij heen gaat – het leger, in training tegen de communisten en het ‘zwarte gevaar’ in Angola – is het niet veel beter. Zeker niet voor een stiekeme ‘moffie’ (=mietje) zoals Nick. Moffie is een indringend, psychologisch portret van een jongeman vol zelfhaat. Geregisseerd door Oliver Hermanus, die in 2011 naam maakte met het harde verkrachtingsdrama Skoonheid.

Cleo

2019 | Drama

België 2019. Drama van Eva Cools. Met o.a. Anna Franziska Jaeger, Roy Aernouts, Yolande Moreau, Martha Canga Antonio en Natali Broods.

De zeventienjarige Cleo (Jaeger) woont in Brussel bij haar grootmoeder (Moreau) sinds haar beide ouders een jaar eerder omkwamen bij een auto-ongeluk. Met haar dwarse gedrag maakt ze het haar omgeving niet makkelijk. Dan ontmoet ze op een avond de geheimzinnige, heel wat oudere Leos (Aernouts), die haar enige troost lijkt te kunnen bieden. De plot van dit stemmige, afwisselend Vlaams en Frans gesproken drama zwalkt een beetje, maar de acteurs zijn goed en de onderlinge verhoudingen worden subtiel en liefdevol geschetst. Sfeervolle beelden van Brussel ook.

De Patrick

2019 | Komedie, Drama

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2019. Komedie van Tim Mielants. Met o.a. Kevin Janssens, Pierre Bokma, Hannah Hoekstra, Frank Vercruysse en Tine Van den Wyngaert.

Patrick (gespeeld door Bekende Vlaming Janssens) is een grote, vriendelijke reus, die sociaal niet erg handig is en ondanks zijn 39 jaar nog bij zijn ouders woont. Op een nudistencamping. Het leven kabbelt voorbij, totdat ineens Patricks vader overlijdt, er op de camping geld wordt gestolen en Patrick ook nog eens zijn favoriete hamer kwijtraakt. Tragikomedie van tv-regisseur Mielants (Peaky Blinders, Legion) behandelt uiteenlopende thema’s als rouw, authenticiteit en ambitie, maar blijft bovenal boeien door de terloopse humor, stijlvaste regie en de perfect getroffen toon.

Le fidèle

2017 | Misdaad, Drama, Romantiek

België​/​​Frankrijk 2017. Misdaad van Michaël R. Roskam. Met o.a. Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Eric de Staercke, Jean-Benoît Ugeux en Thomas Coumans.

Geen wonder dat Gigi (Schoenaerts) en Bibi (Exarchopoulos) zich meteen tot elkaar aangetrokken voelen. Hij is overvaller, zij autocoureur. Beiden houden van gevaar. Alleen weet Bibi niets van Gigi's criminele activiteiten. Maar daar komt ze natuurlijk nog wel achter. Le fidèle is meer romantisch drama dan misdaaddrama en aan het einde zelfs melodrama. Sterk geacteerd door het leidende tweetal, maar de stappen die we door hun (liefdes)geschiedenis zetten zijn te groot, waardoor juist het drama in de film te kort schiet. Toch Belgische inzending voor de Oscars.

Vincent

2016 | Komedie, Drama

België​/​​Frankrijk 2016. Komedie van Christophe van Rompaey. Met o.a. Spencer Bogaert, Barbara Sarafian, Alexandra Lamy en Geert Van Rampelberg.

Na zijn derde mislukte zelfmoordpoging krijgt de zeventienjarige Vlaamse 'milieuactivist en revolutionair' Vincent toevallig bezoek van zijn irritant joviale Franse tante Nikki, die hem tegen de zin van zijn verbitterde moeder een lift geeft naar Parijs. Je moet er even inkomen, in dit zwabberende zwart-komische familieportret vol onhebbelijke personages, dat ook stilistisch nogal een rommeltje is. Maar met een paar goed getimede harde grappen komt 'de redding van de wereld' halverwege toch op stoom. Een hobbelige doch overwegend plezante rit.

Le Ciel Flamand

2016 | Drama

België 2016. Drama van Peter Monsaert. Met o.a. Wim Willaert, Sara Vertongen, Esra Vandenbussche en Ingrid De Vos.

Na Offline (2012) de tweede stemmige speelfilm van de Vlaamse acteursregisseur Peter Monsaert, opnieuw met Willaert in een geweldige hoofdrol. Nu als buschauffeur Dirk, een binnenvetter. Zijn tegenspeler is Sylvie (Vertongen), die samen met haar moeder 'hoerenkot' Le Ciel Flamand runt in het Franse grensgebied. Tot op een dag Sylvie's leven op z'n kop wordt gezet door een tragische gebeurtenis met haar zesjarige dochtertje Eline. Monsaert omzeilt het melodrama en laat de kijker raden naar de verhoudingen tussen zijn personages. Een bloedstollende, in warme kleuren opgetrokken puzzel met een verrassend humane ondertoon.

D'Ardennen

2015 | Misdaad, Drama

België 2015. Misdaad van Robin Pront. Met o.a. Jeroen Perceval, Kevin Janssens, Veerle Baetens en Jan Bijvoet.

Energiek filmdebuut van de jonge regisseur Pront over broers Kenny en Dave, die tegenover elkaar komen te staan als Sylvie, de vriendin van Kenny, het aanlegt met Dave. En dat nadat Kenny zeven jaar de bak in moet voor een overval die ze met z'n drieën gepleegd hebben. De film begint wanneer Kenny na vier jaar vervroegd vrijkomt. D'Ardennen is mooi dynamisch gefilmd en Baetens (The Broken Circle Breakdown) speelt weer fantastisch, maar helaas is de film ook nogal aanstellerig en wordt naar het einde toe steeds ongeloofwaardiger (moordzuchtige struisvogels!?).

The Sky Above Us

2015 | Drama

Servië​/​​Nederland​/​​België 2015. Drama van Marinus Groothof. Met o.a. Nada Sargin, Nikola Rakocevic en Boris Isakovic.

Belgrado, 1999. Terwijl de NAVO maandenlang de stad bombardeert proberen drie inwoners - een actrice, een feestende jongen en een oudere uitzendtechnicus - op normale wijze hun leven te leiden. Allen werken ze echter in of nabij het lokale televisiestation, een aangekondigd doelwit. Speelfilmdebuut van Nederlander Groothof (Op zee), die met zeer weinig middelen de angst in de stad voelbaar weet te maken. Prachtig zijn de licht-surrealistische beelden waarin hij zijn noodlotsdrama schetst. Maar zijn drie hoofdpersonages komen niet echt tot leven.

Hemel op aarde

2013 | Drama

Nederland​/​​België 2013. Drama van Pieter Kuijpers. Met o.a. Bram van Schie, Jeroen van Koningsbrugge, Lies Visschedijk en Huub Stapel.

Limburg, eind jaren zeventig. De dertienjarige Bart, zeer gelovig en consciëntieus, wordt verliefd op de oudere, veel wereldwijzere Moniek, die net in zijn dorp is komen wonen. Zij blijkt echter ongeneeslijk ziek. Hemel op aarde is een schaamteloos nostalgische coming of age-film, waarvoor regisseur Pieter Kuijpers (Van God los) en scenarist Edward Stelder (Bellicher) rijkelijk hebben geput uit eigen jeugdherinneringen aan het Roomse Limburg. De personages, die allen in dialect spreken, zijn liefdevol geschetst, maar dat maakt de film helaas niet minder voorspelbaar of sentimenteel.

Trouw met mij

2014 | Komedie

België 2014. Komedie van Kadir Balci. Met o.a. Matthieu Sys, Mieke Bouve, Joke Emmers, Rudi Delhem en Burak Balci.

Na drie maanden verliefdheid vraagt leraar Jurgen (De Sutter) zijn collega Sibel (Zahed) ten huwelijk. Lekker impulsief, tot grote schrik van beide schoonfamilies. Voorafgaand aan én tijdens de grote dag botsen de Vlaamse en Turkse families veelvuldig met elkaar. Regisseur Balci varieert op My Big Fat Greek Wedding met deze luchtige komedie die grotendeels wordt bevolkt door niet-professionele acteurs. Vrolijk entertainment waarin frieten en baklava met elkaar verenigd zullen moeten worden. Balci's broer Burak speelt de licht ontvlambare broer van de bruid.

Offline

2012 | Drama

België 2012. Drama van Peter Monsaert. Met o.a. Wim Willaert, Anemone Valcke, Robrecht Vanden Thoren en Mourade Zeguendi.

Rudy (Willaert), een kettingrokende Gentenaar van midden veertig pakt de draad van zijn gebroken leven op na 'een vrij lange congé'. Maar is een nieuwe start wel mogelijk na een misstap die zo desastreus was dat het schier onvergeeflijk is? Het zelfverzekerde speelfilmdebuut Offline verenigt drie zaken waar Belgische films patent op hebben: een gruwelijk vette soundtrack (van Triggerfinger), kinderen waar iets mis mee gaat en mannen met baarden.

De wederopstanding van een klootzak

2013 | Drama, Misdaad

Nederland 2013. Drama van Guido van Driel. Met o.a. Yorick van Wageningen, Goua Robert Grovogui, Juda Goslinga, Jeroen Willems en Leny Breederveld.

Indrukwekkend speelfilmdebuut van striptekenaar Van Driel, gebaseerd op zijn eigen graphic novel Om mekaar in Dokkum. De klootzak uit de titel is gangster Ronnie (een ijzersterke Van Wageningen), die na een moordaanslag terugkeert als ander mens. Tot ongenoegen van zijn oud-collega's én slachtoffers. De zoektocht naar zijn belager brengt Ronnie in Dokkum, waar hij het pad kruist van asielzoeker Eduardo. Wonderlijke mix van misdaad en maatschappijkritiek werkt prima, mede dankzij het fraaie camerawerk van Lennert Hillege.

Rundskop

2011 | Misdaad, Drama

België​/​​Nederland 2011. Misdaad van Michaël R. Roskam. Met o.a. Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Jeanne Dandoy, Barbara Sarafian en Frank Lammers.

Rauw en poëtisch debuut van Vlaming Roskam over de Belgische hormonenmaffia. In de figuur van veeboer Jacky (meesterlijke rol van Schoenaerts), die niet alleen zijn dieren maar ook zichzelf tot zorgwekkende proporties opspuit, creëerde hij een van de meest memorabele personages uit de Nederlandstalige filmgeschiedenis. Een woest en ontembaar rund is hij, maar tegelijkertijd kan hij ook kwetsbaar zijn, als het om de liefde gaat. De Oscarnominatie betekende voor zowel Roskam als Schoenaerts het begin van een veelbelovende internationale carrière.

Adem

2010 | Drama

België​/​​Nederland 2010. Drama van Hans Van Nuffel. Met o.a. Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Gijs Scholten van Aschat, Marie Vinck en Kris Cuppens.

Drama van Hans Van Nuffel over jonge mensen die ondanks de long- en spijsverteringsziekte mucoviscidose proberen te leven en lief te hebben.

Limo

2009 | Familiefilm

België 2009. Familiefilm van Guy Goossens. Met o.a. Jan Decleir, Jack Wouterse, Jaap Spijkers, Inge Ipenburg en Maya van den Broecke.

De vier meiden van het succesvolle popgroepje Kus (Kus gaat los, Lekker ding) beleven hun eerste, volslagen zotte filmavontuur in een variatie op de K3-films, gecombineerd met een vleugje Anubis. Succes verzekerd bij de doelgroep (meisjes vanaf een jaar of 6), een beproeving voor hun ouders. Fleur, Meike, Monique en Anouk articuleren dat het een aard heeft ('Shit, wat krijgen we nou!') en zingen twee nieuwe liedjes. Jan Decleir heeft een leuke rol als verstrooide professor, Jack Wouterse is gekmakend luidruchtig als streng-orthodoxe dominee. Het grotendeels in Bulgarije opgenomen allegaartje is geregisseerd door de Vlaming Guy Goossens, die eerder de dramaseries Matroesjka's en De wet volgens Milo maakte.

Aanrijding in Moscou

2008 | Romantische komedie

België 2008. Romantische komedie van Christophe van Rompaey. Met o.a. Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke en Sofia Ferri.

Een lullige aanrijding op een parkeerplaats in de Gentse wijk Moscou doet de vonken overslaan tussen alleenstaande moeder Matty en een twaalf jaar jongere trucker. Wat begint als een onenightstand in de cabine van zijn vrachtwagen lijkt zowaar een toekomst te hebben, totdat Matty's overspelige echtgenoot met midlifecrisis begint te twijfelen of de keuze voor zijn veel jongere vriendin wel de juiste is. Amusant gebekvecht en klein menselijk drama volgen in een sprankelende, heerlijke komedie. Winnaar van meerdere prijzen op het filmfestival van Cannes.