Tadeusz Janczar is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Krajobraz po bitwie

1970 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1970. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Daniel Olbrychski, Stanisława Celi[KA1]nska, Tadeusz Janczar, Mieczysław Stoor en Zygmunt Malanowicz.

De handeling speelt in 1945 in een kamp voor 'displaced persons' op Duits grondgebied. Uit een concentratiekamp bevrijde gevangenen zijn daarheen overgebracht in afwachting van de vaststelling van hun identiteit en hun bestemming. De gewijzigde situatie in Polen plaatst hen voor de keuze aan welke kant zij willen staan. Een thematiek die in meer films van Wajda herkenbaar is: het zoeken naar de Poolse identiteit, veelal gepaard gaande met symbolen die van toepassing zijn op de Poolse geschiedenis. Door mensen buiten Polen moeilijk volledig te begrijpen, maar er blijft genoeg over om van te genieten.

Kanał

1957 | Oorlogsfilm, Drama

Polen 1957. Oorlogsfilm van Andrzej Wajda. Met o.a. Teresa Izewska, Tadeusz Janczar, Wie[KA1]nczyslaw Gli[KA1]nski, Emil Karewicz en Vladek Sheybal.

De tweede film van Wajda`s oorlogstrilogie. De handeling speelt in de laatste uren van de opstand in Warschau (1944). De ingesloten verzetsstrijders vluchten in de riolen als een laatste mogelijkheid om te overleven. Vrijwel de gehele film speelt zich in het donker af. De kansen van de vluchtenden zijn klein, de conflicten groot. Het ging Wajda dan ook niet om een kroniek van tragische gebeurtenissen, maar om het gedrag van een groep die gedoemd is ten onder te gaan en om de ontmythologisering van de oorlogsproblematiek. Een gewaagde onderneming in het Polen anno 1957, dat zich nog nauwelijks van het stalinisme had ontdaan. Kana[KA13]l kreeg de speciale prijs van de jury in Cannes (1957). Scenario van Jerzy Stefan Stawinski naar zijn eigen korte verhaal. Camerawerk van Jerzy Lipman.

Piatka z ulicy Barskiej

1954 | Drama

Polen 1954. Drama van Aleksander Ford. Met o.a. Aleksandra Slaska, Tadeusz Janczar, Tadeusz Łomnicki, Marian Rułka en Włodzimierz Skoczylas.

Een film over de re-socialisatie van jongeren die door de oorlog tot de misdaad zijn gekomen. Als gevolg van de destijds heersende kunstopvatting (het socialistisch-realisme) heeft de film een sterk propaganda-karakter, met een sterk optimisme. Desondanks heeft DE VIJF VAN DE BARKASTRAAT kwaliteiten. Vooral de spelregie is opmerkelijk, waarvoor Aleksander Ford tijdens het festival in Cannes (1954) de hoofdprijs kreeg. Het is de eerste Poolse kleurenfilm.