Christian Crahay: cast.
Er zijn 14 films gevonden.

Petites misères

2002 | Komedie

Frankrijk​/​​België​/​​Luxemburg 2002. Komedie van Philippe Boon en Laurent Brandenbourger. Met o.a. Albert Dupontel, Marie Trintignant, Bouli Lanners, Serge Larivière en Georges Siatidis.

Que faisaient les femmes pendant que l'homme marchait sur la lune ?

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Chris Vander Stappen. Met o.a. Marie Bunel, Hélène Vincent, Tsilla Chelton, Mimie Mathy en Macha Grenon.

Un enfant, un secret

1999 | Drama

Frankrijk​/​​België 1999. Drama van Paolo Barzman. Met o.a. Jacques Perrin, Micheline Presle, Gautier Kusnierek, Anaïs Giraud en Pascaline Ponti.

Een jaar geleden werd het leven van Pierre Ancelin (Perrin) ontwricht toen zijn vrouw bij een ongeluk om het leven kwam. Sindsdien staat hij alleen voor de opvoeding van hun twee kinderen, de dertienjarige Julien (Kusnierek) en de achtjarige Clara (Giraud). Geen van de drie hebben de dood van hun vrouw en moeder kunnen verwerken. Vooral met puber Julien heeft Pierre het moeilijk. De jongen richt niets meer uit, thuis niet en op school al evenmin. Pierre is ervan overtuigd van Julien zijn leven opzettelijk zuur wil maken. Dit doet hem terugdenken aan zijn eigen moeilijke jeugd en als hij op een dag zijn zelfbeheersing verliest en Julien een pak slaag geeft, wordt hij beschuldigd van kindermishandeling. Een prangend psychologisch drama over de onderlinge verhouding tussen een vader en zijn opgroeiende zoon. De film toont aan dat kindermishandeling dikwijls het gevolg is van een onverwerkt jeugdtrauma van een van de ouders. De film balanceert doorlopend op het randje van het melodramatische, maar dank zij de knappe vertolking van Perrin wordt hij nergens goedkoop. Een film die als aanleiding kan dienen voor een debat op school. Pierre Billon, Alain Robillard en Philippe Lauro- Baranes schreven het scenario. Fotografie is van Michel Van Laer. Dolby Surround.

Gaston's War

1997 | Oorlogsfilm

Nederland​/​​Duitsland​/​​Denemarken​/​​België​/​​Spanje 1997. Oorlogsfilm van Robbe De Hert. Met o.a. Werner De Smedt, Mapi Galan, Stuart Laing, Olivia Williams en René van Asten.

The Allied Special Operations Executive heeft mooie plannen met Gaston Vandermeerssche. Hij mag de nazi's doen geloven dat de geallieerden een landing aan het voorbereiden zijn in de Lage Landen. Door het hoge 'Allo 'Allo-gehalte (mede door de rolletjes van Gert-Jan Dröge en Sylvia Kristel als Neerlands enige overgebleven verzetsstrijders) mag je ervan uitgaan dat De Hert z'n provocerende kijk op het nationale oorlogsverleden niet al te serieus neemt. De echte Gaston Vandermeerssche, erkend Belgisch verzetsheld, nam in ieder geval afstand van de film.

Le poids d'un secret

1996 | Drama

België​/​​Frankrijk 1996. Drama van Denis Malleval. Met o.a. Amandine Dewasmes, Laure Duthilleul, Jean-Claude Dauphin, Thiam en Vincent Colombe.

The Allied Special Operations Executive heeft mooie plannen met Gaston Vandermeerssche. Hij mag de nazi's doen geloven dat de geallieerden een landing aan het voorbereiden zijn in de Lage Landen. Door het hoge 'Allo 'Allo-gehalte (mede door de rolletjes van Gert-Jan Dröge en Sylvia Kristel als Neerlands enige overgebleven verzetsstrijders) mag je ervan uitgaan dat De Hert z'n provocerende kijk op het nationale oorlogsverleden niet al te serieus neemt. De echte Gaston Vandermeerssche, erkend Belgisch verzetsheld, nam in ieder geval afstand van de film.

Tempêtes

1995 | Drama

België​/​​Frankrijk 1995. Drama van Gilles Béhat. Met o.a. Fanny Cottençon, Maxime Leroux, Harry Cleven, Sabrina Leurquin en Bernard Graczyk.

Tijdens een razende storm strandt een Indonesisch schip voor de kust van het vissersdorpje Vicq-sur-Mer. Aan boord bevinden zich een aantal mensen, die zijn geveld door een geheimzinnige aandoening. Ondanks het protest van de burgemeester (Crahay) besluit Anne Bergson (Cotten[KA10]con), de directrice van het ziekenhuis, haar humanitaire plicht te doen en de zieken op te nemen. Hierop volgt een heftig protest van de inwoners, die vrezen het slachtoffer van een onbekende epidemie te worden. Een drama met niet zo sterk uit de verf komende personages over (het bekende) vooroordeel, loze geruchten en racisme, dat `handig` inspeelt op de psychose van het enge en dodelijke Ebola-virus (uit o.a. Zaïre, tegenwoordig de Democratische Volksrepubliek Kongo). Rond het in première gaan van deze film op de thuisbuis boezemde het virus de mensen angst in. Het scenario van Vincent Lambert, Michel Martens en David Sierra zit goed in elkaar en is gebaseerd op een verhaal van Martens en gedelegeerd producent Georges Benayoun. Het camerawerk is van Bernard Malaisy.

Vogue la galère

1994 | Komedie

Frankrijk 1994. Komedie van Maurice Frydland. Met o.a. Patrick Chesnais, Pascale Rocard, Frédérick Tokarz, Pascale Nielsen en André Falcon.

Door de overname van het bedrijf, waarvoor hij jarenlang werkte, staat Chesnais plots op straat. Hij krijgt hulp van Tokarz, het werkloze vriendje van zijn dochter. Deze 25-jarige jongeman is een karweitjeskunstenaar en specialist in allerhande tewerkstellingsprogramma's. Een zuiver product van de samenleving van de jaren 1990 en hij zal Chesnais de echte wereld leren ontdekken en hem opnieuw leren leven. De vrouw van Chesnais, Rocard, doet in eerste instantie haar best om hem moreel te steunen maar zij is een frivole freule die hem finaal in de steek laat. Tragi-komedie, geschreven door Claude Gutman en Jean-Michel Morel, die op lichtvoetige toon het sociale probleem van de werkloosheid behandelt. Een aantal bijrollen worden vertolkt door Belgische acteurs, die regisseur Frydland in Brussel leerde kennen bij het draaien van een NESTOR BURMA-aflevering: Crahay, Sbille en Beukelaers.

Le trajet de la foudre

1994 | Misdaad

België​/​​Frankrijk 1994. Misdaad van Jacques Bourton. Met o.a. Jacques Perrin, Elisabeth Bourgine, Béatrice Agenin, Lionel Bourguet en Christian Crahay.

Perrin is in Brugge voor de restauratie van een schilderij. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om Agenin op te zoeken, een vriendin die een recital geeft in het casino van Knokke. Op een feestje in haar villa leert Perrin Agenins vrienden kennen: haar cynische impresario, haar pianist Depauw, die verliefd op haar is, de mooie Bourgine, en Bourguet, Agenins invalide zoon. Onder de gasten heerst een gespannen sfeer, die nog grimmiger wordt wanneer Agenin aankondigt dat zij wil stoppen met zingen. Het is duidelijk dat sommigen nog wat rekeningen te vereffenen hebben met anderen... Naar de roman van Stanislas-André Steeman, een sfeervolle politiefilm, helemaal in België opgenomen. Calros Saboga bewerkte het tot scenario.

Hey Stranger

1994 | Drama

België​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1994. Drama van Peter Woditsch. Met o.a. Vincent Rouche, Bénédicte Loyen, Hanna Schygulla, Guy Tréjan en Jacques Seiler.

Mime-kunstenaar Orf (Rouche) in Praag voelt zich zo vrij als een vogeltje als het communisme gereduceerd is tot een boze droom uit het rijk van Kafka. Zijn vriendin Sarka (Loyen) die fotografe is, wil het voorbije en het aardse nog eens vastleggen op de gevoelige laag. Als Orf het landhuis van een rijke oom erft, raakt hij verwikkeld in de alledaagse realiteit van het gesjoemel met kunst tussen Oost en West. In het huis bevindt zich een schat aan erotische kunst, gestolen en verworven in de loop der tijden van de nazi`s en het Rode Leger. Het wordt bewaakt door een voormalige bediende (Hickey). Deze wordt vermoord en de schilderijen verdwijnen. Orf vindt een en ander in Brussel terug, maar merkt dat ook anderen jacht op de kostbaarheden maken. Dan wordt Orf van moord beschuldigd. Met de hulp van een tweetal musicerende dames, Tania (Schygulla) en Gabriel (Van Kessel), slaagt Orf erin de schilderijen opnieuw naar Praag te smokkelen. Verdienstelijk, zij het vaak wat te poëtisch en dromerig regiedebuut van de in Duitsland geboren, in Brussel werkende Woditsch, die zijn bewondering voor Fassbinder niet onder stoelen of banken kan steken. Hij schreef met Sophie Simon het scenario, waarvoor zij in 1993 een prijs kregen. Fotografie van Elfi Mikesch, die dankbaar gebruik maakte van het romantische kader van Praag. Dolby.

Femme de mon père : L'histoire d'Aline

1993 | Drama

Frankrijk​/​​België 1993. Drama van Pierre Joassin. Met o.a. Valérie Coton, Christian Sinniger, Sébastien Tavel, Raymond Avenière en Eve Bonfanti.

Aline (Coton) was tien toen haar moeder het gezin in de steek liet. Korte tijd nadien begon haar vader (Sinniger) haar seksueel te misbruiken. Het meisje wordt getraumatiseerd, maar begrijpt niet wat er aan de hand is. Ze wordt groter en begint het wel te begrijpen, maar haar vader verzekert zich van haar zwijgen door intimidatie, chantage en bedreigingen. Als ze zeventien is vertelt ze haar geheim aan haar vriend Dominique (Tavel). Deze is geschokt en raadt haar aan een klacht in te dienen. Het trieste verhaal van een meisje dat zeven jaar lang het slachtoffer was van de misdadige praktijken van haar vader. De toon van de film is hevig en zet de vader in een mensonterend daglicht. Regisseur Joassin schreef zelf het pakkende en aangrijpende scenario naar een onderzoek van RTBF-journaliste Françoise Van de Moortel. De camera was in handen van Jean-Claude Neckelbrouck. Voorgesteld in de reeks C'est mon histoire en op het einde wordt een getuigenis getoond van de echte persoon waarover de film handelt.

Ecole d'enfer

1993 | Drama

België​/​​Frankrijk 1993. Drama van Jacques Bourton. Met o.a. Fabienne Loriaux, Sam Touzani, Christian Crahay, Daniel Decot en Nicole Duret.

Na jaren als invaller te hebben gewerkt, wordt Loriaux eindelijk aangesteld als lerares Frans op een beroepsopleiding. De vreugde om de benoeming verandert al vlug in een nachtmerrie. De leerlingen interesseren zich niet voor wat zij te melden heeft maar lopen blindelings aan achter een van hen, een stuk uitschot. Aan het einde van haar eerste les wordt de jonge vrouw gemolesteerd door vijf leerlingen. Toch blijft ze in haar taak geloven. Een niet al te opwekkend beeld, dat aspirant-leraren aan hun roeping kan doen twijfelen. Het geweld dat van de allesbehalve gemotiveerde leerlingen uitgaat, staat in schril contrast met de onverschilligheid van de leerkrachten. Luc Jabon baseerde zijn scenario op onderzoek van Françoise Van de Moortel.

Nestor Burma : Un croque-mort nommé Nestor

1992 | Mysterie

Frankrijk​/​​België 1992. Mysterie van Maurice Frydland. Met o.a. Guy Marchand, Jacques Seiler, Cécile Pallas, François Beukelaers en Pierre Tornade.

Voor een keer verlaat de priv[KA1]e-detective Burma (Marchand) zijn vertrouwde Parijs omdat een bankier in Brussel beroep op hem doet. De bankier, gespeeld door Belgische all-round acteur Beukelaers, heeft met name een dochter, Pallas, die geld ontfutseld wordt door haar minnaar, een schofterige Yerles. Burma verveelt zich met deze affaire tot Beukelaers door gemaskerde gangsters wordt overvallen. Toch weer geestige dingen te beleven in een ingewikkeld verhaal van Pierre Uytterhoeven en Christian Watton met Turken, Armeniërs, gangsters en neo-nazi's die elkaar voor de voeten lopen. Het camerawerk is van Francis Junek. Aflevering van het seizoen, nummer van 38.

Nuit et jour

1991 | Drama, Experimenteel, Komedie

België​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk 1991. Drama van Chantal Akerman. Met o.a. Guilaine Londez, Thomas Langmann, François Négret, Nicole Colchat en Pierre Laroche.

Beiden - nieuw in Parijs - hebben elkaar gevonden; ze hebben genoeg aan de liefde: sensuele Londez en haar vrijer taxichauffeur Langmann. Op een dag neemt Langmann collega Négret mee. Hij werkt overdag en palmt haar langzaam maar zeker in - en zij hem. Ze meent dat de perfecte liefde met beide minnaars mogelijk is, totdat Langmann wantrouwig wordt en zijn recht van de eerste opeist. Een origineel portret van een driehoeksverhouding dat het moet hebben van de sterke dialoog, maar het gebrek aan actie wreekt zich evenwel tegen het einde van de film, al speelt Londez de sterretjes van de hemel. Scenario van Akerman en Pascal Bonitzer naar een idee van Michel Vandestien. De fraaie fotografie is van een heel team: Jean- Claude Neckelbrouck, Pierre Gordower, Bernard Delville en Oliver Dessalles. Voor een deel gefinancierd met geld van de Europese Gemeenschap en participatie van abonnee-tv Canal Plus en de Belgische zender RTBF.

Babylone

1990 | Drama

België​/​​Canada 1990. Drama van Manu Bonmariage. Met o.a. Frédéric Dehan, Charlotte Laurier, Marie Tifo, Rafael Sanchez en Christian Crahay.

Bruno, een jongen van zestien, neemt de schuld op zich voor de dood van zijn vader die per ongeluk door zijn moeder is vermoord. Wanneer hij uit de gevangenis komt, ligt de familie helemaal uit elkaar. Bruno spoort zijn broertje Marco op, die in een nieuwe omgeving een nieuw leven leidt. Hij neemt hem mee maar weet niet dat het kind suikerziekte heeft. Cinéma- vérité-specialist Bonmariage werpt zich hier zonder al te veel succes op de fictiefilm en baseert zich daarbij op een naïef scenario met een opvallend onoriginele structuur. De personages hebben te weinig eigen cachet gekregen om de kijker echt te kunnen boeien.