Mark Lothar (1902-1985): muziek.
Er zijn 17 films gevonden.

Faust

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Peter Gorski. Met o.a. Will Quadflieg, Gustaf Gründgens, Elisabeth Flickenschildt, Ella Büchi en Hermann Schomberg.

Goed geslaagde Faust-verfilming, gebaseerd op de enscenering van het Deutsche Schauspielhaus Hamburg. Gorski voorziet op overtuigende en geslaagde wijze de theaterenscenering van filmbeelden.

Auferstehung

1958 | Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1958. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Horst Buchholz, Myriam Bru, Lea Massari, Gabrielle Dorziat en Tilla Durieux.

Een prins herkent in de rechtszaal een volksmeisje dat hij zonder scrupules ooit heeft verleid en dat vervolgens tot prostitutie is vervallen. Ze wordt onschuldig veroordeeld tot deportatie naar Siberië, waarheen de verleider haar volgt in een eigen louteringsproces. Deze zorgvuldige maar oppervlakkige bewerking (door Renato Castellani) van Leon Tolstoi's klassieke roman overtuigt het minst in de hoofdrollen: Bru zet haar slachtoffer al te smartlappig aan en Buchholz is nog te jong om de ouder geworden bon vivant aannemelijk te maken. (Het tegenspel resulteerde in werkelijkheid in hun huwelijk). Franz Weihmayr stond achter de camera.

Die Letzten werden die Ersten sein

1957 | Misdaad, Drama

Duitsland 1957. Misdaad van Rolf Hansen. Met o.a. O.E. Hasse, Ulla Jacobsson, Maximilian Schell, Adelheid Seeck en Brigitte Grothum.

Lorenz Darrandt (Schell) keert getraumatiseerd uit WO II naar huis terug. Zijn vriendin Wanda (Jacobsson) is een jonge vrouw die het met de moraal niet zo nauw heeft genomen, omdat het moeilijke tijden waren. Hierdoor had ze een pooier (Mosbacher). Uit frustratie slaat Lorenz Darrandt de souteneur doodt. Om niet in het gevang te raken, reikt Lorenz` broer Ludwig (Hasse) die een geslepen en ambitieuze strafpleiter is, hem de helpende hand. Een arme bedelaar draait voor de feiten op, wordt veroordeeld en voor heel lang in de bak geslingerd. Deze gebeurtenissen worden het jonge stel uiteindelijk te machtig en ze plegen zelfmoord. Dan komt de waarheid definitief naar boven. Dit klinkt allemaal best goed, maar het is een vervelende film omdat het scenario van Jochen Huth naar een kort verhaal van John Galsworthy uitgewerkt is als een driestuiversromannetje. Het spel van de topacteurs is beneden hun normale peil omdat ze niet in de goede richting werden gestuurd. Het camerawerk is van Franz Weihmayr. Gesitueerd in Hamburg dat in wederopbouw is.

... und führe uns nicht in Versuchung

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Johanna Matz, Heidemarie Hatheyer, Gerhard Riedmann, Rudolf Forster en Annie Rosar.

Afgeleid door de verleidelijke Anna (Matz) vergeet getrouwde stationschef Hudetz (Riedmann) op een belangrijk spoorwegknooppunt in de bergen een sein te verzetten, waardoor er een verschrikkelijk ongeluk gebeurt. Na een gerechtelijk onderzoek legt Anna een meinedige verklaring af, waardoor de schuld onmogelijk op Hudetz kan vallen. Frau Hudetz (Hatheyer) krijgt de bons en Hudetz trouwt met de mooie Anna, maar hij wordt gekweld en verteerd door wroeging. In de finale stelt hij zich. Indertijd een groot succes aan de Duitse bioscoopkassa, maar een halve eeuw later een naïef drama met sociale trekjes, waarin geen hond geloven kan. De spelprestaties zijn naar behoren en hetzelfde mag opgemerkt worden van de regie en het camerawerk van Franz Weihmayr. Het redelijk in elkaar gezette scenario van Hans Höllering is gebaseerd op het toneelstuk van Ödön von Horváth, dat getiteld is Der jüngste Tag. Hoe de mentaliteit veranderen kan.

Zärtliches Geheimnis

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Wolfgang Schleif. Met o.a. Hans Söhnker, Michael Ande, Edith Mill, Therese Giehse en Irene von Meyendorff.

Naar een verhaal van de inmiddels vergeten schrijfster van jeugdboeken, Liza Tetzner, die leentjebuur speelde bij The Prince and The Pauper; ze maakte er echter een Heimat-variatie van: de verwisselde jongens zijn hier een tweeling.

Made in Germany

1956 | Biografie

Duitsland 1956. Biografie van Wolfgang Schleif. Met o.a. Carl Raddatz, Winnie Markus, Margit Saad, Camilla Spira en Paul Dahlke.

Een biografische film over de familie Zeiss bekend van de lenzen en fotocamera's.

Das Mädchen Marion

1956 | Drama, Romantiek

Duitsland 1956. Drama van Wolfgang Schleif. Met o.a. Winnie Markus, Carl Raddatz, Dietmar Schönherr, Brigitte Grothum en Harry Harat.

Een eenvoudig verhaal over een meisje dat zich over een veulen ontfermt dat een goed springpaard blijkt te zijn. Door het toevoegen van een onschuldig liefdesverhaal heeft men er iets traditioneels en voorspelbaars van gemaakt. Scenario van Felix Lützkendorf. Camerawerk van Igor Oberberg.

Teufel in Seide

1955 | Drama, Thriller

Duitsland 1955. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Lilli Palmer, Curd Jürgens, Winnie Markus, Adelheid Seeck en Hans Nielsen.

Muziekuitgeefster en weduwe Palmer hertrouwt met sympathieke, niet al te succesvolle componist Jürgens, die zij een baan in de firma geeft. Ze is ziekelijk jaloers en maakt Jürgens het leven volledig zuur. Als ze meent dat haar echtgenoot flirt met medewerkster Markus, pleegt ze zelfmoord met voorbedachte rade zodat haar echtgenoot zich moet verantwoorden voor het gerecht wegens dood door schuld. Gelukkig wordt hij vrijgesproken en is hij verlost uit de hel waarin zijn psychopatische vrouw hem gevangen hield en kan hij een nieuw en gelukkig leven beginnen met Markus. Fraaie, Duitse super-soap van de bovenste plank. Gaat dat zien.

Sauerbruch - Das war mein Leben

1954 | Drama, Biografie

Duitsland 1954. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Ewald Balser, Heidemarie Hatheyer, Maria Wimmer, Lina Carstens en Hilde Körber.

Balser werd bij het bioscooppubliek geweldig populair door zijn rol van chirurg Ferdinand Sauerbruch met zijn twijfels aan het bestaan, etcetera, die pas het licht ziet als een reeds opgegeven patiënte toch nog beter wordt. Wat is het medische beroep toch wondermooi... Geen film voor nuchtere kijkers. Scenario van Felix Lützkendorf. Camerawerk van Helmuth Ashley.

Königliche Hoheit

1953 | Komedie, Romantiek, Drama

Duitsland 1953. Komedie van Harald Braun. Met o.a. Dieter Borsche, Ruth Leuwerik, Lil Dagover, Paul Henckels en Mathias Wiemann.

Hoe komt het toch dat de boeken van Thomas Mann, zodra Duitse regisseurs er een vinger naar uitsteken, veranderen in de spreekwoordelijke prut? Het is een wonder dat het Braun nog enigszins lukte met het alleraardigste verhaal over de Amerikaanse miljonairsdochter Imma Spoelman die het hart verovert van een arrogante prins in een failliet vorstendommetje. Voor wie van het boek genoot, is de film toch een teleurstelling, maar dat komt omdat de rolbezetting net niet deugt, evenmin als de regie van de bijrollen. Het scenario is gemaakt met mederwerking van Erika Mann, Georg Hurdalek en Hans Hömberg. Het camerawerk is van Werner Krien en Gerhard Krüger.

Die Große Versuchung

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Dieter Borsche, Ruth Leuwerik, Erich Ponto, Renate Mannhardt en Paul Bildt.

Hospik Gerbrand geeft zich na de oorlog uit voor chirurg. Met succes. Totdat zijn geweten begint te spreken. Een grandioos kitscherig melodrama dat als parodie op het genre te genieten valt, al was dat niet de bedoeling. Scenario van Kurt Heuser naar het tijdschriftartikel Der Erfolgreiche van Hans Kades. Camerawerk van Friedl Behn-Grund en Franz Weihmayr.

Dr. Holl

1951 | Drama, Komedie

Duitsland 1951. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Dieter Borsche, Maria Schell, Heidemarie Hatheyer, Carl Wery en Otto Gebühr.

Om een ongeneeslijk zieke patiënte te troosten, trouwt haar huisarts met haar. Zijn verloofde heeft er alle begrip voor, en dat blijft ze nota bene houden als de arts een serum ontwikkelt waarmee zijn vrouw toch nog in leven kan blijven. Een damesdrama volgens Duits-sentimenteel recept.

Nachtwache

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Harald Braun. Met o.a. Luise Ullrich, Hans Nielsen, Dieter Borsche, René Deltgen en Käthe Haack.

Een vrouwelijke arts heeft in de oorlog haar geloof verloren. Na een ongeval met het dochtertje van de plaatselijke dominee, dat onder haar handen in het ziekenhuis sterft, gaat zij weer ter kerke. Een religieus melodrama dat miljoenen mensen naar de bioscoop trok.

Du bist nicht allein

1949 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1949. Drama van Met o.a. Carola Höhn, Peter Pasetti, Otto Wernicke, Theo Danegger en Dieter Eckardt Holz.

Een jonge moeder wacht na de oorlog vertwijfeld op de terugkeer van haar geliefde man. Ze krijgt een steeds sterker gevoel dat hij niet meer leeft. Ook als ze een andere man leert kennen, is ze in gedachten nog niet vrij van hem en doet ze afstand van deze liefde. Pas nadat ze de officiële overlijdensverklaring in handen heeft, kan ze zich op de toekomst richten. Typisch naoorlogs drama, dat zich niet echt bezighoudt met het lot van de vrouw uit die tijd. Het scenario is van regisseur Verhoeven. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner.

Nora

1944 | Drama

Duitsland 1944. Drama van Harald Braun. Met o.a. Luise Ullrich, Viktor Staal, Franziska Kinz, Gustav Diessl en Ursula Herking.

Nora zet in haar na[KA3]iviteit een valse handtekening onder een schuldbekentenis, teneinde haar man te helpen. Een mooie verfilming van Ibsens toneelstuk (zie ook A DOLL'S HOUSE) met indrukwekkende rollen van Ullrich, Staal en Diessl. De film heeft, evenals de in de nazi-tijd in Duitsland gebruikte toneelversie, een happy end, een variant die van Ibsen zelf afkomstig is.

Friedemann Bach

1941 | Biografie, Muziek

Duitsland 1941. Biografie van Traugott Müller en Traugott Mèller. Met o.a. Gustaf Gründgens, Eugen Klöpfer, Wolfgang Liebeneiner, Leny Marenbach en Lina Lossen.

Het korte geluk en de tragische ondergang van Friedemann Bach, een begenadigd musicus en componist, waarvan men een even groot en devoot spel verwacht als van zijn vader Johann Sebastian. Of Friedemann Bach goed is belicht is de vraag; Gustaf Gründgens, die de rol speelt in ieder geval wèl! Zelden heeft hij als acteur zo'n luxe behandeling gekregen. Hij was dan ook zelf de producent, en een van zijn naaste medewerkers in het theater regisseerde de film. Scenario van Helmut Brandis en Eckart von Naso. Camerawerk van Walter Pindter.

Der Schritt vom Wege

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Gustaf Gründgens. Met o.a. Marianne Hoppe, Karl Ludwig Diehl, Max Gülstorff, Paul Hartmann en Käthe Haack.

Als Effi Briest, wegens overspel door haar man uit huis is gezet, en haar kind nog eens een keertje mag zien, bemerkt zij dat het dochtertje haar geheel vreemd geworden is. Een vrouw als slachtoffer van mannelijke deugd, naar Theodor Fontane's roerende roman EFFI BRIEST. Gründgens' verfilming benadert de Fassbinder-versie en Gründgens' vrouw Hoppe geeft een gevoelige vertolking van de hoofdrol.