Shabana Azmi is acteur.
Er zijn 14 films gevonden.

Midnight's Children

2012 | Drama

Canada/Verenigd Koninkrijk 2012. Drama van Deepa Mehta. Met o.a. Satya Bhabha, Shahana Goswami, Rajat Kapoor, Charles Dance en Shabana Azmi.

Magisch-realistisch epos over Saleem, Shiva en een handvol andere kinderen – de middernachtskinderen uit de titel – die allemaal geboren werden in de nacht van 15 augustus 1947, de dag dat India onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Gebaseerd op Salman Rushdie's veelbekroonde roman uit 1980. Rushdie schreef zelf het scenario en is ook de (prettig ironische) vertelstem in deze ambitieuze, alomvattende, maar ook zwalkende en melodramatische film over de jonge geschiedenis van het onafhankelijke India.

It's a Wonderful Afterlife

2010 | Komedie, Drama, Horror

Verenigd Koninkrijk 2010. Komedie van Gurinder Chadha. Met o.a. Goldy Notay, Shabana Azmi, Sendhil Ramamurthy en Sally Hawkins.

De moeder van Roopi (Notay) maakt zich zorgen omdat haar dochter maar niet aan de man komt. Ze kan sommige kennissen die daar hatelijke opmerkingen over maken wel vermoorden, en doet dat op een gegeven moment ook. Haar slachtoffers komen terug als spoken en willen dat Mams haar misdaden bekent, terwijl een charmante speurneus (Ramamurthy) de sterfgevallen onderzoekt. Minder geestig dan regisseur Chadha's eerdere werk (Bend It Like Beckham) maar bij vlagen toch wel grappig. Sally Hawkins heeft een leuke bijrol als zweverige westerse vriendin.

Makdee

2002 | Bollywood, Fantasy

India 2002. Bollywood van Vishal Bharadwaj. Met o.a. Shabana Azmi, Makrand Deshpande, Shweta Prasad en Alaap Mazgaonkar.

Een Indiaas dorpje beeft van angst voor de heks die in een akelig spookhuis aan de rand van het dorp woont. Indringers betovert ze in een geit, een hond of een ander dier. In het dorp wonen Munni & Chunni, een koddige tweeling: uiterlijk elkaars evenbeeld maar zo verschillend van karakter. Munni is braaf en eerlijk; de brutale Chunni zit vol ondeugende streken. Vooral met Kallu, de kippenslachter, ligt ze overhoop.
Wanneer Munni op een dag door de heks in een kip wordt betoverd, sluit haar zus een gevaarlijke deal: als losgeld moet ze de heks 100 kippen betalen. De situatie dwingt Chunni tot leugens en listen. En 's nachts moet ze op rooftocht om kippen te stelen! Maar ook de kippenslachter ligt op de loer.
Met de heks én Kallu op de hielen en het leven van haar zus in gevaar, wordt het voor Chunni héél moeilijk om haar opdracht tot een goed einde te brengen....

Gaja Gamini

2000 |

India 2000. M.F. Hussain. Met o.a. Shah Rukh Khan, Farida Jalal, Madhuri Dixit, Shabana Azmi en Mohan Agashe.

Een Indiaas dorpje beeft van angst voor de heks die in een akelig spookhuis aan de rand van het dorp woont. Indringers betovert ze in een geit, een hond of een ander dier. In het dorp wonen Munni & Chunni, een koddige tweeling: uiterlijk elkaars evenbeeld maar zo verschillend van karakter. Munni is braaf en eerlijk; de brutale Chunni zit vol ondeugende streken. Vooral met Kallu, de kippenslachter, ligt ze overhoop.
Wanneer Munni op een dag door de heks in een kip wordt betoverd, sluit haar zus een gevaarlijke deal: als losgeld moet ze de heks 100 kippen betalen. De situatie dwingt Chunni tot leugens en listen. En 's nachts moet ze op rooftocht om kippen te stelen! Maar ook de kippenslachter ligt op de loer.
Met de heks én Kallu op de hielen en het leven van haar zus in gevaar, wordt het voor Chunni héél moeilijk om haar opdracht tot een goed einde te brengen....

Fire

1997 | Drama

India 1997. Drama van Deepa Mehta. Met o.a. Shabana Azmi, Nandita Das, Ranjit Chowdhry, Kulbushan Kharbanda en Jaaved Jaaferi.

Schoonzussen Sita (Das) en Radha (Azmi) uit New Delhi zouden gelukkig getrouwd moeten zijn. Sita`s man Jatin (Jaaferi) heeft echter een mooie Chinese als ma[KA4]itresse die hij niet wil opgeven, en Radha`s echtgenoot Ashok (Kharbanda) wil de hemel verdienen door seksuele onthouding. De twee vrouwen zoeken daarom steun bij elkaar en uiteindelijk breken ze het gangbare taboe en beginnen samen een relatie. De tijd van toewijding is voorbij. Ze zijn moderne vrouwen en ze weigeren nog langer onder het juk van hun mannen te zuchten. Hun bediende Mundu (Chowdhry) heeft hun relatie opgemerkt en dat verschaft hem een uitzonderlijke macht en hij verraadt tenslotte hun geheim. Mundu richt bovendien regelmatig het woord tot de toeschouwer. Een voor India gewaagde film die in eigen land op heel wat weerstand stootte bij de conservatieve bevolking. De film staat uiteraard bol van de symboliek die niet steeds even duidelijk is als je niet bekend bent met Indiase mythen en legendes. Het was regisseuse Mehta duidelijk te doen om de hypocrisie van de gemiddelde Indiër te doorbreken en ze is daar zeker in geslaagd. Ze schreef zelf het scenario als het eerste deel van een trilogie over de elementen. De volgende delen zullen aarde en water symboliseren. Cameraman Giles Nuttgens filmde overwegend in oranje, wit en groen - de kleuren van de Indiase vlag.

Son of the Pink Panther

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Roberto Benigni, Herbert Lom, Claudia Cardinale, Debrah Farentino en Jennifer Edwards.

Het absolute dieptepunt van Edwards' Pink Panther- en inspecteur Clouseau-reeks. Zoals de titel al zegt voert de film de (buitenechtelijke) zoon van wijlen inspecteur Clouseau ten tonele (een rol van de Italiaanse komiek Benigni), al even blunderend als zijn vader.

Immaculate Conception

1992 | Drama

Verenigd Koninkrijk/Pakistan 1992. Drama van Jamil F. Dehlavi. Met o.a. James Wilby, Melissa Leo, Shabana Azmi, Zia Mohyeddin en James Cossins.

Hannah (Leo), de dochter van een Amerikaanse senator en haar Britse echtgenoot Alistair (Wilby) werken samen in Pakistan aan een internationaal project. Nadat ze ontelbare pogingen hebben ondernomen om een kind te krijgen zoeken ze tenslotte raad bij de eunuchen die het heiligdom van de Godin van de Vruchtbaarheid beheren. Tijdens een bizar ritueel bekeren ze zich tot de islam en het wonder geschiedt. Maar vreemde gebeurtenissen overschaduwen algauw het prille geluk. Tegen de achtergrond van de woelige gebeurtenissen in Pakistan tijdens de jaren 1980 beleven deze twee outsiders een allesbehalve alledaags avontuur. Curieus drama over de schok tussen culturen en religies. De sfeer roept herinneringen op aan het werk van James Ivory, mede geholpen door de muziek van Richard Harvey. In de muziek is ook de 'Sonate in re mineur' van Alessandro Scarlatti, een tijdgenoot van Mozart met minder talent, verwerkt. Deze onafhankelijk geproduceerde film is wat aan de lange kant. Het scenario is van regisseur/producent Dehlavi. Het camerawerk is van Nic Knowland. Dolby Stereo.

City of Joy

1992 | Drama

Frankrijk/Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Patrick Swayze, Pauline Collins, Om Puri, Art Malik en Shabana Azmi.

De jonge Amerikaanse chirurg Swayze ziet in Calcutta een zwoele poel van misère en armoede. Hij maakt er kennis met de naar werk zoekende Puri en diens gezin, en met Collins de Engelse vrouw van een legerofficier, die met rudimentaire middelen in een kliniekje de nood tracht te lenigen. Zoals het een echte Amerikaan past zet hij de Habenichts ertoe aan, hun fatalisme van zich af te schudden en in opstand te komen tegen de plaatselijke peetvader. Een soort melodramatische Indiase western met simpele emoties. Swayze weegt te licht voor zijn rol en Joffé slaagt er niet in het niveau van zijn THE KILLING FIELDS te halen. Gebaseerd op de gelijknamige internationale bestseller van Dominique Lapierre. Het kleine rolletje van de vader van dokter Swayze wordt gespeeld door Sam Wanamaker, maar die staat niet op de credits vermeld.

Disha

1991 | Drama

India 1991. Drama van San Paranipye. Met o.a. Shabana Azmi, Nana Patekar, Raghuvir Yadav, Om Puri en Nilu Phule.

Overlange film over twee jongemannen uit een Indiaas dorp, die hun geluk gaan proberen in de metropool Bombay. De een is getrouwd en laat zijn vrouw achter bij zijn broer, die al vijftien jaar tevergeefs graaft naar water om de dorre landbouwgrond te bevloeien, en het mikpunt van spot is. Hoewel regisseuse Paranipye, die ook het scenario schreef, ironisch probeert te zijn, is de film onbedoeld kluchtig met als dieptepunt een vrolijke zangavond in de 'dichtbevolkte' kamer van beide dorpelingen in de grote stad. De fotografie was in handen van Madhu Ambat en G.S. Bhaskar. Ook bekend als THE UPROOTED ONES.

Madame Sousatzka

1988 | Drama, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Shirley MacLaine, Navin Chowdhry, Peggy Ashcroft, Twiggy en Shabana Azmi.

MacLaine in een van haar mooiste rollen is een pianolerares van Russische afkomst voor wie techniek en een juiste levenshouding belangrijker zijn dan geld. Zij is als een tweede moeder voor haar begaafde leerlingen, maar kan niet accepteren dat de kinderen een andere richting inslaan dan zij hen wijst. Haar omgeving wordt liefdevol geschilderd (met prachtige rollen van Twiggy en Ashcroft). Jammer dat Schlesinger iets teveel in zijn film heeft willen stoppen, wat afleidt van de hoofdlijnen. Scenario van Ruth Prawer Jhabvala en John Schlesinger. Camerawerk van Nat Cosby.

La nuit bengali

1988 | Drama

Zwitserland/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Nicolas Klotz. Met o.a. Hugh Grant, Shabana Azmi, Supriya Pathak, John Hurt en Soumitra Chatterjee.

De regisseur bewerkte samen met Jean-Claude Carri[KA2]ere de roman [KL]La nuit bengali[KLE] van Mirc[KA1]ea Eliade. Over de avonturen en teleurstellingen in de liefde van een verdwaalde Brit in de high society-kringen van Bengalen. De vele personages, de prachtige beelden en het schitterende straatdecor van Alexandre Trauner bieden tegenwicht aan een onge[KA3]inspireerd tempo en een zeer oppervlakkige karakterbeschrijving. Wel getuigt deze eerste (te?) ambitieuze film van een veelbelovend talent. Er is ook een Engelse versie. Er is ook een Engelse versie: BENGALI NIGHT.

Genesis

1986 | Drama

België/India/Frankrijk/Zwitserland 1986. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Shabana Azmi, Naseeruddin Shah, Om Puri en M.K. Raina.

Hoewel deze film in India is opgenomen onder leiding van de bekende Indiase regisseur Sen, zou hij overal kunnen spelen. Sen geeft ons een heuse les in de marxistische ideologie, die echter goed te volgen is. Twee mannen leiden een primitief, harmonieus bestaan in een zo goed als onontgonnen gebied. Maar als er een vrouw in het spel komt en die zwanger raakt, zijn zij niet meer tevreden met wat ze hebben. Er zijn prachtige beelden van Carlo Varini, mooie muziek van Ravi Shankar, goed spel en...laat die ideologie verder maar voor wat-ie is!

Mandi

1983 | Erotiek, Drama

India 1983. Erotiek van Shyam Benegal. Met o.a. Shabana Azmi, Smita Patil, Naseeruddin Shah en Veena Gupta.

Een satire gesitueerd in een bordeel dat, na een bloeiperiode, in ongenade is gevallen bij de lokale puriteinen die proberen de Madame uit de stad te verdrijven. Benegal toont de hypocrisie van de agerende middenklasse zonder anderzijds de prostituées te idealiseren, en dat dwingt respect af. Toch lijdt de film onder zijn extreme lengte en het zelfs naar oosterse begrippen trage verhaaltempo.

Shatranj ke kilhari

1977 | Historische film

India 1977. Historische film van Satyajit Ray. Met o.a. Sanjeev Kumar, Saeed Jaffrey, Richard Attenborough, Amjad Khan en Shabana Azmi.

Twee Indiase aristocraten spelen liever schaak dan dat ze zich bewust zijn van de gebeurtenissen, die zich om hen heen afspelen: de British East India Company annexeert in 1856 een gebied en onttroont de plaatselijke maharadja. Parallel aan de zetten op het schaakbord bereidt een Engelse generaal de militaire operatie voor van de gebiedsiname. Een werk van de grote Indiase meester, waarin hij de apathie van zijn landgenoten versus de bezetters te kijk heeft willen zetten dat toch niet altijd de aandacht vasthoudt ondanks het degelijke spel. De westerse kijkers zullen bovendien niet al te zeer begaan zijn met de dikwijls schandalige geschiedenis van het subcontinent. Regisseur Ray componeerde zijn eigen muziek en schreef het scenario naar het verhaal van Munshi Premshand. Soumendu Roy verzorgde fotografie. De verhaalstem is van Amitabh Bachchan.