Tor Isedal

Acteur

Tor Isedal is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Roseanna

1977 | Misdaad

Zweden 1977. Misdaad van Hans Abramson. Met o.a. Keve Hjelm, Hans Ernback, Tor Isedal, Gio Petre en Kerstin Tidelius.

Een fragmentarische verfilming van Sjöwall en Wahlöö's De Vrouw in het Götakanaal, waarin commissaris Martin Beck de moord op een jonge Amerikaanse toeriste moet oplossen.

Exponerad

1971 | Erotiek

Zweden 1971. Erotiek van Gustav Wiklund. Met o.a. Christina Lindberg, Heinz Hopf, Björn Adelly, Janne Carlssonn en Birgitta Molin.

Een jong meisje is enige weken alleen thuis en geeft zich over aan seksuele fantasieën, waarin liefde, overweldiging en moord een belangrijke rol spelen. Dit lijkt misschien een veelbelovend thema, maar al spoedig blijkt dat deze seksfilm niet geïnteresseerd is in veelbelovende thema's - wel in veelvuldig bloot. USA/GB-titel: EXPOSED.

Morianerna

1965 | Thriller

Zweden 1965. Thriller van Arne Mattsson. Met o.a. Anders Henrikson, Eva Dahlbeck, Heinz Hopf, Elsa Prawitz en Erik Hell.

Een bejaarde miljonair wordt geterroriseerd door zijn gezinsleden en wordt tenslotte vermoord met een schaar. Deze goed geacteerde en door Per Wahlöö behendig geschreven thriller heeft in de vormgeving sensationele en onnodig aangedikte effecten, die de spanning ondermijnen en doen omslaan in ergernis.

Vaxdockan

1962 | Drama

Zweden 1962. Drama van Arne Mattsson. Met o.a. Per Oscarsson, Gio Petré, Elsa Prawitz, Tor Isedal en Bengt Eklund.

Een eenzame nachtwaker steelt een etalagepop uit het warenhuis waar hij werkt en neemt deze mee naar zijn zolderkamer waar ze in zijn fantasie tot leven komt en een veeleisende partner blijkt. Hij gaat voor haar kleding en juwelen stelen en vervalt tot steeds grotere waanzin die het wantrouwen van zijn buren wekt. Het intens neurotische spel van Oscarsson maakt het melodramatische effectbejag in de slechte scènes goed, en de film heeft ook ingetogen momenten waarin het fetisjisme met begrip en gevoel wordt behandeld.

Stöten

1961 | Misdaad, Thriller

Zweden 1961. Misdaad van Hasse Ekman. Met o.a. Gunnar Hellström, Bengt Eklund en Tor Isedal.

Een stel jonge misdadigers weet uit de gevangenis te ontsnappen en pleegt een overval op de kas van de renbaan in Stockholm. Ze vluchten naar Kopenhagen, maar de politie blijkt te zijn ingelicht door een vooruitgereisde vriendin. De onbeholpen poging tot het maken van een gangsterthriller in Amerikaanse stijl doet de actiescènes onbedoeld komisch uitvallen.

Jungfrukällan

1960 | Drama, Mysterie, Historische film

Zweden 1960. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Max von Sydow, Birgitta Valberg, Birgitta Petterson, Gunnel Lindblom en Axel Düberg.

Een middeleeuwse legende over een boerendochter die op weg naar de kerk door schaapherders wordt verkracht en vermoord. Daarna vragen de daders nietsvermoedend onderdak op de boerderij van de vader, die hen op zijn beurt vermoordt. Hij zweert een kerk te laten bouwen op de plek waar het lijk van het meisje gevonden wordt, waarna er een bron ontspringt. De picturale schoonheid van de film compenseert de gruwelijk aangezette aanrandings- en wraakscènes, maar de godsdienstigheid wordt in beeld gebracht met steeds fanatiekere en averechtsere vormen dat het verlossende wonder aan het slot in geen enkel opzicht overtuigt. De film kreeg de Oscar voor de beste buitenlandse film. Scenario van Ulla Isaksson. Camerawerk van Sven Nykvist.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Tor Isedal op televisie komt.

Reageer