Tennessee Williams: scenario, productie en schrijver.
Er zijn 7 films gevonden.

The Roman Spring of Mrs. Stone

2003 | Drama

Verenigde Staten 2003. Drama van Robert Allan Ackerman. Met o.a. Helen Mirren, Olivier Martinez, Anne Bancroft en Brian Dennehy.

Een oudere theaterster (Mirren), inmiddels over haar top, brengt nadat haar rijke man plotseling is overleden een tijd alleen door in Rome. Nou ja, alleen: een bevriende hertogin (Bancroft) koppelt haar aan diverse mannen, waarvan de jonge, mooie Paolo (Martinez) de meeste indruk maakt. De relatie tussen de gefortuneerde weduwe en de gigolo verloopt dramatisch. Melodramatische televisiefilm waarin Anne Bancroft voor de laatste keer te zien is, werd gebaseerd op een novelle van Tennessee Williams, die eerder was bewerkt met Vivien Leigh en Warren Beatty.

Sweet Bird of Youth

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Paul Newman, Geraldine Page, Shirley Knight, Ed Begley en Madeleine Sherwood.

Gekuiste versie van het spraakmakende toneelstuk van Tennessee Williams over Chance Newman, een opportunistische gigolo die heeft besloten dat-ie acteur wil worden. Gekuist, omdat regisseur Richard Brooks in 1962, toen hij Sweet Bird of Youth maakte, nog te maken had met de zogenoemde Production Code. Deze zelfregulerende lijst met 'afspraken' teisterde Hollywood van 1934 tot 1966 (!). Wat stond er zoal op die lijst? Seks tussen verschillende rassen was taboe, elke vloek (zelfs Lord, Christ, Gawd en damn) was verboden, lang en gepassioneerd kussen kon echt niet, enz., enz. Geen wonder dat Brooks het einde van Williams' toneelstuk (als Chance gecastreerd wordt) voor de film heeft aangepast.

The Roman Spring of Mrs. Stone

1961 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Romantiek van Jose Quintero. Met o.a. Vivien Leigh, Warren Beatty, Lotte Lenya, Jill St.John en Jeremy Spencer.

Karen Stone (Leigh), een actrice, trekt zich op middelbare leeftijd terug in Rome en ontvangt wat betaalde romantiek van gigolo Paolo Di Leo (Beatty). Bewerkt door Gavin Lambert naar het stuk van Tennessee Williams.

The Fugitive Kind

1960 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1960. Romantiek van Sidney Lumet. Met o.a. Marlon Brando, Anna Magnani, Joanne Woodward, Maureen Stapleton en Victor Jory.

Als eerste acteur in de filmgeschiedenis toucheerde Marlon Brando één miljoen dollar gage voor zijn rol in Sidney Lumets drama The Fugitive Kind (1960). De film is gebaseerd op het toneelstuk Orpheus Descending van Tennessee Williams en vertelt van een zwervende bruut (Brando), die in een stadje in het zuiden van de VS de vrouwen het hoofd op hol brengt. Onder zijn 'slachtoffers' Anna Magnani (als een getrouwde vrouw van middelbare leeftijd) en Joanne Woodward (als de vurige Carol). Brando speelde overigens al eerder in een Williams-verfilming. In 1951 schokte hij bioscoopbezoekers met zijn rauwe en compromisloze vertolking van Stanley Kowalski in A Streetcar Named Desire.

Cat on a Hot Tin Roof

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives, Jack Carson en Judith Anderson.

Newman is op zijn best in deze broeierige verfilming van het gelijknamige klassieke toneelstuk van Tennessee Williams. Rijkaard Big Daddy (Ives) heeft kanker en zijn familieleden proberen bij hem in de gunst te komen om hun deel van de erfenis veilig te stellen. Onder hen zijn getroebleerde zoon Brick (Newman), die opvallend afkerig is van zijn vrouw Maggie (Taylor), die dus maar geen kleinzoon weet te fabriceren. De toespelingen uit het toneelstuk op de homoseksualiteit van Newmans personage zijn in de film overigens min of meer verdwenen. Kreeg zes Oscarnominaties.

Baby Doll

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Karl Malden, Carroll Baker, Eli Wallach, Mildred Dunnock en Lonny Chapman.

Grimmig gefilmd op locatie in Mississippi met een verhaal over een kindbruidje, haar domme, razende echtgenoot en een flikflooiende zakenman die hun rivaal wordt en beiden misbruikt. Veroordeeld door het Fatsoenslegioen toen de film uitkwam. Dit Tennessee Williams-verhaal mag vandaag de dag tam aandoen, het is nog steeds bruisend. Camerawerk van Boris Kaufman. Filmdebuut van Wallach en Torn.

A Streetcar Named Desire

1951 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1951. Film noir van Elia Kazan. Met o.a. Karl Malden, Rudy Bond, Nick Dennis, Peg Hillias en Vivien Leigh.

'Stella...!' schreeuwde Marlon Brando vertwijfeld door de geladen nacht van New Orleans in Kazans magistrale filmversie van Tennessee Williams toneelstuk 'A streetcar named Desire'. Marlon Brando werd beroemd, Kim Hunter (Stella) niet. Ze kreeg weliswaar een Oscar voor haar rol, maar de vlucht van haar carrière werd kort na de film afgebroken door de communistenjagers van McCarthy, de lieden die mede door regisseur Kazan werden gesouffleerd. In A Streetcar Named Desire is Stella de gegoede vrouw van de primitieve Stanley. De komst van haar neurotische zus Blanche verstoort het prille geluk. Stanley (Brando in een inmiddels klassieke vertolking) volgt zijn brute instinct om te voorkomen dat Blanche een wig drijft tussen hem en zijn vrouw.