Dan Swietlik

Editor

Dan Swietlik is editor.
Er zijn 3 films gevonden.

A River Below

2017 | Documentaire

Verenigde Staten/Colombia 2017. Documentaire van Mark Grieco.

In het Amazonegebied wordt de zeldzame roze dolfijn met uitsterven bedreigd door de lokale visvangst. Televisiester Richard Rasmussen en bioloog Fernando Trujillo voeren in deze documentaire beiden hun eigen strijd om dit te voorkomen.

Sicko

2007 | Documentaire

Verenigde Staten 2007. Documentaire van Michael Moore.

Even vermakelijke als doeltreffende documentaire waarin Michael Moore zijn pijlen richt op het Amerikaanse zorgsysteem. Sicko gaat niet over de 55 miljoen Amerikanen die onverzekerd rondlopen. De film concentreert zich op de 250 miljoen Amerikanen die wél een verzekering hebben afgesloten. Zij worden, betoogt Moore, door de commercialisering van het verzekeringswezen gereduceerd tot kostenplaatjes. Om zijn opvatting kracht bij te zetten, grossiert Moore - als vanouds - in simplificaties en provocaties. Hij lijkt geen middel te schuwen om zijn gelijk te halen. Dat is ook bij een deugdelijke boodschap een onaangename eigenschap.

An Inconvenient Truth

2006 | Documentaire

Verenigde Staten 2006. Documentaire van Davis Guggenheim.

Opmerkelijk interessante registratie van een lezingenreeks van Al Gore, 'de voormalige toekomstige president van de Verenigde Staten'. Gore maakt de ongerustheid van wetenschappers over een mogelijke verandering van het klimaat begrijpelijk voor een groot publiek. Hij brengt zijn boodschap over de noodzaak tot terugdringen van de CO2-uitstoot met humor en een persoonlijke toets, en eindigt hoopvol: het is nog niet te laat. Niet alle feiten in de film kloppen, weten we inmiddels. Niettemin: verplichte kost. De film won een Oscar, en Gore kreeg een Nobelprijs voor zijn inspanningen.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Dan Swietlik op televisie komt.

Reageer