Sarah Flack: montage.
Er zijn 13 films gevonden.

Priscilla

2023 | Biografie, Drama, Muziek

Italië​/​​Verenigde Staten 2023. Biografie van Sofia Coppola. Met o.a. Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk en Tim Post.

Biopic over Priscilla Beaulieu, die veertien is wanneer rockster Elvis Presley haar in 1959 ontmoet in Duitsland, waar hij als soldaat gestationeerd is. Rockgod Presley valt als een blok voor de jonge Priscilla, neemt haar ook meteen op in zijn clique, maar blijft netjes wachten tot ze achttien is voor de eerste seks. Tenminste, als we Coppola’s beetje dromerige film – gebaseerd op de autobiografie van Priscilla – mogen geloven. Want uiteindelijk komt Priscilla, die van verliefde bakvis verandert in volwassen jonge vrouw, er veel beter vanaf dan de altijd kinderlijk gebleven en beetje hulpeloze Elvis. Wel fraai tijdsbeeld, en sterk gespeeld door Cailee Spaeny als Priscilla en Jacob Elordi (Euphoria) als Elvis.

On the Rocks

2020 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2020. Komedie van Sofia Coppola. Met o.a. Rashida Jones, Bill Murray, Marlon Wayans, Jenny Slate en Jessica Henwick.

De op het oog gelukkig getrouwde Nora vreest dat manlief Dean een affaire heeft en maakt de fout dat tegen haar egoïstische vader te vertellen. Die ziet gelijk een kans meer tijd met zijn dochter te kunnen doorbrengen en sleept Nora mee door New York, op zoek naar bewijzen van Deans overspel. Amusante, maar wel erg luchtige relatiekomedie, die pas echt tot leven komt wanneer op een derde van de film Murray (als Nora’s ouderwets-seksistische, maar toch ook onweerstaanbaar charmante vader Felix) ten tonele verschijnt. Coppola maakte al eerder een film met Murray; het veel betere Lost in Translation uit 2003.

The Beguiled

2017 | Drama, Western

Verenigde Staten 2017. Drama van Sofia Coppola. Met o.a. Colin Farrell, Nicole Kidman, Elle Fanning, Kirsten Dunst en Angourie Rice.

Een gewonde soldaat uit het Noorden houdt zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog schuil in een meisjesinternaat in het Zuiden, waar zijn aanwezigheid leidt tot jaloezie en verraad. Remake van de gelijknamige film uit 1971 van Don Siegel (waarin Clint Eastwood de rol van de soldaat speelde), maar heel anders van toon. Coppola zoomt niet in op de soldaat, zoals Siegel, maar op de vrouwen en meisjes van het internaat. Sterk spel van de actrices en mooi broeierig gefilmd op locatie in Louisiana. Coppola kreeg op het festival van Cannes, waar de film in première ging, als eerste vrouw in vijftig jaar de prijs voor beste regisseur.

St. Vincent

2014 | Komedie

Verenigde Staten 2014. Komedie van Theodore Melfi. Met o.a. Bill Murray, Jaeden Martell, Melissa McCarthy, Naomi Watts en Chris O'Dowd.

Murray speelt Vincent MacKenna, een cynische, alcoholistische, gokverslaafde zestig-plusser uit Brooklyn. Als zijn nieuwe, vroegwijze buurjongetje Oliver (charismatische nieuwkomer Jaeden Lieberher) met zijn alleenstaande, werkende moeder arriveert, ruikt Vincent - die op alle fronten geld tekort komt - een kans om een centje bij te verdienen. De film start als een bovengemiddelde, gesofisticeerde komedie over een onwaarschijnlijke vriendschap, maar zakt halverwege melodramatisch door het ijs als na de lach ook nog de traan moet worden losgetrokken.

The Bling Ring

2013 | Drama

Verenigde Staten 2013. Drama van Sofia Coppola. Met o.a. Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson, Leslie Mann en Taissa Farmiga.

Intrigerend gegeven: een groepje tieners uit Beverly Hills brak bij sterren in om geld en designspullen te stelen. Via Facebook hielden ze bij wanneer de celebs uit huis waren, Google Maps wees hun villa's aan. De pubers werden ten slotte gepakt en verwierven zelf een sterrenstatus. Coppola vertelt deze recente geschiedenis na met veel gevoel voor moderne spraak- en omgangsvormen. Ook de jonge cast overtuigt, al blijven hun personages nogal onpeilbaar. De conclusie van het vederlicht vertelde verhaal mag de kijker zelf invullen.

Somewhere

2010 | Drama

Verenigde Staten 2010. Drama van Sofia Coppola. Met o.a. Stephen Dorff, Elle Fanning, Chris Pontius en Michelle Monaghan.

Lost in Translation-light wordt deze Gouden Leeuw-winnaar wel genoemd. Dat is wat overdreven, maar Coppola heeft wel vaker films gemaakt waarin de personages zich een vreemde voelen in hun eigen leven. Ging ze voor Lost in Translation naar Tokio, deze keer blijft ze dichter bij huis. Acteur Johnny Marco sloeg zich altijd manmoedig door de nikserigheid van Hollywood heen, totdat hij van zijn ex voor zijn elfjarige dochter moet zorgen. Stephen Dorff als Marco is goed, Elle Fanning als zijn dochter is nog beter.

Away We Go

2009 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2009. Komedie van Sam Mendes. Met o.a. John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Allison Janney en Carmen Ejogo.

Fijne komedie van Sam Mendes, die het na zware drama's als American Beauty en Revolutionary Road blijkbaar tijd vond voor wat luchtiger werk. In Away We Go gaat een jong stel op zoek naar een thuishaven voor hun eerste, nog ongeboren kind. Ze reizen door Amerika en Canada en aanschouwen hoe familieleden en vage kennissen hun kroost opvoeden, met onder andere een over the top Maggie Gyllenhaal als zweverige moeder die gelooft dat buggy's een grote doodzonde zijn. Opmerkelijk: zo ecologisch verantwoord als mogelijk gemaakt.

Dan in Real Life

2007 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2007. Romantische komedie van Peter Hedges. Met o.a. Steve Carell, Juliette Binoche, Dane Cook, Dianne Wiest en Alison Pill.

Dan (Carell) is een weduwnaar met drie puberende dochters. Hij doet zich wat sullig voor, maar heeft z'n zaakjes uitstekend op orde: de meisjes zijn tevreden, de band met zijn ouders is goed en hij schrijft een succesvolle column. Een minieme hobbel op de weg: tijdens een familieweekend wordt Dan verliefd op de vriendin (Binoche) van zijn broer. Dat leidt tot wat misverstanden, beheerste frustraties en slapstickmomenten, maar in wezen staat er niets op het spel. Dan in Real Life is mierzoet en vrijwel spanningsloos, maar wordt gered door de charmante acteurs.

Marie Antoinette

2006 | Historische film, Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Japan 2006. Historische film van Sofia Coppola. Met o.a. Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Danny Huston, Judy Davis en Rip Torn.

Marie Antoinette was nog geen vijftien toen ze in 1770 trouwde met de Franse troonopvolger, die uiteindelijk heerste tot de Franse Revolutie. Het moet voor haar, ondanks alle - schitterend in beeld gebrachte - luxe, bepaald geen pretje zijn geweest aan het hof van Versailles, als we regisseur Coppola moeten geloven. Die zet Marie Antoinette niet neer als verwend kreng, maar als tamelijk gewone jonge vrouw, van wie vooral een troonopvolger geëist wordt. Geweldig gespeeld door Dunst, die eerder met Coppola samenwerkte in The Virgin Suicides. Oscar voor de kostuums.

The Baxter

2005 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2005. Komedie van Michael Showalter. Met o.a. Michael Showalter, Michelle Williams, Elizabeth Banks en Peter Dinklage.

Boekhouder Elliot heeft altijd matig succes bij de vrouwen gehad. Als plots de begeerlijke Caroline hem ziet staan en wil trouwen, verbaast het hem dan ook niets dat haar knappe ex opduikt om haar terug te winnen.

Lost in Translation

2003 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Japan 2003. Drama van Sofia Coppola. Met o.a. Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi, Anna Faris en Akiko Takeshita.

Regisseur Coppola (The Virgin Suicides) kreeg veel lof voor dit juweeltje van een film over twee verloren zielen in Tokio. Charlotte is meegekomen met haar geliefde, een drukke fotograaf. Acteur Bob is ingehuurd voor een Japanse whiskyreclame ('It's Suntory time'). De twee Amerikanen, verward door de hun vreemde taal en cultuur, zoeken elkaar op om te ontdekken dat ze nog meer gemeen hebben. Kalme introspectie wordt fraai verweven met onweerstaanbare humor in een film die van Johansson een ster maakte, het beste van Murray laat zien en Coppola toegang bood tot Versailles - voor de opnamen van haar latere Marie Antoinette.

Swimfan

2002 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 2002. Thriller van John Polson. Met o.a. Jesse Bradford, Erika Christensen, Shiri Appleby, Kate Burton en Clayne Crawford.

Scholier Ben (Bradford) heeft uitzicht op een studiebeurs dankzij zijn zwemprestaties. In de week dat hij zich moet bewijzen doemt Madison (Christensen) op, een nieuwe leerling die valt voor de zwemmer. Ben is ontvankelijk voor de aandacht totdat het meisje ziekelijk aanhankelijke trekjes begint te vertonen. Films over obsessies voor personen zijn niet schaars. Swimfan is binnen het genre onder de maat. De personages zijn flinterdun uitgewerkt en actrice Christensen straalt geen enkele dreiging uit. Spannende momenten worden niet als zodanig gespeeld maar als zodanig getoond, met geluidseffecten en met schokkerige montage. Typisch voorbeeld van een B-film.

Full Frontal

2002 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 2002. Drama van Steven Soderbergh. Met o.a. David Duchovny, Catherine Keener, Blair Underwood, Nicky Katt en Julia Roberts.

In Full Frontal wordt gewag gemaakt van de fictieve film Rendez-vous, waarin Julia Roberts als actrice Francesca de rol van journaliste Catherine speelt. Film in film in film. Regisseur Soderbergh wilde Hollywoodsterren zonder de gebruikelijke opsmuk - in al hun full frontal nudity - tonen. Hij liet daarvoor grote sterren opdraven die hun eigen make-up en haar moesten doen. Soderbergh kreeg in 2000 twee Oscarnominaties voor beste regie (hij kreeg het beeldje voor Traffic). Het lijkt wel of hij de bijbehorende sterstatus zo snel mogelijk wilde afschudden met Full Frontal. Grofkorrelig, overbelicht, onscherp en oninteressant.