Shashi Kapoor (1938-2017) is acteur.
Er zijn 8 films gevonden.

Gulliver's Travels

1996 | Fantasy, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1996. Fantasy van Charles Sturridge. Met o.a. Ted Danson, Mary Steenburgen, James Fox, Ned Beatty en Geraldine Chaplin.

Deze tweedelige mini-serie is prachtig geproduceerd. Het is de eerste complete verfilming van [KL]Gullivers reizen[KLE] met alle vier de tochten. Simon Moore die het oorspronkelijke verhaal van Jonathan Swift tot scenario bewerkte, heeft een fraai staaltje van vakmanschap afgeleverd. Dokter Lemuel Gulliver (Danson) vertelt over zijn avonturen nadat hij acht jaar afwezig is geweest. Het fantastische verhaal dat hij opdist, is de oorzaak ervan dat hij in het gekkenhuis wordt opgesloten; dit door toedoen van de gemene Dr. Bates (James Fox) die tijdens Gulliver`s afwezigheid zijn praktijk waarnam, zorgde voor het welzijn van diens vrouw Mary (Steenburgen) en diens zoon Tom (Sturridge). Tom is geboeid door het verhaal van zijn vader, maar zijn moeder Mary is verontrust. Het eerste avontuur speelt in een militaristisch dwergstaatje, het koninkrijk Lilliput. Gulliver ziet dat de maatschappij van dat rijkje verziekt en corrupt is. Vervolgens komt hij terecht in Brobdingnag, waar reuzen huizen. Hij gaat politieke debatten aan met de koningin (Woodard), die regeert over een sociale welvaartsstaat. Vervolgens vliegt hij naar het eiland Laputa, waar hij onpraktische intellectuelen ontmoet. Zijn laatste avontuur betreft beschaafde, sprekende paarden die wilde mensen in toom houden en zijn ontsnapping aan de tovenaar (Sharif) en anderen. In de finale mag hij het krankzinnigengesticht uit als zijn zoon Tom een miniatuur schaapje ontdekt wat als bewijs geldt dat hij de waarheid heeft gesproken. Sterk spel van een heerlijke rolverdeling die uitstekend geregisseerd worden door Sturridge. Prachtig camerawerk van Howard Atherton. Gefilmd in Portugal en Engeland en Jim Henson Productions stond garant voor de geweldige speciale effecten. Wijlen Jim Henson's zoon Brian was een van de medeproducenten.

The Deceivers

1988 | Avonturenfilm, Actiefilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1988. Avonturenfilm van Nicholas Meyer. Met o.a. Pierce Brosnan, Saeed Jaffrey, Shashi Kapoor, Helena Mitchell en David Robb.

In het India van 1825 verft een Britse koloniale ambtenaar (Brosnan) zichzelf bruin om zich uit te kunnen geven voor een autochtoon en zo in de cultus van een groep rituele wurgers te kunnen infiltreren. John Masters' exotische roman wordt in een fraaie, maar moeizame ervaring omgezet door Michael Hirst. De acteurs komen af en toe verward over en dat gevoel zal zich ook van het kijkerspubliek meester maken. Dit lusteloze avonturenverhaal werd volledig in India opgenomen en geproduceerd door Ismail Merchant.

Sammy and Rosie Get Laid

1987 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Stephen Frears. Met o.a. Shashi Kapoor, Claire Bloom, Ayub Khan-Din, Frances Barber en Roland Gift.

Het merkwaardige leven van een echtpaar dat voor een vrije seksuele relatie is, wordt verstoord als zijn vader arriveert, een machtige reactionaire politicus uit Bangla Desh. Hij kan geen begrip opbrengen voor hun levensstijl of voor de veranderingen in de traditionele Britse maatschappij. Verwarrende maar monotone visie op de sociale en seksuele anarchie in Engeland. Script van Hanif Kureishi die ook MY BEAUTIFUL LAUNDERETTE schreef. Camerawerk van Oliver Stapleton.

Utsav

1984 | Avonturenfilm, Drama, Thriller

India 1984. Avonturenfilm van Girish Karnad. Met o.a. Shashi Kapoor, Rekha, Amjad Khan, Kunal Kapoor en Harish Patel.

Een té ambitieuze en vrij ingewikkelde avonturenfilm met min of meer centraal de hartstochtelijke verhouding tussen Rekha en een jongeman die wordt opgejaagd door de schoonbroer van de koning. Verder zijn er talloze subplots. De epische lengte maakt het er allemaal niet duidelijker op. De in India waanzinnig populaire Kapoor produceerde zelf de film. Regisseur Karnad studeerde film in Oxford. Ook bekend als FESTIVAL OF LOVE.

Heat and Dust

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van James Ivory. Met o.a. Julie Christie, Greta Scacchi, Christopher Cazenove, Julian Glover en Susan Fleetwood.

Christie, reporter van de BBC, reist naar India om er het geheimzinnige leven van haar oudtante Scacchi te ontrafelen. Die maakte de reis zestig jaar eerder en werd de minnares van Kapoor. Toen ze vaststelde dat ze zwanger was, koos ze voor abortus. Christie wordt op haar beurt verliefd op het land en op een Indiër, en ook zij wordt zwanger. Ze zal bevallen in het kloosterhospitaal waar haar oudtante door iedereen verlaten stierf. De film zweeft van het heden naar het verleden, waardoor de twee verhalen een parallel met elkaar gaan vormen. Deze intelligente film van Ivory mengt op magistrale wijze de mystiek en het aantrekkelijke exotische van India. Ruth Prawer Jhabvalla baseerde haar scenario op haar eigen roman en Walter Lassally vertaalde het in beelden.

Kabi Kabhie

1976 | Drama, Romantiek

India 1976. Drama van Yash Chopra. Met o.a. Amitabh Bachan, Shashi Kapoor, Rishi Kapoor, Waheeda Rehman en Raa Khee.

Naast Mrinal Sen en Satayijit Ray, de twee enige Indische regisseurs wiens films een relatief vlotte internationale verspreiding kennen, zijn in Indië nog tientallen andere filmmakers bezig met het produceren van bijna uitsluitend voor de eigen markt bestemde melodrama's, die slechts hoogst zelden worden geëxporteerd. Deze KABI KABHIE is zo'n typisch melodrama over een jonge studente die verliefd wordt op een medestudent, maar door haar ouders wordt uitgehuwelijkt aan een makelaar. Hoewel technisch zonder meer behoorlijk is het vooral de uitputtende lengte en de nadrukkelijke vertolking die het moeilijk maakt echt op te gaan in de overigens clichè- melodramatische intrige. De film is dan ook eerder interessant als kennismaking met dit type film, dan als kijkervaring op zich.

Siddhartha

1972 | Drama

India/Verenigde Staten 1972. Drama van Conrad Rooks. Met o.a. Shashi Kapoor, Simi Carewal, Romesh Sharma, Zul Vellani en Pinchoo Kapoor.

Het verhaal van Siddhartha, een jonge Brahmaan, die op 18-jarige leeftijd het huis verlaat, op zoek naar de zin van het leven. Naar het boek van Nobelprijswinnaar Hermann Hesse. Een weinig boeiende film maar het camerawerk van Sven Nykvist is ronduit prachtig.

Shakespeare-Wallah

1965 | Drama

India/Indonesië/Verenigde Staten 1965. Drama van James Ivory. Met o.a. Shashi Kapoor, Felicity Kendall, Geoffrey Kendall, Laura Liddell en Madhur Jaffrey.

Playboy Kapoor - die een vriendin heeft die actrice is - gaat met Kendall om, een lid van een tweederangs Engels theater gezelschap dat met Shakespeare India afreist. Een simpel, zinvol drama.