Mika Kaurismäki

1955 Regisseur, Scenarist, Producer, Editor

Mika Kaurismäki (1955) is regisseur, scenarist, producer en editor.
Er zijn 17 films gevonden.

The Girl King

2015 | Drama, Historische film

Finland/Duitsland/Canada/Zweden/Frankrijk 2015. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant en Laura Birn.

Road North

2012 | Drama

Finland 2012. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Mari Perankoski en Peter Franzén.

Charmante, zwaarlijvige boef Leo (prachtrol van zanger-acteur Loiri) keert na 35 jaar rondzwerven terug naar Finland. Eerste stop is het huis van zoon Timo (Edelmann), een succesvolle concertpianist die eigenlijk niets van zijn vader moet hebben, maar wiens nieuwsgierigheid het toch van zijn woede wint. Samen trekken ze in een gestolen Pontiac richting Lapland, waar verloren gewaande familieleden, wijze levenslessen en schokkende ontboezemingen op hen wachten. Melancholieke en droogkomische roadmovie, met een on-Fins lichte toon, die echter niet verrast.

Three wise men

2008 | Drama

Finland 2008. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka en Irina Björklund.

Politie-inspecteur Matti, fotograaf Erkki en acteur Rauno waren als kind vrienden van elkaar. Ze hebben elkaar jarenlang niet gezien, maar ontmoeten elkaar bij toeval op kerstavond in Helsinki en brengen de nacht door in een karaokebar.

Sehnsucht nach Jack

2000 | Drama

Duitsland 2000. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. Kai Wiesinger, Marie Zielcke, Jochen Nickel, Michaela Rosen en Siegfried Terpoorten.

Rommelaar in tweedehands auto`s Jack Bogart (Wiesinger) zit in een dubbele val: hij moet aan de Fins-Russische grens `medicijnen` ophalen voor een Duitse gangster die zijn bloedhond Popo (Nickel) achter hem aan heeft gestuurd, en tegelijkertijd heeft hij gezelschap van Elisabeth (Zielcke), de leuke, maar onhandelbare dochter van de wulpse, arrogante en snel rijk geworden Verena Dirberg (Rosen). Elisabeth is hem gesmeerd om niet met een playboy, die trouwens naar haar moeder lonkt, te trouwen. Aanvankelijk probeert Jack Elisabeth te lozen, maar ze is zo'n aardige meid dat hij haar wil behouden, vooral als ze in in bar niet ver op het platteland een leuk nummer zingt. Verena stuurt ondertussen de politie op hen af. Popo meent dat hij een slaatje uit de situatie kan slaan door Jack om te leggen en een losgeld voor Elisabeth te eisen. Jack moet dus alles op alles zetten. In het scenario van Paul Charles Bailly zitten de nodige ongerijmdheden en flink wat absurdistische toestanden, maar dankzij Kaurismäki's vlotte regie en het uitstekende spel van de hoofdrollen is het een vermakelijke film. Het camerawerk is van Timo Salminen. Voor Kaurismäki-kenners bekende kost.

Vaiennut Kylä

1997 | Komedie, Actiefilm

Finland 1997. Komedie van Kari Väänänen. Met o.a. Taisto Reimaluoto, Taneli Mäkelä, Sari Havas, Vesa Vierikko en Juhani Niemelä.

Debuutfilm van Väänänen, bekend als acteur uit films van Aki en Mika Kaurismäki, met verhaal door hem geschreven en losjesweg gebaseerd op berucht moordgeval op Fins platteland in de jaren 1950. Nadat harde stadsagent zware fout heeft gemaakt wordt hij naar een dorp overgeplaatst. Hij moet de job overnemen van een oude agent die, naar hij spoedig merkt, omgekocht werd om een moordzaak, die achttien maanden eerder heeft plaatsgevonden, niet op te helderen. Het hele dorp beweert dat het meisje Annikki werd vermoord door een passant, iemand van buiten het dorp. Maar in haar dagboek leest de nieuwe smeris 'ik ben bang' als laatste woorden. Eigenhandig pluist hij uit wat achter deze collectieve opstelling van het lokale volkje schuilgaat. Best aardig mengsel van actie, suspense en een vleugje humor.

The Quiet Village

1997 | Thriller

Finland 1997. Thriller van Kari Väänänen. Met o.a. Taisto Reimaluoto, Sari Havas, Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko en Juhani Niemelä.

Een jonge agent neemt de speurwerkzaamheden rond een moord over van een oudere collega. Hij is bezonnen op wraak maar wordt tegengewerkt door de dorpsbewoners.

Erotic Tales: Sambólico

1996 | Actiefilm

Finland/Duitsland/Brazilië 1996. Actiefilm van Mika Kaurismäki. Met o.a. Kari Väänänen, Andrea Bloom, Antonio Calloni, Anselmo Vasconcellos en Breno Moroni.

Een Finse componist en dirigent ontspant zich op het strand van Rio. Hij wordt aangesproken door een vrouw die even mooi als mysterieus is. Na een kort gesprek verdwijnt ze. Even later komt een man, duidelijk haar pooier, op de proppen die onze held de raad geeft niet meer naar de vrouw om te kijken als hij het carnaval nog levend wil zien. De componist wordt echter door haar geobserveerd. Een kort verhaal van een gedoemde liefde tegen de kleurrijke achtergrond van Rio tijdens de festiviteiten, waar de dood echter om iedere hoek kan loeren. Wervelende, opjagende, wilde dansscènes lopen parallel met lieflijke romantiek en grof geweld. Samba-liefhebbers krijgen enkele schitterende staaltjes opgevoerd. Kaurismäki schreef zelf het scenario dat op onverwachte manier eindigt. Prachtige beelden van Jacques Cheuiche. Dolby Stereo. Widescreen.

Condition Red

1995 | Drama, Actiefilm, Thriller

Finland/Verenigde Staten 1995. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. James Russo, Cynda Williams, Paul Calderon en Victor Argo.

De titel slaat op een code om alarm te geven in een gevangenis in Philadelphia, waar de heetgebakerde Dan Cappelli cipier is. Hij wordt overgeplaatst naar de vrouwenvleugel, waar hij kennismaakt met Gidell. Het verhaal biedt heel wat mogelijkheden voor een spannende film. De twee hoofdrollen doen hun best, maar het zwakke scenario heeft de personage van Gidell onvoldoende ontwikkeld.

Viimeisellä Rajalla

1993 | Erotiek, Sciencefiction, Avonturenfilm

Finland 1993. Erotiek van Mika Kaurismäki. Met o.a. Jaylon Baker, Jürgen Prochnow, Fanny Bastien, Kari Väänänen en Matti Pellonopää.

In het jaar 2009 is de aarde verziekt en verzuurd door chemisch afval, waardoor in de gematigde-, subtropische- en tropische zones nauwelijks nog leven mogelijk is. In Polaire gebieden zwerven bikergangs rond, die opstandelingen tegen het fascistische regime dat het voor het zeggen heeft, opjaagt en in hun lurven grijpt om ze vervolgens tegen een vorstelijke beloning uit te leveren.

Zombie ja Kummittusjuna

1991 | Muziek

Finland 1991. Muziek van Mika Kaurismäki. Met o.a. Silu Seppälä, Marjo Leinonen, Matti Pellonpää, Vieno Saaristo en Leningrad Cowboys.

Aan de drank verslaafde rock 'n' roll-muzikant Seppälä kan zijn eigen bestaan niet aan, breekt zijn vluchtige relatie met Leimonen en vertrekt uit het koude, onhergbergzame Finland na een mislukte zelfmoordpoging naar Istanboel, waar hij het Walhalla hoopt te vinden. Onderweg maakt hij deel uit van het bandje uit de titel om aan de kost te komen. Onbevredigende, sombere film, waar je niet vrolijk van wordt, hoewel de regisseur, die ook het scenario schreef, heeft gezegd dat hij een tragikomedie heeft gemaakt. Passend camerawerk van Olli Varja. Naar een idee van Pauli Pentti, Sakke Järvenpää.

Amazon

1991 | Drama, Avonturenfilm

Frankrijk/Verenigde Staten/Zwitserland/Finland 1991. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. Kari Väänânen, Rae Dawn Chong, Robert Davi, Ailo Sovio en Minna Sovio.

Een naargeestige Finse zakenman reist naar Zuid-Amerika, waar hij in de goudvelden zijn bestemming vindt. Te laat krijgt hij door dat zijn onderneming het tropische regenwoud ondermijnt en de Indianen ontwortelt. Een goed gespeeld milieu-drama dat de aandacht vasthoudt en wat je bijblijft. Helaas is het plot nogal dunnetjes, het einde plotseling, maar Davi is prima als Amerikaanse gelukszoeker. Gefilmd op locatie in Brazilië door Kaurismäki, de broer van de gevierde Finse filmmeester Aki Kaurismäki, die ons o.a. ARIEL schonk. Het camerawerk is van Timo Salminen.

Paperitahti

1989 | Drama

Finland 1989. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. Pirkko Hämäläinen, Kari Väänänen en Hannu Lauri.

De verloedering van een ex-schoonheidskoningin die vertelt hoe zij terecht kwam waar ze nu is, en over haar tijd als gevierd fotomodel toen twee centimeter teveel een ramp was. Drie mannen spelen een rol in haar leven: een drugsdealer, een fotograaf met drankproblemen die haar om haar bekendheid gebruikt en een trouwe vriend die altijd voor haar klaar staat. Typisch Kaurismäki produkt: walgend van Finse taboes en sociale conventies met blijvend sterke Godard-invloeden. Technisch al wat minder onhandig dan in vorig werk.

Cha Cha Cha

1988 | Komedie

Finland 1988. Komedie van Mika Kaurismäki. Met o.a. Sanna Fransman, Matti Pellonpää en Kari Väänänen.

TRADING PLACES op zijn Fins: een leegloper krijgt een erfenis van een rijke tante uit Amerika op voorwaarde dat hij serieus wordt. Dat kan hij helemaal niet en hij spreekt met een vriend af, die autohandelaar is, dat ze van plaats verwisselen. Hij trekt met zijn gezin in diens woning en de vriend gaat flierefluiten. De afloop laat zich raden. Lachen, gieren, brullen in een niet al te originele film van een regisseur, die even 'in' is.

Helsinki Napoli All Night Long

1987 | Misdaad, Actiefilm

Duitsland/Finland 1987. Misdaad van Mika Kaurismäki. Met o.a. Kari Väänänen, Roberta Manfredi, Jean-Pierre Castaldi, Nino Manfredi en Samuel Fuller.

Finse derde rangshulde aan de B-gangsterfilms van en met Fuller, Constantine e.a. met West-Berlijn als goor decor waarin drugs, sloeries, verraad, nachtkroegen de ingredi[KA3]enten vormen om de gijzeling van een tweeling te omkaderen. Hakkelende gangsterfilm wordt verder bevolkt door Finnen, lawaaierige Italianen (vader en dochter Manfredi!), Fransen, Amerikanen en Duitsers. Je lacht om de beslist niet zo bedoelde onhandigheden en het geheel is onvoorstelbaar irritant banaal.

Rosso

1985 | Film noir, Thriller

Finland 1985. Film noir van Mika Kaurismäki. Met o.a. Kari Väänänen, Martti Syrjä, Leena Harjupatana, Mirja Oksanen en Wolfgang Kaven.

Mafiakiller Väänänen wordt van Sicilië naar Finland gestuurd om zijn ex-vriendin Harjupatana koud te maken. Dilemma: hij houdt nog steeds van haar. Hij treft haar niet aan, maar wel haar broer Syrjä, die bereid is samen met hem op reis naar het hoge Noorden te gaan waar zij zich zou moeten bevinden. Onderweg zorgen ze voor een zakcentje door het plegen van roofovervallen. Uitstekende minimalistische film met tweetalig dialoog: Italiaans en Fins - beide hoofdrolspelers verstaan elkaar niet. Prachtige finale in beklemmend landschap. De regisseur schreef samen met met Väänänen het scenario; het dialoog naar Dante's Hel is van Aki Kaurismäki, broer van de regisseur.

Klaani - tarina sammakoitten suvusta

1984 | Drama

Finland 1984. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. Markku Halme, Minna Soisalo, Lasse Pöysti, Juhani Niemelä en Kari Väänänen.

Deze vierde film van het Finse wonderkind Kaurismäki over een hechte clan van vrijheidslievende vrijbuiters, die zich met liegen, bedriegen en diefstallen het hoofd boven water houdt, doch een van hen, Alexander ziet die vrijheid geheel anders en probeert zich van zijn milieu los te maken. Hij merkt echter dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Arvottomat

1982 | Misdaad

Finland 1982. Misdaad van Mika Kaurismäki. Met o.a. Matti Pellonpää, Prikko Hämäläinen en Juuso Hirvikangas.

Drie jongemannen en een meisje geraken via een waardevol schilderij in de problemen met gangsters. Een van de misdadigers wordt vermoord, maar ook een van de jongens bekoopt het met de dood. Weinig dialogen en veel rockmuziek maken er een vreemde misdaadfilm van.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mika Kaurismäki op televisie komt.

Reageer