György Cserhalmi

1948 Acteur

György Cserhalmi (1948) is acteur.
Er zijn 12 films gevonden.

Jupiter's Moon

2017 | Drama, Sciencefiction

Hongarije/Duitsland 2017. Drama van Kornél Mundruczó. Met o.a. György Cserhalmi, Merab Ninidze, Zsombor Jéger, Mónika Balsai en Majd Asmi.

Syrische vluchteling Aryan (Jéger) probeert Hongarije binnen te komen, maar wordt - na duizelingwekkend mooi gefilmde achtervolgingsscène - doodgeschoten door inspecteur László (Cserhalmi). Of toch niet, want Aryan staat weer op en blijkt te kunnen vliegen. Waarna geen superheldenfilm à la Hollywood volgt, maar curieuze mix van politieke parabel en psychologisch drama, waarin naast bovengenoemd tweetal ook de cynische dokter Stern (Ninidze) een hoofdrol speelt. Mundruczó's vervolg op White God wil zoveel tegelijk zeggen, dat uiteindelijk maar weinig binnenkomt. Zodat achteraf eigenlijk alleen de prachtige plaatjes van cameraman Marcell Rév beklijven.

Csajok

1995 | Drama

Duitsland/Hongarije 1995. Drama van Ildikó Szabó. Met o.a. Dorottya Udvaros, Mariann Szalay, Laslo Galffi, György Cserhalmi en Zsolt Laszlo.

Eniko (Eszenyi) heeft een hardhandige echtgenoot; Dorka (Udvaros) is verliefd op een jongen, waarvan ze de moeder zou kunnen zijn (tot groot ongenoegen van haar man) en Barbara (Szalay) heeft gewoon zat van haar artistieke vent. Het drietal treft elkaar en besluit mannen af te zweren en zich (in een zwembad) te bezatten, al gaat Eniko toch op zoek naar een minnaar (die ze vindt: een folk-singer, die een fantasy-vrouw aanbidt, die als twee druppels water op haar lijkt). Het probleem met Szabo`s anti-establishment annex meidenfilm is, dat er geen omlijnd scenario (van regisseuse Szabo) is en de kijker over de personages au fond niks te weten komt. Wie deze film over zich heen laat spoelen als een golf, komt van een koude douche thuis. Jammer. Het camerawerk van Peter Jankura en Tamas Sas is heel behoorlijk. Bekroond (Eszenyi en Cserna als Bela) met een prijs op het Hongaarse filmfestival, maar dat zegt niet veel, want dat was een thuiswedstrijd.

Paranya

1991 |

Hongarije 1991. Péter Bascó. Met o.a. Julie Básti, György Cserhalmi, Nina Petri, Niklós Benedek en Pál Mácsai.

In het Hongarije van 1949 zegt Básti - de vrouw uit de titel - in het openbaar dat ze de verloofde van Stalin is. Ze haalt zich een hoop moeilijkheden op haar hals wegens 'majesteitsschennis'. Een bijtend werkje.

Magyar rekviem

1990 | Drama

Duitsland/Hongarije 1990. Drama van Károly Makk. Met o.a. Hans Christian Blech, Mathieu Carrière, György Cserhalmi, Károly Eperjes en Timea Rába.

Dorre film gemaakt ter gelegenheid van de 34e herdenking van de Hongaarse opstand in november 1956. De handeling vindt plaats in een overvolle gevangeniscel met een bont gezelschap, dat op de uitvoering van hun doodvonnis wacht: professor Blech, vrijheidsstrijder Cserhalmi, voormalig officier van de veiligheidsdienst Eperjes, legermajor Carrière, zigeuner van afkomst, die door de bewakers vreselijk vernederd wordt en nog een drietal randfiguren. Hun onderlinge solidairiteit, de angst die ieder van hen ondergaat en de nood, waarin zij zich bevinden, worden afgewisseld door flash-backs over hun verleden, inclusief een love-interest van Cserhalmi met een dartele guerilla. Om het saaie geheel verder nog te doorbreken, mogen we mee in de droomwereld van gevangenisdirekteur Andorai. De zwakke regie en het dito scenario van regisseur Makk zijn er de oorzaak van dat de ervaren hoofdrollen beneden hun normale peil presteren. Camerawerk van Miklós Biró. Naar het korte verhaal van Mihály Kornis.

Damnation

1988 | Drama

Hongarije 1988. Drama van Béla Tarr. Met o.a. György Cserhalmi, Vali Kerekes, Gáspár Ferdinándy, Gyula Pauer en Miklós Székely B..

Een haveloze man van middelbare leeftijd zit in een troosteloos Hongaars stadje achter een nachtclubzangeres aan. Ze wil niets van hem weten. Zoals regisseur Tarr op de Britse dvd-uitgave zegt speelt dit verhaal een ondergeschikte rol: Damnation is vooral een film over regen, modder en huilende honden. De schoonheid van de wanhoop, gevangen in eindeloze zwart-wit takes. (KT)

Dögkesely[KA11]u

1982 | Thriller, Misdaad

Hongarije 1982. Thriller van Ferenc András. Met o.a. György Cserhalmi, Hédy Temessy en Zita Perczel.

Nadat hem al zijn geld is ontstolen en zijn verhaal vervolgens door niemand wordt geloofd, raakt een taxichauffeur zo geobsedeerd door het hem aangedane kwaad, dat hij besluit het recht in eigen hand te nemen. Deze zeer onderhoudende, vakkkundig gemaakte krimi is door zijn ironische ondertoon enigszins verwant aan films als Godards A BOUT DE SOUFFLE. Het is András' tweede speelfilm na de succesvolle - ook in Nederland uitgebrachte - satire DE DUIVEL SLAAT ZIJN VROUW.

Mephisto

1981 | Drama, Oorlogsfilm

Hongarije/Duitsland/Oostenrijk 1981. Drama van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda, Ildikó Bánsági, Karin Boyd en Rolf Hoppe.

De jonge, zeer ambitieuze Duitse acteur Hendrik Hoefgen heeft er alles voor over dé grote ster te worden, zelfs als dit leidt tot een verregaande aanpassing aan een fascistisch regime à la Hitlers nazisme. Fascinerende en professioneel gemaakte film over de relatie kunst en politiek, gebaseerd op de gelijknamige roman van Klaus Mann uit 1936. Het hoofdpersonage is gebaseerd op de bestaande Duitse acteur Gustaf Gründgen en wordt in de film gespeeld door Klaus Maria Brandauer, die daarmee de rol van zijn leven speelt. Met een Oscar bekroond als beste niet-Engelstalige film. Deel 1 van een drieluik; de andere twee - duidelijk mindere - delen zijn getiteld Oberst Redl en Hanussen.

Nárcisz és Psyché

1980 | Historische film

Hongarije 1980. Historische film van Gábor Bódy. Met o.a. Patricia Adriani, Udo Kier en György Cserhalmi.

Een vrije verfilming van de roman in dichtvorm [KL]Psych[KA1]e[KLE] van de vooraanstaande Hongaarse dichter S[KA1]andor We[KA3]ores. De film, die de lotgevallen van de dichteres Erzs[KA1]bet L[KA1]onyay (Psyché) verhaalt, beslaat een tijdsperiode van 120 jaar en begint in de eerste jaren van de 19e eeuw. Deze dochter van een aristocraat en zigeunerin blijkt een vrijgevochten vrouw te zijn die haar tijd ver vooruit is. Narcissus is de onbereikbare minnaar van Psyché. Boeiend door z'n schitterende kleuren en fantastische uitbeelding, maar de aandacht dreigt desondanks in de tweede helft te verslappen.

Magyar rapszodia

1979 | Historische film, Drama

Hongarije 1979. Historische film van Miklós Jancsó. Met o.a. György Cserhalmi, Lajos Balázsovits, Gábor Koncz, Bertalan Solti en Udo Kier.

Deze film is het eerste deel van een geplande trilogie over de Hongaarse geschiedenis van de eerste helft van deze eeuw. Alleen de eerste twee delen zijn uiteindelijk tot stand gekomen en volgen de loopbaan van Istv[KA1]an Zsadanyi wiens persoon is gebaseerd op Endre Bajcsy-Zsilinksky, een Hongaarse politicus (1886-1944). Dit deel schetst de aristocratische en reactionaire achtergrond van István, waarbij hijzelf wordt gekenmerkt door een afwisseling van bruutheid en menselijkheid. Samen met ALLEGRO BARBARO is deze film een prachtig verbeeld stukje Hongaarse geschiedenis.

Elve Vagy Halva

1979 | Avonturenfilm, Historische film

Hongarije 1979. Avonturenfilm van Tamas Rényl. Met o.a. Lajos Balázsovits, György Cserhalmi, Dzs[KA11]o Garas en Djoko Rosic.

Het geromantiseerde verhaal over Gáspár Noszlopy, een voormalige hoge regeringsambtenaar van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph, die zich in 1848 inzette voor de vrijheid en onafhankelijkheid van Hongarije. Blut und Bodengeschiedenis onder het kleurloze communistische regime gemaakt en gebracht als onderhoudende avonturenfilm.

Allegro barbaro

1979 | Historische film, Drama

Hongarije 1979. Historische film van Miklós Jancsó. Met o.a. György Cserhalmi, Lajos Balázsovits, Gabór Koncz, Bertalan Solti en Udo Kier.

Het tweede en laatste deel van een als trilogie geplande verfilming van een stuk Hongaarse geschiedenis van de eerste helft van deze eeuw. De hoofdpersoon Istv[KA1]an Zsadanyi trouwt met een communistische boerendochter (zijn eigen petekind) en werpt zich op als beschermer van de boeren tegen de machthebbers en de nazi's. Dit wordt hem niet in dank afgenomen omdat hij zelf voortkomt uit de klasse der grootgrondbezitters en parlementariër is. Het geheel is in beeld gebracht middels zeer opmerkelijk camerawerk. Deel I is: MAGYAR RAPSZODIA.

Szerelem, Elektra

1974 | Drama

Hongarije 1974. Drama van Miklós Jancsó. Met o.a. Mari Tör[KA11]ocsik, József Madaras, György Cserhalmi, Lajos Balázsovits en Mária Bajcsay.

László Gyurkó's visie op de Griekse sage, verwerkt in een toneelstuk, is het uitgangspunt. Het is een reeks van visuele indrukken geworden, waarin de techniek van de lange shots het meest extreem is toegepast: de hele film bestaat uit slechts tien opnamen. In de vorm van een happening werden voor dit schouwspel twee honderd dansers en professionele volkskunst-ensembles bijeengebracht. Jancsó heeft aan het stuk een revolutionaire wending gegeven.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer György Cserhalmi op televisie komt.

Reageer