Jack Nitzsche (1937-2000): cast en muziek.
Er zijn 32 films gevonden.

The Hunger: The Swords

1997 | Fantasy

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1997. Fantasy van Tony Scott. Met o.a. Balthazar Getty, Amanda Ryan, Timothy Spall en Jamie Foreman.

Beautiful Losers

1997 | Documentaire, Muziek, Familiefilm

Duitsland 1997. Documentaire van Diethard Küster. Met o.a. Willy DeVille, Marianne Faithfull, Leonard Cohen, Jack Nitzsche en Paddy Maloney.

Een portret van drie eigenzinnige popzangers die verzaakten aan het grote succes door hun koppigheid en persoonlijkheid. In Picayune, Mississippi treffen we Willy DeVille die de oorsprong van zijn songs, de southern blues en de traditionele folksong à la Woody Guthrie, vermengd met een typische Jimi Hendrix- sound, niet wil verzaken. Hij vertelt over de wortels van zijn muziek en zijn verbondenheid ermee. In County Kildare, Ierland worden we thuis ontvangen door Marianne Faithfull, die honderd uit praat over haar verhouding met Mick Jagger en haar druggebruik, terwijl in L.A., Californië Leonard Cohen de makers te woord staat over zijn loopbaan die nooit hoogtepunten kende, maar wel veel laagtepunten. Toch blijven zijn songs draaien en worden ze gecovered door een nieuwe generatie zangers. De drie leveren ook commentaar op elkaar, terwijl mensen van The Chieftains en Jack Nitzsche lovend spreken over hun samenwerking met Faithfull. Een boeiend portret van drie kinderen van de jaren 1960, die hun stempel onmiskenbaar drukten op de generaties die hen volgden. Küster schreef het scenario samen met Wolfgang Kraesze. Voor de montage werd beroep gedaan op Salar Ghazi en G.M. Runne. Achter de camera stond Theodor M. Angell. Stereo.

The Crossing Guard

1995 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1995. Thriller van Sean Penn. Met o.a. Jack Nicholson, David Morse, Anjelica Huston, Robin Wright en Piper Laurie.

Door verdriet verteerde man (Nicholson) is vastbesloten wraak te nemen op de man (Morse) die zijn dochter doodreed. Spijtig dat de acteurs het met de regie én het script van Sean Penn moeten doen die absoluut geen gevoel voor hoofdlijnen heeft. Er zijn films die het puur van acteurs moeten hebben en dit is er zo één. Nicholson zorgt weer voor een onwaarschijnlijk donkere vertolking, Huston is fascinerend als zijn ex-vrouw, maar helaas is ze weinig in beeld. De camera van Vilmos Zsigmond heeft een zwak voor shots van bruggen bij zonsopgang. De film ging in wereldpremière op het festival van Venetië in 1995, maar viel buiten de prijzen.

Sugar Hill

1994 | Misdaad, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Misdaad van Leon Ichaso. Met o.a. Wesley Snipes, Michael Wright, Theresa Randle, Clarence Williams III en Abe Vigoda.

Een leuterend mengsel van MEAN STREETS en de GODFATHER-films, maar dan door en voor zwarten, met Snipes als een drugsdealer in Sugar Hill, een verpauperde buurt in Harlem, die pogingen onderneemt om uit het milieu te stappen. Dat is uiteraard niet gemakkelijk als je in de klauwen van de maffia zit, net als je hysterische, gewelddadige broer Wright. Randle is een lieve would-be actrice, die ook uit Harlem weg wil. Maar met Snipes als vriendje moet dat wel leiden tot de voorspelbaar bloederige maar ongeloofwaardige afloop. Snipes slingert heen en weer tussen twee gelaatsuitdrukkingen: dreigend starend en schuldbewust starend. Het scenario is van Barry Michael Cooper en de zwaarmoedige jazzmuziek van Terence Blanchard. Voorzien van Dolby.

Blue Sky

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Jessica Lange, Tommy Lee Jones, Powers Boothe, Carrie Snodgress en Amy Locane.

`Hij is blind en zij is gek`, zegt een tienerdochter over haar vader (Jones), een legerofficier, en haar moeder (Lange), een Marilyn Monroe-type dat rond 1960 op een Amerikaanse militaire basis alle mannenhoofden op hol brengt. Zij zonnebaadt halfnaakt als hij aan het vliegen is, en ze noemt hem daddy.

The Indian Runner

1991 | Western, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Western van Sean Penn. Met o.a. David Morse, Viggo Mortensen, Valeria Golino, Patricia Arquette en Charles Bronson.

Het verhaal van twee jonge Indiaanse broers: de ene gelooft als politieman in orde en gerechtigheid en zijn gezinnetje is voor hem het belangrijkst, terwijl de andere gebroken teruggekeerd is uit Vietnam wat hem opstandig heeft gemaakt. Een knappe debuutfilm van acteur Penn die echter over teveel sloten tegelijk wil springen met een sfeervolle roadfilm, een Indiaanse legende, bloedverwantschap, verantwoordelijkheidsgevoel. Welluidende soundtrack met de betere songs uit de jaren 1960-70. Eileen Ryan in de rol van Mrs. Baker is in werkelijkheid de moeder van Penn.

The Last of the Finest

1990 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van John Mackenzie. Met o.a. Brian Dennehy, Joe Pantoliano, Jeff Fahey, Bill Paxton en Michael C. Gwynne.

Een vierkoppige narcotica-brigade staat op het punt een belangrijke internationale drugsbende met connecties in de wapenhandel met Zuid-Amerikaanse rebellen, op te rollen. Als een van de teamleden vermoord wordt, zijn de anderen ervan overtuigd dat ze een spion in hun midden hebben.

The Hot Spot

1990 | Film noir, Drama, Erotiek, Thriller

Verenigde Staten 1990. Film noir van Dennis Hopper. Met o.a. Don Johnson, Virginia Madsen, Jennifer Connelly, Charles Martin Smith en William Sadler.

De cynische en avontuurlijke Harry Madox (Johnson) arriveert in een slaperig stadje in Texas, waar hij al vlug werk vindt als verkoper van tweedehands auto's. Ook ziet hij kansen voor een bankroof. Hij valt als een blok voor de jonge en knappe Gloria Harper, maar die heeft al een vriend. De vrouw van de baas heeft wel interesse in de knappe vreemdeling en 'ze krijgt altijd wat ze wil'. Sombere, zwoele en intrigerende film-noir van Hopper, met twee uiterst sensuele vrouwen, die Johnson moeiteloos van het scherm spelen.

Revenge

1990 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Tony Scott. Met o.a. Kevin Costner, Anthony Quinn, Madeleine Stowe, Sally Kirkland en Tomas Milian.

Marinevlieger Costner stapt uit de dienst en gaat een vakantie doorbrengen op het landgoed van een oude kennis, de invloedrijke Quinn, een ex-maffiabaas. Daar ontmoet hij de donkerharige, bloedschone Stow, Quinn's vrouw, met wie hij een onstuimige affaire beleeft, waarop Quinn verschrikkelijk jaloers wordt. Hij neemt wraak. Ondanks het feit dat Quinn de grote gemenerik is, wint hij geleidelijk aan de sympathie van de kijker, maar de film die vlot van start gaat, mondt uit in een tweede helft, die niet alleen verwarrend is, maar ook nog eens zeer gewelddadig. Scenario van Jeffrey Fiskin en Jim Harrison naar het boek van Harrison. Camerawerk van Jeffrey Kimball.

Mermaids

1990 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Richard Benjamin. Met o.a. Cher, Bob Hoskins, Winona Ryder, Michael Schoeffling en Christina Ricci.

De ongetrouwde Mrs. Flax heeft weer eens genoeg van de mannen in haar omgeving en verkast ­samen met haar tienerdochter Charlotte en de jongste spruit Kate naar hun zoveelste nieuwe woonplaats Eastport, Massachusetts. Daar staat al een nieuwe vlam klaar: de gezette winkelier Landsky die precies weet wat Mrs. Flax van node heeft. Onwaarschijnlijke komedie van ex-acteur Benjamin (zijn zevende speelfilm) herinnert aan de lieve en zoetsappige komedies van het midden van de jaren 60, en is vooral door het wulpse acteren van Cher en de aandoenlijke rol van Ryder het bekijken waard.

Next of Kin

1989 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van John Irvin. Met o.a. Patrick Swayze, Liam Neeson, Helen Hunt, Adam Baldwin en Ben Stiller.

Zo'n sterk gegeven had het Schwarzenegger-vehikel Raw Deal (1985) niet, maar regisseur Irvin vond het toch de moeite waard om het nog eens te gebruiken voor Next of Kin. Het verschil zit 'm vooral in het type held: metroman Swayze komt pas in actie als hij tot het uiterste wordt gedreven. Hij speelt een undercover agent die het met behulp van een aantal redneck-familieleden opneemt tegen een maffiabende in Chicago. Het ongeïnspireerde verhaal zou nog wel te pruimen zijn als de actie meer voorstelde. Let op het bijrolletje van een jonge Ben Stiller.

The Seventh Sign

1988 | Mysterie, Horror, Fantasy, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1988. Mysterie van Carl Schultz. Met o.a. Demi Moore, Jürgen Prochnow, Michael Biehn, Peter Friedman en Manny Jacobs.

Een jong stel waarvan de vrouw Moore in verwachting is, halen huurder Prochnow in huis. Kort daarop doen zich zeven vreemde verschijnselen voor die het einde van de wereld aankondigen: rivieren zijn gevuld met bloed, woestijnen raken bevroren, de oceanen levenloos, de maan is rood, etc. Op een of andere manier is er een verband met de duistere Prochnow en de ongeboren baby. Een geweldig idee voor occulte suspense met een religieuze invalshoek, maar te afstandelijk gefilmd en te onwaarschijnlijk. Jammer. Scenario van George Kaplan en W.W. Wicket. De fotografie is van Juan Ruiz Anchia, die in Panavision draaide.

Stripper

1986 | Documentaire

Verenigde Staten 1986. Documentaire van Jerome Gary. Met o.a. Janette Boyd, Sara Costa, Loree Menton (Mouse), Lisa Suarez (G.O.) en Kimberly Holcomb (Danyel).

Suffe en saaie documentaire over stiptease-danseressen, hoewel het een boeiend onderwerp blijft. Producent Arnon Milchan (LEGEND, ONCE UPON A TIME IN THE WEST) zat er in ieder geval behoorlijk naast toen hij Gary geld toestopte om deze draak te realiseren. Het geheel is zo duidelijk 'fake' en preuts dat het zowel als integere documentaire en als prikkelprent totaal faalt. Camerawerk van Edward Lachman.

Streets of Gold

1986 | Sportfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Sportfilm van Joe Roth. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Adrian Pasdar, Wesley Snipes, Ángela Molina en Elya Baskin.

Routineuze boksprent, die door de intense vertolking van Brandauer veel dieper graaft dan normaal het geval is bij dit soort hersenloze actiefilms. Brandauer is een Russische ex- bokskampioen, die tijdig zijn land ontvluchtte en daarmee zijn arrestatie voorkwam. In Amerika krijgt hij de kans twee jonge straatvechters op te leiden voor de sport. Hij hoopt via hen zijn vroegere coach een loer te draaien. Een verhaal dat sterk aanleunt tegen andere geschiedenissen die zich v.n.l. in de ring afspelen zoals ROCKY, maar de vlotte regie en het spel van de hoofdrol maken er een actiefilm van die ook niet-boksfanaten zal aanspreken.

Stand by Me

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Rob Reiner. Met o.a. Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell en Kiefer Sutherland.

Schrijver haalt herinneringen op aan jeugdvriendschap in de jaren vijftig. Flashbacks brengen ons terug naar een zomer in Oregon, waarin vier twaalfjarige jongens op zoek gaan naar het lichaam van een vermiste tiener. Rokend, kletsend en grove taal uitslaand, hangen ze een beetje rond tot ze vernemen dat er een lijk gevonden is bij een spoorlijn in het bos. De jongens hebben geen idee welk effect die 'vondst' zal hebben op hun vriendschap. Regisseur Rob Reiner maakte een ontroerende en effectieve film van het verhaal 'The Body' van Stephen King. Mooi en geloofwaardig acteerwerk van de jonge acteurs, met name van River Phoenix.

Nine 1/2 Weeks

1986 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1986. Romantisch drama van Adrian Lyne. Met o.a. Mickey Rourke, Kim Basinger, David Margulies, Christine Baranski en Dwight Weist.

IJsblokjes tussen de borsten, blinddoeken en chocoladesaus, seks in een overstromende kelder, iedereen sprak erover in 1986. Nine 1/2 Weeks was het Turks fruit van Amerika. Maar achteraf is er niet veel overgebleven van dit softpornografische drama. Terwijl Turks fruit de uitstekende verfilming van een prachtig boek was, maakte Adrian Lyne een collage van wasemende eroticaplaatjes rondom een mager excuusverhaaltje over een geharde Wall Street-man (Rourke) met erg veel vrije tijd, die een gescheiden galerie-eigenares (Basinger) met evenveel vrije tijd versiert. Hun relatie, met veel seks en weinig intimiteit, duurt slechts negenenhalve week.

The Jewel of the Nile

1985 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van Lewis Teague. Met o.a. Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito, Spiros Focás en Avner Eisenberg.

In Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984) kreeg keukenmeidenromanschrijfster Joan (Turner) iets moois met avonturier Jack (Douglas) en zeilt sindsdien met hem de wereld rond. Deze film begint zes maanden later, als de wittebroodsweken voorbij zijn. Joan krijgt een uitnodiging van een charmante, en mysterieuze Egyptische sjeik om zijn biografie te schrijven. Vlak nadat ze vertrokken is wordt Jacks boot aangevallen door geheimzinnige boeven. Aardige, wat ouderwetse avonturenfilm, met een minder strak script dan de voorganger, maar ook met een leuke, wat grotere rol voor DeVito als komische sidekick.

The Razor's Edge

1984 | Thriller, Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1984. Thriller van John Byrum. Met o.a. Bill Murray, Theresa Russell, Peter Vaughan, Catherine Hicks en Denholm Elliott.

Ambitieuze, zij het anachronistische herverfilming van de film uit 1946; de plot is uitgebreid genoeg voor wel vijf films. Een jonge Amerikaan overleeft de WO I en gaat op zoek naar de zin van zijn leven terwijl zijn beste vrienden hun eigen persoonlijke crises doormaken. Het valt niet mee om op het uitgestreken gezicht van Murray veel spiritueels waar te nemen, maar hij doet zijn best (en schreef bovendien samen met regisseur Byrum het script naar het boek van W. Somerset Maugham). Russell komt het best tot haar recht in de opvallende rol die in de eerste versie was gespeeld door Anne Baxter. Ondanks al zijn gebreken blijft het een interessante film. Peter Hannan tekende voor de fotografie. Gefilmd in J-D-C Scope.

Starman

1984 | Sciencefiction, Fantasy, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Jeff Bridges, Karen Allen, Charles Martin Smith, Richard Jaeckel en Robert Phalen.

Een vredelievende, op aarde gecrashte alien (Bridges) neemt de gedaante aan van de recentelijk overleden echtgenoot van Jenny (Allen). Jenny schrikt zich uiteraard dood, maar helpt hem later te ontsnappen aan de overheid. Sterke sf-film van Carpenter (Halloween, Escape from New York) met weinig technologische toeters en bellen. In plaats daarvan een uitstekende rol voor hoofdrolspeler Bridges, die er een Oscarnominatie voor kreeg. Toen hem gevraagd werd hoe hij had geleerd een buitenaards wezen te spelen, antwoordde hij: 'I observed my two young daughters.'

Without a Trace

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Stanley R. Jaffe. Met o.a. Kate Nelligan, Judd Hirsch, David Dukes, Stockard Channing en Jacqueline Brookes.

De wereld van Nelligan stort in. Haar zes-jarig zoontje is spoorloos verdwenen. De politie ondervraagt enkele verdachten, maar vindt geen aanknopingspunt. Buren en vrienden helpen om het kind te vinden, maar alles is tevergeefs. Het blijkt een duistere zaak te zijn, die maanden voortsleept. Op den duur verslapt ieders belangstelling, behalve die van de moeder. Koude verfilming van een zeer emotioneel gebeuren. Door de neutrale, afstandelijke benadering, is het moeilijk om je met de verdwijning te identificeren. Bovendien is het einde ongeloofwaardig. Het waargebeurde scenario (op de afloop na) werd geschreven door Beth Gutcheon, die zich baseerde op haar roman en op de autobiografie van Ann M. Lindbergh. John Bailey zette het om in beelden.

Breathless

1983 | Thriller, Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1983. Thriller van Jim McBride. Met o.a. Richard Gere, Valérie Kaprisky, Art Metrano, John P. Ryan en William Tepper.

Onzinnig idee, een Amerikaanse remake van À bout de souffle? Niet voor coscenarist L.M. Kit Carson, die The Texas Chainsaw Massacre 2 van een deliriumscript voorzag. In deze rockabillyversie van Jean-Luc Godards Nouvelle Vague-klassieker schiet thuisloze Jesse een politieagent neer en vindt op zijn vluchtweg onderdak bij studente Monica. Okee, wandelende after shave-advertentie Gere is geen Belmondo en stoeipoes Kaprisky mist het semi-naïeve van Jean Seberg. Maar McBride heeft lef en de film, in al zijn popcultuurreferenties de facto trouw aan het origineel, zijn eigen independent-charme.

Cannery Row

1982 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1982. Romantiek van David S. Ward. Met o.a. Nick Nolte, Debra Winger, Audra Lindley, Frank McRae en M. Emmet Walsh.

Monterey in de jaren 1940. De thuishaven van mislukkelingen, dromers, zwervers en non-conformisten. In deze ongewone sfeer ontstaat een bewogen en aandoenlijke love-story tussen Nolte, een zonderlinge marinebioloog en Winger, een jonge, knappe zwerfster die uit noodzaak werkt in het plaatselijk bordeel. Voor zijn debuut als regisseur en scenarist baseerde Ward zich op twee novellen van John Steinbeck Cannery Row en Sweet Thursday, waardoor het script geforceerd en verwrongen aandoet met een gekunstelde sfeerschepping. John Huston treedt op als verteller. Goede vertolking van de hoofdrolspelers en verzorgde fotografie van Sven Nykvist. Gedeeltelijk gerateerd, maar toch nog sympathiek.

An Officer and a Gentleman

1982 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1982. Romantisch drama van Taylor Hackford. Met o.a. Richard Gere, Debra Winger, Louis Gossett jr, David Keith en Robert Loggia.

Zack Mayo (Gere) volgt een zware marine-opleiding, omdat hij in een straaljager wil vliegen, maar meer nog omdat hij zijn leven op orde moet krijgen. Het wordt een zware klus, instructeur Foley (Gossett jr) is niet de gemakkelijkste, en met zijn nieuwe vriendinnetje Paula (Winger) heeft hij ook heel wat te stellen. Aardig drama, niet van clichés gespeend, maar toch de moeite waard door het goede spel van Gossett jr, die er een Oscar voor kreeg. Regisseur Hackford maakte twee jaar later Against All Odds.

Personal Best

1981 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1981. Drama van Robert Towne. Met o.a. Mariel Hemmingway, Scott Glenn, Patrice Donnelly, Kenny Moore en Jim Moody.

Door gebrek aan zelfvertrouwen presteert een au fond zeer getalenteerde atlete (Hemingway) beneden haar niveau. Op een avond ontmoet ze een aardige meid (Donnelly) die de vijfkamp doet. Zij is ervan overtuigd dat de atlete een winner is. Ze stelt haar voor om samen te gaan trainen onderleiding van haar coach (Glenn), die haar waarschijnlijk in het Amerikaans Olympisch team kan plaatsen. Tussen tussen de atlete en de aardige meid die de pentatlon doet, ontstaat een innige, lesbische relatie. Een delicaat gegeven in het puriteinse Amerika. Het was het regiedebuut van topscenarist Towne. Zijn scenario zit vol warmte en emotie, maar de filmische uitwerking laat veel te wensen over. Hemingway is zeer goed in haar rol. Achter de camera stond Michael Chapman.

Cutter's Way

1981 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1981. Thriller van Ivan Passer. Met o.a. Jeff Bridges, John Heard, Lisa Eichhorn, Ann Dusenberry en Stephen Elliot.

Bridges wordt verdacht van moord op een call-girl, maar wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hij meent de ware moordenaar te kennen. Hij wil de zaak laten rusten, tenzij de moordenaar een `gerespecteerde` machtige burger is. Zijn vriend Heard, een zwaar getekende Vietnam-veteraan, denkt er anders over. Hij wil de haat die hij voelt voor het establishment koelen op de ware moordenaar. Een ongewone, intrigerende thriller die erg Europees oogt. Knappe vertolking van beide hoofdrollen in een erg ongewone rol. Verrassend uitgekiende vormgeving. Jeffrey Alan Fishkin baseerde zijn scenario op een roman van Newton Thornburg. Jordan Cronenweth stond achter de camera. Oorspronkelijk uitgebracht als CUTTER AND BONE (de titel van de roman).

Heart Beat

1980 | Drama, Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 1980. Drama van John Byrum. Met o.a. Nick Nolte, Sissy Spacek, John Heard, Ray Sharkey en John Larroquette.

Niet zo geslaagd verslag van de verhouding tussen Jack Kerouac (Heard) en Carolyn en Neal Cassady (Spacek en Nolte). Byrums brokkelige scenario is meer op fictie dan op werkelijkheid gebaseerd en bevat hoegenaamd geen continuïteit. Sharkey is opvallend als de Allen Ginsberg-achtige Ira. De muziek van Jack Nitzsche en het camerawerk van Lazslo Kovacs zijn zeer goed.

Cruising

1980 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1980. Misdaad van William Friedkin. Met o.a. Al Pacino, Paul Sorvino, Karen Allen, Richard Cox en Don Scardino.

Rechercheur Steve Burns (Pacino) gaat undercover op zoek naar een seriemoordenaar die zijn slachtoffers uitzoekt onder SM-liefhebbers uit de zweterige homoleerscene van New York. 'Niet representatief voor de homogemeenschap', aldus de openingsboodschap. Desondanks werd de film door filmcritici en homogroeperingen volledig afgebrand als zijnde 'smakeloos' en 'denigrerend'. Erg homofoob was Cruising uiteindelijk niet, maar ook tegenwoordig zijn sommige beelden schokkend. Eigenlijk vooral interessant vanwege het prachtige non-verbale spel van Pacino, die zich naar verluidt slecht op zijn gemak voelde tijdens het filmen.

Hardcore

1979 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Drama van Paul Schrader. Met o.a. George C. Scott, Peter Boyle, Season Hubley, Dick Sargent en Leonard Gaines.

Scott is een oerconservatief, gelovig mens. Op een dag verdwijnt zijn dochter tijdens een jeugdbijeenkomst in Californië. Hij geeft privé-detective Boyle de opdracht haar terug te vinden, en die stuit op een pornofilm waarin ze de hoofdrol speelt. Scott gaat naar L.A., waar hij de plaatselijke seks- en pornowereld uitkamt op zoek naar zijn dochter. Een afdaling in de hel, op een zo kunstmatige en ongeloofwaardige manier dat de film zijn doel totaal mist. Scott doet zijn uiterste best van zijn onrealistische personage toch nog een man van vlees en bloed te maken, maar hij heeft het scenario van Schrader zelf tegen. Het happy end klinkt helemaal vals. Wel geeft de film een indringend beeld van de verwerpelijke machinaties in de pornowereld. Flitsende fotografie van Michael Chapman. John Milius was uitvoerend producent.

Blue Collar

1978 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Misdaad van Paul Schrader. Met o.a. Richard Pryor, Harvey Keitel, Yaphet Kotto, Ed Begley jr en Harry Bellaver.

Het toonbeeld van een meeslepend drama. Er komen veel louche zaken boven water als drie automonteurs ontdekken dat niet alleen hun directie hen belazert, maar ook hun eigen vakbond. Pryor, Keitel en Kotto in ijzersterke rollen. Het scenario is van Paul Schrader en Leonard Schrader. Het camerawerk is van Bobby Byrne.

Heroes

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Jeremy Kagan. Met o.a. Henry Winkler, Sally Field, Harrison Ford, Val Avery en Olivia Cole.

Acteur Henry Winkler was halverwege de jaren zeventig razend populair vanwege zijn vertolking van eendimensionale gladjakker The Fonz in de sitcom Happy Days. Dat de man niet geschikt was voor een serieuze filmrol werd pijnlijk duidelijk in Heroes, een film waarin Winkler een doorgedraaide Vietnamveteraan verbeeldt die zijn wapenbroeders wil opzoeken. In handen van komediant Winkler wordt gekte koddig en misère lollig. Voeg daarbij lichtgewicht Sally Field als de vrouw die valt voor de stakker, en je hebt een film die alleen hoog scoort op curiositeitswaarde.

One Flew Over the Cuckoo's Nest

1975 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1975. Drama van Milos Forman. Met o.a. Jack Nicholson, Louise Fletcher, Brad Dourif, William Redfield en Will Sampson.

Vrijbuiter Randle (Nicholson) wordt van een werkgevangenis overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek om te worden geëvalueerd. Randle ziet er de lol wel van in. Zijn afdeling is afgeladen met zonderlingen en de rebelse Randle haalt het beste in hen boven. De ijzige hoofdverpleegster ­Ratched (Fletcher) is minder gediend van al die reuring en gaat de strijd aan met Randle, tot het bittere einde. De ijzersterke film won de vijf belangrijkste Oscars en werd ook buitengewoon goed bezocht. Verfilming van het gelijknamige boek uit 1963 van Ken Kesey.

Performance

1970 | Drama, Muziek, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Donald Cammell en Nicolas Roeg. Met o.a. James Fox, Mick Jagger, Anita Pallenberg, Michele Breton en Ann Sidney.

Fox, een sadistische gangster, heeft een moord gepleegd waarmee hij zich de woede van zijn vroegere baas op de hals heeft gehaald. Hij wordt opgejaagd en vindt een onderkomen bij ex- popster Jagger, die nu kamers verhuurt. Wat begint als een jachtige thriller, resulteert in een chaotische kluwen van gefrustreerde emoties en twijfels. Een van de grote cultfilms uit de jaren 1970 en tevens cameraman Roegs debuut als regisseur. Fox walgde zo van de film en zijn personage, dat hij ophield met acteren. Het zou meer dan tien jaar duren voor hij weer een filmrol aanvaardde. Toch is het vooral zijn spel - en natuurlijk dat van Jagger - dat het nogal kunstmatige scenario van Cammell tot leven brengt. Roeg deed het camerawerk uiteraard zelf. Muziek werd gecomponeerd door Jack Nitsche, terwijl Randy Newman de muzikale leiding had.