Yamina Amri

Acteur

Yamina Amri is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Samia

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Philippe Faucon. Met o.a. Lynda Benahouda, Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche, Kheira Oualhaci, Farida Abdallah Hadj en Yamina Amri.

De 15-jarige Samia (Benahouda) is de zesde van een Algerijns immigrantengezin met acht kinderen in Marseille. Haar vader moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Haar oudste broer Yacine (Chaouch) heeft de vaderrol overgenomen en onderdrukt op hardhandige wijze zijn zussen, vooral Samia. Samia en haar zus Farida (Hadj) proberen zich te bevrijden van het islamitische juk. Als reactie doet Samia verschrikkelijk haar best op school om zich aan haar milieu te ontworstelen. Als ze gedwongen wordt een bezoek aan een gynaecoloog te brengen om te laten controleren of ze nog maagd is, is voor Samia de maat vol. Het portret dat de in Marokko geboren regisseur Faucon neerzet, is vlijmscherp en realistisch. Zijn rolverdeling die grotendeels uit amateurs bestaat, is geloofwaardig en hij heeft zich niet bediend van de gebruikelijke clichés. Naar de roman 'Ils disent que je suis une beurette' van Soraya Nini. Samia betekent: zij die opstaat en zich ontwikkelt.

Les étrangers

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Philippe Faucon. Met o.a. Yamina Amri, Karim Ben Sadia, Zaïa Belabid, Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche en Fatima Itim.

Sinds hij uit de kast kwam als homo heeft de jonge S[KA1]elim (Ben Sadia), een moslim van Algerijnse afkomst woonachtig in Marseille, af te rekenen met onbegrip en onverdraagzaamheid in streng religieuze familiale kring. Ten einde raad meldt hij zich als vrijwilliger bij de Franse blauwhelmen die ingezet worden bij de vredesmacht in Bosni[KA3]e. Maar ook hier wordt hij geconfronteerd met vooroordelen. Hij wordt gepest en beledigd door zowel de andere soldaten als door de officieren. Het ongewone beeld van de homoseksualiteit in moslimkringen. De intolerantie t.o.v. andere seksuele geaardheid die na eeuwen christelijke samenleving eindelijk (gedeeltelijk) weggeëbd is leeft nog op volle kracht in de Mohamedaanse wereld. Maar de pesterijen die onze jonge protagonist ondergaat worden evengoed uitgevoerd door zijn blanke medemens, een dubbel racisme zou je het kunnen noemen. Faucon baseerde zijn scenario op getuigenissen van Mussy Boufarra, Marc Benda en François Crémieux, zoals neergeschreven in het essay Paris- Bihac van Benda en Crémieux. Een uitstekend uitgangspunt voor een discussie.

Mémoires d'immigrés

1997 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1997. Documentaire van Yamina Benguigui. Met o.a. Khira Allam, Yamina Amri, Joël Dahoui, Jean-François Poncet en Rabéra.

Een beeld van de integratie van Noordafrikanen die destijds naar Frankrijk gelokt werden met beloftes van rijkdom. In het eerste deel komen de vaders aan het woord. Zij werden in de jaren 1950 als werkvee naar Frankrijk gehaald om het land mee herop te bouwen. De meesten kwamen van Algerije. Men dacht dat hun verblijf slechts tijdelijk zou zijn, dus werden ze onder miserabele omstandigheden gehuisvest. Niemand die eraan dacht dat deze mannen gezinnen hadden en dat die ook zouden moeten komen. Deel twee is voorbehouden aan de moeders, die zich beklagen over gedwongen huwelijken en hun isolement in het 'gastland' en in het derde deel is het woord aan de kinderen. Zij luchten hun frustraties over het stilzwijgen van hun vaders. Zij maken, in tegenstelling tot hun ouders, deel uit van de hedendaagse Franse cultuur en het vinden van werk wordt voor hen met de dag moeilijker, zodat velen zich met criminaliteit inlaten. Dit is het portret van mensen die zich op de breuklijn bevinden van twee culturen en eigenlijk tot geen van beiden behoren. Historisch beeldmateriaal wordt afgewisseld met getuigenissen, ook van Fransen die destijds de leiding hadden over de immigratie, zoals Joël Dahoui, die zonder franjes opmerkt dat deze mensen als vee naar een voor hen vreemd land gevoerd werden. Ze waren juist iets meer dan de slaven die een eeuw vroeger gevangen genomen werden: zij kwamen uit vrije wil. Benguigui maakt van haar film geen politiek pamflet, maar uit de 'kleine herinneringen' puurt ze wel voldoende materiaal om een politieke boodschap te brengen. De camera was in handen van Virginie Saint-Martin en Bakir Belaïdi. Ondertitel: L'HÉRITAGE MAGHRÉBIN.

op televisie
3 uitzendingen

Samia (2000) is deze week driemaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
maandag 15 oktober
TV 5 Monde Europe
23:07 - 00:20
zondag 07 oktober
TV 5 Monde Europe
21:12 - 22:22
vrijdag 12 oktober
TV 5 Monde Europe
19:03 - 20:14

Reageer