Ray McAnally: cast.
Er zijn 19 films gevonden.

We're No Angels

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Neil Jordan. Met o.a. Robert De Niro, Sean Penn, Demi Moore, James Russo en Hoyt Axton.

Twee kleine gangsters, Ned (De Niro) en Jim (Penn), ontsnappen per ongeluk uit de gevangenis en zijn vastbesloten zich uit de klauwen van de justitie te houden door hem schielings te smeren naar Canada. In een Canadees grensstadje worden ze aangezien voor een stel priesters die een wonder moeten verrichten in naam van de Wenende Maagd. Ze spelen het spel mee, terwijl de politie ondertussen het stadje omsingelt. Een onleuke komedie, waarin beide hoofdrolspelers flink schmieren. Het scenario is van David Mamat. Deze film is losjes gebaseerd op een toneelstuk, dat in 1955 ook al werd verfilmd. Speelt in 1929. Gefilmd in Panavision.

Venus Peter

1989 | Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Familiefilm van Ian Sellar. Met o.a. Ray McAnally, Gordon Strachan, Juliet Cadzow, David Hayman en Sheila Keith.

Peter (Strachan) is een dromerig jongetje van negen dat rond 1950 in Schotland met zijn moeder Paterson en opa McAnally samenleeft in een langzaam uitstervend vissersdorpje. De Venus is de haringschuit van opa. Door een verrekijker die Peter van opa heeft gekregen als troost voor het feit dat hij niet mee mocht om uit te varen, bekijkt hij de hem omringende wereld en schept hij zijn eigen omgeving waarin zijn afwezige vader prominent aanwezig is. Terwijl in het dorp allerlei dingen gebeuren, moet de Venus verkocht worden en komt de vader van Peter terug uit den vreemde. Intimistische film in Britse traditie, fris en gezond als een zeebries. Scenario van Christopher Rush en regisseur Sellar. Gabriel Beristain maakt de mooie beelden.

My Left Foot

1989 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1989. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker, Ruth McCabe en Fiona Shaw.

Een zwaar gehandicapt kind, vanwege een hersenbeschadiging tijdens de geboorte, strijdt tegen zijn aandoening en wordt een beroemd schrijver en schilder. Deze filmbewerking van Christy Brown`s autobiografie wordt gedragen door het nauwgezette, buitengewone spel van Day-Lewis, dat hem terecht een Oscar heeft opgeleverd. Hij weet de houterige regie en de slechte constructie van de film te overspelen. Goede ondersteunende rollen: McAnnally als Christy`s vader kreeg een British Academy Award en Fricker als zijn moeder kreeg een Oscar. Sheridan schreef het scenario (samen met Shane Connaughton) op basis van Browns autobiografie. De heerlijke filmmuziek werd gecomponeerd door Elmer Bernstein. Debuut van regisseur Sheridan. Het camerawerk is van Jack Conroy.

Ein Boot, ein Junge und das Meer

1989 |

Verenigd Koninkrijk 1989. Ian Sellar. Met o.a. David Hayman, Ray McAnally en Gordon R. Strachan.

Schotland, de jaren veertig. Peter groeit op zonder vader en voelt zich sterk verbonden met zijn opa, de zee en de boot Venus. Als de boot wegens slechte visvangst weg moet en de geïdealiseerde vader een harde zakenman blijkt te zijn, stort de wereld van de jongen in

Taffin

1988 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van Francis Megahy. Met o.a. Pierce Brosnan, Ray McAnally, Alison Doody, Jeremy Child en Jim Bartley.

Taffin zou ooit priester worden, maar doet nu incassowerk. Als projectontwikkelaars zijn omgeving willen 'verrijken' met een fabriek (op het plaatselijke sportterrein) komt hij in actie, wat culmineert in een afrekening met de grote boosdoener. Deze in Ierland spelende film bestaat bijna louter uit clichés. Een volledige afgang voor Brosnan.

Jack the Ripper

1988 | Horror, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1988. Horror van David Wickes. Met o.a. Michael Caine, Armand Assante, Ray McAnally, Susan George en Jane Seymour.

Vinnig, uitdagend drama over de beruchte blauwbaard, die zijn massamoorden pleegde rond 1888 in de Londense achterbuurt East End. Michael Caine speelt de rol van de inspecteur van Scotland Yard, Frederick Abberline, die in de werkelijkheid met het oorspronkelijke onderzoek was belast. In dit gedramatiseerde verhaal, dat deels gefantaseerd is, wordt de echte dader ontmaskerd. Het geheel is gebaseerd op een boek, waarvan regisseur Wickes co-auteur was en waarvoor hij veel eigentijds achtergrond- en bronnenonderzoek heeft gedaan. Oorspronkelijk uitgezonden voor de tv in twee delen.

High Spirits

1988 | Komedie, Fantasy, Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Komedie van Neil Jordan. Met o.a. Peter O'Toole, Daryl Hannah, Steve Guttenberg, Liz Smith en Beverly D'Angelo.

De eigenaar van een voorouderlijk slot zit zo diep in de schulden dat hij besluit spoken te fingeren om Amerikaanse toeristen aan te trekken. Helaas komen echte spoken tussenbeide en een daarvan wordt verliefd op een bezoekster. De film mist het echte vuurwerk om liefhebbers van het genre te kunnen boeien en ook de bewonderaars van Jordan komen niet aan hun trekken door de ingrepen die de producenten tegen zijn zin pleegden. Toch zitten er wel een paar aardige stukken in en O'Toole leeft zich flink uit. Scenario van regisseur Jordan. Camerawerk van Alex Thomson.

White Mischief

1987 | Drama, Misdaad, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Drama van Michael Radford. Met o.a. Greta Scacchi, Charles Dance, Joss Ackland, Sarah Miles en Geraldine Chaplin.

Toen in Engeland de Tweede Wereldoorlog woedde, hadden Britse rijkelui op een heuvel in Kenia, Happy Valley, een leven waar het tegendeel aan de hand was: drugs, drank, seks, feest, roddel en onverschillige vergetelheid. In deze setting vond een moord plaats die, waarschijnlijk juist vanwege het grote contrast, nu nog steeds bekend is in Engeland. Michael Radford (Il postino) bewerkte het boek van James Fox over deze episode en herschiep de periode met verve, zodat een film over een moord eerder een film over ultieme decadentie is. Alles ademt antieke extravagante rijkdom in White Mischief, dat in Kenia werd gefilmd: de auto's, de kleding, de architectuur, de omgang met de arme lokale bevolking. Josslyn Hay, Earl of Erroll (Dance) is in dit milieu als een vis in het water. Hij versiert Diana Caldwell (Scacchi), die met sir John Delves Broughton (Ackland) getrouwd is om - zo weet iedereen, ook de bruidegom - zijn geld. Maar nu is de koek op. De buitenechtelijke verhouding wordt niet geheim gehouden in Happy Valley, en dat lijkt de kapitale fout te zijn die Josslyn Hay maakte.

The Sicilian

1987 | Biografie, Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1987. Biografie van Michael Cimino. Met o.a. Terence Stamp, Barbara Sukowa, Giulia Boschi, Joss Ackland en John Turturro.

Na het commercieel mislukken van HEAVEN'S GATE, betekende THE SICILIAN helemaal de doodsteek van Cimino in Hollywood. In een verwarde stijl brengt hij de geschiedenis van Salvatore Giuliano, die zich in het fascistische Italië onder Mussolini opwerpt tot volksheld. Hij wil de afscheiding van Sicilië van Italië rond 1949 te bewerkstelligen. Hij daagt de maffia, de landadel en de kerk uit, wijst de communisten af en doodt verraders. De mafiosi keren zich tegen hem. Zelfs zijn beschermer, Don Masine kan hem niet redden. De film lijdt vooral onder de lachwekkende vertolking van Lambert, die de hele boodschap van Cimino teniet doet. In Amerika werd de film vertoond in een opnieuw gemonteerde versie van 115m, maar in praktisch heel Europa was de integrale versie te zien, die wel beter is, maar die evenmin kan overtuigen. Gore Vidal droeg bij aan het scenario dat op naam staat van Steve Shagan, naar de roman van Mario Puzo. Het camerawerk is van Alex Thompson.

The Fourth Protocol

1987 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van John Mackenzie. Met o.a. Michael Caine, Pierce Brosnan, Joanna Cassidy, Ned Beatty en Julian Glover.

Spannende thriller werd door Frederick Forsyth (The Day of the Jackal) zelf, de auteur van het gelijknamige boek, voor het witte doek bewerkt. Caine leeft zich uit als koppige Brits geheim agent die moet verijdelen dat de Russen een atoombom tot ontploffing brengen nabij een Amerikaanse basis in Engeland om zodoende de relaties tussen de twee landen te ruïneren. Ex-James Bond Pierce Brosnan, speelt hier merkwaardig genoeg een Russische spion. Het acteerwerk compenseert ruimschoots de zichtbaar lagere productiekosten van de film in vergelijking met het Amerikaanse genrewerk. Camerawerk van Phil Meheux.

Scout

1987 | Drama, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Danny Boyle. Met o.a. Ray McAnally, Stephen Rea, Gerard O'Hare, Colin Connor en Michael Liebman.

Voorlaatste optreden in een tv-film van de charismatische acteur McAnally (1926-1989) als talentenjager voor de voetbalclub Manchester United die generaties lang veelbelovende jonge Ierse voetballers een kans gaf in Engeland, ongeacht hun achtergrond. Zes jonge spelers komen voor een proef tijdens een week-end bij hem in zijn verafgelegen cottage samen. Hun dromen om een nieuwe George Best te worden, worden echter gedwarsboomd door de gewelddadige terugkeer van een ex-uitverkorene. Het scenario van Frank McGuinness is geïnspireerd op de legendarische Bob Bishop die zestig jaar in dienst is geweest van Manchester United en in Noord-Ierland voetbal-virtuozen opduikelde. Verhaal en film slagen er perfect in het geheimzinnige wereldje van de profvoetballerij op een eenvoudige manier te analyseren.

Empire State

1987 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1987. Misdaad van Ron Peck. Met o.a. Jamie Foreman, Ian Sears, Martin Landau, Emily Bolton en Ray McAnally.

Het kaal slaan van de Londense Docklands, de nieuwbouw van machtige kantoortorens en dure woonflats langs de waterkant inspireerden Mark Ayres en regisseur Peck tot een opgeblazen film-noirachtig melodrama. De cameratechniek van Tony Imi werkt algauw afstompend op de kijker. Een onroerendgoed speculant met connecties naar de Amerikaanse mafia wil infiltreren in het wereldje van gehaaide Londense projectontwikkelaars. Een saai verhaal dat traag verloopt en doordrenkt is van de lust naar macht, seks en drugs. De finale is gewelddadig maar niet de moeite waard om er ruim anderhalf uur op te wachten. Een irritante film. De titel staat voor een eigentijdse disco aldaar.

The Mission

1986 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Historische film van Roland Joffé. Met o.a. Jeremy Irons, Ray McAnally, Cherie Lunghi, Aidan Quinn en Ronald Pickup.

Overweldigend historisch drama met religieuze en politieke accenten, over de in de achttiende eeuw welig tierende mensenhandel in de Zuid-Amerikaanse jungle. De plaatselijke Orde der Jezuïeten, onder leiding van Irons, probeert de lokale bevolking te bekeren om hen zo te behoeden voor de dreigende slavernij. De Niro verandert van slavenhandelaar in Jezuïet en wordt tenslotte zelfs vrijheidsstrijder. De inheemse bevolking komt er in het script helaas nauwelijks aan te pas. The mission kreeg een Oscar voor de visuele hoogstandjes en een Gouden Palm in Cannes.

No Surrender

1985 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Komedie van Peter Smith. Met o.a. Michael Angelis, Avis Bunnage, James Ellis, Tom Georgeson en Bernard Hill.

Een zwarte komedie van een van de gewenste schrijvers voor de Engelse televisie, Alan Bleasdale. Een nieuwe manager neemt de failliete boedel van een Liverpoolse nachtclub over. Er komt herrie wanneer rivaliserende katholieken en protestanten een serie waardeloze acts voorgeschoteld krijgen op een avond die georganiseerd is door een wraak zoekende vroegere employé. Dit script vol snijdende humor wordt goed gespeeld door een prachtig team van ervaren acteurs, die nog niet veel in films hebben gespeeld.

Cal

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Pat O'Connor. Met o.a. Helen Mirren, John Lynch, Donal McCann, Jon Kavanagh en Ray McAnally.

Intelligent drama over het hedendaagse Noord-Ierland, met Lynch, negentien jaar, die valt op de oudere weduwe Mirren - ondanks zijn betrokkenheid als IRA-lid bij de moord op haar man. Sterk spel, met name van Mirren, die er in Cannes de prijs voor de beste actrice mee won; geproduceerd door David Puttnam. Scenario van Bernard MacLaverty naar zijn eigen roman. Camerawerk van Jerzy Zielinski.

The Death of Adolf Hitler

1973 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Rex Firkin. Met o.a. Frank Finlay, Caroline Mortimer, Robert Cawdron, Ed Devereaux en Michael Lees.

De laatste uren van Adolf Hitler. Perfecte rol van Finlay die de dictator bijzonder goed weer weet te geven. Mortimer is Eva Braun. Bijzondere waardering voor de rollen van Mathie en Quitak als Josef Goebbels en echtgenote, maar in feite zijn alle acteurs boven het gemiddelde niveau in hun rollen. Het scenario voor deze indrukwekkende reconstructie was van Vincent Tilsley.

Fear is the Key

1972 | Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Thriller van Michael Tuchner. Met o.a. Barry Newman, Suzy Kendall, John Vernon, Dolph Sweet en Ben Kingsley.

Newman lijkt een uiterst gewelddadige kerel. Hij breekt los uit het gerechtshof waar hij wegens een rel in een bar voor de rechter moest verschijnen, knalt in het voorbijgaan een politieman neer en gaat met een knappe gijzelaarster aan de haal. Wie is deze man en wat gaat er schuil achter zijn ongenadige handelingen? Een actie-thriller die uitstekend gemaakt werd, maar die toch niet erg geloofwaardig overkomt. Het ritme is razendsnel en zit vol verrassingen, met als hoogtepunt een auto- achtervolging die je de haren te berge doet rijzen. Robert Carrington baseerde zijn scenario op de roman van Alistair MacLean. Alex Thomson was verantwoordelijk voor de adembenemende beelden. Filmdebuut van Kingsley, wiens volgende film GHANDI zou worden. Gefilmd in Panavision.

He Who Rides a Tiger

1966 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van Charles Crichton. Met o.a. Tom Bell, Paul Rogers, Kay Walsh, Ray McAnally en Judi Dench.

Inbreker is aardig voor kinderen en wordt verder door de liefde minder hard, maar dat neemt niet weg dat zijn professionele problemen blijven bestaan. Goede doorsneefilm.

Shake Hands with the Devil

1959 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Michael Anderson. Met o.a. James Cagney, Don Murray, Dana Wynter, Glynis Johns en Michael Redgrave.

Een aangrijpend drama in het door oorlog verscheurde Ierland rond 1920, waarin een Amerikaanse student buiten schot tracht te blijven, maar door omstandigheden bij een opstandelingenleger terechtkomt, dat geleid wordt door de wilskrachtige Cagney. Mooi op locatie verfilmd. Scenario van Ivan Goff, Ben Roberts en Marian Thompson naar een roman van Reardon Connor. Camerawerk van Erwin Hillier.