Nils Gaup

Regisseur, Scenarist

Nils Gaup is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

De reis naar de Kerstster

2012 | Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm

Noorwegen 2012. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen en Vera Rudi.

De jonge Sonja (Zeiner) hoort het verdrietige verhaal aan van de koning die zijn dochter Goudhaar en zijn echtgenote heeft verloren aan de zoektocht die zij zijn begonnen naar de kerstster. Sindsdien heeft de koning de ster in de ban gedaan. Sonja besluit te helpen om de vloek op de kerstster op te heffen. Klassiek Noors avontuur krijgt een sfeervolle, fraai vormgegeven filmbewerking: veel besneeuwde bergtoppen, mooi kostuumontwerp en een grootogige heldin. Christiansen, te zien als de koning, is in eigen land een veelgevraagd acteur.

Tashunga

1995 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Noorwegen/Italië/Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. James Caan, Christopher Lambert, Catherine McCormack, Burt Young en Morten Faldaas.

In 1899 tijdens de goldrush in Alaska koopt Sean McLennon in het groot stukken grond op en speculeert erop dat er goud in de bodem zit. Die grond behoort meestal aan arme sloebers die hij desnoods met geweld dwingt afstand te doen. Regisseur Gaup zat met een avontuur uit de jaren 1940 in zijn maag wat het publiek van toen misschien nog wel geslikt zou hebben als de rolverdeling uit de grote westernacteurs van toen bestaan zou hebben.

Haakon Haakonsen

1990 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten/Noorwegen/Zweden 1990. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. Stian Smestad, Gabriel Byrne, Kjell Stormoen, Louisa Millwood-Haigh en Trond Peter Stamsø Munch.

Een Noors ventje (Smestad) verruilt de sneeuw voor het ruime sop om de noodlijdende familieboerderij te redden. De zeereis gaat helaas niet voor de wind, zoals de titel fijntjes suggereert. Eenmaal veilig aangespoeld vindt de knul samen met zijn kornuiten een piratenschat. Even later verschijnen de vervaarlijke eigenaars en moeten de jongelingen alle zeilen bijzetten om het vege lijf te redden. De strijd tussen de schipbreukelingen en de piraten is kinderlijk aandoenlijk en doet niet onder voor de meest ongeïnspireerde avonturenfilm. Volwassen kijkers moeten genoegen nemen met fraaie beelden van het schip en, lest best, Gabriel Byrne als schmierende piratenhoofdman.

Pathfinder

1987 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama

Noorwegen 1987. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. Mikkel Gaup, Nils Utsi jr, Svein Scharffenberg, Helgi Skulason en Sverre Porsanger.

Compacte verfilming van een achthonderd jaar oude sage uit Lapland [KL]De verkenner en de toorts[KLE] met de grandioze landschappen van het hoge Noorden (gefotografeerd door Erling Thurmann-Andersen) die schitterend worden uitgespeeld in de strijd tussen goed en kwaad, aangevuld met volkswijsheden en bijgeloof. Primitieve, woeste en meedogenloze actie. Regiedebuut van Gaup die eigenlijk een acteur uit Lapland is. Hij laat de Tchudes, een stel gewelddadige plunderaars, een door hem uitgevonden taaltje brabbelen. De 'goeden' spreken Laplands. Scenario van regisseur Gaup. De film kreeg een Oscarnominatie. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als PATHFINDER.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nils Gaup op televisie komt.

Reageer