Antonio Skármeta

1940 Regisseur, Acteur, Scenarist, Auteur

Antonio Skármeta (1940) is regisseur, acteur, scenarist en auteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Il postino

1994 | Drama, Komedie, Biografie, Romantiek

Italië/België/Frankrijk 1994. Drama van Michael Radford. Met o.a. Massimo Troisi, Philippe Noiret, Maria Grazia Cucinotta, Linda Moretti en Anna Buonaiuto.

Poëzie is bedoeld om vrouwen te veroveren. Dat is de filosofie van Mario, de postbode op een Italiaans eilandje die iedere dag de post bezorgt bij een zojuist gearriveerde Chileense dichter in ballingschap. De dichter (Noiret) helpt hem, schoorvoetend, bij zijn pogingen het hart te winnen van Beatrice, de plaatselijke schoonheid. Warm poëtisch drama met Troisi als de schuchtere Mario die vol ontzag opkijkt tegen de intellectuele poëet, maar zelf eigenlijk veel slimmer is dan iemand (inclusief hij zelf) ooit heeft beseft. Troisi overleed een dag na de laatste opname en kreeg postuum een Oscarnominatie.

Der Schnee der Anden

1990 | Misdaad, Avonturenfilm

Colombia/Duitsland/Frankrijk 1990. Misdaad van Frank Guthke. Met o.a. Constance Engelbrecht, Gérard Blain, Jürgen Vogel, Dieter Pfaff en Rámon Garcia.

De achttien-jarige Vogel is verslaafd aan een cocaïne- derivaat 'Andessneeuw' genaamd. In de hoop er goedkoper aan te komen in het land van herkomst, trekt hij naar Columbia, waar hij al snel in botsing komt met de Zuidamerikaanse drugsmafia. Hij verdwijnt spoorloos. Zijn moeder, Engelbrecht, gaat op zoek naar hem. Ze moet een lijk identificeren waarop zijn papieren gevonden zijn, maar zij is formeel: de dode is haar zoon niet. Piloot- avonturier Blain wil haar helpen en ontdekt dat de mafia ergens in de jungle zwaarverslaafden gevangen houdt. Goed gemaakte, maar niet bijster originele, drugsstory, die wel een idee geeft van hoe de internationale vertakkingen in dit gesloten wereldje in elkaar zitten. Het einde is voorspelbaar, maar lost niets op. Guthke en Antonio Skarmeta schreven het scenario, dat aantrekkelijk in beeld gebracht werd door Anton Klima. Ook bekend als LA NEIGE DES ANDES.

Ardiente paciencia

1984 | Komedie

Portugal/Duitsland/Chili 1984. Komedie van Antonio Skármeta. Met o.a. Oscar Castro, Roberto Parada, Marcela Osorio, Naldy Hernandez en Antonio Skármeta.

De warme, humoristische debuutfilm van Sk[KA1]armeta vertelt hoe de latere Nobelprijswinnaar (voor de literatuur) Pablo Neruda (Parada) tijdens zijn vakantie op een Chileens eilandje kennis maakte met met een eenvoudige jonge postbode, Mario (Castro). Neruda `leent` hem op bijna Cyrano-achtige wijze een liefdesgedicht, waarmee Mario probeert het hart van Rosa (Hernandez) te veroveren, met wie hij uiteindelijk mag trouwen. Als Allende tot president gekozen wordt, gaat Neruda naar Parijs en vraagt Mario hem geluiden op te nemen van Chili, wat hij zo ontbeert. Later keert Neruda als zieke man naar zijn vaderland terug om te sterven. Inmiddels is generaal Pinochet aan de macht gekomen en wordt Neruda dag en nacht bewaakt, terwijl de jonge Mario gearresteerd is door een van de eskaders van de dictator. De film werd geproduceerd in het kader van Das kleine Fernsehspiel en beleefde zijn première op de tv op de tien-jarige sterfdag van de dichter, die op 15 september 1973 overleed, en kwam pas negen maanden later uit in de Duitse bioscopen. De film die het vooral moet hebben van de dialogen en het mooie spel, is bezet met een rolverdeling van toentertijd in West-Duitsland in exil levende Chilenen. Het camerawerk is van João Abel-Aboim en het scenario is van regisseur Skámeta. Meervoudig bekroond, ook als toneelstuk opgevoerd.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Antonio Skármeta op televisie komt.

Reageer