Pierre Philippe is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 5 films gevonden.

Le regard Clair

1998 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1998. Documentaire van Pierre Philippe.

Aan de hand van veertien hoofdstukken, ingeleid door evenveel liedjes op tekst van de cineast of komende uit een van zijn films, wordt leven en carri[KA2]ere geschetst van Ren[KA1]e Clair (1898-1981) die als Ren[KA1]e Chomette geboren werd te Parijs. De lichtstad wordt ge[KA3]evoceerd door oude foto`s, film- en actualiteitsbeelden. We volgen zijn jeugd, zijn werk als dichter, zijn intrede in de Franse artistieke kringen van begin jaren 1920, zijn samenwerking met Louis Feuillade en zijn debuut als filmregisseur met PARIS QUI DORT (1923). Be[KA3]invloed door het dada[KA3]isme draaide hij in 1924 zijn eerste meesterwerk ENTR`ACTE. Datzelfde jaar volgde zijn eerste speelfilm LE FANTOME DU MOULIN ROUGE. Binnen de kortste tijd was hij niet enkel de lieveling van de kunstwereld, maar werd hij ook op handen gedragen door het publiek. Na enkele films in Engeland trok hij eind jaren 1930 naar Amerika, daar hij gehuwd was met een joodse vrouw en de druk van het nazisme te groot werd. Hier kreeg hij echter niet dezelfde vrijheid als in Frankrijk, ook al draaide hij enkele juweeltjes als I MARRIED A WITCH (1942) en IT HAPPENED TOMORROW (1944). Onmiddellijk na het einde van WOII keerde hij dan ook terug naar Frankrijk. Een boeiend document dat wat ontsierd wordt door de moderne uitvoeringen van de liedjes eerder onpersoonlijk gebracht door Judy Cehmm en Nicolas Reggiani. Philippe baseerde zijn scenario op de biografie Le mystère René Clair van Pierre Billard. De teksten worden gesproken door André Dussolier en Laurence de la Baume. Montage is van Annie Chevallay en Annabelle Le Dœuff. Achter de camera nam Jean-Claude Ducouret plaats.

Les enfants de lumière

1995 |

Frankrijk 1995. Pierre Philippe. Met o.a. Christophe Barratier, Olivier Barrot, Alain Corneau, Jean-Claude Romer en Claude Sautet.

Deze film is samengesteld uit driehonderd verschillende filmfragmentjes uit de Franse cinematografie vanaf het moment dat het de gebroeders Lumière als een van de eersten lukte een rolprent op de markt te brengen tot volwassen bioscoopproducten honderd jaar later, 1995. Het is een heel interessante dwarsdoorsnede van de Franse film. Verplichte kost voor liefhebbers en studenten van de filmacademie. Het commentaar wordt gesproken door Jacques Perrin en Michel Legrand schreef een speciale score.

Le roman du music-hall

1993 | Documentaire, Muziek, Experimenteel

Frankrijk 1993. Documentaire van Pierre Philippe.

Een gedetailleerd overzicht van honderd jaar veaudeville en music-hall in Frankrijk, startende in 1895 met de geboorte van de film. Dank zij dit nieuwe medium werden heel wat legendarische artiesten voor de eeuwigheid vastgelegd. In het eerste deel, dat de periode van de zwijgende film behandelt (1895-1929) zien we optredens van o.a. Mistinguette, Jacques Pilser, Irma Vep, Norman French, Colette en de jonge Josephine Baker. Soms horen we ze zelfs dank zij een primitieve synchronisatie. Het was de gouden tijd van de music-hall met het ontstaan van cabaretten als [KL]Moulin Rouge[KLE], [KL]Le Montparnasse[KLE], [KL]Follies Berg[KA2]ere[KL], [KL]Crazy Horse[KLE] en het [KL]Lido[KLE]. Door de concurrentie werden de optredens steeds pikanter en naakt werd alledaags in de Parijse amusementswereld. We zien fragmenten uit films van o.a. Marcel L`Herbier, Jean Durand, Max Linder, Maurice Diamant-Berger, L[KL]eonce Perret en Louis Feuillade. Deel twee (1930-1993) toont de razendsnelle groei van het Franse cabaret, met mensen als Jean Sablon, Maurice Chevalier, Tino Rossi, Mireille, Charles Trenet, Ray Ventura, Fernandel, Bourvil, Louis Mariano, Juliette Greco, Edith Piaf, Georges Brassens, enz. Er wordt ook stilgestaan bij het variété tijdens WOII. Met de laatste grote goden, w.o. Serge Gainsbourg, Yves Montand, Gilbert Becaud, Charles Aznavour en Jacques Brel brengen de makers ons in de tegenwoordige tijd. Filmfragmenten van o.a. Marcel Carné, Jean Hémard, Maurice Cloche, Jean Boyer, Maurice Labro, Alberto Cavalcanti en Marc Allégret. Een boeiend historisch document geschreven door regisseur Philippe en gemonteerd door Christine Keller. Commentaar werd ingesproken door Jean-Pierre Cassel. Nostalgie in overtreffende trap.

Midi minuit

1970 | Horror, Thriller

Frankrijk 1970. Horror van Pierre Philippe. Met o.a. Sylvie Fennec, Beatrice Arnac, Jacques Portet, Daniel Emilfork en Laurent Vergez.

Een jong stel bezoekt een vriend in Zuid-Frankrijk die een maniakale moordenaar blijkt te zijn. De vrouw wordt op hem verliefd en samen ruimen ze haar man uit de weg. Deze sfeervolle psychologische horrorfilm is geheel op locatie opgenomen.

Nana

1925 | Drama, Erotiek

Duitsland/Frankrijk 1925. Drama van Jean Renoir. Met o.a. Catherine Hessling, Werner Krauss, Jean Angelo, Raymond Guérin-Catelain en Waleska Gert.

Een courtisane tijdens het Tweede Keizerrijk ru[KA3]ineert al haar minnaars, tot ze door een van haar slachtoffers gewurgd wordt. Deze zwijgende film overtreft alle latere versies van de roman van Zola door een schilderachtig steeds verrassende vorm, een intelligent scenario van regisseur Renoir en Pierre Lestringuez, en vooral de schoonheid en het onvoorspelbaar raffinement van Hessling (Renoirs toenmalige echtgenote). Het camerawerk is van Jean Bachelet, Edmund Corwin en Paul Holsky. In 2002 gerestaureerd door Cin[KA1]eteca Comunale en L`Immagine Ritrovata (Bologna) voor Studio Canal Image met medewerking van ARTE, France en begeleidt door muziek van Marc-Oliver Dupin.