Sergei Prokofiev

Componist

Sergei Prokofiev is componist.
Er zijn 3 films gevonden.

Le bassin de J.W.

1997 | Komedie, Fantasy

Frankrijk/Portugal 1997. Komedie van João César Monteiro. Met o.a. João César Monteiro, Hughes Quester, Pierre Clémenti, Joana Azevedo en Graziella Delerm.

De film begint met een sc[KA2]ene op de b[KA3]uhne van een schouwburg. God (Monteiro) en Lucifer (Quester) staan erop en hebben de wereld samen opgedeeld. De mens moet er genoegen mee nemen, of hij wil of niet. Lucifer indroduceert de twistappel. De mensen vragen zich af wie ze nu moeten volgen. Henrique (Monteiro) wil in de voetsporen van John Wayne treden. Jean (Quester) probeert Henrique te begrijpen. Als het doek gevallen is, is er een nazit voor de troep. De twee hoofdrollen worden door een dramaturg, een zekere Henrique (Cl[KA1]ementi), voorgesteld aan Ariane (Azevedo) en gevraagd mee te doen in een nieuw stuk. Tijdens de repetities komen Jean en Ariane nader tot elkaar. Door de afwezigheid van Henrique echter, ziet Jean Ariane slechts op de monitoren, en het blijkt dat ze getrouwd is met de eerste Henrique. In walging keert Jean zich van Ariane en zoekt troost bij Marianne, de vrouw van de tweede Henrique. Door het rollenspel met echte rollen weet de kijker niet goed, waar hij aan toe is, en heeft hij er moeite mee om een mening te vormen over de boodschap van het stuk. Daarbij komt ook nog dat het scenario van de regisseur slechts zijdelings gaat over het bekken van John Wayne, hetgeen door de titel wordt gesuggereerd. De regisseur heeft zich bediend van sc[KA2]ene`s met decors (zodat het dichtbij het toneel staat), vaste camera's en strooit in de dialogen met citaten uit de literatuur, waardoor het geheel niet alleen zeer moeijlijk is om te volgen, maar ongenietbaar wordt. Dit quasi intellectuele gedoe laat je niet eens in slaap dommelen, want daarvoor is het veel te pretentieus. Origineel is het wel, maar het vindt uitsluitend genade bij de onvoorwaardelijke volgelingen van Monteiro. Zonde van het geld van de Portugese en Europese belastingbetaler. Het camerawerk is van Mário Barroso. Ook bekend als: LE BASSIN D'ARIANE, LE BASSIN DE JOHN WAYNE, THE HIPS OF J.W., JOHN WAYNE'S PELVIS en THE PELVIS OF JOHN WAYNE.

Peter und der Wolf

1994 | Animatie, Musical

Duitsland/Frankrijk 1994. Animatie van Zülal Aytüre-Scheele.

Het beroemde muzikale sprookje van Sergei Prokofiev uitgebeeld volgens de kunst van de origami, de Japanse techniek om papier te plooien. Alle figuren van de eend tot de kat, de vogel, de jagers en Peter komen tot leven en bewegen op de bekende muziek, die de componist in 1936 schreef om kinderen vertrouwd te maken met de instrumenten van een symfonie-orkest. Het is een boeiende, kleurrijke ervaring, waaraan twaalf maanden gewerkt werd. Het Concertgebouw Orkest voert het werk uit onder leiding van Bernard Haitink. De teksten werden aangepast door de regisseur en Helmut Rost en ingesproken door Erik Schumann (Duitse versie) en Jean Rochefort (Franse versie). Om de moeilijke kunst van de origami te demonstreren, wordt na de film een kijkje genomen in de studio's, waar de in Duitsland werkende Turk Aytüre-Scheele, die eerder CARNAVAL DER DIEREN verwezenlijkte, met zijn crew dit wonder waarmaakte. Fotografie en animatie door Pierre Salvagnac. Ook bekend als PIERRE ET LE LOUP.

Alexander Nevsky

1938 | Historische film, Drama

SU 1938. Historische film van Sergei M. Eisenstein en Dmitri Vasiliev. Met o.a. Nikolai Tsjerkasov, Nikolai Oklopkov, Andrei Abrikosov, Valentina Ivasjova en Dmitri Orlov.

Epos over de Russische prins Alexander Nevsky die in 1242 de binnengevallen ridders van de Teutonenorde versloeg. Min of meer onder dwang verliet Eisenstein de weg die hij was ingeslagen en maakte z`n eerste film voor het grote publiek. Na een tijd van mislukkingen en een verblijf in het buitenland, bracht deze film de hem reeds lang onthouden eer. In samenwerking met Prokofjev verdiepte hij zich in de samenhang tussen beeld (camera: Eduard Tissé) en geluid. Een schitterend schouwspel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sergei Prokofiev op televisie komt.

Reageer