Vincent Gallo (1961): regie, cast, scenario, productie, camera, muziek en montage.
Er zijn 21 films gevonden.

Essential Killing

2010 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Polen​/​​Noorwegen​/​​Ierland​/​​Hongarije 2010. Actiefilm van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Stig Frode Henriksen en David L. Price.

Jihadist schiet aantal Amerikaanse soldaten in Afghanistan overhoop, wordt gevangen genomen, ontsnapt en is vervolgens een film lang op de vlucht. Ondertussen een spoor aan lijken achterlatend. De Poolse oudgediende Jerzy Skolimowski (1938) noemt die moorden in de titel essentieel, maar dat blijkt niet per se uit de film. Daarin presenteert hij de moorden zonder commentaar en zonder noemenswaardige context. Fraaie fotografie van Adam Sikora en sterke hoofdrol van de Amerikaanse (!) acteur Vincent Gallo tillen de film ruim boven het maaiveld.

Tetro

2009 | Drama, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Spanje​/​​Argentinië 2009. Drama van Francis Ford Coppola. Met o.a. Vincent Gallo, Maribel Verdú, Alden Ehrenreich, Klaus Maria Brandauer en Carmen Maura.

Talentvolle zoon van gevierde, maar dominante dirigent verkast naar Argentinië, waar hij het leven van de gekwelde kunstenaar uithangt. Totdat zijn jongere broer hem komt opzoeken. In fraai zwart-wit geschoten melodrama van Francis Ford Coppola werd in Cannes terugkeer naar gouden tijden genoemd, maar film komt niet in de buurt van Coppola's meesterwerken uit de jaren '70. De opera-achtige film sleept en de personages laten je koud. Vincent Gallo irriteert als gekwelde ziel, maar Di Caprio-lookalike Alden Ehrenreich als zijn jongere broer is een ontdekking.

The Brown Bunny

2003 | Drama

Verenigde Staten​/​​Japan 2003. Drama van Vincent Gallo. Met o.a. Vincent Gallo en Chloë Sevigny.

Roadmovie van en met Vincent Gallo zorgde voor een rel op het festival van Cannes. In de dagelijkse journalistenpoll kreeg de film een 0,5 (op de schaal van 0 tot 4). Vijf maanden later, op het filmfestival van Wenen, werd The Brown Bunny al heel anders ontvangen. De Fipresci-jury, samengesteld uit internationale journalisten, beloonde de film met een prijs.

Trouble Every Day

2001 | Horror, Experimenteel, Fantasy

Japan​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2001. Horror van Claire Denis. Met o.a. Vincent Gallo, Tricia Vassey, Béatrice Dalle, Alex Descas en Florence Loiret Caille.

Roadmovie van en met Vincent Gallo zorgde voor een rel op het festival van Cannes. In de dagelijkse journalistenpoll kreeg de film een 0,5 (op de schaal van 0 tot 4). Vijf maanden later, op het filmfestival van Wenen, werd The Brown Bunny al heel anders ontvangen. De Fipresci-jury, samengesteld uit internationale journalisten, beloonde de film met een prijs.

Get Well Soon

2001 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 2001. Romantiek van Justin McCarthy. Met o.a. Vincent Gallo, Courteney Cox, Jeffrey Tambor, Alan Kalter en Kasia Ostlun.

Acteur Vincent Gallo als populaire talkshow host? Niet de meest voor de hand liggende rol voor een acteur die in talrijke films de zelfkant verbeeldt. Maar, Gallo-liefhebbers, de acteur valt in Get Well Soon spectaculair van zijn sokkel nadat hij een bevallige gast vertelt wat hij graag met haar zou ondernemen. Terug op aarde hunkert hij naar de vrouw (Courteney Cox) die hij verloor op weg naar de top. Bijrollen van spelers uit The Larry Sanders Show en de talkshows van Conan O'Brien en David Letterman geven gewicht in de marge.

Cord

2000 | Thriller, Misdaad, Drama

Canada 2000. Thriller van Sidney J. Furie. Met o.a. Daryl Hannah, Jennifer Tilly, Vincent Gallo en Bruce Greenwood.

Ann (Hannah) is zielsgelukkig: knap, succesvol, getrouwd met een leuke vent en nog in verwachting ook. Dat kan niet lang goed blijven gaan. Onheil komt in de vorm van haar griezelige arts (Gallo), die met zijn eigen vrouw (Tilly) geen kinderen kan krijgen. Het geflipte stel kidnapt Ann met het plan haar baby te stelen. Ze wordt aan een bed geketend, bedreigd en steeds opnieuw gevangen wanneer ze probeert te ontsnappen. Spannend is dat niet, alleen afgezaagd en onaangenaam. Hooguit kan iets positiefs worden opgemerkt over Tilly: die probeert nog iets van haar rol te maken.

Freeway II: Confessions Of A Trickbaby

1999 | Actiefilm, Misdaad, Horror, Thriller, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1999. Actiefilm van Matthew Bright. Met o.a. Natasha Lyonne, Vincent Gallo, Maria Celedonio en David Alan Grier.

Ann (Hannah) is zielsgelukkig: knap, succesvol, getrouwd met een leuke vent en nog in verwachting ook. Dat kan niet lang goed blijven gaan. Onheil komt in de vorm van haar griezelige arts (Gallo), die met zijn eigen vrouw (Tilly) geen kinderen kan krijgen. Het geflipte stel kidnapt Ann met het plan haar baby te stelen. Ze wordt aan een bed geketend, bedreigd en steeds opnieuw gevangen wanneer ze probeert te ontsnappen. Spannend is dat niet, alleen afgezaagd en onaangenaam. Hooguit kan iets positiefs worden opgemerkt over Tilly: die probeert nog iets van haar rol te maken.

Goodbye Lover

1998 | Misdaad, Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1998. Misdaad van Roland Joffé. Met o.a. Patricia Arquette, Dermot Mulroney, Mary-Louise Parker, Ellen DeGeneres en Don Johnson.

Na al het Oscargeweld van The Killing Fields en The Mission (samen veertien nominaties, waarvan vier Oscars binnengesleept) wilde regisseur Joffé het wel eens wat rustiger aan doen. Hij legde zich toe op kleinere producties met thema's als relaties en seks. In Goodbye Lover is Sandra (Arquette) getrouwd met Jake (Mulroney), terwijl ze een affaire heeft met diens broer Ben (Johnson). Ben klust op zijn beurt bij met Peggy (Parker). Afijn, iemand sterft, iemand erft en iedereen stort zich op het geld. Goodbye Lover is een misdaaddrama met erotische kantjes. En ook met onmiskenbaar ironische kantjes.

Buffalo '66

1998 | Film noir, Komedie

Verenigde Staten 1998. Film noir van Vincent Gallo. Met o.a. Vincent Gallo, Christina Ricci, Ben Gazzara, Kevin Corrigan en Mickey Rourke.

Na vijf jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten, staat Billy (Gallo) op een dag weer buiten in het treurige decor van Buffalo in de winter. Als hij door een dansklas banjert, op zoek naar het toilet, pikt hij het danseresje Layla (Ricci) op. Hij overreedt haar mee te gaan naar zijn ouders en te doen alsof ze zijn vrouw is. Tot zijn verrassing stemt ze toe en speelt haar rol overtuigend. Zijn ouders zijn dol op haar - niet op hem. Ook al is Billy daar absoluut niet op uit, Layla wordt verliefd op hem. Billy droomt vooral van wraak op de man die hij verantwoordelijk houdt voor zijn tijd in de gevangenis. Hij is indertijd in de bak beland nadat hij een enorme weddenschap had afgesloten op de overwinning van de Buffalo Bills, het lokale football-team waarvan zijn hele familie fanatiek supporter is, in de Superbowl. De kicker van de Bulls miste echter een cruciale trap. Om zijn schulden aan de bookmaker af te lossen, draaide Billy op voor een misdaad van een van diens maten. Het regiedebuut van Vincent Gallo, vooral bekend als acteur, doet denken aan het werk van Cassavetes: Gallo geeft zijn acteurs (en dat zijn niet de minste) alle ruimte, onder andere in een paar fraaie monologen. Sommige scènes zijn een komische korte speelfilm op zichzelf, zoals Billy die op zoek is naar een fatsoenlijke plek om te plassen.

Truth or Consequences, N.M.

1997 | Actiefilm, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Kiefer Sutherland. Met o.a. Vincent Gallo, Mykelti Williamson, Kiefer Sutherland, Kevin Pollak en Kim Dickens.

Ray (Gallo) is uiterst ontevreden met het simpele baantje dat hij krijgt van een vriend voor wie hij onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Als geldelijke compensatie besluit hij daarom met de licht ontvlambare Curtis (Sutherland), Marcus (Williamson) en dociele vriendin Addy (Dickens) de zaak te beroven. Voor wie wel eens eerder een film heeft gezien zal het duidelijk zijn wat er gebeurt; er vallen doden. Opgejaagd door de autoriteiten vluchten ze de woestijn in waar een nietsvermoedend stelletje en hun camper gedwongen dienst moet doen als respectievelijk gijzelaars en vervoermiddel. Jonge lieden in de woestijn is in Hollywood synoniem met bloedig geweld, een soort verwrongen agrofobische variant op het beduimelde Bonnie and Clyde-genre waarin de leegte functioneert als contrast voor allerhande geweld. Een onweerstaanbaar decor voor Sutherland die hiermee zijn gewelddadige regiedebuut afleverde. Erg origineel is het niet maar hij heeft ten minste 'geleend' van goede films (zie boven) en regisseurs (oa Tarantino en Rodriguez).

The Funeral

1996 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Misdaad van Abel Ferrara. Met o.a. Christopher Walken, Benicio Del Toro, Vincent Gallo, Paul Hipp en Chris Penn.

Inktzwarte gangsterfilm van 'American independent' Ferrara, die in Nederland bekendheid verwierf met Bad Lieutenant. Weer komen thema's als geweld en morele dubbelzinnigheid uitgebreid aan de orde. Centraal staat de gangsterfamilie Tempio, die zich verzameld heeft voor de begrafenis van de vermoorde jongste telg, Johnny. Zijn broers Ray en Chez zinnen op wraak en terwijl het begrafenisritueel zich voltrekt wordt de kijker middels flashbacks deelgenoot gemaakt van Ray's herinneringen aan familie-affaires, gangstertaferelen en bloedvergieten.

Nénette et Boni

1996 | Drama

Frankrijk 1996. Drama van Claire Denis. Met o.a. Alice Houri, Vincent Gallo, Jacques Nolot, Alex Descas en Jamila Farah.

Na de dood van zijn moeder woont pizzabakker Boni in haar huisje. Zijn bestaan is naargeestig en biedt geen enkel vooruitzicht. Hij dagdroomt over de sexy vrouw van zijn baas (Bruni-Tedeschi), een leeghoofdig stuk zoals in de finale blijkt. Op een dag klimt een jong meisje met een heerlijke, weelderige haardos over de muur. Het is N[KA1]enette (Houri), Boni's vijftien-jarige zusje, dat hun nietsnuttende vader is ontvlucht. Zij hebben elkaar al heel lang niet meer gezien. Er ontwikkelt zich een band. Het blijkt dat Nénette zwanger is en broerlief moet haar nu helpen. De film waarvoor regisseuse Denis en Jean-Pol Fargeau het scenario schreven, is vrijelijk geïnspireerd op een verhaal van Jean-Cocteau, Les enfants terribles, maar het is zeer beslist niet incestueus. De rolprent werkt als een literaire roman die je aandachtig moet lezen, maar dan ontdek je dat alle elementen zorgvuldig overwogen en aanwezig zijn. Niet verwonderlijk dat dit werk op het festival van Locarno meervoudig bekroond werd, al is het zeer beslist niet iets voor het grote publiek. Het camerawerk van Agnès Godard brengt het geheel zeer passend in beeld.

The Perez Family

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Mira Nair. Met o.a. Marisa Tomei, Alfred Molina, Anjelica Huston, Chazz Palminteri en Trini Alvarado.

Indiase regisseuse Nair (SALAAM BOMBAY, MISSISSIPPI MASALA) heeft een film gemaakt over Cubaanse vluchtelingen, die in de jaren 1970 naar Florida vluchtten. De politiek-historische en sociale achtergronden komen te weinig aan bod. Ook is de film te sentimenteel.

Palookaville

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Alan Taylor. Met o.a. William Forsythe, Vincent Gallo, Adam Trese, Gareth Williams en Lisa Gay Hamilton.

Drie sympathieke losers die graag succesvolle gangsters willen zijn, daar draait het om in Taylors debuutfilm Palookaville. Vincent Gallo is goed als de macho Russ die zichzelf ziet als de stoere mastermind, maar intussen nog steeds bij zijn moeder woont. Adam Trese speelt Jerry, een meeloper met vrouw en kinderen. Sid (William Forsyth) is een loner wiens beste vriend een hond is. Dit zielige trio beraamt een inbraak bij een juwelier, maar belandt per ongeluk bij de buurman, een bakkerij. De titel van deze smakelijke komedie komt uit On the Waterfront waarin Marlon Brando zegt dat alles wat hij heeft in het leven 'een enkele reis Palookaville´ is. Russ, Jerry en Sid laten zien dat er in dit stadje inderdaad weinig roem valt te behalen. (IdH/VPRO Gids)

U.S. Go Home

1994 | Familiefilm, Komedie, Drama

Frankrijk 1994. Familiefilm van Claire Denis. Met o.a. Alice Houri, Jessica Tharaud, Grégoire Colin, Vincent Gallo en Claire Laroche.

Het is 1965. De vijftien-jarige Tharaud en de veertien- jarige Houri zijn vriendinnen, die beiden in een nieuwe wijk van Parijs wonen. Tharaud heeft reeds sexuele ervaringen, Houri niet en dat beïnvloedt hun vriendschap. Houri spiegelt zich graag aan haar vriendin en dus is ze erop uit om met een jongen het bed te delen. Op een avond, na het bezoek aan een surprise-party, stoppen ze voor een lifter, een G.I. van een nabijgelegen Amerikaanse basis. Het seksuele ontwaken van twee sympathieke meisjes in hun puberteit, de een al wat rijper dan de ander. Een luchtig scenario, van Denis en Anne Wiazemski, met toch een dramatische ondertoon. De soundtrack bestaat uit succesnummers uit die periode. Achter de camera stond Agnès Godard.

Angela

1994 | Fantasy

Verenigde Staten 1994. Fantasy van Rebecca Miller. Met o.a. Miranda Stuart Rhyne, John Ventimiglia, Charlotte Eve Blythe, Vincent Gallo en Hynden Walch.

Catskill, een verloederd dorpje nabij New York, is hard op weg om een spookstadje te worden. Onder de weinige inwoners bevinden de 10-jarige Angela (Stuart-Rhyne), haar ouders en 6-jarig zusje Ellie (Blythe). Haar moeder Mae (Thomson) is manisch depressief en ze verandert om de haverklap van stemming.

The House of the Spirits

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Portugal​/​​Duitsland​/​​Denemarken 1993. Drama van Bille August. Met o.a. Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder, Antonio Banderas en Glenn Close.

Het boek is meestal beter dan de film, maar ook degenen die The House of the Spirits van Isabel Allende niet gelezen hebben vinden de verfilming wonderlijk mislukt. De beelden van exotische landschappen en huizen zijn magnifiek, het verhaal - selfmade man Esteban (Irons) raakt verbitterd en komt lijnrecht tegenover de geliefde van zijn dochter (Ryder) te staan - is interessant en episch, en de acteurs geven zich volledig. En toch. De Zuid-Amerikaanse passie ontbreekt. De schuld daarvan wordt meestal gelegd bij de Deense scriptschrijver en regisseur August, die te koudbloedig zou zijn om Allende te doorgronden.

Arizona Dream

1993 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1993. Komedie van Emir Kusturica. Met o.a. Johnny Depp, Jerry Lewis, Faye Dunaway, Lili Taylor en Vincent Gallo.

Ster van Arizona Dream is Johnny Depp, als dagdromer Axel, die naar Arizona komt om het huwelijk van zijn oom (Lewis) bij te wonen. Daar raakt hij verzeild in een emotionele driehoeksverhouding met de wat oudere Elaine (Dunaway) en haar stiefdochter (Taylor). Het absurdistische en soms surrealistische Arizona Dream is de eerste Amerikaanse film van de in Sarajevo geboren Kusturica (Time of the Gypsies, Underground). De film werd onderscheiden met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

A idade maior

1991 | Drama

Portugal​/​​Duitsland 1991. Drama van Teresa Villaverde. Met o.a. Maria de Medeiros, Ricardo Colares, Vincent Gallo, Teresa Roby en Joaquim de Almeida.

Traag familiedrama tegen de achtergrond van de nadagen van de Portugese dictatuur. Vader De Almeida wordt naar Afrika gestuurd om te vechten tegen de rebellen; zijn vrouw Roby en zoon Colares houden contact met hem via brieven. Pas als De Almeida al meer dan twee maanden in zijn vaderland gerepatriëerd is, hoort zijn gezin ervan. Roby dwingt haar echtgenoot naar huis terug te keren. De film draait om twee hoofdfiguren - De Almeida en Colares - waarvan het spel en de dynamiek te uiteenlopend is, zodat de film geen geheel vormt. Scenario van regisseuse Villaverde en fotografie van Elfi Mikesch.

Doc's Kingdom

1987 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Portugal 1987. Drama van Robert Kramer. Met o.a. Paul McIsaac, Vincent Gallo en Joao Cesar.

Doc, die woont waar Europa ophoudt en de Derde Wereld begint, is al tien jaar ziek. Het gaat niet om cholera, zoals de artsen geloven, maar om een psychisch trauma dat wanhoop heet. Aan de andere kant van de wereld woont zijn zoon, die na de dood van zijn moeder een brief vindt van zijn vader, die hij dood waande. En hij gaat naar hem op zoek. Deze rondzwervende Amerikaanse regisseur wordt geobsedeerd door thema's als de eenzaamheid, het probleem van de intermenselijke communicatie en daarenboven het zwerven, zowel in geestelijke als in geografische zin. Een zeer boeiend portret van twee figuren die omringd worden door een wereld die zo onverschillig is dat ze niet lijkt te bestaan.

The Way It Is or Eurydice In the Avenues

1984 | Experimenteel

Verenigde Staten 1984. Experimenteel van Eric Mitchell. Met o.a. Kai Eric, Boris Major en Vincent Gallo.

De vrouw die Eurydice zou spelen in het bekende toneelstuk van Cocteau wordt dood op straat gevonden. In deze experimentele film wordt vervolgens een poging gedaan te ontrafelen hoe dit zo gekomen is. Mitchell had een paar originele ideeën, maar vooral door het zeer matige acteren is het nauwelijks aan te zien.