James E. Newcom: montage.
Er zijn 10 films gevonden.

Tora! Tora! Tora!

1970 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1970. Oorlogsfilm van Richard Fleischer, Kinji Fukasaku en Toshio Masuda. Met o.a. Martin Balsam, Sô Yamamura, Joseph Cotten, Tatsuya Mihashi en E.G. Marshall.

Haarscherpe reconstructie van de aanval op Pearl Harbor belicht de gebeurtenissen - anders dan in de meeste oorlogsfilms - van beide kanten. Op zich is dat een verademing (zeker vergeleken bij het propagandistische en melodramatische Pearl Harbor van Michael Bay) maar de respectabele zakelijkheid heeft als nadeel dat de film iets wegheeft van een prentenboek waarin de scènes willekeurig naast mekaar zijn geplakt. De special effects zijn voor die tijd verbluffend en de acteerprestaties heel behoorlijk, met als uitschieter James Whitmore als de Amerikaanse admiraal Halsey. Heroïsche score van Jerry Goldsmith.

Scaramouche

1952 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van George Sidney. Met o.a. Stewart Granger, Eleanor Parker, Janet Leigh, Mel Ferrer en Henry Wilcoxon.

Klassieke 'swashbuckler'-film met Stewart Granger als André Moreau, een cynische held die zich ten tijde van de Franse Revolutie als acteur vermomt om een moord te wreken. Met een 6 1/2 minuten durende degengevechtsscène recordhouder in het genre. Schermen leerden de acteurs van Europees kampioen Jean Heremans. Sidney's Scaramouche is een remake van de zwijgende versie uit 1923 met Ramon Novarro en Lewis Stone (die hier bijna 30 jaar ouder de rol speelt van Georges de Valmorin, vader van André's vriend).

Westward the Women

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van William A. Wellman. Met o.a. Robert Taylor, Denise Darcel, John McIntire, Beverly Dennis en Henry Nakamura.

Een intrigerende western waarin Taylor een karavaan huifkarren aanvoert vol met vrouwen die op weg zijn naar Californië om er hun mannen te ontmoeten, die ze met de handschoen getrouwd hebben! Scenario van Charles Schnee naar een verhaal van Frank Capra. Camerawerk van William C. Mellor.

The Red Danube

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van George Sidney. Met o.a. Walter Pidgeon, Ethel Barrymore, Peter Lawford, Angela Lansbury en Janet Leigh.

Een wisselvallig drama over ballerina Leigh die achtervolgd wordt door Russische agenten, aangevoerd door de verliefde Lawford. Soms erg zwaar op de hand.

Paris Underground

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Gregory Ratoff. Met o.a. Constance Bennett, Gracie Fields, George Rigaud, Kurt Kreuger en Leslie Vincent.

Een Engelse en een Amerikaanse vrouw komen na de invasie door de Duitsers vast te zitten in Parijs en besluiten hun krachten te bundelen om geallieerde piloten te helpen ontsnappen naar het niet bezette deel van Frankrijk.

Tortilla Flat

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Hedy Lamarr, John Garfield, Frank Morgan en Akim Tamiroff.

Steinbecks hartige roman over de Californische vissersgemeenschap met levendige rollen van de drie topsterren; hondenvriend Morgan steelt de show.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

The Prisoner of Zenda

1937 | Romantiek, Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Ronald Colman, Madeleine Carroll, Raymond Massey, David Niven en Mary Astor.

Intrige, avontuur, romantiek en degengekletter: The Prisoner of Zenda heeft het allemaal én is na al die tijd nog altijd onderhoudend. Energieke acteur Colman is hoofdverantwoordelijk voor de opwinding in een dubbelrol als de bedwelmde kroonprins van fantasiekoninkrijk Ruritania en als de Britse dubbelganger die de kroon moet bestijgen terwijl de prins zijn giftige roes uitslaapt. Carroll is subliem theatraal als de prinses die smacht naar de Brit. Een magnifieke film dankzij innemend spel, vlotte montage en vooruitstrevend camerawerk en decorbouw. De gangmaker voor het nieuwbakken avonturengenre Ruritania Romance. Gebaseerd op het boek van Anthony Hope uit 1894.

Nothing Sacred

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van William A. Wellman. Met o.a. Carole Lombard, Fredric March, Walter Connolly, Charles Winninger en Sig Ruman.

Journalist Wally Cook (March) is bij de krant uit de gratie geraakt, maar hij weet zich te rehabiliteren met een hartverscheurende serie artikelen over de dodelijke ziekte van Hazel Flagg (Lombard). Wat hij aanvankelijk niet weet is dat Hazel, een aantrekkelijke blondine, kerngezond is. Opmerkelijke satire van Wellman, die voordien vooral als western-regisseur van zich deed spreken. Sterke punten zijn de strakke regie van Wellman, het uitstekende spel, vooral van Lombard, en vooral het bijtende script van Ben Hecht, de scenarist die ook meeschreef aan His Girl Friday en de Hitchcock-films Spellbound en Notorious.

A Star Is Born

1937 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1937. Musical van William A. Wellman. Met o.a. Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou, May Robson en Andy Devine.

Het bekendste Hollywood-over-Hollywood verhaal is A Star Is Born, waarin de dromen van een gewoon meisje werkelijkheid worden wanneer ze de filmindustrie weet binnen te komen en een schijnbaar perfect huwelijk aangaat met een Hollywoodberoemdheid. Maar terwijl de ster van Vicki Lester (Janet Gaynor) begint te rijzen, zinkt echtgenoot Norman Maine (Fredric March) steeds verder weg in drankzucht en misère. Tikje vet aangezet, tragisch drama, mede geschreven door de sardonische Dorothy Parker, kreeg in 1954 een succesvollere remake met Judy Garland en in 1976 een popversie met Barbra Streisand.