Ernst Fritz Fürbringer (1900-1988): cast.
Er zijn 12 films gevonden.

Martin Luther

1983 | Biografie, Historische film

Duitsland 1983. Biografie van Rainer Wolffhardt. Met o.a. Lambert Hamel, Herbert Stass, Heini Göbel, Michael Habeck en Horst Sachtleben.

Portret van Martin Luther (Hamel) dat speelt in de periode van 1502-21. Als monnik, en later als priester, stuit het systeem van de aflaat (het verkopen van je zonden) door Tetzel (Habeck) hem tegen de borst. Luther heeft verregaande, democratische denkbeelden zoals het scheiden van staat en kerk, die hun tijd ver vooruit zijn. Als hij 34 jaar oud is, en gebelgd in 1517 zijn 95 stellingen op de kerkdeur in Wittenberg hamert, breekt de hel los over zijn voorstellen tot hervorming. Eerst moet hij zich verantwoorden tegenover Kardinal Cajetan (F[KA3]urbringer), de afgezant van Paus Leo X (Pfaff), die hem prompt in de ban stopt: exsurge domine. Luthers geschriften worden in het openbaar verbrand (dit leidde ruim driehonderd jaar later tot de `waarschuwing` van de dichter Heinrich Heine - een volk dat zijn boeken verbrandt, vernietigt zichzelf - en de boekverbranding honderd jaar later door de nazis). Als deze `ketter` niet tot inzicht kan komen, bemoeit tenslotte keizer Karel V (Pleva) zich met de zaak, dat tot gevolg had dat er doden vielen onder de bevolking. Luther geniet echter bescherming van de progressieve adel, die hem proberen te gebruiken voor persoonlijke doeleinden - de graaf van Hessen wil zijn bigamie goedgekeurd krijgen - en/of politiek gekonkel. Op de rijksdag te Worms in 1521 probeert men Luther te bewegen zijn hervorming te herroepen, maar Luther weigert. Hij verblijft daarop op de Wartburg bij Eisenach en sticht de eerste protestantse gemeente, treedt uit de kerk en huwt met Katharina von Bora. De Lutherse kerk is de kleinste groepering binnen de hervormde gemeenschap en het is nauwelijks bekend dat Luthers geschriften het anti-semitisme hebben bevorderd. Het scenario van Theodor Schübel beroert slechts de oppervlakte van de complexe persoonlijkheid van Luther, die er netjes, enigszins neutraal, vanaf komt. De rollen zijn naar behoren ingevuld en de regie is goed. Het camerawerk is van Rolf Romberg. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

Ludwig auf Freiersfüßen

1969 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1969. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Hans Kraus, Harald Juhnke, Kristina Nel, Ernst Fritz Fürbringer en Käthe Braun.

De laatste in de reeks kluchtige 'Lausbubengeschichten', die geïnspireerd zijn op de mild satirische verhalen van Ludwig Thoma en zich afspelen rond 1900 ten tijde van 'Der Kaiser'. Een stijve Pruisische familie uit Berlijn gaat op vakantie naar Beieren om te genieten van het natuurschoon, oude monumenten en de bierkelders. Dochter Nel smelt voor jongeling Kraus, die zich meer zou moeten bekommeren om deze onschuldige liefdesaffaire. Onopwindend oer-Duits vermaak voor jong en oud.

Der arme Mann Luther

1965 | Drama

Duitsland 1965. Drama van Franz Peter Wirth. Met o.a. Hans Dieter Zeidler, Hannes Messemer, Ernst Fritz Fürbringer, Paul Hoffmann en Margarete Carl.

Op zijn sterfbed overdenkt Martin Luther (Zeidler) de belangrijkste momenten van zijn leven. Overwinningen en nederlagen, zijn disputen met de kerkelijke overheden, zijn verbanning uit Rome, vriendschap en verraad en het ondoorgrondelijke spel van de politieke machten. Ook op dit orgelpunt in zijn leven beseft hij eerst ten volle de consequenties van zijn daden. Biografie van Luther, haast even boeiend als een theologische les in school. Het uitstekend spel van Zeidler kan het saaie dedactische scenario van Leopold Ahlsen niet opfleuren. Eindeloze discussies en dialogen zonder de minste actie zijn ervoor verantwoordelijk dat de meeste kijkers binnen de kortste keer zullen afhaken. Geschikt als historische stof zonder de minste entertainment waarde. Fotografie van Karl Schröder.

Der Pauker

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Axel von Ambesser. Met o.a. Heinz Rühmann, Wera Frydtberg, Gert Fröbe, Peter Kraus en Klaus Löwitsch.

Hermann Seidel is een autoritaire leraar op een klein gymnasium. Als hij wordt overgeplaatst naar een grote school in de stad, wordt hij met zijn opvoedingsdenkbeelden zwaar op de proef gesteld.

Drama Classics: At Any Cost

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Roy Rich. Met o.a. Robert Beatty, Linda Caroll, Rolf Von Nauckhoff, Ernst Fritz Fürbringer en Klaus W. Krause.

München 1945. De oorlog is beëindigd. Fairbanks is hersteld van een kwetsuur en wil zo gauw mogelijk terug naar Amerika, ook al is hij verliefd op Caroll, die niet wil meegaan zolang haar vader zich niet financiëel kan redden. Gelijktijdig is zijn dienst een net op het spoor dat valse dollars op de markt brengt. Niemand beseft dat Fairbanks erbij betrokken is en zijn beste vriend, Beatty, leidt het onderzoek. Vergezocht verhaal dat geen voordeel haalt uit de na-oorlogse sfeer in Duitsland. Het scenario van Abby Mann en Howard Apter verloopt met horten en stoten en Fairbanks acteert als een vermoeide soldaat. Aan de camera stond Erich Claunick. Lance Comfort was producer.

Geld ins Haus

1947 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1947. Komedie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Hans Moser, Gabriele Reismüller, Annie Rosar, Lotte Lang en Hans Holt.

Een kleine stad voor WO I: het leven van een kleine postbode wordt volslagen anders, als hij onverwacht een vermogen erft. Hij moet zijn geliefde beroep opgeven en zit opgescheept met een stelletje hebberige familieleden.

Titanic

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Herbert Selpin en Werner Klingler. Met o.a. Sybille Schmitz, Kirsten Heiberg, Hans Nielsen, Ernst Fritz Fürbringer en Otto Wernicke.

Opmerkelijke kijk op de gebeurtenissen rondom de Titanic (spoiler: die zinkt), tijdens WO II in Duitsland gemaakt onder auspiciën van propagandaminister Goebbels. De held in de film was dus uiteraard een Duitse officier. Toch was de film voor de nazi-propagandamachine niet bruikbaar, omdat het publiek het mogelijk sneu zou vinden dat arme moeders met kinderen, ook al waren ze Engels, jammerlijk verdronken. Na de oorlog opnieuw uitgebracht, maar al snel weer verboden, nu juist vanwege de anti-Engelse boodschap. De Engelse aristocraten en de kapitein komen er inderdaad niet zo best van af.

Der Unendliche Weg

1943 | Historische film

Duitsland 1943. Historische film van Hans Schweikart. Met o.a. Eugen Klöpfer, Hedwig Wangel, Friedrich Domin, Ernst Fritz Fürbringer en Eva Immermann.

De strijd van Friedrich List voor de economische eenheid van Duitsland in het begin van de 19e eeuw. List heeft een aantal jaren in Amerika doorgebracht en de film grijpt dat aan om de Duits-Amerikaanse samenwerking te verheerlijken. In 1943 (!) was de wens de vader van de gedachte.

Wiener Blut

1942 | Muziek

Duitsland 1942. Muziek van Willi Forst. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen, Maria Holst, Willy Fritsch en Fred Liewehr.

Tijdens het Congres van Wenen geniet een Duitse graaf met volle teugen van het Weense leven. Een charmante bewerking van Johann Strauss` gelijknamige operette, waarin de komieken Lingen en Moser alle ruimte krijgen, zonder uit de toon te vallen. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Carl Peters

1941 | Biografie

Duitsland 1941. Biografie van Herbert Selpin. Met o.a. Hans Albers, Karl Dannemann, Fritz Odemar, Toni von Bukovics en Hans Leibelt.

De Duitser Carl Peters tracht in de negentiende eeuw zijn regering ervan te overtuigen het noodzakelijk is in Afrika te koloniseren. Deze historisch onjuiste biografie was bedoeld als anti-Engelse propaganda.

Es leuchten die Sterne

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Hans H. Zerlett. Met o.a. Ernst Fritz Fürbringer, Vera Bergman, Carla Rust, La Jana en Fridtjof Mjoen.

Een film voor La Jana-fans want deze actrice spant de kroon in enkele schitterend uitgevoerde nummers. Het verhaal van het secretaresje dat filmster wil worden is omspoeld door schlagers als 'Das ist Berlin, Berlin', 'Es leuchten die Sterne' en 'Du muszt die Wahrheit recht verstehen'. Meer dan vijftig persoonlijkheden uit de film- en sportwereld hebben korte bijrolletjes of een gastoptreden.

Straßenmusik

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Jessie Vihrog, Fritz Genschow, Ernst Legal, Hans Deppe en Karl Valentin.

Drie arme straatmuzikanten (Genschow, Legal en Deppe) slaan zich met moeite door het leven. De naaister Grete (Vihrog) zorgt voor hen. Ze houdt van een van hen, Hans (Genschow), van wie zij een kind verwacht. Deze lijkt evenwel meer voor een jonge weduwe (Benkhoff) te voelen. Tevergeefs zoeken de straatmuzikanten naar een baan. Wanneer ze ook nog onder verdenking komen te staan van het stelen van een sieraad, lijkt de situatie uitzichtsloos. Uiteindelijk komt alles toch goed en de drie vinden een baan bij de radio. Grete krijgt natuurlijk haar Hans. Regisseur Hans Deppe probeert de film GASSENHAUER uit 1931 te kopiëren, hetgeen hem niet lukt. Ondanks de goede acteurs blijft de film middelmatig.