Rachel Portman: muziek.
Er zijn 56 films gevonden.

A Dog's Purpose

2017 | Familiefilm

Verenigde Staten 2017. Familiefilm van Lasse Hallström. Met o.a. Josh Gad, Dennis Quaid, Peggy Lipton, Juliet Rylance en Britt Robertson.

Al van pup af aan zijn Ethan en zijn hond Bailey onafscheidelijk. Samen groeien ze op en door de jaren heen kan Ethan altijd rekenen op zijn hond: om plezier te maken, voor troost en af een toe ook voor een zetje in de goede richting. Als Bailey in zijn verschillende hondenlevens steeds terugkomt als een andere hond, blijft hij die belangrijke rol vervullen voor zijn baasjes.

Race

2016 | Biografie, Drama, Sportfilm

Canada​/​​Duitsland 2016. Biografie van Stephen Hopkins. Met o.a. Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, Carice van Houten en William Hurt.

Brave biopic over de zwarte, Amerikaanse atleet Jesse Owens (James), die tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn vier gouden medailles won. De overvolle film richt zich niet alleen op Owens' moeizame aanloop naar de Spelen en zijn glorieuze optreden aldaar, maar ook op diens getroebleerde witte coach Larry Snyder (Sudeikis), de geslepen witte sportbestuurder Avery Brundage (Irons) en de gedreven witte filmmaakster Leni Riefenstahl (Van Houten). Het zijn te veel lijntjes, waardoor er te weinig tijd overblijft voor Owens zelf. En zien we hem in actie, dan ontbreekt de visuele magie om de film uit te tillen boven een doorsnee, voor tv gemaakte biopic.

Belle

2013 | Drama, Romantiek, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2013. Drama van Amma Asante. Met o.a. Gugu Mbatha-Raw, Matthew Goode, Emily Watson, Tom Wilkinson en Penelope Wilton.

Het op een schilderij gebaseerde kostuumdrama van Amma Assante is een mengeling van feit en fictie en toont hoe de gekleurde Dido Elizabeth Belle in het aristocratische Engeland van de achttiende eeuw te maken krijgt met kwesties rondom ras, klasse en geslacht. Moeilijke onderwerpen die simplistisch en gladjes gebracht worden, voorzien van een overdaad aan violen. Het is Gugu Mbatha-Raw die als de titelheldin indrukwekkend bezit neemt van de in goudtinten gedrenkte beelden en de opgeblazen verhaallijnen nog enigszins interessant houdt.

Bessie

2015 | Biografie, Drama, Muziek

Verenigde Staten 2015. Biografie van Dee Rees. Met o.a. Queen Latifah, Michael Kenneth Williams en Mo'Nique.

Bijna tachtig jaar na de tragische dood van 'The Empress of the Blues' Bessie Smith (1894-1937) verscheen in 2015 dan eindelijk een film over haar leven. Queen Latifah schittert in de hoofdrol, met Mo'Nique zo mogelijk nog sterker als Bessie's mentor en latere concurrent Ma Rainey. Een meeslepend intro en een klein uur dito muziek worden helaas opgevolgd door een allegaartje van irrelevante Hollywood biopic-verhaallijntjes. De liefhebber zal ermee kunnen leven, ook omdat de film tussen de bedrijven door een leerzaam beeld schetst van raciale segregatie in de VS begin vorige eeuw.

Still Life

2013 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 2013. Drama van Uberto Pasolini. Met o.a. Eddie Marsan, Joanne Froggatt, Karen Drury en Andrew Buchan.

John May is een gemeenteambtenaar die belast is met het vinden van nabestaanden van hen die alleen zijn gestorven. Wanneer zijn afdeling wordt afgeslankt, zet John alles op alles om voor zijn laatste zaak toch een waardig afscheid te organiseren.

The Vow

2012 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Australië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2012. Drama van Michael Sucsy. Met o.a. Rachel McAdams, Channing Tatum, Scott Speedman, Jessica Lange en Sam Neill.

Paige (McAdams) en Leo (Tatum) zijn gelukkig getrouwd, tegen de wens van haar ouders, die een ander, rijker vriendje geschikter vonden voor hun dochter. Dan slaat het noodlot toe: ze raken betrokken bij een verkeersongeluk, zij is haar geheugen kwijt, kan zich Leo niet meer herinneren en is weer verliefd op de oude vlam (Speedman). Dus probeert Leo haar helemaal opnieuw voor zich te winnen. Op ware gebeurtenissen gebaseerd, tikje sentimenteel drama, maar wel met goed spel en voldoende chemie tussen de hoofdrolspelers om een Best Kiss-award bij MTV binnen te slepen.

Bel Ami

2012 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 2012. Historische film van Declan Donnellan en Nick Ormerod. Met o.a. Robert Pattinson, Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci en Colm Meaney.

Afgezwaaide soldaat Georges (Twilight-vampier Pattinson) maakt razendsnel carrière in Parijs anno 1890, via de sponden van de echtgenotes van een verzameling machtige mannen. Maar de dames zijn niet onverdeeld tevreden. 'Ik had geen idee van je bodemloze leegte,’ verzucht een van hen (Thurman) op een zeker moment. De goede verstaander hoort en ziet dat de begaafde actrice het heeft over het beperkte acteerbereik van Pattinson. Maar niet getreurd, want het op zichzelf piekfijn geënsceneerde verhaal van Guy de Maupassant kan wel een stootje hebben.

One Day

2011 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2011. Romantisch drama van Lone Scherfig. Met o.a. Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Jodie Whittaker en Rafe Spall.

Op 15 juli 1988 brengen de net afgestudeerde Emma (Hathaway) en Dexter (Sturgess) samen de nacht door. One Day toont het verloop van hun vriendschap door telkens vooruit te springen naar 15 juli van het volgende jaar. Een aardig concept, dat echter nogal tam en voorspelbaar is uitgewerkt door regisseur Scherfig (An Education) en scenarist David Nicholls, die zijn eigen bestseller bewerkte. Tussen de hoofdrolspelers ontstaat weinig chemie. Dat One Day toch een voorzichtige aanbeveling verdient, komt door de melancholieke ondertoon van het luchtig verpakte verhaal.

Never Let Me Go

2010 | Drama, Sciencefiction, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2010. Drama van Mark Romanek. Met o.a. Keira Knightley, Carey Mulligan, Andrew Garfield, Izzy Meikle-Small en Charlie Rowe.

De eerste film van Romanek na One Hour Photo (2002) is een ingehouden bewerking van de sf-roman van Kazuo Ishiguro, de Britse Japanner van wie eerder onder andere The Remains of the Day verfilmd werd. Never Let Me Go gaat over twee meisjes en een jongen, die we volgen vanaf de kinderjaren in een mysterieus weeshuis, tot hun eerste weifelende stappen in de maatschappij. De sf-elementen spelen slechts op de achtergrond mee, waardoor er alle ruimte is voor het uitwerken van een boeiende driehoeksrelatie door de uitstekende hoofdrolspelers.

The Sisterhood of the Traveling Pants 2

2008 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 2008. Komedie van Sanaa Hamri. Met o.a. Amber Tamblyn, Blake Lively, Alexis Bledel, America Ferrera en Tom Wisdom.

Drie jaar nadat de meiden in The Sisterhood of the Traveling Pants plechtig verklaarden voor eeuwig vriendinnen te blijven, vliegen ze uit naar andere delen van de wereld. Ze zijn inmiddels jongvolwassen en hebben elk hun eigen problemen. Bij de een breekt een condoom tijdens een vrijpartij, een ander ontdekt dat haar vader jarenlang brieven van haar oma voor haar verborgen hield. Toch blijft het allemaal optimistisch van toon, vooral ook door de prettige hoofdrolspeelsters, de goed bezette bijrollen en mooie locaties.

The Duchess

2008 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2008. Biografie van Saul Dibb. Met o.a. Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper en Simon McBurney.

Kostuumdrama over de zeventienjarige Georgiana Spencer (Knightley) die door haar moeder wordt uitgehuwelijkt aan de Hertog van Devonshire (Fiennes), een van de machtigste mannen van Engeland. Haar levensverhaal is vergelijkbaar met dat van prinses Diana (van wie ze verre familie is): dankzij haar stijlvolle verschijning en charme was ze al snel geliefd bij iedereen, maar in de relatie met haar afstandelijke echtgenoot was ze doodongelukkig. Goed script met scherpe dialogen, stevig spel en mooie, Oscarwinnende kostuums. Maar: tikje langdradig.

The Lake House

2006 | Romantiek, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 2006. Romantiek van Alejandro Agresti. Met o.a. Sandra Bullock, Keanu Reeves, Christopher Plummer, Willeke van Ammelrooy en Ebon Moss-Bachrach.

In het Hollywooddebuut van de Argentijnse regisseur Alejandro Agresti, winnaar van het Gouden Kalf in 1998 en 2002, spelen Keanu Reeves en Sandra Bullock een verliefde architect en dokter, die maar niet bij elkaar kunnen komen. De reden? Hij leeft in 2004, en zij in 2006. Met The Lake House geeft Agresti wat zijn opdrachtgevers van hem wensten: bekende acteurs mogen grote sentimenten uitspelen, om te laten zien dat ze meer in huis hebben dan het plaatsen van oneliners. Veel larmoyante metaforen en dichtgesmeerde symboliek. De film haalt het niet bij Agresti's eerdere werk.

Infamous

2006 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2006. Biografie van Douglas McGrath. Met o.a. Toby Jones, Sandra Bullock, Daniel Craig, Sigourney Weaver en Gwyneth Paltrow.

De zaak van de moord op een familie in Kansas trekt eind jaren vijftig de aandacht van de New Yorkse schrijver Truman Capote. Hij reist af naar de plek des onheils, waar hij overigens nogal uit de toon valt. Jarenlang onderzoekt hij de zaak, raakt bevriend met de daders en schrijft ten slotte het true crime-meesterwerk In Cold Blood. Deze biopic kwam min of meer tegelijk uit met Bennett Millers Capote met Phllip Seymour Hoffman in de titelrol. Jones zet een extremer, grappiger, hartverscheurender personage neer, maar Hoffman kreeg een Oscar voor zijn rol.

Oliver Twist

2005 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Tsjechië​/​​Frankrijk​/​​Italië 2005. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Barney Clark, Ben Kingsley, Jamie Foreman, Harry Eden en Leanne Rowe.

De jonge Oliver Twist leidt een ellendig leven. Eerst moet hij slavenarbeid uitvoeren. Dan wordt hij te werk gesteld bij een doodkistenmaker, waar zijn collega's hem verachten. Hij loopt weg en sluit zich in Londen aan bij de zakkenrollersbende van Fagin (Ben Kingsley). Polanski verfilmde het verhaal van Dickens in klassieke stijl, met fraai en een tikje ouderwets gebruik van kleursymboliek. Het titelpersonage is een speelbal van krachten die hij niet kan controleren. Dat hij daardoor blanco blijft is de zwakte van de film, die schitterend is vormgegeven, maar een emotionele kern ontbeert.

Because of Winn-Dixie

2005 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 2005. Familiefilm van Wayne Wang. Met o.a. AnnaSophia Robb, Jeff Daniels, Eva Marie Saint en Cicely Tyson.

Wang bracht ons mooie, originele drama's als The Joy Luck Club, Smoke en Blue in the Face. Deze mierzoete familiefilm lijkt nogal een verspilling van zijn talent. Een eenzaam meisje met een hart van goud verhuist naar een suf prairiedorpje met haar vader, een predikant die het vertrek van zijn vrouw nooit heeft kunnen verwerken. Een ongezellige boel kortom, die gelukkig al gauw wordt opgevrolijkt door het charmante hondje uit de titel, dat kan glimlachen en ballen vangen en iedereen samenbrengt.

The Manchurian Candidate

2004 | Thriller, Actiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 2004. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber, Jeffrey Wright en Kimberly Elise.

Liefdevolle remake van de gelijknamige Koude Oorlog-thriller uit 1962. Washington speelt een officier die jaren na de eerste Golfoorlog wordt geplaagd door nachtmerries en waanideeën. Om zijn gemoedsrust terug te vinden neemt hij contact op met oud-collega Raymond Shaw (Schreiber), inmiddels kandidaat voor het vicepresidentschap, en ontdekt een complot dat spannender en minder satirisch is dan de samenzwering in het origineel. Maar veel bleef ook hetzelfde: zoals Angela Lansbury in het origineel de film droeg met haar schitterende vertolking van Raymonds moeder, is het nu Meryl Streep die in dezelfde rol voor de beste momenten zorgt.

The Human Stain

2003 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2003. Drama van Robert Benton. Met o.a. Anthony Hopkins, Nicole Kidman, Gary Sinise, Ed Harris en Jacinda Barrett.

Professor Coleman Silk (Hopkins) maakt tijdens een college een opmerking die wordt uitgelegd als een blijk van racisme. In de commotie die ontstaat neemt de gebruuskeerde man subiet ontslag. Tragische gebeurtenissen aan het thuisfront en een affaire met dertiger Faunia (Kidman) zetten hem definitief maatschappelijk buitenspel. De gebeurtenissen drijven hem richting Nathan (Sinise), een vereenzaamde schrijver die opbloeit als professor Silk een geheim openbaart dat hem kwelt sinds zijn jeugd. The Human Stain is oorspronkelijk een goed boek waarin auteur Philip Roth de Amerikaanse preoccupatie met ras, seks en afkomst tot op het bot fileert. De steracteurs zijn helaas niet passend.

Mona Lisa Smile

2003 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2003. Drama van Mike Newell. Met o.a. Julia Roberts, Kirsten Dunst, Maggie Gyllenhaal, Julia Stiles en Dominic West.

Tijdens WO II hadden vrouwen in de VS een ongekende vrijheid. Na de oorlog werden ze weer ingesnoerd ten faveure van gezin en kinderen. Mona Lisa Smile speelt in 1953 tijdens het hoogtepunt van de afvlakking van de emancipatie. Julia Roberts verbeeldt een dertigjarige, ongetrouwde docent kunstgeschiedenis die de ingedutte meisjes (onder anderen Dunst en Gyllenhaal) op een elitair meisjescollege in Massachusetts wakker wil schudden, tot ergernis van het schoolbestuur. Treffende tijdsschets van regisseur Newell, maar het sentimentele scenario raakt wel heel veel bekende noten.

The Truth About Charlie

2002 | Thriller, Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 2002. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Thandie Newton, Mark Wahlberg, Stephen Dillane, Joong-Hoon Park en Tim Robbins.

Vermakelijk mysterie rond geslepen geboefte en slinkse ordehandhavers in Parijs, allemaal op jacht naar een vrouw (Newton) die meer zou moeten weten van de spoorloze miljoenen van haar overleden man. Wahlberg speelt de geheimzinnige gladjakker die haar een handje helpt. Filmmaker Demme (Silence of the Lambs, Philadelphia) deed geen poging om bronfilm Charade (1963) - met halfgoden Audrey Hepburn en Cary Grant - te evenaren, maar koos voor een contrastrijk geschoten en vlot gesneden wirwarthriller die zich uitstekend kan meten met tijdgenoten in het genre.

Nicholas Nickleby

2002 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Douglas McGrath. Met o.a. Charlie Hunnam, Jim Broadbent, Anne Hathaway, Christopher Plummer en Jamie Bell.

De beroemde roman van Charles Dickens werd bewerkt door regisseur McGrath, die eerder met de geslaagde literaire verfilming Emma zijn regiedebuut maakte. Nicholas Nickleby is een typische Dickens-figuur: een goeie jongen die na de dood van zijn vader met zijn familie financieel raakt overgeleverd aan zijn nare oom Ralph (een fraaie rol van Christopher Plummer). Nicholas komt terecht op een kostschool maar probeert het tij te keren in deze visueel levendige verfilming, die vooral door de prima acteurs charmeert. Jim Broadbent is ijzersterk als het vreselijke kostschoolhoofd.

Hart's War

2002 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 2002. Oorlogsfilm van Gregory Hoblit. Met o.a. Bruce Willis, Colin Farrell, Cole Hauser, Marcel Iures en Linus Roache.

Rechtbankdrama verpakt als oorlogsfilm speelt zich af in een Duits krijgsgevangenenkamp voor Amerikaanse soldaten. Thomas W. Hart (Farrell) is een jonge, naïeve officier van goede komaf die na marteling door de Duitsers doorslaat. Dan krijgt hij de taak een zwarte vliegenier te verdedigen die ervan wordt verdacht een racistische, blanke collega te hebben vermoord. Hart, die de zaak ziet als een mogelijkheid tot eerherstel voor hemzelf, is ervan overtuigd dat de man onschuldig is. Bij vlagen sterk, serieus drama dat echter een zodanig vergezocht einde heeft dat de film onbedoeld grappig wordt.

The Legend of Bagger Vance

2000 | Romantisch drama, Sportfilm

Verenigde Staten 2000. Romantisch drama van Robert Redford. Met o.a. Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron, Bruce McGill en Joel Gretsch.

Acteur/regisseur Robert Redford berijdt met souplesse zijn stokpaardjes sport, film en levensbeschouwing in The Legend of Bagger Vance. Matt Damon speelt een veelbelovend golfer die getraumatiseerd terugkeert van de slagvelden van WO I en door een caddie (Will Smith) wordt aangemoedigd om zijn 'authentieke swing' te hervinden. Redford moest naar eigen zeggen als kind zijn levenswijsheid destilleren uit de moralistische verhalen van volwassenen. Nu is hij de verteller en zijn boodschap is dat je op eigen houtje je ware natuur moet ontdekken. De film is gebaseerd op het boek van Steven Pressfield die zich liet inspireren door de 'Bhagavad Gita'.

The Closer You Get

2000 | Komedie

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2000. Komedie van Aileen Ritchie. Met o.a. Ian Hart, Sean McGinley, Niamh Cusack, Ruth McCabe en Ewan Stewart.

Een groepje Ierse jongens plaatst een advertentie in de Miami Herald. Daarin roepen zij vrouwen op om in hun dorpje Donegal Village te komen wonen. Iedereen in het Ierse dorp is op de hoogte van de advertentie, maar de vraag blijft of er daadwerkelijk iemand op de advertentie zal reageren

Chocolat

2000 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Komedie van Lasse Hallström. Met o.a. Juliette Binoche, Lena Olin, Johnny Depp, Judi Dench en Alfred Molina.

In een rustig en pittoresk Frans dorpje wordt een nieuwe chocolaterie geopend. De chocolaatjes die de uitbaatster (Binoche) verkoopt hebben een wonderbaarlijke uitwerking. Een knorrige oude dame wordt er vrolijk van, de uitgebluste echtgenoot van een bewoonster hervindt zijn libido. De strenge burgemeester ziet het allemaal met gefronste wenkbrauwen aan. Vooral in de VS succesvol romantisch sprookje, werd genomineerd voor maar liefst vijf Oscars. Maar voor velen zal de film, net als veel ander werk van regisseur Hallström, aan de zoete kant zijn.

The Cider House Rules

1999 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1999. Drama van Lasse Hallström. Met o.a. Tobey Maguire, Michael Caine, Paul Rudd, Charlize Theron en Delroy Lindo.

VS, jaren dertig. Wees Homer (Maguire) wordt, nadat hij liefdevol is opgevoed in het tehuis annex vrouwenkliniek van dr. Larch (Caine), ingewijd in de geheimen van de medisch verantwoorde abortus. Larch hoopt namelijk dat Homer de zaak van hem over wil nemen. Maar Homer wil het weeshuis verlaten, en gaat met het koppel Wally (Rudd) en Candy (Theron) naar hun appelboomgaard en ciderfabriekje. Schrijver John Irving bewerkte zijn eigen roman over hypocrisie en racisme slim naar een strak scenario en won er een Oscar mee. Meeslepend is het echter allemaal niet.

Ratcatcher

1999 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1999. Drama van Lynne Ramsay. Met o.a. William Eadie, Tommy Flanagan, Mandy Matthews, Michelle Stewart en Leanne Mullen.

In de zomer van 1973 staken de vuilnisophalers in Glasgow. In de steeds smeriger straten van de stad, waar je struikelt over de ratten, volgen we de twaalfjarige James, een jochie uit een achterstandswijk. In dit gevoelige drama vertelt Ramsay een klein, indrukwekkend verhaal over een kind dat opgroeit met emotioneel afwezige ouders, grillige vriendschappen en de hoop te ontsnappen naar een beter bestaan. De eerste speelfilm van de Schotse filmmaakster werd enthousiast ontvangen; ze zou later nog ander interessant werk als Morvern Callar en We Need to Talk About Kevin maken.

The Other Sister

1998 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1998. Romantiek van Garry Marshall. Met o.a. Juliette Lewis, Diane Keaton, Tom Skerritt, Giovanni Ribisi en Poppy Montgomery.

Carla (Lewis) is een geestelijk gehandicapte jongedame. 'Mentally challenged', zoals de Amerikanen dat noemen. In The other sister gaat het inderdaad over uitdagingen. Tegen de wil in van haar control freak moeder (Keaton), gaat Carla studeren en begint ze een relatie met een ander geestelijk uitgedaagd persoon (Ribisi). Scenarist/regisseur Marshall maakt - geheel in de lijn van zijn klappers Pretty Woman en The Princess Diaries - van Carla en haar vriend nobele, zoete, niet-menselijke karikaturen en dat is jammer.

Home Fries

1998 | Romantiek, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1998. Romantiek van Dean Parisot. Met o.a. Drew Barrymore, Luke Wilson, Catherine O'Hara, Jake Busey en Shelley Duvall.

Carla (Lewis) is een geestelijk gehandicapte jongedame. 'Mentally challenged', zoals de Amerikanen dat noemen. In The other sister gaat het inderdaad over uitdagingen. Tegen de wil in van haar control freak moeder (Keaton), gaat Carla studeren en begint ze een relatie met een ander geestelijk uitgedaagd persoon (Ribisi). Scenarist/regisseur Marshall maakt - geheel in de lijn van zijn klappers Pretty Woman en The Princess Diaries - van Carla en haar vriend nobele, zoete, niet-menselijke karikaturen en dat is jammer.

Beloved

1998 | Historische film, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1998. Historische film van Jonathan Demme. Met o.a. Oprah Winfrey, Danny Glover, Thandie Newton, Kimberly Elise en Beah Richards.

Regisseur Demme heeft na zijn machtige successen The silence of the lambs en Philadelphia een decennium lang nauwelijks van zich doen spreken. Tenminste, dat lijkt zo, omdat Beloved grondig is genegeerd door critici en publiek. Terwijl de film, naar het boek van Toni Morrison, een zeldzame kracht en sfeer aan de dag legt. Oprah speelt de 19de-eeuwse voormalige slavin Sethe, die met haar dochter (Elise) een oud huis bewoont dat behekst is. Zonder te spiritistisch of melodramatisch te worden wordt de kijker een blik gegund op het loodzware, maar ook wonderbaarlijke leven van zwarte mensen in de VS. Oprah bracht als oefening 24 uur in slaaftoestand door; haar spel en dat van de anderen is uitmuntend.

Addicted to Love

1997 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1997. Romantische komedie van Griffin Dunne. Met o.a. Meg Ryan, Matthew Broderick, Kelly Preston, Maureen Stapleton en Tchéky Karyo.

In deze romantische komedie van debuterend regisseur Griffin Dunne (hoofdrolspeler in onder andere Scorsese's After Hours) wil de vonk tussen hoofdrolspelers Matthew Broderick en Meg Ryan maar niet overslaan. Het verhaal speelt in Soho, New York, waar voornoemd tweetal - dat elkaar net heeft leren kennen - een slooppand betrekt vlak tegenover het liefdesnestje van hun wederzijdse ex-partners. Daar kunnen ze zich 24 uur per dag kwellen met het romantische reilen en zeilen aan de overkant. En vanuit hun observatiepost kunnen ze wraakzuchtige plannen beramen.

The Adventures of Pinocchio

1996 | Animatie, Fantasy, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Tsjechië 1996. Animatie van Steve Barron. Met o.a. Martin Landau, Geneviève Bujold, Udo Kier, Dawn French en Rob Schneider.

Treffende verfilming van de fabel van Carlo Collodi, oorspronkelijk gepubliceerd als feuilleton in Il Giornale dei Bambini in 1880. Centraal in Collodi's Het verhaal van een marionet staat het dennenhouten jongetje Pinokkio, op de voet gevolgd door de geschiedenis van 'vader' Gepetto (een sympathieke Martin Landau in de film). De virtuoze technici van Jim Henson's Creature Shop verzorgden de magische poppen, met alleen al een dozijn poppenspelers aan de knoppen om het houten mannetje levendig te houden. Een warmbloedig geheel, maar nergens zo zoetgevooisd als de Disney-versie uit 1940.

Marvin's Room

1996 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Jerry Zaks. Met o.a. Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Diane Keaton, Robert De Niro en Hume Cronyn.

Regisseur Zaks kan bogen op veel toneelervaring, die hij ten volle gebruikt in de toneelverfilming Marvin's Room. Hij gebruikt niet teveel locaties, laat cameraman Zobocinski stijlvol het gemiddelde televisiedramaniveau ontstijgen en laat bovenal zijn prima gekozen cast hun ding doen. Het psychologische familiedrama heeft Bessie als centrum. Zij past al twintig jaar op haar stervende vader Marvin en dreigt nu zelf aan kanker te overlijden. Ze is slechts met een transplantatie te redden en die kan alleen komen van haar zus of een van haar zonen. Tijd voor het openen van oude wonden ter genezing van nieuwe.

Emma

1996 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Romantiek van Douglas McGrath. Met o.a. Gwyneth Paltrow, Toni Collette, Jeremy Northam, Alan Cumming en Ewan McGregor.

Misschien wel het opvallendst aan McGraths verfilming van Jane Austens 'Emma' (1816) is de aankleding, waarvoor Ruth Myers een Oscarnominatie kreeg. Paltrow als Emma en alle vrouwen om haar heen dragen pastelgekleurde soepjurken die vanaf de borsten wijd hangen. De rijke Emma Woodhouse (Paltrow) probeert Harriet Smith (Collette) aan een man te helpen maar verwaarloost haar eigen liefdesleven. Vanaf het begin van de film weten we al dat Emma uiteindelijk valt voor Mr. Knightly (Northam), maar het gebeurt pas aan het einde. Dan hebben we inmiddels allerlei speels gekoppel en erudiet gekonkel meegemaakt en kunnen genieten van kundige acteurs in hun mooie kostuums.

To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar

1995 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1995. Komedie van Beeban Kidron. Met o.a. Wesley Snipes, Patrick Swayze, John Leguizamo, Stockard Channing en Blythe Danner.

Swayze is every inch a lady als aanvoerster van drietal dragqueens (geen travestieten, want dat zijn 'hetero's met een jurk aan') die per gammele Cadillac convertible naar Hollywood afreizen voor het bijwonen van een schoonheidswedstrijd. Autopech doet hen stranden in het boerengat Snydersville waar het jaarlijkse aardbeienfeest ongekende luister wordt bijgezet. Leuk door inside-grapjes over films en filmsterren, oneliners met valse nichtenhumor en onmiskenbaar spelplezier. Let op fotomodel Naomi Campbell die een van de dames complimenteert: 'Was ik maar zo mooi als jij.'

Smoke

1995 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1995. Komedie van Wayne Wang. Met o.a. William Hurt, Harvey Keitel, Stockard Channing, Giancarlo Esposito en Ashley Judd.

Brooklyn 1990. Aan de hand van een fascinerende anecdote vertelt de lokale schrijver Paul Benjamin (Hurt) hoe Sir Walter Raleigh destijds het gewicht van rook vaststelde. Om te beginnen woog hij een sigaar. Nadat die was opgerookt, woog hij de as en de peuk; met het verschil had hij het bepaald!

Palookaville

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Alan Taylor. Met o.a. William Forsythe, Vincent Gallo, Adam Trese, Gareth Williams en Lisa Gay Hamilton.

Drie sympathieke losers die graag succesvolle gangsters willen zijn, daar draait het om in Taylors debuutfilm Palookaville. Vincent Gallo is goed als de macho Russ die zichzelf ziet als de stoere mastermind, maar intussen nog steeds bij zijn moeder woont. Adam Trese speelt Jerry, een meeloper met vrouw en kinderen. Sid (William Forsyth) is een loner wiens beste vriend een hond is. Dit zielige trio beraamt een inbraak bij een juwelier, maar belandt per ongeluk bij de buurman, een bakkerij. De titel van deze smakelijke komedie komt uit On the Waterfront waarin Marlon Brando zegt dat alles wat hij heeft in het leven 'een enkele reis Palookaville´ is. Russ, Jerry en Sid laten zien dat er in dit stadje inderdaad weinig roem valt te behalen. (IdH/VPRO Gids)

A Pyromaniac's Love Story

1995 | Romantiek, Familiefilm, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1995. Romantiek van Joshua Brand en Joshua Brand. Met o.a. William Baldwin, John Leguizamo, Sadie Frost, Erika Eleniak en Michael Lerner.

De bakkerij van Mr. Linzer draait niet zo goed en Linzer verzucht in het bijzijn van leerling Sergio dat de tent in vlammen mag opgaan, want dan strijkt hij meer op aan de verzekering dan hij met de broodjes verdient. De zaak vliegt inderdaad in de fik. Voorspelbaar en met een goede afloop, maar dat mag bij een komedie. Doet denken aan MOONSTRUCK. Ook bekend als BURNING LOVE.

War of the Buttons

1994 | Drama, Familiefilm, Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1994. Drama van John Roberts. Met o.a. Gregg Fitzgerald, Gerard Kearney, Anthony Michael Cunningham, Thomas Kavanagh en Eveanna Ryan.

Een remake van de Franse film LA GUERRE DES BOUTONS van Yves Robert uit 1962 naar de gelijknamige, klassieke Franse roman van Louis Pergaud. Jongeren uit twee naburige dorpen (hier Ballydowse en Carrickdowse in Ierland) bestrijden elkaar met stokken en katapulten. De overwinningstrofeeën bestaan uit knopen, die zij na elke veldslag bij de 'krijgsgevangenen' als trofeeën afsnijden. Op een bepaald moment loopt het 'spel' uit de hand en de jongens verliezen behalve hun broek, ook hun kop. Een aangrijpende met humor gemaakte versie van het bekende verhaal, ook door volwassenen best te genieten. Het spel van de jonge, niet-professionele acteurs is indrukwekkend; dit is beslist de verdienste van debuterend regisseur Roberts. Het scenario van Colin Wellands zorgt er verder voor dat de film eerder betoverend dan sentimenteel is. Elvis Costello zingt 'Life Shrinks'. Bruno De Keyser was verantwoordelijk voor het uitstekende camerawerk.

The Road to Wellville

1994 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van Alan Parker. Met o.a. Anthony Hopkins, Bridget Fonda, Matthew Broderick, John Cusack en Dana Carvey.

Cornflakeskoning en gezondheidsfreak dr John Harvey Kellogg (Hopkins) runt een kuuroord in 1907 en zweert bij klysma's, elektroshocks en aanverwante geselingen. Een van zijn slachtoffers is Broderick: 'Oh, no, no, I can't eat fifteen gallons of yoghurt!' Hopkins: 'Oh, it's not going in that end, Mr. Lightbody.' Parkers bedoeling was een satire op de gezondheidsneurose maar het onsamenhangende verhaal en de flauwe humor over de diverse lichaamssappen en -geluiden leiden te zeer af. Traci Lind heeft een opvallende rol als hoofdverpleegster van het kuuroord.

Sirens

1994 | Drama, Komedie, Romantiek

Australië​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van John Duigan. Met o.a. Hugh Grant, Tara Fitzgerald, Sam Neill, Elle Macpherson en Kate Fischer.

Australië, jaren 30. De altijd charmante Hugh Grant moet in de rol van predikant voorkomen dat het kunstwerk de 'Crucified Venus' van Norman Lindsay (Neill) geëxposeerd wordt. Grant en zijn vrouw (Fitzgerald) zijn aanvankelijk geshockeerd door al het naakt, wat de voedingsboden vormt voor sensuele en komische situaties. Het leven van Norman Lindsay werd verfilmd in The Age of Consent (1969), voor degenen die meer geïnteresseerd zijn in kunst dan in het blote fotomodel Elle Macpherson (één van de verleidelijke sirenen uit de titel).

Only You

1994 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1994. Romantische komedie van Norman Jewison. Met o.a. Marisa Tomei, Robert Downey jr, Bonnie Hunt, Billy Zane en Joaquim de Almeida.

Faith Corvatch (Tomei) kent haar prins op het witte paard alleen van naam. Damon Bradley, heet hij. Veertien jaar geleden werd die naam voor haar uitgespeld bij een mysterieus bordspel. En een waarzegster op de kermis wist ook al precies hoe hij heette. Spannend gegeven voor een schoolmeisje, maar als je zelf juf bent geworden, denk je niet meer aan dat soort onbenulligheden. Totdat - het kon niet uitblijven in deze vederlichte komedie - ene Damon Bradley haar opbelt. Damon Bradley! Haar soulmate, haar ware wederhelft, hij bestaat dus echt. Vanaf dat moment heeft Faith nog maar één wens: haar Damon ontmoeten. Het is aanleiding voor een reisje naar Italië, met voorvallen die doen denken aan Roman Holiday.

Great Moments In Aviation

1994 | Romantiek, Mysterie, Komedie, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1994. Romantiek van Beeban Kidron. Met o.a. Vanessa Redgrave, John Hurt, Jonathan Pryce, Dorothy Tutin en Rakie Ayola.

Gabriel Angel, een jonge Westindische schone begeeft zich aanboord van een schip dat haar naar Engeland zal brengen om er een opleiding te volgen tot vliegenierster (vandaar de titel). Door een dubbele boeking is zij gedwongen haar hut te delen met een excentrieke Schotse edelman, Duncan Stewart (Pryce) en na aanvankelijk afstoten, bloeit er natuurlijk een lichte romance op tussen blond en bruin.

The Joy Luck Club

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Wayne Wang. Met o.a. Kieu Chinh, Tsai Chin, France Nuyen, Lisa Lu en Ming Na Wen.

Toen regisseur Wang alleen nog bij insiders bekend was, had hij toch al een aantal fraaie films over de Chinese gemeenschap in de VS achter zijn naam staan. Dim Sum (1985) bijvoorbeeld, en The Joy Luck Club, een getrouwe bewerking van Amy Tans gelijknamige succesroman. De film vertelt het verhaal van vier Chinese moeders die het feodale China ontvluchtten en in Amerika terecht kwamen, en de relatie met hun dochters, die allen opgroeiden in de VS. De film is net als het boek een mozaïek van verhalen, die zich afwisselend afspelen in heden en verleden, en in China en San Francisco.

Friends

1993 | Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zuid-Afrika 1993. Drama van Elaine Proctor. Met o.a. Kerry Fox, Dambisa Kente, Michele Burgers, Marius Weyers en Tertius Meintjes.

Eind jaren 1980 in Johannesburg, Zuid-Afrika. Drie vriendinnen, die elkaar op de universiteit hebben leren kennen, blijven na hun studie nog intensief met elkaar omgaan: Thoko (Kente), een zwarte die bij het onderwijs is gegaan, Annika (Burgers) een Zuidafrikaanse die archeologe is geworden, en de blanke Sophie (Fox), die haar militante houding niet van zich af kan schudden. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden worden ze op hun eigen manier geconfronteerd met de apartheid en reageren daarop heel verschillend. Sophie, van Britse origine, wordt lid van een organisatie die desnoods met geweld een einde aan de beschamende apartheid wil maken. Annika is onrealistsich en steekt als een struisvogel haar kop in het zand voor de werkelijkheid en Thoko is te vredelievend wat ook niets oplost. Als Annika en Thoko erachter komen dat Sophie bij aanslagen betrokken is geweest, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Apartheid is dikwijls het onderwerp geweest van uitstekende films, maar deze niet al te originele rolprent is veel te na[KA3]ief en bekijkt bepaalde personages door een roze bril (Thoko) en anderen door een zwarte bril (Sophie); de waarheid ligt in het midden, maar niet bij Annika. De Zuidafrikaanse regisseuse Proctor, die als maakster van uitstekende documentaires een goede naam heeft opgebouwd, moet met speelfilms nog het nodige leren. Wellicht lag dat aan haar scenario. Niettemin bekroond op het filmfestival van Cannes met een Gouden Camera en een speciale vermelding van de jury. Het camerawerk van Dominique Chapuis is mooi. De apartheid werd officieel afgeschaft in 1994 en sedert die tijd geldt Zuid-Afrika als het grote voorbeeld voor de rest van het continent, dat er maar niet in slaagt met een vergelijkbare democratie te overleven. Behalve Zuid-Afrika zijn het clans die anderen onderdrukken en stammen die elkaar bestrijden en trachten uit te moorden. Dolby Stereo.

Ethan Frome

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van John Madden. Met o.a. Liam Neeson, Patricia Arquette, Joan Allen, Tate Donovan en Katharine Houghton.

Richard Nelson bewerkte het gelijknamige, korte literaire verhaal van Edith Wharton over een boer (Neeson) uit New England, die na de dood van zijn moeder met haar broze verzorgster (Allen) trouwt. Kort na hun huwelijk raakt Allen bedlegerig en komt haar jonge aantrekkelijke nicht Arquette in de huishouding helpen. Madden`s speelfilmdebuut gaat over de puriteinse houding, die in het 19e eeuwse Amerika heerste (en nog) en de daarbij behorende seksuele frustraties. Hij heeft het boek alle eer aangedaan, gesteund door mooi spel van de hoofdrollen en een prachtige fotografie van Bobby Bukowski. In sommige landen in de bioscoop uitgebracht, maar bedoeld en gemaakt voor het kleine scherm.

Benny & Joon

1993 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1993. Romantische komedie van Jeremiah S. Chechik. Met o.a. Johnny Depp, Mary Stuart Masterson, Aidan Quinn, Julianne Moore en Oliver Platt.

Acteur Johnny Depp (1963) liet drie jaar na Edward Scissorhands opnieuw zien dat hij excelleert buiten het gebaande pad. In Benny & Joon speelt hij een eigenzinnige fantast die verliefd wordt op Joon (Masterson), een mentaal labiele vrouw die wordt verzorgd door haar broer Benny (Quinn). Het idee dat geestesziekte kan worden bestreden met liefdevolle gekkigheid is een fantastische Hollywoodconventie die in B & J tot de laatste druppel wordt uitgemolken. Gelukkig verbloemt het innemend acteerwerk van het trio - Depp imponeert met zijn Chaplin- en Keaton impressies - de gemakzuchtige makelij adequaat. Bijrollen van Julianne Moore en William H. Macy complementeren de zoete inval.

Used People

1992 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1992. Komedie van Beeban Kidron. Met o.a. Shirley MacLaine, Kathy Bates, Jessica Tandy, Marcello Mastroianni en Marcia Gay Harden.

De oude Mastroianni is in 1969 in New York en hij is al 23 jaar heimelijk verliefd op MacLaine. Nu haar man dood is, ziet hij zijn kans schoon om haar openlijk het hof te maken. De Britse regisseuse Kidron voert twee families (een joodse, die van MacLaine, en een Italiaanse, die van Mastroianni) en vier generaties vrouwen ten tonele om een bitterzoet verhaal (naar The Grandma Plays) te vertellen over oud worden, gemiste en nieuwe kansen, ontgoochelingen, gezinsproblemen. Het enige personage dat beklijft is dat van Mastroianni als de oude, verliefde meneer met zijn dichterlijke neigingen. Niet meteen een film voor tieners maar wat oudere lui kunnen genieten van de af en toe dramatische, soms wat karikaturale situaties en de aanvallen van joodse humor zijn vaak onweerstaanbaar. Scenario van Todd Graff, die zijn eigen toneelstuk bewerkte. Camerawerk van David Watkin.

Mr. Wakefield's Crusade

1992 | Mysterie, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1992. Mysterie van Angela Pope. Met o.a. Peter Capaldi, Richard Griffiths, Michael Maloney, Pam Ferris en Miranda Richardson.

Luke Wakefield (Capaldi) is een rijke, maar eenzame dromer. Hij leidt uit de brieven van een dode vreemdeling af, dat iemand de vrouw van de briefschrijver heeft vermoord. Wakefield gaat de moordenaar opsporen. Een luchtige en ontspannende, maar niet spannende zwarte komedie. Capaldi zegt vakkundig zijn theatrale rol op, die vaak bestaat uit hardop denkende monologen. De bizarre ontknoping evenaart de onrealistische toonaard van het verhaal. Het scenario is van Paul Hines naar de introspectieve roman van Bernice Rubens. Het camerawerk is van Nigel Walters. Oorspronkelijk in drie delen uitgezonden.

Where Angels Fear to Tread

1991 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Charles Sturridge. Met o.a. Helena Bonham Carter, Judy Davis, Rupert Graves, Giovanni Guidelli en Barbara Jefford.

De adellijke engelen uit Victoriaans Engeland verscholen zich achter hun geld, hun stand en hun goede manieren, bang voor het echte leven als zij waren. Alleen de weduwe Lilia stort zich in Italië in de armen van een jonge Italiaan, een reddingsactie van haar zwager ten spijt.

Rebecca's Daughters

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1991. Drama van Karl Francis. Met o.a. Peter O'Toole, Paul Rhys, Joely Richardson, Keith Allen en Simon Dormandy.

Een groep keuterboeren uit Wales die zich Rebecca's Daughters noemt, komt in opstand tegen de door de Engelse landeigenaren opgelegde belastingen. Dit door Dylan Thomas al in de jaren 1940- 1950 voor de Gainsborough Studio's geschreven filmscript is nu eindelijk verfilmd. Helaas ontbreekt het aan de juiste melodramatische ondertoon, omdat men te veel heeft geprobeerd er iets eigentijds in te stoppen. Peter O'Toole is ronduit belachelijk in zijn rol van drankzuchtige wetgever en Joely Richardson, die voor de romantische toets moet zorgen, overtuigt al evenmin. Een droevig produkt van de anders zo betrouwbare Karl Francis, waar de irritante muziek ook al niet veel aan bijdraagt.

Life Is Sweet

1991 | Drama, Komedie, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Mike Leigh. Met o.a. Alison Steadman, Jim Broadbent, Timothy Spall, Claire Skinner en Stephen Rea.

Een familie overleeft een aantal dramatische gebeurtenissen. Dit typische maar tevens buitengewoon goed verfilmde voorbeeld van het wereldje van Mike Leigh is moeilijk samen te vatten. Een verschrikkelijke en soms zelfs vrolijke analyse van de manier waarop een gezin te maken krijgt en uiteindelijk weet om te gaan met teleurstellingen, tragedies en de eenvoudige noodzaak elke dag opnieuw weer te overleven. Een van Leighs beste films, waarin alle acteurs voortreffelijke prestaties leveren. Het scenario is van de regisseur. Het camerawerk is van Dick Pope.

Antonia & Jane

1991 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1991. Komedie van Beeban Kidron. Met o.a. Imelda Staunton, Saskia Reeves, Patricia Leventon, Alfred Hoffman en Maria Charles.

Al zijn ze totaal verschillend van karakter, toch zijn Antonia (Reeves) en Jane (Staunton) al sinds hun jeugd vriendinnen. De een is een snobistische streber, die koste wat het kost haar doel wil bereiken, de ander een wat slordige maar zeer gevoelige losbol. Ze lopen bij dezelfde psychiater, en uit de gesprekken die ze daarmee voeren komt het beeld naar voren dat ze van elkaar hebben. Cynische, tragi-komische vrouwenfilm, die zich afspeelt in de artistieke kringen van de jaren 1960-70. Schitterend spel van beide hoofdrolspeelsters. In het rijke scenario van Marcy Kahan gaan beeld en dialoog niet steeds gelijk op, wat dikwijls leidt tot leuke momenten. De humor is vaak hard, maar steeds onvoorspelbaar en verfrissend. Het slot is onvergetelijk in zijn eenvoud. Camerawerk van Rex Maidment.

Oranges Are Not the Only Fruit

1990 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Beeban Kidron. Met o.a. Geraldine McEwan, Emily Aston, Charlotte Coleman, Kenneth Cranham en Freda Dowie.

Tweedelige BBC-film waarin de zestien-jarige Coleman die opgegroeid is in een milieu van strenge evangelisten, verliefd wordt op de mooie Bradshaw. Wanneer die liefdesgevoelens intenser worden, vermoedt haar moeder McEwan dat de duivel in het spel is, want lesbische liefde is natuurlijk uit den boze. De duivel moet volgens de traditie van de evangelische gemeente publiekelijk worden uitgedreven. Indrukwekkende weergave van modern godsdienstig fanatisme en onverdraagzaamheid in een kleine Engelse gemeenschap. Scenario van Jeanette Winterson, als tv-film bekroond met een speciale Italia-prijs en een zilveren FIPA-prijs in Cannes (1991).

High Hopes

1988 | Drama, Komedie, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Mike Leigh. Met o.a. Phil Davis, Ruth Sheen, Edna Dore, Philip Jackson en Heather Tobias.

Een buitengewone sociale komedie over liefde en vervreemding. Centraal staan een echtpaar, de bejaarde moeder en de enigszins gekke zuster van de man. Een genadeloze visie op Engeland onder Margaret Thatcher. Naast stof tot nadenken, biedt de film ruime gelegenheid tot lachen. Pas de tweede bioscoopfilm van Leigh in zeventien jaar. In de tussentijd maakte hij een flink aantal tv- films. Scenario van regisseur Leigh. Camerawerk van Roger Pratt.

1914 - All Out

1987 | Oorlogsfilm, Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Oorlogsfilm van David Green. Met o.a. David Hargreaves, Jean Rimmer, Christopher Baines, Colette Stevenson en Jonathan Cullen.

Grisewold in het Engelse Yorkshire in augustus op de vooravond van WO I (1914-18). De broers Ken (Baines) en Jonathan Houghton (Cullen) hebben meer belangstelling voor cricket en voor de mooie Jean (Stevenson) dan voor de dreigende oorlog. Beiden dingen naar de hand van het meisje. Wanneer Engeland bij de oorlog betrokken raakt, vertrekt Ken naar het front. Iedereen denkt dat de vijandelijkheden tegen de kerst weer voorbij zullen zijn. Niets is minder waar. Van enkele dagen verlof maakt Ken gebruik om met Jean te trouwen. Ze is twee maanden zwanger als Ken sneuvelt. Hoewel Jonathan aan het kortste eind had getrokken bij de liefdesloterij, besluit hij voor Jean en de baby te zorgen, maar de gedachte aan Ken drukt zwaar op iedereen. De oorlog meebeleefd in een Engels dorpje. De strijd kent men alleen van berichten en men wordt ermee geconfronteerd als iemand uit eigen kring (het cricketteam) is gesneuveld. Debutant Green (die een jaar later BUSTER zou draaien met popster Phil Collins in de hoofdrol en wederom een scenario van Colin Schindler) tekent elk personage haarscherp. Het scenario van Colin Schindler, die de film produceerde, zit goed in elkaar. Het camerawerk is van Les Aspinall en de montage is van Peter Jackson.

Four Days in July

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Mike Leigh. Met o.a. Charles Lawson, Brian Hogg, Adrian Gordon, John Keegan en Des McAleer.

Deze veelgeprezen televisiefilm van Leigh gaat over de spanningen en verdeeldheid in Noord-Ierland. Een meeslepend en intelligent drama, dat de activiteiten van zowel een katholieke als een protestante familie weergeeft gedurende de voorbereiding voor de verjaardag van de slag aan de Boyne, waar de protestantse legers onder de Nederlandse stadhouder Willem de katholieken versloegen.