Karl-Ernst Sasse (1923-2006): muziek.
Er zijn 21 films gevonden.

Der Einstein des Sex - Leben und Werk des Dr. M. Hirschfeld

1999 | Biografie

Nederland​/​​Duitsland 1999. Biografie van Rosa von Praunheim. Met o.a. Kai Schuhmann, Friedl von Wangenheim, Tima die Göttliche, Paul Buchwitz en Meret Becker.

Der Einstein des Sex

1999 | Drama

Duitsland​/​​Nederland 1999. Drama van Rosa von Praunheim. Met o.a. Ben Becker, Olaf Drauschke, Gerd Lukas Storzer, Friedel von Wangenheim en Kai Schuhmann.

Der Menschenfresser

1993 |

Duitsland 1993. Otto Alexander Jahrreiss. Met o.a. Irene Kugler, Helmut Lorin, Winfried Wagner, Michael Schenk en Herbert Sand.

Een schrijfster van politieromans (Kugler) ontmoet tijdens een treinreis een bijzonder vreemde man (Lorin). Deze stelt zich voor als kannibaal en alles wat hij zegt heeft wel iets met eten te maken. Aanvankelijk geamuseerd, later gefascineerd luistert de vrouw naar zijn verhalen en deze beginnen zich in haar gedachten te vermengen met de fictie van haar laatste misdaadroman. Vreemde, soms macabere, fantasie met sterk satirische ondertoon. De film doet artificiëel aan en getuigt niet steeds van goede smaak, maar men kan niet ontkennen dat hij op zijn minst merkwaardig is. Een opvallend regie- en scenario debuut van ex- modefotograaf Jahrreis dat ondanks enkele minder gelukte momenten toch een belofte voor de toekomst inhoudt. Fotografie van Hans Grimmelmann.

Tandem

1991 | Komedie

Duitsland 1991. Komedie van Bernhard Stephen en Bernhard Stephan. Met o.a. Hannelore Hoger, Vadim Glowna, Winfried Glatzeder, Nina Hoger en Ulrich Lenk.

Flauwe ongein-komedie over twee mannen, Glowna en Glatzeder, die afspreken dat de een (Glowna) de eerste 25 jaar gehuwd mag zijn met hun droomvrouwtje Hoger, en de ander (Glatzeder) de volgende 25 jaar, zonder dat Hoger van de afspraak op de hoogte is. Glatzeder duikt inderdaad een kwart eeuw later op. Hoger die er dan voor het eerst van hoort, vindt het idee wel aantrekkelijk, maar er is een complicatie: haar 25-jarige dochter, die het evenbeeld is van d`r moeder. Glatzeder gaat door de knie[KA3]en voor de schone dochter al roept moeder wanhopig dat hij ooit de vader was... Weinig bijzonder blijspel uit de voormalige DEFA-fabriek dat geproduceerd mocht worden in het kader van de werkverschaffing in herenigd (Oost-)Duitsland. Het scenario is van Bernd Schirmer. Het camerawerk is van Claus Neumann.

Einer stirbt bestimmt

1990 | Thriller

Duitsland 1990. Thriller van Rainer Bär en Rainer Bèr. Met o.a. Flavio Bucci, Peter Sattmann, Ute Willing, Dieter Kirchlechner en Dirk Dautzenberg.

Hypnotiseur en koffiedikkijker Bucci voorspelt tijdens een uitzending van stads-tv Pink TV dat een van de drie aanwezigen - een makelaar, een toneelspeler en zijn minnares, echtgenote van een juwelier - vóór het komende weekend zal sterven.

Verflixtes Mißgeschick

1989 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1989. Familiefilm van Hannelore Unterberg. Met o.a. Carmen-Maja Antoni, Stefan Saborowski, Kurt Böwe, Horst Rehberg en Roman Kaminski.

Kleurloze film over het ongeluk dat van slachtoffer tot slachtoffer trekt totdat het zijn eigen ongeluk treft door te stuiten op een (nog) ongelukkiger boerenzoon. Moeizaam gedoe van een stel makers die hun hoofd bij andere zaken hadden; kort daarop stortte hun 'arbeidersparadijs' definitief in. De verhaaltrant - hoe kan het anders - is in episodenvorm, waardoor de jongste kijker het best kan volgen, maar die waarschijnlijk liever naar Amerikaanse tekenfilmpjes van Oom Walt kijkt. Regisseuse Unterberg, Michael Göthe en Wolf Müller bewerkten een sprookjesachtig verhaal van Samuil Marschak tot scenario en voornoemde Göthe stond achter de camera.

Vorspiel

1987 | Romantiek, Familiefilm

Oost Duitsland 1987. Romantiek van Peter Kahane. Met o.a. Hendrik Duryn, Susanne Hoß, Antje Straßburger, Ahmad Mesgarha en Thomas Laudzim.

De zeventien-jarige Tom (Duryn), die een opleiding volgt voor decorateur, wordt verliefd op Corinna (Ho[KL29]), de dochter van de pasbenoemde museumdirecteur (Beyer). Hij hoort dat zij naar de toneelschool wil en voortaan is dat ook de wens van Tom. Hij doet onhandige toenaderingspogingen en weet haar eventjes in zijn armen te vangen om dan te ontdekken dat zij verliefd is op zijn vriend Major (Mesgarha), aanvoerder van het kliekje, dat meisjes imponeert met hun motor. Als hij dan ook nog zakt voor het toelatingsexamen vindt hij bij Floh (Straßburger) een schouder om uit te huilen. Hij kent Floh sedert zijn jeugd. Oppervlakkige, achterhaalde film voor jongeren over hun eerste liefdesperikelen als zij de puberteit aan het verlaten zijn. Het scenario is van Thomas Knauf en regisseur Kahane. Het camerawerk is van Andreas Köfer.

Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Aus dem Siebenjährige Krieg

1987 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Oost Duitsland 1987. Drama van Hans-Joachim Kasprzik. Met o.a. Ezard Haußmann, Jitka Molavcová, Rolf Hoppe, Irma Münch en Eberhard Esche.

Laatste deel uit de historische trilogie. Pruisen heeft zich onder Friedrich de Tweede (Wyzniewski) ontwikkeld tot een machtig land dat Sachsen naar de kroon steekt en probeert voorbij te streven. Max de Simonis (Meincke) wordt door Pruisen naar het Saksische hof in Dresden gestuurd met een diplomatieke missie, maar in werkelijkheid moet hij spioneren en berichten over de zwakte en de sterkte van het rijk van August de Derde (Hoppe). De gevreesde Br[KA3]uhl (Haus[KL29]mann) heeft een geducht politieapparaat opgebouwd en beschikt over informanten, verraders en spionnen. Max maakt in Dresden kennis met de knappe barones Pepita von Nostitz (Kunze) op wie hij verliefd wordt. Om haar in te palmen loopt hij over en wordt als het ware dubbelspion. Inmiddels woedt de zevenjarige oorlog in alle hevigheid en laat Friedrich de Tweede Sachsen brandschatten. Ook Br[KA3]uhl ontkomt niet aan zijn lot, maar gravin Franziska (Molavcová) en Pepita ontpoppen zich als superintriganten. Friederich zal tenslotte overwinnen. Deze aflevering wordt meestal in twee delen uitgezonden. Het scenario is van Albrecht Börner en regisseur Kasprzik naar de roman van Josef I. Kraszewski. Het camerawerk is van Horst Hardt.

Polizeiruf 110: Unheil aus der Flasche

1987 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1987. Misdaad van Helmut Krätzig. Met o.a. Peter Borgelt, Jörg Hengstler, Jenny Gröllmann, Jürgen Reuter en Barbara Schnitzler.

Frau Henrich (Gr[KA3]ollmann) is gescheiden en moeder van twee kinderen. De jongste Holger (Haverland) is twaalf en wordt aan haar toegewezen. Henrich, die tolk van haar beroep is, is alcoholiste, maar het is al een tijdje gelukt om van de fles af te blijven. Als ze hoort dat haar ex (Reuter) gaat hertrouwen, vervliegt al haar hoop op een eventuele toekomstige hereniging. Nu kan ze de situatie niet meer bolwerken en begint ze weer te drinken. Holger gaat uit stelen om zijn moeder cadeaus te kunnen geven en krijgt daarbij hulp van lui die uitsluitend van hem willen profiteren. Als er bij een inbraak in een winkel iets misgaat, wordt Holger in elkaar getimmerd en raakt hij zwaar gewond. De politie die erbij geroepen is, ondervraagt hem, maar Holger wil niet praten. Hauptman Fuchs (Borgelt) en Unterleutnant Becker (Hengstler) zetten een val om de zaak te klaren. Het scenario van regisseur Krätzig behandelt de problemen van echtscheiding, de vrijwel ongeneesbare alcoholverslaving en de kleine misdaad, die uit de hand kan lopen. De kijker moest van het DDR-regime leren dat je zó beter niet door het leven kan gaan. Dat lijkt ons nogal wiedes, maar de maatschappij van Honecker c.s. was nu niet bepaald hulpvaardig en bood geen alternatieven en begon een jaar later af te brokkelen, de Muur van Berlijn viel en de DDR hield op te bestaan, omdat de mensen het zat waren. Na een schijnproces mocht de aan kanker lijdende Erich Honecker in Chili sterven, waar zijn vrouw hem lang overleefde en in verontwaardiging doorging heilig te geloven in hun idealen. Het camerawerk is van Wolfram Beyer. Aflevering 111.

Jorinde und Joringel

1986 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1986. Familiefilm van Wolfgang Hübner. Met o.a. Susanne Lüning, Thomas Stecher, Jutta Wachowiak, Walfriede Schmitt en Hans-Peter Reinecke.

Omstreeks 1630 midden in de Dertigjarige Oorlog, die Duitsland verwoestte, neemt een boerengezin een weesjongen, Joringel (Stecher) bij zich op. Joringel groeit op met hun dochter Jorinde (Lüning), maar de vernietigende oorlog woekert voort. Als ze bijna volwassen zijn, worden ze verliefd op elkaar. Er komen drie soldaten, waarvan er een Jorinde kust; zij verdwijnt en Joringel verandert in een nachtegaal, betoverd door een fee. Hij kan zijn gedaante weer terugkrijgen als hij het monster verovert dat de oorlog veroorzaakt heeft; dan kan hij ook zijn geliefde Jorinde weer in zijn armen sluiten. Het sprookje van de gebroeders Grimm lijkt heel grimmig voor kinderen, maar gelukkig is deze film met zijn zwaar op de hand liggende Duitse thema goed gemaakt en weet jonge kijkers te boeien met het verhaal. Eigenlijk een tv-film voor de voormalige Oostduitse tv, DFF, die hem in 1986 uitzond, maar na de hereniging goed genoeg bevonden voor een distributie in de donkere zalen van herenigd Duitsland, waardoor filmstatus verleend werd. Wera Küchenmeister en Claus Küchenmeister schreven het scenario. Het camerawerk is van Hartwig Strobel.

Weiße Wolke Carolin

1985 | Familiefilm

Oost Duitsland 1985. Familiefilm van Rolf Losansky. Met o.a. Andreas Roll, Constanze Berndt, Ute Schorn, Miroslav Machacek en Helga Göring.

De elf-jarige Hannes (Roll) is smoorverliefd op Caroline (Berndt). De opgewekte Hannes heeft er problemen mee: wat is dat, verliefd worden? Is dit de echte liefde waarover zijn vader hem vertelde? Maar Caroline is goed bevriend met Benno (Raschke). Gelukkig is er een oude geschiedenis, verteld door Benno`s opa (Machacek), die Hannes de gelegenheid biedt zijn geliefde te veroveren. Een prettige film over kalverliefde van Losansky, die naam maakte met talloze werken voor het jonge volkje, waarvan er velen bekroond werden. Naar het gelijknamige kinderboek van Klaus Meyer, die samen met de regisseur het scenario schreef. Camerawerk van Helmut Grewald.

Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Gräfin Cosel

1985 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1985. Drama van Hans-Joachim Kasprzik. Met o.a. Marzena Trybala, Dietrich Körner, Alfred Struwe, Jan Spitzer en Klaus Piontek.

De keurvorst van Sachsen, Adolf Magnus Freiherr von Hoym (Piontek) zet zijn gade Anna Constantia (Trybala) in bij een weddenschap. Hij verliest en hierdoor wordt Anna de ma[KA4]itresse van August de Tweede (K[KA3]orner), de koning van Polen, die haar de titel van gravin Cosel schenkt. Anna Constantia die August probeert zijn belofte te laten houden om haar te huwen, krijgt invloed aan het hof van Sachsen. Aan het Poolse hof wint een rivale aan invloed, terwijl Anna Constantia naar Pillnitz wordt verbannen. Ze gaat echter niet bij de pakken neerzitten en vlucht naar Pruisen, waar ze de aartsvijand van August, de koning van Pruisen Friedrich Wilhelm de Eerste (Mühlstädt), om hulp vraagt. Dit romantische melodrama dat speelt in 1712 in de barokperiode, is voor een kostuumstuk uit het boeren- en arbeidersparadijs van vadertje Honecker verrassend goed, net alsof de Oostduitse makers naar iets anders verlangden, hoger en beter, dat echter voor hen ongrijpbaar bleef. Werd uitgezonden in drie individuele delen die geproduceerd werden tussen 1983 en 1987 met verschillende titels, deels dezelfde hoofdrollen en verder een wisselende bezetting. Deze aflevering wordt meestal in twee delen uitgezonden. Het scenario is van Albrecht Börner en regisseur Kasprzik naar de roman van Josef I. Kraszewski. Het camerawerk is van Horst Hardt. Vervolg: SACHENS GLANZ UND PREUßENS GLORIA - BRŸHL.

Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Brühl

1985 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1985. Drama van Hans-Joachim Kasprzik. Met o.a. Ezard Haußmann, Gunter Schoß, Rolf Hoppe, Irma Münch en Jitka Molavcová.

In 1733 sterft August de Sterke (Hoppe), die wordt opgevolgd door August de Derde (wederom Hoppe). Omdat hij een zwak figuur is, ontbrandt er een machtsstrijd. Eerst werkt Graf von Br[KA3]uhl (Hau[KL29]mann) zich op en krijgt grote invloed op de keurvorst August de Derde. Hij huwt uit politieke overwegingen gravin Franziska von Kolowrath (Molavcov[KA1]a) en ontdekt achteraf dat zij de ma[KA4]itresse van graaf Christian von Watzdorf (Weber) is. Tegelijkertijd probeert ook Graf Joseph von Sulkowski (Schoß) in de gunst van de koning te komen. Brühl, die alleen op zijn eigen belang uit is, probeert hem met de laagste middelen verdacht te maken. Sulkowski zet zich schrap, maar Brühl geeft voortdurend stoten onder de gordel. Nu dreigt Sachsen betrokken te raken bij de zevenjarige oorlog. Deze aflevering wordt meestal in twee delen uitgezonden. Het scenario is van Albrecht Börner en regisseur Kasprzik naar de roman van Josef I. Kraszewski. Het camerawerk is van Horst Hardt. Vervolg: SACHENS GLANZ UND PREUßENS GLORIA - AUS DEM SIEBENJÄHRIGEN KRIEG.

Martin Luther: Hier stehe ich

1983 | Biografie, Drama

Oost Duitsland 1983. Biografie van Kurt Veth. Met o.a. Ulrich Thein, Daniel Minetti, Friedo Solter, Otto Mellies en Hartmut Puls.

Duitsland 1521. Tot ongenoegen van de kerkleiders geniet Martin Luther (Thein) een groeiende populariteit bij de gelovigen met zijn eigenzinnige theorie[KA3]en. Keizer Karel (Minetti) daagt hem persoonlijk voor het gerecht. Er wordt hem opgedragen zijn geschriften publiekelijk te verloochenen en ze uit de handel te bannen. Hij weigert, maar vraagt toch gehoord te worden alvorens hem te veroordelen. Erg didactische verhandeling over het proces van Keizer Karel versus Luther, knap maar verschrikkelijk statisch in beeld gebracht. Vooral Thein is uitstekend in zijn veeleisende rol. De overvloed aan diepzinnige dialogen zal echter velen afschrikken. Vooral voer voor theologen, geschreven door Hans Kohlus en Heide Hess. Erich Gusko stond aan de camera.

Fleur Lafontaine

1978 | Drama

Oost Duitsland 1978. Drama van Horst Seemann. Met o.a. Angelica Domröse, Hilmar Thate, Eberhard Esche, Gisela May en Fred Düren.

Een vrouw die haar hele leven al kampt met psychische problemen, belandt na een ongeluk in een kliniek waar ze haar levensverhaal vertelt aan de dokter. Een sterke acteerprestatie van Domröse. Het scenario is van Dinah Nelken en regisseur Seemann naar de roman Das angstvolle Heldenleben einer gewissen Fleur Lafontaine van Nelken. Het camerawerk is van Hans-Jürgen Kruse.

Lotte in Weimar

1974 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1974. Drama van Egon Gühnter en Egon Günther. Met o.a. Martin Hellberg, Lilli Palmer, Jutta Hoffmann, Katharina Thalbach en Rolf Ludwig.

Regisseur G[KA3]unther schreef zelf het scenario naar de gelijknamige roman van Thomas Mann over Charlotte Kestner (Palmer) die als de jonge Lotte Buff (Wilke) een stormachtige affaire had met dichter Wolfgang von Goethe (Eichorn). Ze wees hem indertijd af, wat de gekwetste Goethe in zijn roman [KL]Werthers Leiden[KLE] beschreef. Ze keert na veertig jaar terug naar Weimar, waar de oudere Goethe (Hellberg) een hoge post in de regering vervult als Minister van Staat. Ze wil het contact met Goethe hernieuwen, maar het zal niet meer worden wat het ooit geweest was. Ondanks de behoorlijke hoofdrollen, is het een bloedeloze film naar een verouderd concept. Een totale afgang voor de Oost-Duitse DEFA toen ze hem (als hun eerste film) naar het festival van Cannes inzonden voor de officiële mededinging. Het camerawerk is van Erich Gusko.

Kit & Co

1974 | Avonturenfilm

Oost Duitsland 1974. Avonturenfilm van Konrad Petzold. Met o.a. Dean Reed, Rolf Hoppe, Renate Blume, Manfred Krug en Monika Woytowicz.

Twee mannen zoeken naar goud in Alaska in de vorige eeuw. Een oninteressante avonturenfilm gebaseerd op verhalen van Jack London, door Günter Karl tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Hans Heinrich.

Weiße Wölfe

1969 | Drama, Historische film, Western

Oost Duitsland​/​​Joegoslavië 1969. Drama van Konrad Petzold. Met o.a. Slobodan Dimitrijevic, Holger Mahlich, Rolf Hoppe, Horst Schulze en Gojko Mitic.

In de nadagen van de Far West raakt de Indiaan Ver Spiedende Valk (Mitic) verzeild in een allengs gewelddadiger wordend machtsconflict tussen een goudmijnbaas en zijn malafide concurrent. Deze goed geschreven DEFA-Ostern, oftewel Oostblokwestern, toont de intrinsieke slechtheid van het westerse imperialisme-kapitalisme. De zakelijk geregisseerde genrefilm heeft slechts zijn pessimistische ondertoon gemeen met de linkse, avontuurlijk barokke spaghettiwesterns van Sergio Corbucci en Sergio Sollima. Opgenomen en deels nagesynchroniseerd in het Duits, dit vervolg op Spur des Falken (1968). De Hoge Tatra in de Pools-Slowaakse Karpaten diende als berglocatie.

Hauptmann Florian von der Mühle

1968 | Komedie, Historische film

Oost Duitsland 1968. Komedie van Werner W. Wallroth. Met o.a. Manfred Krug, Regina Beyer, Gisela Bestehorn, Rolf Herricht en Jutta Klöppel.

Flauwe historische klucht over Hauptmann Florian (Krug), die ten tijde van het Congres van Wenen (1814-15) koste wat het kost een schadevergoeding eist, een geheime missie krijgt opgedragen en vervolgens eindigt in een turbulente romance - alles op het kinderlijk historische niveau. Niks aan, hooguit curieus omdat Krug de hoofdrol speelt. De camera werd bemand door Eberhard Borkmann en Hans-Jürgen Kruse en het oppervlakkige scenario was van de hand van regisseur Wallroth hoogst persoonlijk, die daarvoor het boek Die Winternachtsabenteuer van Joachim Kupsch bewerkte. Typische partij-ideologische kost, vis noch vlees, alleen maar bedorven communistische waar.

Karla

1966 | Drama

Oost Duitsland 1966. Drama van Herrmann Zschoche. Met o.a. Jutta Hoffmann, Jürgen Hentsch, Inge Keller en Rolf Hoppe.

Een `misstap` van regisseur Zschoche, die het jaar daarvoor nog een tendentieuze, geschiedvervalsende jeugdfilm over de Oktober-revolutie gemaakt had. Deze film gaat over de ontluikende mondigheid van de DDR-burger gesymboliseerd door een kersverse onderwijzeres (Hoffmann), die een oudere man in het rustige Noorden van de DDR ontmoet die eigenlijk graag wil berichten over zijn verschrikkelijke ervaringen in de Stalinistische periode, maar het boek niet durft te schrijven. Deze film was teveel voor het regime en zelfs de geluidsmontage mocht niet meer worden voltooid ondanks nog snel opgelegde zelfcensuur. De regisseur maakte het jaar daarop een onbenullige liefdesfilm. De 'première' in 1990 biedt slechts een achterhaald onderwerp in een ouderwetse verpakking. Het scenario komt van de regisseur en Ulrich Plenzdorf, de camera deed Güner Ost.

Der Golem, wie er in die Welt kam

1920 | Zwijgende film, Horror

Duitsland 1920. Zwijgende film van Carl Boese en Paul Wegener. Met o.a. Paul Wegener, Albert Steinrück, Lyda Salmonova, Ernst Deutsch en Otto Gebühr.

In de 16de eeuw voorziet de Praagse rabbijn Yehudah ben Bezalel Levai antisemitisch geweld tegen de joodse bewoners van de stad. Om zijn geloofsgenoten te beschermen maakt hij een golem, een levend monster van klei. Maar het experiment heeft ook andere, onbedoelde gevolgen. Wegener, die eerder al twee films rond de golem had gemaakt, speelt zelf het titelpersonage in dit fraai vormgegeven horrorverhaal. In 1919 baarde Das Kabinet des Dr. Caligari veel opzien. Wegener ontkende destijds dat hij op dat succes wilde meeliften, maar wordt toch gerekend tot de grote mannen van het Duitse expressionisme.