Corneliu Porumboiu

Regisseur, Scenarist, Producer

Corneliu Porumboiu is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

The Treasure

2015 | Komedie

Roemenië/Frankrijk 2015. Komedie van Corneliu Porumboiu. Met o.a. Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei en Radu Banzaru.

Costi is een bescheiden man die een rustig, vredig leven leidt. Tot zijn buurman op de deur klopt met nieuws over een schat die begraven ligt in de tuin van zijn familielandhuis.

Police, Adjective

2009 | Misdaad, Drama, Komedie

Roemenië 2009. Misdaad van Corneliu Porumboiu. Met o.a. Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica en Irina Saulescu.

Net als zijn hilarische speelfilmdebuut 12:08 East of Bucharest is Porumboiu's Police, Adjective een droogkomische film over banale overanalysering. Ditmaal staat een politieagent centraal die met zijn geweten in de knoop zit als hij een scholier op heterdaad betrapt op het uitdelen van marihuana. Vat hij hem voor het kleine vergrijp in de kraag, wat de jongen voor zijn twintigste met een strafblad opscheept, of knijpt hij een oogje dicht? Als hij zijn meerdere om advies vraagt pakt die ter ondersteuning niet het wetboek, maar een woordenboek ter hand. Eén van de vele scherpe dialogen over taal en ethiek volgt.

12:08 East of Bucharest

2006 | Drama, Komedie

Roemenië 2006. Drama van Corneliu Porumboiu. Met o.a. Mircea Andreescu, Teodor Corban en Ion Sapdaru.

Ironische kijk op het revolutionaire karakter van de Roemenen aan de vooravond van de val van Ceausescu op 22 december 1989. De tijd uit de titel is essentieel, want dat is het moment dat iedereen in Roemenië dankzij tv-beelden doorkreeg dat het gedaan was met de macht van de communistische dictator. In een lokaal tv-programma in een stadje ten oosten van Boekarest twisten 16 jaar na dato een drietal Roemenen over wie er toen wel of niet voor twaalven in opstand kwam. Met Caméra d'Or onderscheiden debuutfilm laat overtuigend zien hoe wezels en nietsnutten na de oorlog in verzetshelden kunnen veranderen. Dat is onweerstaanbaar geestig en schrijnend tegelijk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Corneliu Porumboiu op televisie komt.

Reageer