Jurre Haanstra: muziek.
Er zijn 15 films gevonden.

HannaHannaH

2007 | Komedie, Romantiek

Nederland 2007. Komedie van Annemarie van de Mond. Met o.a. Maria Kraakman, Antonie Kamerling, Janni Goslinga, Olga Zuiderhoek en Barry Atsma.

'Jij heet toch Victor,' vraagt Hannah (Kraakman) aan de jongen die ze de avond ervoor ontmoette en meenam naar haar bed. Hij (Kamerling) neemt het sportief op, geeft haar een lift naar het veertigjarig huwelijksfeest van haar ouders en ontpopt zich daar als ideale schoonzoon. Dat is wel weer wat veel van het goede. Mild geestige telefilm moet het hebben van leuke rollen van Kraakman (Guernsey, My Queen Karo) en van Barry Atsma als Wim, Hannahs broertje met het syndroom van Down.

Kruistocht in spijkerbroek

2006 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm

Nederland​/​​België​/​​Luxemburg​/​​Duitsland 2006. Jeugdfilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Joe Flynn, Michael Culkin, Stephanie Leonidas, Emily Watson en Jack Wouterse.

Voor Nederlandse begrippen dure, internationale boekverfilming van Thea Beckmans klassieker. De vijftienjarige Dolf komt via een tijdreismachine per ongeluk midden in de Kinderkruistocht terecht, waarbij in het begin van de dertiende eeuw kinderen op weg gingen om het Heilige Land te bevrijden. Van een vreemde buitenstaander verandert Dolf in een natuurlijk leider. Sombogaart maakte geen soepele film. De film lijdt onder het magere budget van elf miljoen euro, veel te weinig voor zo'n grote ingewikkelde productie. Maar de acteurs overtuigen; Kruistocht in spijkerbroek heeft een held waar je graag in gelooft.

Claim

2002 | Thriller, Actiefilm, Drama

Nederland​/​​Argentinië 2002. Thriller van Martin Lagestee. Met o.a. Billy Zane, Louise Lombard, Fedja van Huêt en Stephen Da Costa.

Vrouwelijke verzekeringsinspecteur uit Nederland onderzoekt in Buenos Aires de zaak rond een gezonken vrachtschip en ontdekt samen met een angstige Argentijnse advocaat dat de gerenommeerde Londense verzekeringsfirma Lloyds zaken doet met de maffia.

Wij Alexander

1998 |

Nederland 1998. Rimko Haanstra. Met o.a. Porgy Franssen, Carine Crutzen, Jack Wouterse, Tom Jansen en Kees Hulst.

Vrouwelijke verzekeringsinspecteur uit Nederland onderzoekt in Buenos Aires de zaak rond een gezonken vrachtschip en ontdekt samen met een angstige Argentijnse advocaat dat de gerenommeerde Londense verzekeringsfirma Lloyds zaken doet met de maffia.

L'enfance volée

1995 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Nederland​/​​België 1995. Drama van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Marianne Basler, Roy Verhage, Hans Dagelet, Madi Broekman en Kim van Deene.

Nu de ouders van Benny Jaspers (Verhage) uit elkaar zijn wordt de jongen door zijn vader Lukas (Dagelet) naar de internationale school in Den Haag gezonden. Lukas die een internationale firma leidt die bedrijven koopt die op faling staan, wil dat zijn zoon zo vlug mogelijk in zijn voetstappen treedt. Hij beseft echter niet dat de jongen een dromer is die meer oog heeft voor vogels dan voor economische expansie. Op een dag ontdekt Lukas dat de jongen zijn horloge gestolen heeft. Benny komt in opstand en de enige die hem begrijpt is zijn moeder Julia (Basler). Knap psychologisch drama over een kind dat weigert om door zijn vader klaargestoomd te worden om zijn opvolger te zijn. Hij wil in de eerste plaats liefde, maar daarvoor heeft zijn vader het veel te druk, dus zoekt het kind een middel om zijn vader te bereiken. Goed gestructureerd scenario van Alain Leblanc en Ger Beukenkamp naar een verhaal van Leblanc. Achter de camera werd plaatsgenomen door Michel van Laer.

Het verdriet van België

1994 | Drama

Nederland​/​​Frankrijk​/​​België 1994. Drama van Claude Goretta. Met o.a. Mathias Engelbeen, Ronny Cuyt, Hilde Wils, Yvette Merlin en Greta Van Langendonck.

Niet helemaal geslaagde verfilming van Hugo Claus` gelijknamige monumentale bestseller uit 1983, tot een tv-serie gemaakt van 3 x 90m of 5 x 60m. Net als het boek is de lange tv- film gesitueerd in de periode 1939-1947, met delen die in elkaars verlengde liggen. Het is het verhaal van de jonge Louis (Engelbeen als kind, Cuyt als jongeman), die overeind blijft ondanks leugens, oorlog, hypocrisie, repressie, collaborerende vader van Uffelen en verbitterde moeder Basler, die het aanlegt met een Duitse officier. Speelt in een afgesloten, katholiek, Vlaams milieu vol tantes en ooms, nonnen en priesters, buurvrouwen, caf[KA1]ekameraden, oude bekenden en bekende vijanden. De centrale figuur heeft een beetje talent om de leugen te formaliseren (en wordt schrijver). Hij leert afstand te nemen en te glimlachen. Het is godgeklaagd dat een buitenlandse cineast, al is het dan de getalenteerde Zwitser Goretta, de roman van Claus (die zelf het scenario en de dialogen schreef) mocht, kon en wilde verfilmen. De beelden van Dominique Brenguier ogen mooi maar de personages blijven afstandelijk. Het geestige van de taal waarin het boek werd geschreven gaan door de harkerigheid van de meeste acteurs (Van Uffelen uitgezonderd) de mist in. De oppervlakkige anekdote onthult een aantal fundamentele zaken, maar in de mini-serie blijft het een plat verhaal over een Vlaams gezin dat fout was in WO II.

De kleine blonde dood

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Antonie Kamerling, Olivier Tuinier, Loes Wouterson, Gees Linnebank en Yoran Hensel.

De deels autobiografische roman 'De kleine blonde dood' van Boudewijn Büch zaliger werd toegankelijk verfilmd door Van de Velde, met groot financieel succes. Kamerling speelt Valentijn Boecke, een gekwelde dichter die zich graag wentelt in een clichépastiche van seks, drugs en rock & roll. Zónder het zoontje (Tuinier) dat hij per ongeluk maakte met Mieke (Wouterson). Maar schoorvoetend begint Valentijn toch te houden van de kleine blonde jongen. Wat Büch zelf van de film vond is onbekend, maar volgens de regisseur was Büch wel van plan om, met baard en zonnebril, naar de middagvoorstelling te gaan.

Haanstra: Monument voor een gorilla

1987 | Documentaire

Nederland 1987. Documentaire van Bert Haanstra.

In Burgers' dierenpark te Arnhem bevinden zich zeven laaglandgorilla's, afkomstig uit Kameroun. Als baby waren ze er getuige van hoe hun ouders afgemaakt werden. De babies werden verkocht. Haanstra gaat op zoek naar de plaats waar ze vandaan komen. Hij bestudeert tevens de mensen die er wonen. Ondertussen worden de gorilla's naar hun nieuw buitenverblijf in de zoo gebracht. De film bevat vele plezierige momenten zowel met de gorillas onder elkaar als met de bestudering van de mensen die hen komen bezoeken. Een ontroerend beeld is dat van de gorilla- moeder met haar pas geboren baby. Haanstra's commentaar bij de beelden is tot een minimum beperkt en verder was hij verantwoordelijk voor scenario, fotografie en montage. Weer een boeiende documentaire van een van Nederlands beste filmers.

Haanstra: Chimps onder elkaar

1984 | Documentaire

Nederland 1984. Documentaire van Bert Haanstra.

Voor deze documentaire stelde Haanstra zijn camera's op in het Burgers' Dierenpark te Arnheim, waar een hele chimpansee- gemeenschap bijeen gebracht werd om te bestuderen hoe ze zich in een zo natuurlijk mogelijke omgeving gedragen. Haanstra slaagt er probleemloos in om aan te tonen dat alle chimps niet op elkaar lijken, qua uiterlijk noch qua karakter. Als toeschouwer ga je ze al vlug herkennen en met hun meeleven. Zo zag je apen nog nooit bezig! We volgen hun spel, hun ruzies, hun emoties. De film is een echte Haanstra-show want hij voerde niet enkel de regie, maar was tevens verantwoordelijk voor het scenario, de montage en het camerawerk. Bovendien spreekt hij zelf de commentaar. Een documentaire waardoor jong en oud zich laat meeslepen, die doet lachen en die ontroerd, waarbij je vergeet dat je naar dieren kijkt.

Vroeger kon je lachen

1983 | Komedie

Nederland 1983. Komedie van Bert Haanstra. Met o.a. Simon Carmiggelt, Kees Brusse, Martine Bijl, Kees van Kooten en Rijk de Gooyer.

Tien verfilmde 'Kronkels' - cursiefjes van Simon Carmiggelt uit dagblad Het Parool - werden tot één avondvullende film gemonteerd, met de figuur van de schrijver als overbruggend element.

Haanstra: Nederland

1982 | Documentaire

Nederland 1982. Documentaire van Bert Haanstra.

Dertig jaar nadat hij Nederland via de waterspiegel toonde in SPIEGEL VAN HOLLAND draaide Haanstra een ander portret van zijn land, ditmaal vanuit de lucht. Opgenomen vanuit een legerhelicopter op vijfentwintig zonnige dagen ontstaat hier een Nederland in miniatuur dat, zoals hij meermaals duidelijk maakt, in niets te onderscheiden is van Madurodam in Den Haag. Zo af en toe gaat hij, als een nieuwsgierige tourist, toch even naar de oppervlakte om gedragingen van mensen te observeren, feestende mensen, mensen op markten, de kaas- en bloemenmarkt, enz. Een leuk en luchtig filmisch juweeltje dat getuigt van een speelsheid die in ons land enkel een geniaal cineast als Haanstra kan tentoonspreiden. Anton van Munster hanteerde de camera. Gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een Pak slaag

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Bert Haanstra. Met o.a. Kees Brusse, Paul Steenbergen, Bernard Droog, Jeroen Krabbé en Eric Schneider.

Een verfilming van Koolhaas' roman. Brusse is een fabrieksdirecteur die bij zijn jubileum genoegdoening probeert te krijgen via de wat seniele aartsvader van het familiebedrijf, waar hij als eerste buitenstaander een topfunctie bekleedt. Een gemiste kans, Haanstra kan beter.

Oom Ferdinand en de Toverdrank

1974 | Familiefilm, Avonturenfilm

Nederland 1974. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Lex Goudsmit, Willeke Alberti, Henny Alma, Rob Bloemendaal en Daan Stigter.

Een prima jeugdfilm, gemaakt op een manier zoals die buiten de Disney-studio's weinig voorkomt en die een goede concurrentie is voor het amateuristische en burgerlijk-brave werk dat uit de Henk van der Linden-studio's komt. Marc en Robin beleven met hun speedboat allerlei avonturen. De film heeft vaart, verrassend goed spel van de jeugdige spelers en een sterk scenario. Van der Meulen leerde het vak bij de Children Film Foundation in Engeland waar jarenlang voor weinig geld goede jeugdfilms werden gemaakt.

Egg, a sad movie

1972 |

Nederland 1972. Edgar Burcksen.

Een prima jeugdfilm, gemaakt op een manier zoals die buiten de Disney-studio's weinig voorkomt en die een goede concurrentie is voor het amateuristische en burgerlijk-brave werk dat uit de Henk van der Linden-studio's komt. Marc en Robin beleven met hun speedboat allerlei avonturen. De film heeft vaart, verrassend goed spel van de jeugdige spelers en een sterk scenario. Van der Meulen leerde het vak bij de Children Film Foundation in Engeland waar jarenlang voor weinig geld goede jeugdfilms werden gemaakt.

Circus op Stelten

1972 | Familiefilm

Nederland 1972. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Bert van Amstel, Annemarie van Doorenmalen, Ariane Kamerman, Andy Lehner en Jeroen Teijssen.

Van der Meulens eerste hoofdfilm voor jong en oud is een verrassing. Vijf kinderen stellen een acrobatennummer samen, maar de directeur van een circus is niet geïnteresseerd. Toch wordt hun droom werkelijkheid. Ook van der Meulens droom om regelmatig geslaagde jeugdfilms te maken, werd werkelijkheid. Wie had anders verwacht na dit charmante, plezierige debuut.