Pál Erdöss

1947 -2007 Regisseur

Pál Erdöss (1947-2007) is regisseur.
Er zijn 4 films gevonden.

Die drei aus der Haferstraße

1994 | Familiefilm, Misdaad

Duitsland 1994. Familiefilm van Pál Erdöss. Met o.a. Guram Meschia, Daniel Lebedjev, Wladimir Schachbas, Ekatarina Fedulowa en Wladimir Iljin.

Ogu (Meschia) uit Berlijn is een aardige Turkse jongen van elf, die er niet alleen wat ouder uitziet voor zijn leeftijd, maar ook wat aan de ordinaire kant is. Zo fluit hij zijn leuke vriendinnetje Alexa (Fedulowa) na. Als hij manieren gehad zou hebben, zou hij niet in de problemen geraakt zijn, want vlak na het moment dat hij het snerpende geluid tussen zijn tanden uitblies, stormen twee gehelmde dieven met hun verse buit uit het huis van klokkenverzamelaar Hamman (Iljin) en nemen een snelle wijk op de motor. Prompt wordt Ogu beschuldigd op de uitkijk te hebben gestaan voor de boeven. Ogu kan zich nog net uit de voeten maken voordat men hem bij zijn lurven kan grijpen. Gelukkig zijn Harald (Lebedjev) en Rizwan (Schachbas) er nog om hem te helpen, en Ogu wil zeer beslist zijn onschuld bewijzen. Geen gemakkelijke taak, want voor Kommissar Kohlke (Aust) heeft die buitenlander (Ogu, dus) het gedaan en vanwege de helmen waren de dieven onherkenbaar. Met vindingrijkheid sporen de jonge vrienden de schurken op en Kohlke moet morrend en knorrend toegeven dat Ogu onschuldig is. Uitstekende, leuk gespeelde jeugdfilm, die nog een paar goede ideetjes achterlaat ook. Het scenario is van Utz Rüdiger-Kaufmann en Gerd Meister.

Nukleás Tél

1992 | Drama

Duitsland/Hongarije 1992. Drama van Pál Erdöss. Met o.a. Erika Ozsda, Attila Rácz, Dani Szabó, Eszter Szakács en Ádám Rajhona.

Ozsda is free-lance fotografe. Terwijl het leven steeds duurder wordt, heeft ze de pech dat ze haast geen opdrachten meer krijgt. Zelfs in schoolfoto`s zit de klad. Ze leeft gescheiden van haar man die al jaren in M[KA3]unchen woont. Hun zoontje Szab[KA1]o heeft problemen op school. Hij stelt steeds meer vragen over zijn vader die hij alleen van foto`s kent. Na lang aandringen mag de jongen, samen met zijn grootouders, tijdens de kerstvakantie zijn vader gaan bezoeken. Maar die keren terug zonder de jongen. Pakkend drama dat zowel een beeld schetst van de werkeloosheid in Hongarije (met enkele schitterende scènes in- en voor het arbeidsbureau) als het probleem aansnijdt van een jongen die opgroeit in een uiteengerukt gezin. Het scenario van István Kardos begint als een sociaal drama om dan, nogal geforceerd, om te schakelen in een relatieprobleem, waardoor de film blijft steken tussen twee thema's. Door haar sublieme vertolking kan de hoofdspeelster het geheel nog gedeeltelijk redden. Fotografie van Ferenc Pap en Tibor Nemes.

Visszaszamlalas

1986 | Drama

Hongarije 1986. Drama van Pál Erdöss. Met o.a. Károly Eperjes, Erika Ozsda, Dénes Ujlaky, Zoltán Bezerédi en Jenö Dekleva.

Een arbeider uit een co[KA3]operatie maakt zich zelfstandig als vrachtwagenchauffeur, maar hij beult zich zodanig af dat hij er onderdoor gaat. Zijn vrouw moet de onderneming verder drijven om niet om te komen van de honger. Verstikkende, qua thema achterhaalde film, die wilde aantonen dat het kapitalisme maar niks is. De geschiedenis heeft deze veelbelovende regisseur (gelauwerd in 1983 met de prijs der kritiek in Cannes voor zijn debuutfilm) ongelijk gegeven. Niet onkundig gemaakt. Het scenario is van István Kardos. De camera werd bemand door Ferenc Papp en Gábor Szabó.

Adj király katonát!

1982 | Familiefilm, Drama

Hongarije 1982. Familiefilm van Pál Erdöss. Met o.a. Erika Ozsda, Andrea Szendrei, Dénes Diczházy, Árpád Tóth en Juli Nyakó.

Interessant speelfilmdebuut over een meisje dat na de dood van haar pleegouders naar de grote stad trekt en daar met de harde werkelijkheid te maken krijgt. Daartegen blijkt ze niet goed gewapend te zijn. De zwart-wit fotografie geeft de film een documentair karakter. De film werd bekroond met de Gouden Camera in Cannes (1982) en de eerste prijs in Locarno (1983).

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Pál Erdöss op televisie komt.

Reageer