Azzedine Medjoubi: cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Automne: Octobre à Alger

1992 | Drama

Frankrijk​/​​Algerije 1992. Drama van Malik Lakhdar-Hamina. Met o.a. Malik Lakhdar-Hamina, Nina Koriz, Merwan Lakhdar-Hamina, Mustapha El-Anka en François Bourcier.

Deze meervoudige bekroonde film over een succesvolle popzanger in Algerije is door de werkelijkheid op bittere wijze ingehaald. Debuterend regisseur/scenarist/hoofdrolspeler Lakhdar- Hamina onderhoudt zijn talrijke bloedverwanten, w.o. een werkschuwe fundamentalistische broer, die liever bidt dan zijn handen vuilmaakt, met de inkomsten van zijn platen en concerten. Een gewaagde videoclip doet hem in ongenade vallen bij de autoriteiten. Zijn levensstijl, populariteit en zijn verlichte echtgenote die journaliste is, wekken afgunst en vooral ongenoegen bij de fundamentalisten. Hij weet toch voor elkaar te krijgen dat hij een concert mag organiseren. Als het zover is, breekt de broodoproer onder jonge Algerijnen in 1988 uit. De demonstrerende jeugd wordt bloedig uiteengeslagen door de politie en het popconcert wordt afgelast. De film, die geen partij kiest, laat over het corrupte en verziekte socialistische regime (de FLN) dat koste wat het kost aan de macht hangt en de religieuze fanatici, die iedereen die maar westers lijkt, intellectueel, progressief of democratisch is, vermoordt zonder voor een van beide partijen te kiezen. In 1994 werd een populaire rockzanger in Algerije koelbloedig vermoord.

Youcef - La légende du septième dormant

1991 | Komedie

Algerije 1991. Komedie van Mohamed Chouikh. Met o.a. Mohamed Ali Allalou, Youcef Benadouda, Selma Shiraz, Dalila Helilou en Mohamed Benguettaf.

Allalou ontsnapt uit een psychiatrische inrichting, maar hij denkt zelf dat hij uit een Frans krijgsgevangenkamp is uitgebroken. Hij verbergt zich in de grotten in de bergen om vanuit zijn schuilplaats de vrijheidsstrijd tegen de Fransen voort te zetten. Geleidelijk aan komt hij erachter dat die overheersers allang verdreven zijn en dat het Algerijnse volk nog veel meer te lijden heeft van het dictatoriale generaalsregime der FLN dan van het toenmalige koloniale bestuur. Boeiende en bijtende, helaas maar al te ware satire gemaakt door een begenadigd filmer, die zijn eigen scenario schreef. Allel Yahioui stond achter de camera.

Ettarfa

1972 | Familiefilm, Historische film

Algerije 1972. Familiefilm van Hachemi Chérif. Met o.a. Larbi Zekkal, Abdelkader Allouia, Achour Ouraïs en Azzedine Medjoubi.

Het lijkt alsof het de bedoeling was van de regisseur om de geschiedenis van Algerije te herontdekken en door de ogen van kinderen te bekijken. We volgen de strijd van de boeren voor, tijdens en na de bevrijdingsoorlog, waarbij objectiviteit ver te zoeken is. Vervolgens krijgen we een dosis prekerige kritiek over ons heen over de verderfelijke rol van (wie anders?) de grootgrondbezitters. Zeer onsamenhangende propagandafilm, maar is deze kopie wel compleet? Bovendien (kinderen houden nu eenmaal meer van zwart-wit) heeft dit gelegenheidsprodukt zijn beste tijd gehad.