Hugo Björne is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Bara en mor

1949 | Drama

Zweden 1949. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Eva Dahlbeck, Ragnar Falck, Ulf Palme, Hugo Björne en Åke Fridell.

Jonge vrouw maakt deel uit van groep arme rondtrekkende seizoenarbeiders en wordt om haar levenslust door verloofde verlaten. Uit reactie trouwt ze met een boer en krijgt een hele reeks kinderen, voor wier onderhoud zij moet gaan werken omdat echtgenoot het steeds meer laat afweten. Uitputting wordt haar tenslotte fataal. Film van veteraan werd later door jonge generatie opnieuw gewaardeerd ten opzichte van werk van Ingmar Bergman, omdat hij zich met maatschappelijke realiteit bezighoudt in plaats van abstracte, morele of bovenzinnelijke problemen.

Gunnar Hedes Saga

1923 | Romantiek

Zweden 1923. Romantiek van Mauritz Stiller. Met o.a. Einar Hanson, Pauline Brunius, Mary Johnson, Adolf Olchansky en Stina Berg.

Een slotvoogd leeft onder de hoede van zijn dominante moeder. Zij verjaagt de drie kunstenmakers die haar zoon op het landgoed binnenhaalt. Hij komt tegen zijn moeder in opstand, vertrekt voor een rondreis en is inmiddels verliefd op de jonge violiste Ingrid. Om het landgoed uit de handen van de schuldeisers te redden, doet hij het huzarenstukje van zijn grootvader na: hij brengt een enorme kudde rendieren van het noorden naar het zuiden. Deze onderneming loopt echter rampzalig af en hij wordt gek. Hij wordt naar huis teruggebracht en Ingrid (Johnson) wil zich in haar wanhoop verdrinken. Uiteindelijk besluit ze met de kunstenmakers te vertrekken (die net op tijd zijn teruggekomen), terwijl hij (Hanson) weer de oude wordt. De plot van dit verhaal van Selma Lagerl[KA3]of komt nogal melodramatisch over en de regisseur moet zijn best doen om de bijbehorende valkuilen te vermijden. Lagerl[KA3]of was ontevreden over de film (`Ik heb het scenario nooit goedgekeurd`). Toch bevat de produktie een aantal grootse momenten, vooral in de sc[KA2]enes die zich tijdens de trektocht met de rendierkudde afspelen. Het zijn de acteurs die er niets van bakken. Terwijl het spel van de moeder en van de voedster nogal sober overkomt (en voor die tijd zelfs erg sober), gaat Johnson helemaal op de expressionistische toer en zijn de kunstenmakers gewoon heel slechte acteurs. Wel een aantal sterke, dromerige vondsten.